Skocz do zawartości

Raczkowy browar


Raczek

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj do butelek trafił Simcoe Pills przy 3BLG (6Brix przed korektą) z dodatkiem 125g cukru rozpuszczonego w litrze wody. Wyszło 45butelek 0,5 fajna goryczka ale coś w smaku jest takiego co mnie lekko martwi może lekki diacetyl nie wiem nie jestem sensorykiem na tyle żeby stwierdzić co jest nie tak. Zobaczymy co będzie jak się nagazuje jak wtedy wszystko się ułoży. Może to zapach chmielu Simcoe ? Nigdy single Hop-a nie robiłem i nie znam tak bardzo tego chmielu jak ktoś ma doświadczenia z tym chmielem to poproszę o jakiś komentarz co do jego aromatu w gotowym piwie.

 

Tymczasem jutro Tmave na gęstwie po Simcoe Pills

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr. 56 29.IX.2014r Tmave

 

Goryczka: 36IBU

Kolor: 47EBC

OG: 12,1BLG

FG: 2,7 BLG

 

Surowce:

 

Słód pilzneński 2kg

Słód monachijski 2kg

Słód caramunich II 0,7kg

słód carafa I special 0,3kg

 

Dodatki:

 

mech irlandzki 5g

 

 

Chmiele:

 

Saaz 110g ) Zbiór 2011r !!!! ;)

 

gęstwa tygodniowa ok litr W34/70

 

Zacieranie:

 

Zasyp w temp. 55st

55st.C- 10minut

64st.C - 15 minut

72st.C - 60minut

78st.C - filtracja

 

Gotowanie 60minut

 

60 minut - Saaz 60g

20 minut - Saaz 50g

15minut - mech irlandzki

 

 

Wyszło 21l 12,1 BLG (12,6Brix przed korektą) gęstwa chyba zadana rano jak temp. ustabilizuje się na 12st.C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr. 57 14.X.2014r Tripel

 

Goryczka: 39IBU

Kolor: 35EBC

OG: 19,7BLG

FG: 2,1 BLG

 

Surowce:

 

Słód pilzneński 5,5kg

Słód monachijski 1kg

 

Dodatki:

 

mech irlandzki 5g

cukier biały 1kg

 

 

Chmiele:

 

Magnum 20g

Rakau 20g

Vic Secret 10g

 

 

starter 3l Fermentum mobile odkrycie sezonu

 

Zacieranie:

 

Zasyp w temp. 55st

55st.C- 15minut

64st.C - 60 minut

72st.C - 20minut

78st.C - filtracja

 

Gotowanie 60minut

 

60 minut - Magnum 20g

30 minut - Vic Secret 10g

15minut - mech irlandzki + cukier 1kg

1minuta - Rakau 20g

 

No i klops wyszło 26l (z 3l starterem) ale tylko 17,7BLG (18,4Brix przed korektą) dość małe odparowanie które pewnie zawiniło. Chłodząc brzeczkę w wannie miałem odparowanie na poziomie 9litrów, dzisiaj pierwsze chłodzenie chłodnicą którą dostałem w spadku od Szwagrów (wielkie dzięki za to koledzy) i odparowanie zmalało do 5litrów. Trzeba nanieść poprawki do BS2 przy następnej warce bo Ten Tripel nie mieści się w stylu przynajmniej jeśli chodzi o ekstrakt początkowy.....

 

Ogólnie chłodnica zdała egzamin 25l brzeczki chłodzone do 23st.C w czasie ok 35-40minut jak dla mnie zadowalający wynik, Czas teraz trzymać kciuki żeby drożdże nie miały ochoty spacerować po pokoju.

Temp. Fermentacji ok 22st.C

Edytowane przez Raczek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr. 57 14.X.2014r Tripel

 

Goryczka: 39IBU

Kolor: 35EBC

OG: 19,7BLG

FG: 2,1 BLG

 

Surowce:

 

Słód pilzneński 5,5kg

Słód monachijski 1kg

 

Dodatki:

 

mech irlandzki 5g

cukier biały 1kg

 

 

Chmiele:

 

Magnum 20g

Rakau 20g

Vic Secret 10g

 

 

starter 3l Fermentum mobile odkrycie sezonu

 

Zacieranie:

 

Zasyp w temp. 55st

55st.C- 15minut

64st.C - 60 minut

72st.C - 20minut

78st.C - filtracja

 

Gotowanie 60minut

 

60 minut - Magnum 20g

30 minut - Vic Secret 10g

15minut - mech irlandzki + cukier 1kg

1minuta - Rakau 20g

 

No i klops wyszło 26l (z 3l starterem) ale tylko 17,7BLG (18,4Brix przed korektą) dość małe odparowanie które pewnie zawiniło. Chłodząc brzeczkę w wannie miałem odparowanie na poziomie 9litrów, dzisiaj pierwsze chłodzenie chłodnicą którą dostałem w spadku od Szwagrów (wielkie dzięki za to koledzy) i odparowanie zmalało do 5litrów. Trzeba nanieść poprawki do BS2 przy następnej warce bo Ten Tripel nie mieści się w stylu przynajmniej jeśli chodzi o ekstrakt początkowy.....

