Skocz do zawartości

Raczkowy browar


Raczek

Rekomendowane odpowiedzi

Warka #1 "IRA 13 BLG" z zestawu surowców HB

 

surowce:

słód pilzeński Litovel 4kg

Słód carared weyermann 0,25kg

słód caraamber weyermann 0,25kg

Palone ziarna jęczmienia weyermann 60g

chmiel goryczkowy marynka 20g

chmiel aromatyczny lubelski

drożdże piwowarskie MauriBrew Ale 514

 

No i stało się dzisiaj moje pierwsze warzenie się odbyło. Nie było tak strasznie jak sobie wyobrażałem chociaż nie wiem co z tego wyjdzie dopóki nie spróbuję to zawsze do wszystkiego jestem sceptycznie nastawiony a po chmieleniu w skarpecie i wodzie do wysładzania z kranu pływa po powierzchni brzeczki jakiś syf sad Z puchy lepiej to wyglądało

 

Więc zacząłem:

 

14l wody podgrzałem do temp. 70 st wg instrukcji po czym wsypałem słody wszystkie prócz palonych ziaren i temp. ustabilizowała się na poziomie 65st. pierwsze trzymanie temp. było bardzo trudne do opanowania skakała mi te temp. co chwile ale jakoś w końcu opanowałem nerwy i termometr. Z racji braku jodyny postanowiłem przedłużyć każdą przerwę o 5 minut a więc 35 minut w temp. 65st. przetrzymałem.

Następnym krokiem było podbicie do 72st. i przerwa 25 minut (tutaj już lepiej mi poszło z utrzymaniem temp.) Po przerwie w 72st. podgrzanie do 75 wrzucenie palonych ziaren i przelanie do fermentora z filtratorem. Samo wysładzanie nie należało do zbytnio trudnych po niecałej godzinie miałem 23litry filtratu który przeniosłem do garnka do chmielenia.

Kilka minut po rozpoczęciu wrzenia wrzuciłem chmiel goryczkowy a 10 minut przed wyłączeniem chmiel aromatyczny.

Obecnie garnek stoi w wannie z wodą w celu przestygnięcia a za kilka godzin przeleje do fermentora i w zależności od temp. albo pójdzie na noc na balkon żeby temp. spadła do 20st albo jak zejdzie w wannie w co wątpię to od razu drożdże i na tydzień zamykam pojemnik i zapominam o nim.

 

BLG zmierzone wyszło idealnie 13 BLG zapach trochę jak płatki kukurydziane w sumie nie wiem jak się odnieść do tego zapachu nie wiem czy dobrze czy nie ponieważ to moja pierwsza warka, nie spodziewałem się też takiej ilości osadu na dnie garnka przed przelaniem do fermentora, trochę zaciągnęło ale to nic stosuję cichą więc będzie mniej osadu po burzliwej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #2 "WEIZEN 12BLG" Z zestawu surowców HB

 

Surowce:

 

Słód pszeniczny Weyermann 2,5kg

Słód pilzeński 1,5kg

Chmiel aromatyczny lubelski 15g

Drożdże MauriBrew Weiss

 

Zacieranie:

 

14l wody do temp. 49st. wsypanie słodów i stabilizacja temp. na 46st przez 10 minut

63st - 30minut

72st. 30 minut

75 - filtracja

 

Wysładzanie wodą w temp. 75st do uzyskania ok 23-24litrów brzeczki 12BLG.

 

Tym razem udało się uniknąć wahania temperatury jak w przypadku pierwszej warki zacieranej IRA. Temperatura była trzymana wg. instrukcji i mierzona w środku brzeczki bez problemu udało się zrobić przerwy.

Chmielenie 60 minut, Chłodzenie niestety w wannie ok 4 godzin, po których zadam drożdże po rehydracji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #3 "A'la Grodziskie 8 BLG" Z zestawu surowców BA

 

Surowce:

 

Słód wędzony Weyermann 1,5 kg

Słód pszeniczny jasny Weyermann 1kg

chmiel aromatyczny Lubelski 50g

drożdże górnej fermentacji Safbrew S33 10g

 

Zacieranie:

 

Zmieszałem ześrutowane słody zmieszałem inaczej niż w instrukcji. Wsypałem całość do 12 litrów wody w temp. 39st. Pominąłem dolewanie w 3 ratach gorącej wody z racji strasznie szerokiego gara zaciernego który zajmuje praktycznie całą kuchenkę. Postanowiłem od razu dać docelową ilość wody dlatego zasypałem słody do 12l wody mam nadzieje że nie ma to większego znaczenia dla końcowego efektu.

