DeeCann 0 Posted October 2, 2011 Witam Popełniłem 2 tygdnie temu bożonarodzeniowe z receptury gdzieś tutaj wygrzebanej na T-58. 15 dni na burzliwej zjechało z 18 do 7blg .... i stop. Pierwszy raz piwo mi stanęło na 7blg i za boga nie chce zejść niżej. I teraz nie wiem czy spitoliłem zacieranie, czy dawać na cicha i do butelek przy mniej więcej 6blg zakładając że może cicha coś jeszcze z niego wyciągnie ... szkoda mi trochę butelek i otoczenia pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
pawel1024 2 1 Items Posted October 2, 2011 Witam Popełniłem 2 tygdnie temu bożonarodzeniowe z receptury gdzieś tutaj wygrzebanej na T-58. 15 dni na burzliwej zjechało z 18 do 7blg .... i stop. Pierwszy raz piwo mi stanęło na 7blg i za boga nie chce zejść niżej. I teraz nie wiem czy spitoliłem zacieranie, czy dawać na cicha i do butelek przy mniej więcej 6blg zakładając że może cicha coś jeszcze z niego wyciągnie ... szkoda mi trochę butelek i otoczenia pozdrawiam zlewaj na cicha i daj mu spokój na 2 tygodnie, jak będzie miało zejść to zejdzie, jak nie, to na boże narodzenie trochę słodyczy się przyda Quote Share this post Link to post Share on other sites
prusak 13 1 Items Posted October 2, 2011 W jakiej temperaturze przebiega burzliwa? Spróbuj przenieść do cieplejszego miejsca. Jak to nic nie da to przelej na cichą. Quote Share this post Link to post Share on other sites
DeeCann 0 Posted October 2, 2011 W jakiej temperaturze przebiega burzliwa? Spróbuj przenieść do cieplejszego miejsca. Jak to nic nie da to przelej na cichą. Aj nie napisałem ... przez 10 dni było 17 stopni, na 5 dni podniosłem do 19 pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
pawel1024 2 1 Items Posted October 2, 2011 W jakiej temperaturze przebiega burzliwa? Spróbuj przenieść do cieplejszego miejsca. Jak to nic nie da to przelej na cichą. Aj nie napisałem ... przez 10 dni było 17 stopni' date=' na 5 dni podniosłem do 19 pozdrawiam[/quote'] mogłeś zamieszać baniakiem, ale teraz to już za późno, bynajmniej co się odwlecze to nie uciecze, dłuższa cicha i będzie ok Quote Share this post Link to post Share on other sites
danielson83 8 1 Items Posted October 2, 2011 Też robiłem na tych drożdżach "coś na święta" i podobnie jak u Ciebie zeszło do ok 6,5°Blg z 16 o ile dobrze pamiętam, zabutelkowałem 6g/l i jest ok po jakichś 2 miesiącach Quote Share this post Link to post Share on other sites
pawel1024 2 1 Items Posted October 2, 2011 Też robiłem na tych drożdżach "coś na święta" i podobnie jak u Ciebie zeszło do ok 6,5°Blg z 16 o ile dobrze pamiętam, zabutelkowałem 6g/l i jest ok po jakichś 2 miesiącach heh, u mnie na t-58 też zeszło o 10°Blg, z 14 na 4 i stanęło w miejscu, ale poki co jest ok Quote Share this post Link to post Share on other sites
mcpol1 22 1 Items Posted October 2, 2011 http://www.piwo.org/forum/t6026-6-9-blg-po-8-dniach-burzliwej-czy-tak-ma-byc-.html Tu masz mój wątek. Co prawda s33 ale pomimo zmartwień i kombinacji jestem na + Quote Share this post Link to post Share on other sites