Jump to content
Sign in to follow this  
seler

Czerwone Ale

Recommended Posts

Cos a'la IRA chcę zrobić a mam takie słody:

Monahijski 5kg

Bisquit 0,5kg

Carahell 1kg

Wiedeński 1kg

Amber 0,2lg

Crystal 0,3kg

Palony jęczmień 0,3kg

Drożdzę windsor

chmiel marynka i lubelski własny

 

Jak to najlepiej połączyć w lekkie, aromatyczne ale z wyraźnym chmielem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fermentowane Windsorami to raczej nie będzie "lekkie" - one zostawiają dużo ekstraktu końcowego w słodkiej postaci. Nawet jak wytrawnie zatrzesz, to pewnie będzie słodki finisz.

 

Do "zaczerwienienia" powinno wystarczyć Ci ze 30-35g jęczmienia palonego.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Fermentowane Windsorami to raczej nie będzie "lekkie" - one zostawiają dużo ekstraktu końcowego w słodkiej postaci. Nawet jak wytrawnie zatrzesz, to pewnie będzie słodki finisz

Słodycz myślę zbilansować dochmieleniem na smak, bardziej się zastanawiam nad tym że musze raczej spory zasyp monachijskiego zrobic i zastanawiam się czy to nie zaszkodzi...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.