 

37st.C- 30minu

50st.C- 20minut

70st.C- 30minut

75st.C- 30minut

 

Wysładzanie w 4 etapach wodą o temp. 72st.C

 

I- 6l

II-4l

III- 3l

IV- 2l

 

Chmielenie:

90minut. Pierwsza dawka chmielu (30g.) poszła na początku gotowania a druga po 20 minutach od rozpoczęcia gotowania.

Efekt końcowy przed zadaniem drożdży wyszło aż 22l. brzeczki 7,5BLG więc nieco mniej niż powinno ale ilość 22l sprawia że obawiam się trochę o to czy piwo nie wyjdzie poza fermentor. Czas pokaże....

 

Było to pierwsze moje piwo z tych trudniejszych ale myślę że poradziłem sobie dość dobrze. Zobaczymy jakie będzie w smaku.

Swoją drogą w instrukcji z BA piszą że fermentować przez 5 dni (tylko ?) i pominąć cichą też tak robiliście ?? tylko 5 dni i bez cichej ??

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja swojego grodzisza fermentowałem o ile pamiętam dokładnie 10 dni, bez cichej. Uważam, że jak się nie robi cichej to powinno się dać drożdżom "osiąść". Ale to moje przypuszczenia.

Piwo wyszło bardzo dobre ale miało 10°Blg. Jedną skrzynkę to ze szwagrem zrobilismy przy grilu :)

Edytowane przez Fidel
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja swojego grodzisza fermentowałem o ile pamiętam dokładnie 10 dni, bez cichej. Uważam, że jak się nie robi cichej to powinno się dać drożdżom "osiąść". Ale to moje przypuszczenia.

Piwo wyszło bardzo dobre ale miało 10°Blg. Jedną skrzynkę to ze szwagrem zrobilismy przy grilu :)

No i też tak zrobię bo 5 dni to dla mnie trochę za mało żeby drożdże osiadły na dno.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #3 "A'la Grodziskie 8 BLG" Z zestawu surowców BA

...

Zacieranie:

 

Zmieszałem ześrutowane słody zmieszałem inaczej niż w instrukcji. Wsypałem całość do 12 litrów wody w temp. 39st. Pominąłem dolewanie w 3 ratach gorącej wody z racji strasznie szerokiego gara zaciernego który zajmuje praktycznie całą kuchenkę. Postanowiłem od razu dać docelową ilość wody dlatego zasypałem słody do 12l wody mam nadzieje że nie ma to większego znaczenia dla końcowego efektu.

 

37st.C- 30minu

50st.C- 20minut

70st.C- 30minut

75st.C- 30minut

...

To jak to w końcu jest z tym grodziskim ?

Można zrobić zacieranie takie jak @raczek84 ?

Ktoś już takie zacieranie trenował i z jakimi efektami ?

Edytowane przez cianek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #3 "A'la Grodziskie 8 BLG" Z zestawu surowców BA

...

Zacieranie:

 

Zmieszałem ześrutowane słody zmieszałem inaczej niż w instrukcji. Wsypałem całość do 12 litrów wody w temp. 39st. Pominąłem dolewanie w 3 ratach gorącej wody z racji strasznie szerokiego gara zaciernego który zajmuje praktycznie całą kuchenkę. Postanowiłem od razu dać docelową ilość wody dlatego zasypałem słody do 12l wody mam nadzieje że nie ma to większego znaczenia dla końcowego efektu.

 

37st.C- 30minu

50st.C- 20minut

70st.C- 30minut

75st.C- 30minut

...

To jak to w końcu jest z tym grodziskim ?

Można zrobić zacieranie takie jak @raczek84 ?

Ktoś już takie zacieranie trenował i z jakimi efektami ?

