Skocz do zawartości

Raczkowy browar


Raczek

Rekomendowane odpowiedzi

Warka nr. 35 AIPA /05.IX.2013/

 

Szacowane OG: 16 BLG

Szacowane FG 3BLG

IBU: 65IBUs

Kolor: 15 EBC

 

Surowce:

 

- słód Pale Ale 5,5kg

- słód monachijski I 0,7kg

- słód carahell 0,3kg

 

 

chmiel Magnum 40g

chmiel Citra 35g

chmiel Cascade 30g

 

US-05

 

Plan Zacierania:

 

70st.C - Wsypanie słodów

67-68st.C - 90minut

78st.C - filtracja

 

filtracja do uzyskania 27l

 

Gotowanie 60minut

 

Magnum 40g - 60minut

Citra 35g - 5minut

Cascade 30g - 5minut

 

Na zimno:

 

Chinook - 50g

Centenial - 50g

Citra - 50g

 

Wyszło 16,5BLG/20l. - drożdże zadane w temp. 25st. fermentacja w temp. 20st.C

 

Oj brakowało warzenia, brakowało.... Z nowości doszły fermentory do których już nie trzeba zaglądać bo wszystko widać ;), Jutro przyjedzie lodówka, sterownik do niej już w drodze więc browar się rozbudowuje. Nareszcie będę mógł robić dolniaki.

Edytowane przez raczek84
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr. 36 BIPA /11.IX.2013/

 

Surowce:

 

- słód Pale Ale 2,5kg

- słód Pilzneński 2,4kg

- słód Cara blond 0,2kg

- słód Biscuit 0,15kg

 

Chmiel Apollo 15g

Chmiel Cascade 40g

Chmiel Amarillo 55g

 

Cukier kandyzowany Belgijski biały 0,2kg

 

Belgian Ale M27 Mangrove Jack's

 

Plan Zacierania:

 

Do 15 wody o temp. 72st.C wsypany słód

66-68st.C - 80minut

78st.C - 5minut - filtacja

 

filtracja do uzyskania 29l

 

Gotowanie 70minut

 

Apollo 15g - 60minut

Cascade 15g - 30 minut

Cascade 15g - 20minut

Amarillo 15g - 20minut

Cukier 0,2kg - 15minut

Amarillo 20g - 10minut

 

Na zimno: 5 dni

 

Amarillo 20g

Cascade 10g

 

Wyszło 14BLG/23l. - drożdże zadane w temp. 26st. fermentacja w temp. 22st.C

 

Test odfermentowania: 2BLG

 

Komentarz:

 

Słody ześrutowane wczoraj wieczorem. Start dzisiaj o 6:30 (kawka, fajeczka, poranna toaleta). Całość przebiegła dość sprawie nie licząc lekkiego przytkania podczas wysładzania (zamieszanie górną warstwą złoża pomogło przywrócić odpowiedni przepływ wody) koniec ok godz. 13

 

W zeszły piątek dotarła do mnie lodówka Bosch 2 letnia 87cm wysokości (niestety tylko na jeden fermentor, ale i tak cud że moja LP zgodziła się na drugą lodówkę w mieszkaniu). Dzisiaj dotarł sterownik do tej lodówki więc w ciągu najbliższych kilku dni moja fermentownia powinna zacząć pracować.

Edytowane przez raczek84
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kasy Ci nie szkoda na te duperele?

 

Od czasu do czasu można zaszaleć ;)

 

Trochę DAP, godzinka czasu i można samemu sobie syrop przygotować.

A po co DAP ? Idealny zamiennik to Cukier biały kryształ.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To co masz za lodówkę że nawet jeden fermentor nie wchodzi ?

AMICA taka podblatowa. Niestety ze względu na budowę wewnętrzną - zamrażalnik i zrypaną zabudowę agregatu, nie wchodzi fermentor. Trza by się nagimnastykować, więc na razie sobie daruję.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No żeby syrop kandyzowany zrobić. W wersjach ciemniejszych trochę aromatu chyba wniesie.

 

No OK ale on dał tu biały :) Poza tym w tym piwie rządzą amerykańskie chmiele. Może specjalista sensoryk coś byłby w stanie wyłuskać. Ale wg mnie główne role grają tu drożdże i chmiele, a nie 200g cukru.

