Jump to content

III Krakowski Konkurs Piw Domowych 2009


shlangbaum
 Share

Recommended Posts

Witam po miesiącach nieobecności w piwnym światku.

 

Kolejną edycję konkursu zorganizuje Elroy. Zostawiam mu więc pełną dowolność jeżeli chodzi o ustalenia szczegółowe. W rozmowie telefonicznej ustaliliśmy, że tym razem mój udział ograniczy się do drobnej pomocy organizacyjnej.

 

Życzę powodzenia :P

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 65
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Trochę się zaplątałem w edycji tego wątku, co spowodowało usunięcie mojego wczorajszego postu.

Informację Shlangiego potwierdzam - przejmuję inicjatywę organizacji Krakowskiego Konkursu Piw Domowych (w skrócie KKPD :P )

 

Panie i Panowie - oto kategorie konkursowe III Krakowskiego Konkursu Piw Domowych

 

1 - Milk stout http://www.bjcp.org/2008styles/style13.php#1b

2 - IPA http://www.bjcp.org/2008styles/style14.php#1a

3 - Weizen http://www.bjcp.org/2008styles/style15.php#1a

 

Korzystamy z klasyfikacji BJCP - Shlangi na potrzeby Konkursu uzyskał w tamtym roku zgodę na korzystanie z tej bazy.

 

Ilość butelek 3x0.5l

 

Termin Konkursu - pierwszy lub drugi tydzień marca.

Link to comment
Share on other sites

tzn. 1.060 (14.8 Blg' date=' łącznie z laktozą). Nie ma sprzeciwów?[/quote']

Sprzeciwu nie zgłaszam.

Mam tylko pytanie jak przeliczałeś OG na blg, bo korzystając z tego wzoru 1.060 to 15,06 Blg. Różnica niby minimalna, ale pozwala na 15blg. :D

O, myślałem, że Plato i Blg to tożsame skale, ale chyba nie, bo np. w.g. tej strony:

 

http://www.realbeer.com/spencer/attenuation.html

 

1.060 to jest nawet 14.7 Plato.

Link to comment
Share on other sites

Przy naszych możliwościach pomiarowych to myślę, ze tego aspektu nie należy się trzymać kurczowo. Po pierwsze nie dysponujemy wiarygodnymi sposobami pomiaru (tak do końca), po drugie wliczać do tego surowiec do refermentacji, czy nie. Myślę, że kluczowym pownnien być smak.

Osobiście wolałbym dopuszczenie mocniejszych, względnie ekstrakt z widełek bez wliczania laktozy.

Link to comment
Share on other sites

Przy naszych możliwościach pomiarowych to myślę, ze tego aspektu nie należy się trzymać kurczowo. Po pierwsze nie dysponujemy wiarygodnymi sposobami pomiaru (tak do końca), po drugie wliczać do tego surowiec do refermentacji, czy nie. Myślę, że kluczowym pownnien być smak.

Osobiście wolałbym dopuszczenie mocniejszych, względnie ekstrakt z widełek bez wliczania laktozy.

Akurat to górne ograniczenie jest dość istotne dla zachowania równych szans - wiadomo, że większe piwo smakuje lepiej. Oczywiście nie ma co rozmierzać go po aptekarsku - dokładność do 0.5 Blg jest wystarczająca.

Link to comment
Share on other sites

O, myślałem, że Plato i Blg to tożsame skale, ale chyba nie, bo np. w.g. tej strony:

Różnica pomiędzy tymi skalami to temperatura pomiaru: dla Ballinga to 20°C a dla Plato to chyba 17,5°C.

Dla naszych potrzeb praktycznie można przyjąć, że to to samo.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Czy bedziecie mieli jakies piwo porownawcze? Bo wiele brytyjskich piw okreslane jako IPA nimi nie sa! Wiekszosc IPA, bardziej pasuje do kategorii Premium bitter, albo odmiana bittera summer ale. Jak rowniez ostroznie bo ostatnio bardzo popularne staly sie amerykanskie chmiele, zatem piwa beda przypominaly bardziej American Pale Ale niz oryginalnego English IPA.

Prawde mowiac nigdy nie mialem okazji napic sie pradziwego English IPA.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Mili Państwo.

Mam pewne problemy organizacyjne, nie zadział mi również plan awaryjny i chwilowo jestem w kropce.....

Postaram się w najbliższych dniach przekazać Wam najświeższe informacje oraz konkrety.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.