Ja zacierałem wg. instrukcji z BA a jaki efekt okaże się za 3 tygodnie mniej więcej, jutro do butelek idzie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #4 Pale Ale 12BLG Z zestawu surowców BA

 

Surowce:

 

-słód Pale Ale Weyermann 3,8kg

-słód Carahell Weyermann 0,2kg

-chmiel goryczkowy Marynka 35g

-chmiel aromatyczny Lubelski 25g

-drożdże Safale US-05

 

Zacieranie:

 

Infuzyjne 67-68st. do uzyskania negatywnej próby jodowej co w moim przypadku dało czas 75minut, następnie podniesienie do 76st. i przeniesienie do filtracji. Zacier gęsty 3l wody na kg słodu.

Wysładzanie w 2 ratach po 9l plus jeszcze jakieś 2litry ponieważ leciał filtrat 5BLG to szkoda było przerwać wysładzanie. Wysładzanie 1,5 godz. Pierwszy raz celowo wysładzałem tak pomału żeby wszystko to co powinno zostało wypłukane z młóta.

 

Gotowanie:

 

60minut

- marynka od początku

- lubelski na ostatnie 15 minut

 

Brzeczka schłodzona do temp. 20st. Wyszło 23 litry przed zadaniem drożdży ale tylko 9,5 BLG i nie wiem co robię źle że z warki na warkę mam w miarę dobrą wydajność ale na łeb na szyję spada mi BLG początkowe.

Przy Grodziszu miało być 8 wyszło 7.5 teraz miało być 12 a wyszło 9,5. Gdzie robię błąd ??

Edytowane przez raczek84
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #5 "Dunkel Weizen" 12BLG Z zestawu surowców BA

 

Surowce:

 

- słód pilzeński Weyermann 1,3kg

- słód pszeniczny jasny Weyermann 1,9kg

- słód monachijski typ II Weyermann 0,6kg

- słód carawheat 0,2kg

- słód pszeniczny czekoladowy 0,05kg

- chmiel aromatyczny Lubelski 40g

- drożdże Safale WB-06

 

Zacieranie:

 

48st. woda zasyp słodów poza czekoladowym

46st. 10minut

63st 20 minut

72sr. 50 minut zasyp słodu czekoladowego

78st przeniesienie do filtracji

Filtracja i wysładzanie:

 

5l+5l+5l+2l woda w temp. 78st

 

Chmielenie:

60minut

 

w 10minucie 20g. chmielu

w 30minucie 10g. chmielu

w 50 minucie 10g. chmielu

 

Po chmieleniu wyszło 20l brzeczki 12BLG.

 

Drożdże zadane w temp. 15st. Fermentacja burzliwa w temp. 20-21st 10 dni. Jako że jest to pszeniczniak postanowiłem nie sugerować się instrukcją i odpuścić sobie fermentację cichą. Młode piwo zostanie rozlane do butelek z dodatkiem 160g glukozy

Edytowane przez raczek84
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Warka #6 Zestaw surowców BA Koelsch 12BLG

 

Surowce:

 

- słód pilzeński Weyermann 3,7kg

- słód pszeniczny jasny Weyermann 0,5kg

- chmiel aromatyczny Hallertau 60g

- drożdże Safbrew S-33

 

Zacieranie:

 

10l wody podgrzane do 43st C i dolewanie 5 l wrzątku tak żeby podnieść w ciągu 30 minut do 66st. C

70st - 15 minut

78 - 10 minut

Filtracja i wysładzanie:

 

5l+5l+5l woda w temp. 78st

 

Chmielenie: 60minut

 

50minut - 35g

10minut -25g

 

w 10minucie 20g. chmielu

w 30minucie 10g. chmielu

w 50 minucie 10g. chmielu

 

wyszło 20l nastawnej o gęstości 12BLG

Edytowane przez raczek84
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #7 Dry Stout z zestawu surowców BA 12 BLG

 

Surowce:

 

- słód Pale Ale 3,2kg

- płatki jęczmienne 0,5kg

- jęczmień palony 0,3kg

- carafa II 0,1kg

 

- chmiel Challenger 30g

 

- drożdże S-04

 

Zacieranie:

 

66-68stC - 60minut

72st - 20 minut

78st - filtracja

 

3x5l

 

Gotowanie : 60 minut

 

60min - 30g

 

Wyszło 11,5BLG 21l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka # 8 Pilzner 12BLG Zestaw surowców z BA

