Jump to content
Sign in to follow this  
JakubS

Octan etylu

Recommended Posts

Czy jest szansa na poprawe piwa z czasem jesli na dzien dzisiejszy wyczuwalny jest rozpuszczalnik?

Share this post


Link to post
Share on other sites

zostaje kompost, z doświadczenia wiem że borówki dobrze rosną na resztkach piwa i kwasach;)

równie dobrze możesz wydestylować z tego rozpuszczalnik do kleju z metakrylanu metylu, ale piwa z tego nie będzie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok czyli piwo idzie do szybkiego wypicia.

Na razie niestety tylko ja wyczuwam co z nim jest nie tak.

Znajomym smakuje :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy możliwe jest, żeby piwo naszło rozpuszczalnikiem dopiero w butelce? Jestem prawie pewien, że kiedy próbowałem go przy butelkowaniu, nie miało tego posmaku. Teraz otworzyłem drugą butelkę z kolei (pierwsza też była ok) i czułem przy drugim łyku dosyć mocny posmak rozpuszczalnika :/ Pierwsze dwa dni po butelkowaniu piwko stało w temp 24 stopni, bo piwnica w bloku była zawalona. Proszę o odpowiedzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tego co mi wiadomo octan etylu (rozpuszczalnik) to problem związany ze zbyt wysoką temperaturą fermentacji lub kiepską jakością drożdży względnie za małą ich ilością, co do refermentacji to nawet wskazane jest trzymanie piwa w podwyższonej temperaturze w celu szybszego nagazowania, dopiero podczas leżakowania obniżamy temperaturę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy możliwe jest, żeby piwo naszło rozpuszczalnikiem dopiero w butelce? Jestem prawie pewien, że kiedy próbowałem go przy butelkowaniu, nie miało tego posmaku. Teraz otworzyłem drugą butelkę z kolei (pierwsza też była ok) i czułem przy drugim łyku dosyć mocny posmak rozpuszczalnika :/ Pierwsze dwa dni po butelkowaniu piwko stało w temp 24 stopni, bo piwnica w bloku była zawalona. Proszę o odpowiedzi.

 

Smak piwa sie zmienia, ale nie do konca w sposob w jaki na pierwszy rzut oka wydaje.

To, ze zaczynamy wyczuwac bardziej pewne zapachy w piwie podczasj dojrzewania, nie oznacza ze od ta cecha powstala podczas dojrzewania.

Czesto bywa tak, ze elementy, ktore znikaja podczas lezakowania/dojrzewania piwa (dwuacetyl, aldehyd octowy) plus smak drozdzy (piwo sie klaruje) do tego wzrasta nagazowanie oraz maleje intensywnosc aromatow chmielu. Po prostu elementy te na tyle intensywnie wplywaja na smak piwa, ze przykrywaja inne niedoskonalosci, ktore z czasem po prostu wychodza na pierwszy plan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.