Jump to content
Sign in to follow this  
Kasanga

Pod Szprychami

Recommended Posts

Dziś pierwsza warka z zestawu Stout .

Początek warzenia 16 ta , już 21:30 a ja jestem na etapie gotowania brzeczki.

No ale nie obyło się bez wpadek mianowicie utopiłem sondę z term. IKEA po fakcie przeczytałem na forum o wykonaniu zabezpieczenia przed zalaniem ;/.

Na szczęście miałem jeszcze analogowy. Z tego wszystkiego nie sprawdziłem czasu jak wsypałem słody :) więc troszkę na pałę zacierałem miało być 45min. w 67°C ciekawe ile było .

Wysładzanie ciągłe prawie się udało bo wyszło 24l z 10,2°Blg . Więc pierw poprzez gotowanie pozbędę się tych 3l. a potem już normalnie z chmielem. Troszkę się zamotałem a to jeszcze nie koniec.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gratuluję pierwszej zacieranej warki :)

Zacząłeś od zacierania, czy były wcześniej jakieś brew-kity?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moja pierwsza warka przebiegła podobnie owszem czas zacierania znałem.Winowajca to termometr dopiero podczas chmielenia zauważyłem że pokazuje o 15 stopni mniej.Brzeczka się porządnie gotowała a termometr pokazuje 85 C., myślałem że jeszcze coś z tego będzie piwo poszło do zlewu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Gratuluję pierwszej zacieranej warki :beer:

Zacząłeś od zacierania, czy były wcześniej jakieś brew-kity?

To pierwsza potyczka z piwem nie robiłem z puszek i innych wynalazków.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pierwsza warkę ukończyłem o 1:30 ufff powiem szczerze spać mi sie już chciało i pić więc do windy 50m. i byłem w "nocniku" kupiłem nowy produkt kompani piwowarskiej Tyskie Przeniczne wyprod. w HOLANDI:rolleyes: I już miałem plan na poranek , Pszenica.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to gratuluje wzięcia się do tematu bez półśrodków, miło że śląska ekipa piwowarów się powiększa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

2 Warka pszenica z zestawu

Wyłączę telefon na czas warzenia

1 przerwa w 44° 10 min.

2 przerwa w 72°Blg (tel. :beer: ) okolo 70min. z spadkiem temp do 66°C około.

Wysładzanie ciągłe, chmielenie jak w instrukcji.

Wyszło 19l z 10°Blg zamiast 13°Blg przewidywanego.

Ale już się tak nie "motam" po kuchni :)

Na pierwszej warce nie widać fermentacji tylko coś jak by zalać kawę rozpuszczalną wrzątkiem , zamieszam plastikiem zobaczę rano.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 Warka pszenica z zestawu

Wyłączę telefon na czas warzenia

1 przerwa w 44° 10 min.

2 przerwa w 72°Blg (tel. :beer: ) okolo 70min. z spadkiem temp do 66°C około.

Wysładzanie ciągłe, chmielenie jak w instrukcji.

Wyszło 19l z 10°Blg zamiast 13°Blg przewidywanego.

Ale już się tak nie "motam" po kuchni :)

Na pierwszej warce nie widać fermentacji tylko coś jak by zalać kawę rozpuszczalną wrzątkiem , zamieszam plastikiem zobaczę rano.

Co Ciebie skłoniło do takich przerw? Mi telefony nie przeszkadzaja , bywa że idę nawet pobiegać lub pojeździć rowerem :)

Edited by anteks

Share this post


Link to post
Share on other sites
To pierwsza potyczka z piwem nie robiłem z puszek i innych wynalazków.

Od wujka Jejskiego za pierwszą od razu zacieraną warkę należy się + :beer: Witam ziomala. Gdzie dokładnie mieszkasz? Najlepiej dopisz się na mapę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mapa uaktualniona. :beer:

Sprawdziłem Stouta i wyszło 5 °Blg z 13°Blg a za cholerę nie widziałem czapy drożdży, na pszenicy była tak z 3 cm. w nocy a dziś już opadła.

Kusi mnie zrobić Pal Ale lub IPA ale pogoda ma być cudna , wybieram rower :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 Warka pszenica z zestawu

Wyłączę telefon na czas warzenia

1 przerwa w 44° 10 min.

2 przerwa w 72°C (tel. :beer: ) okolo 70min. z spadkiem temp do 66°C około.

Wysładzanie ciągłe' date=' chmielenie jak w instrukcji.

Wyszło 19l z 10°Blg zamiast 13°Blg przewidywanego.

Ale już się tak nie "motam" po kuchni :)

Na pierwszej warce nie widać fermentacji tylko coś jak by zalać kawę rozpuszczalną wrzątkiem , zamieszam plastikiem zobaczę rano.[/quote']

Co Ciebie skłoniło do takich przerw? Mi telefony nie przeszkadzaja , bywa że idę nawet pobiegać lub pojeździć rowerem :)

Po tel. musiałem wyjść rodzicom się nie odmawia, raczej.

Edited by Kasanga

Share this post


Link to post
Share on other sites
...

1 przerwa w 44° 10 min.

2 przerwa w 72°Blg (tel. ;) ) okolo 70min. z spadkiem temp do 66°C około.

Wysładzanie ciągłe' date=' chmielenie jak w instrukcji.

Wyszło 19l z 10°Blg zamiast 13°Blg przewidywanego.[/quote']

Co Ciebie skłoniło do takich przerw? ...

Może los nad Nim czuwał i przypadkiem zrobił super zacieranie (oczywiście, gdy miał 72°C - nie °Blg :) ). Ja takie przerwy (prawie...) zastosowałem do pszenicy ostatniej szansy - dotychczasowe pszeniczne były takie sobie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
To pierwsza potyczka z piwem nie robiłem z puszek i innych wynalazków.

Od wujka Jejskiego za pierwszą od razu zacieraną warkę należy się + ;) Witam ziomala. Gdzie dokładnie mieszkasz? Najlepiej dopisz się na mapę.

Ja zaczynałem od zacierania ale plusika nie dostałem. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja zaczynałem od zacierania ale plusika nie dostałem. :(

Co za żebractwo. :(

A masz!

Ja nie będę rozrzutny, daję tylko plusiki tym co zaczynają od dekokcji 3-warowej :o

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja zaczynałem od zacierania ale plusika nie dostałem. :(

Co za żebractwo. :(

A masz!

Ja nie będę rozrzutny' date=' daję tylko plusiki tym co zaczynają od dekokcji 3-warowej :o[/quote']

Dekokcja = czarna magia

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.