 

Surowce:

 

- pilzeński 4kg

- carapils 0,2kg

 

- chmiel Lubelski 100g

 

- drożdże W34/70

 

Zacieranie:

 

50stC - 35minut dolewając gorącej wody

64st.C - 30 minut

70st.C - 30 minut

78stC - Filtracja

 

Gotowanie : 80 minut

 

80min. - 50g

35min. - 25g

10min.- 10g

 

Wyszło tylko 17l 12BLG :( Burzliwa 2 tygodnie cicha 3 tygodnie w temp. 12-13st C w tym czasie piwo wyklarowało się bardzo ładnie i poszło do butelek z dodatkiem 125g glukozy w formie syropu z glukozy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #9 Roggenbier 12,5 BLG zestaw surowców z BA

 

Surowce:

 

- żytni 2,4kg

- pilzeński 1,2kg

- monachijski II 1kg

- carramunich II 0,2kg

 

Lubelski 30g

 

WB-06

 

Zacieranie:

 

68stC - 75min.

78st.C filtracja

 

3x5l Filtracja to jakiś koszmar prawie 4 godziny filtracji nie przeszły bez echa w domu. Skończyło się awanturą po której postanowiłem zmienić sprzęt na garnek zacierno filtracyjny elektryczny budowy joosefika.

 

Gotowanie : 60 minut

 

50min. 20g

10min. 10g

 

Wyszło 19l 11BLG Zlane do butelek 11.03.2012 z dodatkiem 130g glukozy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #10 IPA Joseph 15BLG

 

Surowce:

 

- pale ale 2kg

- pilzeński 3kg

- karmelowy jasny strzegom 0,4kg

 

- chmiel 120g [east kent goldings

 

gęstwa WLP001

 

Zacieranie:

 

68st.C- 65min.

76st.C- 15 minut

78st.C- 5minut i filtracja

 

3x5l+3l(niepotrzebnie)

 

Gotowanie: 60minut

 

60minut-60g

30min.-25g

15min.-21g

1min- 14g

 

Wyszło 23l i 15BLG zadane gęstwą WLP001 w dniu dzisiejszym kończy fermentować

Edytowane przez raczek84
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mała korekta tej receptury :)

piwo w stylu IPA a nie AIPA

Drożdże WLP001 california ale

chmiel east kent goldings

edit

słody z tego co pamiętam

pale ale 2kg

pilzneński 3kg

karmelowy jasny strzegom 0,4 kg

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #11 Belgian Blond Ale (zakładane 17BLG)

 

Surowce:

 

- pilzeński 5kg

- carapils 0,3kg

- cararoma 0,04kg

- biscuit 0,04kg

- cukier 0,7kg

 

- styrian golding 40g 70 minut

- Lubelski 15 minut + cukier

 

wyeast 3522 Belg Ardennes

 

Zacieranie:

 

62st.C- 15minut

66st.C- 40 minut

72st.C- 25minut

78st.C- 5 minut i Filtracja

 

3x5l + rezerwa 2 l

 

I tutaj pojawił się pierwszy problem. Odczekałem 20 minut na ułożenie się młóta odkręcam kranik w celu spuszczenia pierwszych litrów filtratu i ...... klops nie leci filtr się zapchał lub kranik (nie wiem) nie wiele myśląc użyłem wiadra plastikowego + oplot przelałem i znowu 20 minut na ułożenie się młóta i strach co będzie jak nie poleci. Na szczęście poleciało oddałem pierwsze 4 litry i pierwsza porcja wysłodzonej brzeczki zleciała aktualnie druga odczekuje swoje.

 

Po wysłodzeniu tylko 60% wydajności co mnie martwi przy mieszadle elektrycznym i czujniku temp. wyszło źle nawet bardzo źle będę musiał zwiększyć ilość cukry bo inaczej Blond Ale nie zmieści mi się w stylu :( 13BLG wyszło na 25l brzeczki przed chmieleniem. Nie wiem co robię źle....

