Jump to content

Miód w refermentacji


Selerson
 Share

Recommended Posts

Witam.

Mam pytanie jak dodawać miód w celu przeprowadzenia refermentacji w butelkach . Czy trzeba go wcześniej przegotować z pewną ilością wody czy można surowy ładować do butelki(czy się nie zakazi?)? Chcę zrobić refermętację piwa miodowego z tego tematu http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?pid=117558#p117558. Czy ma znaczenie gatunek miodu? (z innych tematów się dowiedziałem że drożdże zjedzą wszystko)

Link to comment
Share on other sites

to piwo jest miodowe tylko z nazwy, bo miodu w nim nie czuć, drożdże jedzą miód i rzadko nawet po nim smak pozostaje...

dodałem list gryczanego (najbardziej się nadaje) i wiele po nim nie zostało

 

a do butelek się nie opłaca dodawać miodu, za mało go żeby cokolwiek jakkolwiek wyczuć... użyj sacharozy;P

a miodem sobie herbatę osłodź

Link to comment
Share on other sites

Jak piszesz, drożdże zjedzą wszystko najpewniej i z posmaku miodu wiele nie zostanie. Jak dla mnie nie jest konieczne używanie miodu do refermentacji, cukier czy glukoza da zbliżony efekt a jest dużo bardziej przewidywalny.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.