Skocz do zawartości
Kasanga

Pod Szprychami

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś pierwsza warka z zestawu Stout .

Początek warzenia 16 ta , już 21:30 a ja jestem na etapie gotowania brzeczki.

No ale nie obyło się bez wpadek mianowicie utopiłem sondę z term. IKEA po fakcie przeczytałem na forum o wykonaniu zabezpieczenia przed zalaniem ;/.

Na szczęście miałem jeszcze analogowy. Z tego wszystkiego nie sprawdziłem czasu jak wsypałem słody :) więc troszkę na pałę zacierałem miało być 45min. w 67°C ciekawe ile było .

Wysładzanie ciągłe prawie się udało bo wyszło 24l z 10,2°Blg . Więc pierw poprzez gotowanie pozbędę się tych 3l. a potem już normalnie z chmielem. Troszkę się zamotałem a to jeszcze nie koniec.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Moja pierwsza warka przebiegła podobnie owszem czas zacierania znałem.Winowajca to termometr dopiero podczas chmielenia zauważyłem że pokazuje o 15 stopni mniej.Brzeczka się porządnie gotowała a termometr pokazuje 85 C., myślałem że jeszcze coś z tego będzie piwo poszło do zlewu.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Gratuluję pierwszej zacieranej warki :beer:

Zacząłeś od zacierania, czy były wcześniej jakieś brew-kity?

To pierwsza potyczka z piwem nie robiłem z puszek i innych wynalazków.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Pierwsza warkę ukończyłem o 1:30 ufff powiem szczerze spać mi sie już chciało i pić więc do windy 50m. i byłem w "nocniku" kupiłem nowy produkt kompani piwowarskiej Tyskie Przeniczne wyprod. w HOLANDI:rolleyes: I już miałem plan na poranek , Pszenica.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

No to gratuluje wzięcia się do tematu bez półśrodków, miło że śląska ekipa piwowarów się powiększa.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

2 Warka pszenica z zestawu

Wyłączę telefon na czas warzenia

1 przerwa w 44° 10 min.

2 przerwa w 72°Blg (tel. :beer: ) okolo 70min. z spadkiem temp do 66°C około.

Wysładzanie ciągłe, chmielenie jak w instrukcji.

Wyszło 19l z 10°Blg zamiast 13°Blg przewidywanego.

Ale już się tak nie "motam" po kuchni :)

Na pierwszej warce nie widać fermentacji tylko coś jak by zalać kawę rozpuszczalną wrzątkiem , zamieszam plastikiem zobaczę rano.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
2 Warka pszenica z zestawu

Wyłączę telefon na czas warzenia

1 przerwa w 44° 10 min.

2 przerwa w 72°Blg (tel. :beer: ) okolo 70min. z spadkiem temp do 66°C około.

Wysładzanie ciągłe, chmielenie jak w instrukcji.

Wyszło 19l z 10°Blg zamiast 13°Blg przewidywanego.

Ale już się tak nie "motam" po kuchni :)

Na pierwszej warce nie widać fermentacji tylko coś jak by zalać kawę rozpuszczalną wrzątkiem , zamieszam plastikiem zobaczę rano.

Co Ciebie skłoniło do takich przerw? Mi telefony nie przeszkadzaja , bywa że idę nawet pobiegać lub pojeździć rowerem :)

Edytowane przez anteks

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
To pierwsza potyczka z piwem nie robiłem z puszek i innych wynalazków.

Od wujka Jejskiego za pierwszą od razu zacieraną warkę należy się + :beer: Witam ziomala. Gdzie dokładnie mieszkasz? Najlepiej dopisz się na mapę.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Mapa uaktualniona. :beer:

Sprawdziłem Stouta i wyszło 5 °Blg z 13°Blg a za cholerę nie widziałem czapy drożdży, na pszenicy była tak z 3 cm. w nocy a dziś już opadła.

Kusi mnie zrobić Pal Ale lub IPA ale pogoda ma być cudna , wybieram rower :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
2 Warka pszenica z zestawu

Wyłączę telefon na czas warzenia

1 przerwa w 44° 10 min.

2 przerwa w 72°C (tel. :beer: ) okolo 70min. z spadkiem temp do 66°C około.

Wysładzanie ciągłe' date=' chmielenie jak w instrukcji.

Wyszło 19l z 10°Blg zamiast 13°Blg przewidywanego.

Ale już się tak nie "motam" po kuchni :)

Na pierwszej warce nie widać fermentacji tylko coś jak by zalać kawę rozpuszczalną wrzątkiem , zamieszam plastikiem zobaczę rano.[/quote']

Co Ciebie skłoniło do takich przerw? Mi telefony nie przeszkadzaja , bywa że idę nawet pobiegać lub pojeździć rowerem :)

Po tel. musiałem wyjść rodzicom się nie odmawia, raczej.

Edytowane przez Kasanga

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
...

1 przerwa w 44° 10 min.

2 przerwa w 72°Blg (tel. ;) ) okolo 70min. z spadkiem temp do 66°C około.

Wysładzanie ciągłe' date=' chmielenie jak w instrukcji.

Wyszło 19l z 10°Blg zamiast 13°Blg przewidywanego.[/quote']

Co Ciebie skłoniło do takich przerw? ...

Może los nad Nim czuwał i przypadkiem zrobił super zacieranie (oczywiście, gdy miał 72°C - nie °Blg :) ). Ja takie przerwy (prawie...) zastosowałem do pszenicy ostatniej szansy - dotychczasowe pszeniczne były takie sobie :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
To pierwsza potyczka z piwem nie robiłem z puszek i innych wynalazków.

Od wujka Jejskiego za pierwszą od razu zacieraną warkę należy się + ;) Witam ziomala. Gdzie dokładnie mieszkasz? Najlepiej dopisz się na mapę.

Ja zaczynałem od zacierania ale plusika nie dostałem. :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Ja zaczynałem od zacierania ale plusika nie dostałem. :(

Co za żebractwo. :(

A masz!

Ja nie będę rozrzutny' date=' daję tylko plusiki tym co zaczynają od dekokcji 3-warowej :o[/quote']

Dekokcja = czarna magia

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×