 

NO to chmielimy: 70 minut

 

40g SG - 70 minut

20g Lubelskiego + cukier 15 minut

 

Wyszło 18l i 17BLG nie wiem czy się cieszyć czy nie BLG zgadza się z zakładanym ale objętość liczyłem na 20l no ale cóż.... może kiedyś wyjdzie i objętość i BLG. Drożdże zadano po schłodzeniu chłodnicą zanurzeniową do 21st. Czekam aż ruszą.

Edytowane przez raczek84
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przyszedł czas na warkę nr.12 która z każdym kolejnym dniem uświadamia mi że czas powoli się kończy :( i sezon pierwszy mój sezon warzenia czas będzie zawiesić do jesieni....

 

Warka #12 Tripel 18BLG

 

Surowce:

 

- pilzeński 5kg

- monachijski I 0,5kg

- cukier 1kg

 

- styrian golding 45g

- Lubelski 10g

 

wyeast 3522 Belg Ardennes gęstwa po BBA

 

Zacieranie:

 

62st.C- 40minut

72st.C- 30minut

78st.C - filtracja

 

Ilość wody do filtracji 20l (4x5l) jak nigdy zawsze było 3x5l ale zbyt dużo zostawało mi w młocie

Przed chmieleniem wyszło 30l 13BLG więc wynik dośc dobry jak na mnie wydajność 70%.

 

Gotowanie : 60 minut

 

SG - 25g - 60 minut

SG - 20g - 15 minut

Lubelski + cukier 10 minut

 

Wyszło 22l 18BLG pierwszy raz wyszło mi dokładnie tyle ile planowałem i takie BLG jakie sobie założyłem 70% wydajności już w zupełności wystarcza mam nadzieje że kolejna warka będzie równie udana.

Edytowane przez raczek84
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

6 maja Warka #11 Belgian Blond Ale rozlana do butelek z dodatkiem 129g glukozy wyszło 35x0,5l i 2x 0,33l zeszło do 2BLG alk. 8%

Edytowane przez raczek84
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #13 Dubel 17BLG

 

Surowce:

 

- pale ale 3kg

- wiedeński 1kg

- special B 0,3kg

- caramunich 0,25kg

- pszeniczny jasny 0,25kg

- carawheat 0,1kg

- carafa typ I 0,05kg

- biscuit 0,5kg

- cukier trzcinowy brązowy muscavado 0,5kg

- rodzynki 100g

 

- styrian golding 45g

 

wyeast 3522 Belg Ardennes gęstwa po Triplu

 

Zacieranie: w 15l wody

 

35st.C - 15 minut

45st.C - 15 minut

55st.C - 15 minut

64st.C - 90 minut

78st.C - filtracja

 

Ilość wody do filtracji 20l (4x5l) jak nigdy zawsze było 3x5l ale zbyt dużo zostawało mi w młocie

Przed chmieleniem wyszło 27l 13BLG

 

Gotowanie : 60 minut

 

SG - 25g - 60 minut

SG - 20g - 15 minut + cukier

10minut - rodzynki

 

 

Wyszło mniej więcej 20/21l (nie wiem dokładnie bo nie wiem ile z chmielin uda mi się odzyskać planowałem jak z przepisu żeby było 21l ale nie wiem czy dociągnę do takiej objętości

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #14 Saison by Dori

Data warzenia: 21.maja 2012

 

Surowce:

 

- pilzeński 2,7kg

- wiedeński 0,8kg

- pszeniczny 0,7kg

- carahell 0,2kg

- caraaroma 0,2kg

- zakwaszający 0,1kg

 

- glukoza 0,3kg

- curacao 20g

 

- magnum 30g

- Żatecki 30g

 

gęstwa dzięki uprzejmości shootera do saisona ale dokładnie nie wiem jaka

 

Zacieranie: w 15l wody

 

64st.C - 60 minut

72st.C - 20 minut

 

Ilość wody do filtracji 17l (3x5l+3 niepotrzebnie) Niestety przedobrzyłem z wodą do wysładzania.

 

Gotowanie : 65 minut

 

Magnum - 30g - 65 minut

Żatecki - 20g - 20 minut + curacao

Żatecki + glukoza 5 minut

 

 

Wyszło za dużo bo ok 22l i 14BLG. Miało być 20l/15BLG no ale jak pisałem wyżej za dużo wody do wysładzania mogłem dłużej odparowywać no ale co tam będzie więcej troszkę słabszego piwka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.