Skocz do zawartości
seler

Czerwone Ale

Rekomendowane odpowiedzi

Cos a'la IRA chcę zrobić a mam takie słody:

Monahijski 5kg

Bisquit 0,5kg

Carahell 1kg

Wiedeński 1kg

Amber 0,2lg

Crystal 0,3kg

Palony jęczmień 0,3kg

Drożdzę windsor

chmiel marynka i lubelski własny

 

Jak to najlepiej połączyć w lekkie, aromatyczne ale z wyraźnym chmielem?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Fermentowane Windsorami to raczej nie będzie "lekkie" - one zostawiają dużo ekstraktu końcowego w słodkiej postaci. Nawet jak wytrawnie zatrzesz, to pewnie będzie słodki finisz.

 

Do "zaczerwienienia" powinno wystarczyć Ci ze 30-35g jęczmienia palonego.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Fermentowane Windsorami to raczej nie będzie "lekkie" - one zostawiają dużo ekstraktu końcowego w słodkiej postaci. Nawet jak wytrawnie zatrzesz, to pewnie będzie słodki finisz

Słodycz myślę zbilansować dochmieleniem na smak, bardziej się zastanawiam nad tym że musze raczej spory zasyp monachijskiego zrobic i zastanawiam się czy to nie zaszkodzi...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×