Jump to content
Sign in to follow this  
kopyr

Karmelowy do podbicia ekstraktu i zmniejszenia fermentowalności

Recommended Posts

Odebrałem 22L brzeczki tylnej z barleywine i ma ona 6°Blg. Czy mogę ześrutować 0,5-1kg jakiegoś słodu karmelowego i wrzucić go do tej brzeczki w jakiejś gazie. Ile go trzeba, co to da i w jakich temp. może być?

 

Generalnie rozumiem, że nie potrzebuję utrzymywać temp. bezpiecznych dla enzymów, bo przecież słód karmelowy nie jest aktywny enzymatycznie. Chodzi tylko o wypłukanie tego co w ziarnie już się skarmelizowało w słodowni.

 

Ktoś to robił?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak, ja robiłem. Raz zapomniałem dodać karmelowego przy zacieraniu, więc zrobiłem steeping (potrzymałem go w siateczce paru litrach gorącej wody 70°C), wywar przegotowałem, wystudziłem i dolałem do fermentora.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tak, ja robiłem. Raz zapomniałem dodać karmelowego przy zacieraniu, więc zrobiłem steeping (potrzymałem go w siateczce paru litrach gorącej wody 70°C), wywar przegotowałem, wystudziłem i dolałem do fermentora.

A jak bym go wrzucił do tego filtratu w 70°C będzie git?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tak' date=' ja robiłem. Raz zapomniałem dodać karmelowego przy zacieraniu, więc zrobiłem steeping (potrzymałem go w siateczce paru litrach gorącej wody 70°C), wywar przegotowałem, wystudziłem i dolałem do fermentora.[/quote']

A jak bym go wrzucił do tego filtratu w 70°C będzie git?

W US w ten sposób modyfikują ekstrakty słodowe. Więc zrób tak samo. Możesz przerobić to co masz na milda, może nawet bittera.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tak' date=' ja robiłem. Raz zapomniałem dodać karmelowego przy zacieraniu' date=' więc zrobiłem steeping (potrzymałem go w siateczce paru litrach gorącej wody 70°C), wywar przegotowałem, wystudziłem i dolałem do fermentora.[/quote'']

A jak bym go wrzucił do tego filtratu w 70°C będzie git?

W US w ten sposób modyfikują ekstrakty słodowe. Więc zrób tak samo. Możesz przerobić to co masz na milda, może nawet bittera.

No właśnie taka jest idea, żeby to był bitterek do szybkiego wypicia, bo ostatnio jak robiłem bittera z IIPA, to niestety był strasznie wodnisty, bo IIPA musiała mieć niezłą fermentowalność i na bittera to już było za słabo.

 

Myślę, że 1kg będzie dobrze? Powiedzmy 30' w tym filtracie w temp. 70°C (jaka może być maksymalna? 76°C?)?

Share this post


Link to post
Share on other sites
A jak bym go wrzucił do tego filtratu w 70°C będzie git?

W US w ten sposób modyfikują ekstrakty słodowe. Więc zrób tak samo. Możesz przerobić to co masz na milda' date=' może nawet bittera.[/quote']

No właśnie taka jest idea, żeby to był bitterek do szybkiego wypicia, bo ostatnio jak robiłem bittera z IIPA, to niestety był strasznie wodnisty, bo IIPA musiała mieć niezłą fermentowalność i na bittera to już było za słabo.

 

Myślę, że 1kg będzie dobrze? Powiedzmy 30' w tym filtracie w temp. 70°C (jaka może być maksymalna? 76°C?)?

1kg to dużo. Bardzo dużo... Pół kg, 600g max. byłby lepszym pomysłem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W US w ten sposób modyfikują ekstrakty słodowe. Więc zrób tak samo. Możesz przerobić to co masz na milda' date=' może nawet bittera.[/quote']

No właśnie taka jest idea, żeby to był bitterek do szybkiego wypicia, bo ostatnio jak robiłem bittera z IIPA, to niestety był strasznie wodnisty, bo IIPA musiała mieć niezłą fermentowalność i na bittera to już było za słabo.

 

Myślę, że 1kg będzie dobrze? Powiedzmy 30' w tym filtracie w temp. 70°C (jaka może być maksymalna? 76°C?)?

1kg to dużo. Bardzo dużo... Pół kg, 600g max. byłby lepszym pomysłem.

Ok, dzięki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie taka jest idea' date=' żeby to był bitterek do szybkiego wypicia, bo ostatnio jak robiłem bittera z IIPA, to niestety był strasznie wodnisty, bo IIPA musiała mieć niezłą fermentowalność i na bittera to już było za słabo.

 

Myślę, że 1kg będzie dobrze? Powiedzmy 30' w tym filtracie w temp. 70°C (jaka może być maksymalna? 76°C?)?[/quote']

1kg to dużo. Bardzo dużo... Pół kg, 600g max. byłby lepszym pomysłem.

Ok, dzięki.

A i jeszcze jak masz czekoladowy to do bittera nada się jak najbardziej, tak z 40-50g.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1kg to dużo. Bardzo dużo... Pół kg' date=' 600g max. byłby lepszym pomysłem.[/quote']

Ok' date=' dzięki.[/quote']

A i jeszcze jak masz czekoladowy to do bittera nada się jak najbardziej, tak z 40-50g.

Już się moczy, brzeczka i tak dość ciemna. Jeszcze raz dzięki, wiedziałem że dzwoni, tylko nie byłem pewny, w którym kościele.

 

 

EDIT: wygląda na to, że ekstrakt wzrósł o ~2°Blg, czyli super.

Edited by kopyr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Który karmelowy wziąłeś?

Robiłeś może próbę jodową? Bo w eksperymencie z parzeniem słodów mi wyszło, że po takiej operacji pozostaje skrobia, ciekawe jak się to ma do rzeczywistego przypadku - tu słody dałeś do brzeczki w której być może były jeszcze jakieś enzymy, to trochę więc inna sytuacja...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Który karmelowy wziąłeś?

Robiłeś może próbę jodową? Bo w eksperymencie z parzeniem słodów mi wyszło, że po takiej operacji pozostaje skrobia, ciekawe jak się to ma do rzeczywistego przypadku - tu słody dałeś do brzeczki w której być może były jeszcze jakieś enzymy, to trochę więc inna sytuacja...

Ale odrobina skrobi to nie tragedia. Tym bardziej do piwa, które jest z założenia do szybkiego spożycia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.