Jump to content
Sign in to follow this  
Kasanga

Dylemat przed pierwszym zacieraniem

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Mam zamiar dziś zrobić swoje pierwsze piwko za oknami piękna pogoda i to mnie troszeczkę martwi 21°C .

Mam do wyboru zestawy:

1) Pszeniczne (Hefe-Weizen) + Safbrew WB-06

2) Pale Ale + Danstar Nottingham - Ale Yeast

3) India Pale Ale (IPA) + Safale US-05

4) Koelsch + Danstar Nottingham - Ale Yeast

5) STOUT + Safale S-04

Zacieranie i gotowanie na kociołku 27l Lidl. Start około 17-tej :D

Wszelkie sugestie mile widziane.

 

pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chodzi o temperaturę? Zakładając że się utrzyma 21°C to będziesz miał fermentację w 23-24°C i to będzie "na granicy dobrego smaku" dla WB-06 i S-04.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwko będzie fermentowało w okolicach 20°C i na burzliwej i na cichej.

Puki nie zrobię mini chłodni z styropianu + flaszki zamrożone.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Piwko będzie fermentowało w okolicach 20°C i na burzliwej i na cichej.

Puki nie zrobię mini chłodni z styropianu + flaszki zamrożone.

I to świetna temp do fermentacji górniaków. Fermentujesz na wolnym powietrzu ?

Edited by anteks

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fermentacja będzie przeprowadzona w mieszkaniu (blok) , jestem bardzo ciekaw jaki będzie zapach zakładając że wszystko odbędzie się bez powikłań.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Fermentacja będzie przeprowadzona w mieszkaniu (blok) , jestem bardzo ciekaw jaki będzie zapach zakładając że wszystko odbędzie się bez powikłań.

To dlaczego martwisz się temp ? Zimą będzie mniej ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zimą mam nadzieję że w piwnicy jest chłodniej , nigdy nie sprawdzałem przyjdzie zima to zobaczę na razie od mieszkania nie odbiega.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Fermentacja będzie przeprowadzona w mieszkaniu (blok) ' date=' jestem bardzo ciekaw jaki będzie zapach zakładając że wszystko odbędzie się bez powikłań.[/quote']

To dlaczego martwisz się temp ? Zimą będzie mniej ?

Zimą bywa zimniej.... :D

W letnie upały w bloku może być przyjemne 30°C, w zimie nawet z grzejącymi kaloryferami może być 18-20°C

 

Co do styropianowych chłodziarek to ludzie w zimie trzymają fermentory np w narożniku przy drzwiach balkonowych.

Lub dają takie "pudło" ze styropianu przy ścianie balkonowej i do ściany przyciskają stroną bez płyty styropianowej.

W ten sposób maja w tym pudle już o kilka stopni mniej niż w mieszkaniu.

 

EDIT. Piwnice trzeba sprawdzić koniecznie.... kup taki termometr lub w Castoramie najtańszy elektroniczny termometr (coś w tym rodzaju) - zapamiętuje on maksymalną i minimalną mierzona temperaturę.

Wtedy będziesz wszystko wiedział.

Edited by coelian

Share this post


Link to post
Share on other sites
Fermentacja będzie przeprowadzona w mieszkaniu (blok) ' date=' jestem bardzo ciekaw jaki będzie zapach zakładając że wszystko odbędzie się bez powikłań.[/quote']

To dlaczego martwisz się temp ? Zimą będzie mniej ?

Zimą bywa zimniej.... :D

W letnie upały w bloku może być przyjemne 30°C' date=' w zimie nawet z grzejącymi kaloryferami może być 18-20°C

 

Co do styropianowych chłodziarek to ludzie w zimie trzymają fermentory np w narożniku przy drzwiach balkonowych.

Lub dają takie "pudło" ze styropianu przy ścianie balkonowej i do ściany przyciskają stroną bez płyty styropianowej.

W ten sposób maja w tym pudle już o kilka stopni mniej niż w mieszkaniu.

 

EDIT. Piwnice trzeba sprawdzić koniecznie.... kup w Castoramie najtańszy elektroniczny termometr (coś w tym rodzaju) - zapamiętuje on maksymalną i minimalną mierzona temperaturę.

Wtedy będziesz wszystko wiedział.

Właśnie dziś kupiłem coś podobnego w IKEA ale ten nie ma chyba tej opcji.

Sprawdzę w domu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Udało mi się szybciej dotrzeć do domu więc zaczynam 16:00 start podgrzewanie wody.

Na pierwszy ogień poszedł zestaw Stout.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zimą mam nadzieję że w piwnicy jest chłodniej , nigdy nie sprawdzałem przyjdzie zima to zobaczę na razie od mieszkania nie odbiega.

Nie liczył bym na to. Zazwyczaj w piwnicy idą rury z ciepłą wodą do ogrzewania mieszkań (chyba że nie masz centralnego w bloku). U mnie skutkuje to temperaturą w okolicach 22 stopni w zimie.

 

W sumie teraz jest najlepszy okres: jeszcze nie grzeją a już jest chłodno więc w piwnicy mam 18 stopni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.