Skocz do zawartości
Raczek

Pierwsze warzenie

Rekomendowane odpowiedzi

Warka #1 "IRA 13 BLG" z zestawu surowców HB

 

surowce:

słód pilzeński Litovel 4kg

Słód carared weyermann 0,25kg

słód caraamber weyermann 0,25kg

Palone ziarna jęczmienia weyermann 60g

chmiel goryczkowy marynka 20g

chmiel aromatyczny lubelski

drożdże piwowarskie MauriBrew Ale 514

 

No i stało się dzisiaj moje pierwsze warzenie się odbyło. Nie było tak strasznie jak sobie wyobrażałem chociaż nie wiem co z tego wyjdzie dopóki nie spróbuję to zawsze do wszystkiego jestem sceptycznie nastawiony a po chmieleniu w skarpecie i wodzie do wysładzania z kranu pływa po powierzchni brzeczki jakiś syf :okey: Z puchy lepiej to wyglądało

 

Więc zacząłem:

 

14l wody podgrzałem do temp. 70 st wg instrukcji po czym wsypałem słody wszystkie prócz palonych ziaren i temp. ustabilizowała się na poziomie 65st. pierwsze trzymanie temp. było bardzo trudne do opanowania skakała mi te temp. co chwile ale jakoś w końcu opanowałem nerwy i termometr. Z racji braku jodyny postanowiłem przedłużyć każdą przerwę o 5 minut a więc 35 minut w temp. 65st. przetrzymałem.

Następnym krokiem było podbicie do 72st. i przerwa 25 minut (tutaj już lepiej mi poszło z utrzymaniem temp.) Po przerwie w 72st. podgrzanie do 75 wrzucenie palonych ziaren i przelanie do fermentora z filtratorem. Samo wysładzanie nie należało do zbytnio trudnych po niecałej godzinie miałem 23litry filtratu który przeniosłem do garnka do chmielenia.

Kilka minut po rozpoczęciu wrzenia wrzuciłem chmiel goryczkowy a 10 minut przed wyłączeniem chmiel aromatyczny.

Obecnie garnek stoi w wannie z wodą w celu przestygnięcia a za kilka godzin przeleje do fermentora i w zależności od temp. albo pójdzie na noc na balkon żeby temp. spadła do 20st albo jak zejdzie w wannie w co wątpię to od razu drożdże i na tydzień zamykam pojemnik i zapominam o nim.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×