Skocz do zawartości
Kasanga

Dylemat przed pierwszym zacieraniem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Mam zamiar dziś zrobić swoje pierwsze piwko za oknami piękna pogoda i to mnie troszeczkę martwi 21°C .

Mam do wyboru zestawy:

1) Pszeniczne (Hefe-Weizen) + Safbrew WB-06

2) Pale Ale + Danstar Nottingham - Ale Yeast

3) India Pale Ale (IPA) + Safale US-05

4) Koelsch + Danstar Nottingham - Ale Yeast

5) STOUT + Safale S-04

Zacieranie i gotowanie na kociołku 27l Lidl. Start około 17-tej :D

Wszelkie sugestie mile widziane.

 

pozdrawiam

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Chodzi o temperaturę? Zakładając że się utrzyma 21°C to będziesz miał fermentację w 23-24°C i to będzie "na granicy dobrego smaku" dla WB-06 i S-04.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Wszystkie pyszne :D Wstrzymałbym się tylko z tym Koelschem, chyba że masz warunki do leżakowania w niskiej temperaturze.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Piwko będzie fermentowało w okolicach 20°C i na burzliwej i na cichej.

Puki nie zrobię mini chłodni z styropianu + flaszki zamrożone.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Piwko będzie fermentowało w okolicach 20°C i na burzliwej i na cichej.

Puki nie zrobię mini chłodni z styropianu + flaszki zamrożone.

I to świetna temp do fermentacji górniaków. Fermentujesz na wolnym powietrzu ?

Edytowane przez anteks

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Fermentacja będzie przeprowadzona w mieszkaniu (blok) , jestem bardzo ciekaw jaki będzie zapach zakładając że wszystko odbędzie się bez powikłań.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Fermentacja będzie przeprowadzona w mieszkaniu (blok) , jestem bardzo ciekaw jaki będzie zapach zakładając że wszystko odbędzie się bez powikłań.

To dlaczego martwisz się temp ? Zimą będzie mniej ?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Zimą mam nadzieję że w piwnicy jest chłodniej , nigdy nie sprawdzałem przyjdzie zima to zobaczę na razie od mieszkania nie odbiega.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Fermentacja będzie przeprowadzona w mieszkaniu (blok) ' date=' jestem bardzo ciekaw jaki będzie zapach zakładając że wszystko odbędzie się bez powikłań.[/quote']

To dlaczego martwisz się temp ? Zimą będzie mniej ?

Zimą bywa zimniej.... :D

W letnie upały w bloku może być przyjemne 30°C, w zimie nawet z grzejącymi kaloryferami może być 18-20°C

 

Co do styropianowych chłodziarek to ludzie w zimie trzymają fermentory np w narożniku przy drzwiach balkonowych.

Lub dają takie "pudło" ze styropianu przy ścianie balkonowej i do ściany przyciskają stroną bez płyty styropianowej.

W ten sposób maja w tym pudle już o kilka stopni mniej niż w mieszkaniu.

 

EDIT. Piwnice trzeba sprawdzić koniecznie.... kup taki termometr lub w Castoramie najtańszy elektroniczny termometr (coś w tym rodzaju) - zapamiętuje on maksymalną i minimalną mierzona temperaturę.

Wtedy będziesz wszystko wiedział.

Edytowane przez coelian

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Fermentacja będzie przeprowadzona w mieszkaniu (blok) ' date=' jestem bardzo ciekaw jaki będzie zapach zakładając że wszystko odbędzie się bez powikłań.[/quote']

To dlaczego martwisz się temp ? Zimą będzie mniej ?

Zimą bywa zimniej.... :D

W letnie upały w bloku może być przyjemne 30°C' date=' w zimie nawet z grzejącymi kaloryferami może być 18-20°C

 

Co do styropianowych chłodziarek to ludzie w zimie trzymają fermentory np w narożniku przy drzwiach balkonowych.

Lub dają takie "pudło" ze styropianu przy ścianie balkonowej i do ściany przyciskają stroną bez płyty styropianowej.

W ten sposób maja w tym pudle już o kilka stopni mniej niż w mieszkaniu.

 

EDIT. Piwnice trzeba sprawdzić koniecznie.... kup w Castoramie najtańszy elektroniczny termometr (coś w tym rodzaju) - zapamiętuje on maksymalną i minimalną mierzona temperaturę.

Wtedy będziesz wszystko wiedział.

Właśnie dziś kupiłem coś podobnego w IKEA ale ten nie ma chyba tej opcji.

Sprawdzę w domu.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Udało mi się szybciej dotrzeć do domu więc zaczynam 16:00 start podgrzewanie wody.

Na pierwszy ogień poszedł zestaw Stout.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Zimą mam nadzieję że w piwnicy jest chłodniej , nigdy nie sprawdzałem przyjdzie zima to zobaczę na razie od mieszkania nie odbiega.

Nie liczył bym na to. Zazwyczaj w piwnicy idą rury z ciepłą wodą do ogrzewania mieszkań (chyba że nie masz centralnego w bloku). U mnie skutkuje to temperaturą w okolicach 22 stopni w zimie.

 

W sumie teraz jest najlepszy okres: jeszcze nie grzeją a już jest chłodno więc w piwnicy mam 18 stopni.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×