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja mam takie coś. Nie powiem bo zadowolony jestem. Gdyby nie fakt że akurat warzyłem AIPA i wstałem skoro świt to ta lodowka przeszła by mi koło nosa. Mam nadzieję że w ciągu tygodnia będzie sterownik podłączony i będę robił pierwszego Pilsa w życiu :D

 

Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2

 

post-3319-1378927293,8274_thumb.jpg

post-3319-1378927323,5035_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr. 35 AIPA /05.IX.2013/ dzisiaj przelana do klarowania z żelatyną wciąż 5BLG

Warka nr. 36 BIPA /11.IX.2013/ dzisiaj przelana na cichą wraz z Amarillo 10g i Cascade 20g na zimno przy 0,5BLG (szok) w smaku delikatna kwaskowość ale nie czuć infekcji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr. 36 BIPA z dodatkiem 114g cukru trafiła do 40x0,5l , 1x0,33, 1x1l PET jako butelka testowa. Ostateczny finisz fermentacji 0,5BLG w smaku jest lekka kwaskowość, spora goryczka i trochę słodyczy. nagazowanie 2,2v

Edytowane przez raczek84
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr. 37 MILD /27.IX.2013/

 

Surowce:

 

- słód Pale Ale 3kg

- słód bursztynowy 0,25kg

- słód karmelowy czerwony 0,2

- jęczmień prażony 0,08kg

 

Chmiel East Kent Goldings 30g

Mech Irlandzki 5g

 

M03 Newcastle Dark Ale M03 Mangrove Jack's - uwodnione

 

 

Plan Zacierania:

 

Do 14 wody o temp. 56st.C wsypany słód

53-55st.C - 10minut

63-65st.C - 40minut

71-72st.C - 20minut

78st.C - filtracja

 

filtracja do uzyskania 28l

 

Gotowanie 60minut

 

EKG 30g - 60 minut

Mech Irlandzki 5g - 15minut

 

Wyszło 9BLG/23l. - drożdże zadane w temp. 24st. fermentacja w temp. 20st.C

 

Test FFT : 3BLG

 

Czas pracy 5 godzin, wszystko wyszło jak należy zobaczymy jak M03 przefermentują brzeczkę.

Edytowane przez raczek84
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr. 38 Weizenbock /7.X.2013/

 

Surowce:

 

- słód pszeniczny 3kg

- słód pilznański 1,46kg

- słód monachijski I 1,2kg

- słód carahell 0,28kg

- Special B 0,25kg

- czekoladowy 0,05kg

 

Chmiel Marynka 2011 15g

Chmiel Lubelski 2012 15g

 

 

Drożdże 3068 starter litrowy dzięki Pitervader :okey:

 

 

Plan Zacierania:

 

43°C - zasyp słodu pszenicznego i przerwa:

85' 41°C - ferulikowa.

40' 67°C - podgrzanie, dodanie slodów (pilzneński, monachijski, carahell) odebranie 2l zacieru podgrzanie do 72st.C - 5 minut, gotowanie 15minut , dodanie do głównego zacieru

25' 72°C - dekstrynująca (dodanie specjal B)

5' 76°C - podgrzanie do filtracji (czekoladowy dodany po przełożeniu do filtracji)

 

 

filtracja pierwszy raz nie do objętości 28l tylko wg. wyliczeń BS2 5+6+6+6 co okazało się katastrofalnym pomysłem

 

Gotowanie 80minut

 

Marynka 15g + Lubelski 15g- 80 minut

 

 

Wyszło 15,5BLG/24,5l. - drożdże zadane w temp. 25st.C i przeniesione do lodówki w temp. 15st.C gdzie planuję 24h w takiej temp. fermentować zwiększając stopniowo temp. do 19st.C

 

Test FFT : 2,83BLG (pomiar reflaktometrem)

 

Czas pracy 7-8 godzin ???

Postanowiłem pierwszy raz wyliczyć potrzebną wodę do wysładzania w BS2 (zawsze wysładzałem do objętości 28l przyjmując że 21l piwa trafia do fermentora przed zadaniem drożdży) tym razem wyszło mi 23l i katastrofalna wydajność. Z założonego 17BLG uzyskałem zaledwie 15,5 co jest dolną granicą stylu :( dodam że finalna wartość BLG jest efektem 0,5kg cukru rozpuszczonego w litrze wody i dodana do brzeczki.

Kolejnym moim pomysłem było chłodzenie chłodnicą która jak już wcześniej się przekonałem się do tego nie nadaje (tylko 4zwoje to stanowczo za mało) ze 100st.C do 49st.C szło 40 minut w cały czas przy tym intensywnie mieszałem kolejne 3st.C zeszły po 15 minutach i na tym moja cierpliwość się skończyła. Brzeczka poszła do fermentora a fermentor do wanny z zimną wodą po 4godzinach miałem 25st.C zadałem starter i do lodówki.

Największym moim błędem przy tej warce było zasugerowanie się zasypem staśka i to dosłownie nie dostosowując ich do mojej wydajności która w przypadku zasypu powyżej 5kg wynosi 70%.

Przy następnej warce na pewno zasyp dostosuję pod swoją wydajność i przede wszystkim wysładzanie do objętości 28-29l bez kombinowania z BS-em.

Edytowane przez Raczek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.