 

Ogólnie chłodnica zdała egzamin 25l brzeczki chłodzone do 23st.C w czasie ok 35-40minut jak dla mnie zadowalający wynik, Czas teraz trzymać kciuki żeby drożdże nie miały ochoty spacerować po pokoju.

Temp. Fermentacji ok 22st.C

 

A tak drożdże pracują w Triplu https://vimeo.com/109045386

 

Warka nr. 57 14.X.2014r Tripel

 

Goryczka: 39IBU

Kolor: 35EBC

OG: 19,7BLG

FG: 2,1 BLG

 

Surowce:

 

Słód pilzneński 5,5kg

Słód monachijski 1kg

 

Dodatki:

 

mech irlandzki 5g

cukier biały 1kg

 

 

Chmiele:

 

Magnum 20g

Rakau 20g

Vic Secret 10g

 

 

starter 3l Fermentum mobile odkrycie sezonu

 

Zacieranie:

 

Zasyp w temp. 55st

55st.C- 15minut

64st.C - 60 minut

72st.C - 20minut

78st.C - filtracja

 

Gotowanie 60minut

 

60 minut - Magnum 20g

30 minut - Vic Secret 10g

15minut - mech irlandzki + cukier 1kg

1minuta - Rakau 20g

 

No i klops wyszło 26l (z 3l starterem) ale tylko 17,7BLG (18,4Brix przed korektą) dość małe odparowanie które pewnie zawiniło. Chłodząc brzeczkę w wannie miałem odparowanie na poziomie 9litrów, dzisiaj pierwsze chłodzenie chłodnicą którą dostałem w spadku od Szwagrów (wielkie dzięki za to koledzy) i odparowanie zmalało do 5litrów. Trzeba nanieść poprawki do BS2 przy następnej warce bo Ten Tripel nie mieści się w stylu przynajmniej jeśli chodzi o ekstrakt początkowy.....

 

Ogólnie chłodnica zdała egzamin 25l brzeczki chłodzone do 23st.C w czasie ok 35-40minut jak dla mnie zadowalający wynik, Czas teraz trzymać kciuki żeby drożdże nie miały ochoty spacerować po pokoju.

Temp. Fermentacji ok 22st.C

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj do butelek trafił Saison IPA (z IPA to tylko nazwa) przy 2,7BLG wyszło 44butelko 0,5l z dodatkiem 139g cukru białego nagazowanie celowane na 2,3v

 

Także dzisiaj na cichą zostało zlane Tmave przy 3,7BLG (7,2Brix przed korektą) w smaku jak dla mnie rewelacja czysty fajny słodko kawowy smak z wyraźną goryczką na chmielu 3 letnim który mimo moich obaw nie dał skarpetowych aromatów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr. 58 22.X.2014r Mild

 

Goryczka: 20IBU

Kolor: 33EBC

OG: 9BLG

FG: 3,1 BLG

 

Surowce:

 

Słód pale ale 2,8kg

Słód czekoladowy 400EBC 0,3kg

Słód karmelowy 150 0,3kg

Słód monachijski 0,2kg

 

Dodatki:

 

mech irlandzki 5g

 

Chmiele:

 

Fuggles 50g

 

 

gęstwa 2 dniowa prosto z suchatówki drożdże Mangrove Newcastle dark Ale od Szwagrów

 

Zacieranie:

 

Zasyp w temp. 55st

55st.C- 10minut

72st.C - 80minut

78st.C - filtracja

 

Wysładzanie 5l+5l+6l do każdej porcji wody 1,5ml kwasu fosforowego

 

Gotowanie 60minut

 

60 minut - Fuggles 20g

30 minut -Fuggles 10g

10minut - mech irlandzki + fuggles 20g

 

Wyszło 22l 9,1BLG (rozcieńczone 1,5l wody mineralnej do uzyskania 9,1BLG finalnie) schłodzone chłodnicą zanurzeniową do temp. 28st.C w 30 minut i w fermentorze na balkonie się wychłodziło do 18st.C w takiej temp. zadana gęstwa i wstawiony fermentor do lodówki temp. burzliwej 18st.C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.