Skocz do zawartości
Selerson

Miód w refermentacji

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam pytanie jak dodawać miód w celu przeprowadzenia refermentacji w butelkach . Czy trzeba go wcześniej przegotować z pewną ilością wody czy można surowy ładować do butelki(czy się nie zakazi?)? Chcę zrobić refermętację piwa miodowego z tego tematu http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?pid=117558#p117558. Czy ma znaczenie gatunek miodu? (z innych tematów się dowiedziałem że drożdże zjedzą wszystko)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

to piwo jest miodowe tylko z nazwy, bo miodu w nim nie czuć, drożdże jedzą miód i rzadko nawet po nim smak pozostaje...

dodałem list gryczanego (najbardziej się nadaje) i wiele po nim nie zostało

 

a do butelek się nie opłaca dodawać miodu, za mało go żeby cokolwiek jakkolwiek wyczuć... użyj sacharozy;P

a miodem sobie herbatę osłodź

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Czy będziesz refermentował miodowe miodem, glukozą czy sacharozą nie ma wielkiego znaczenia, na smak to nie wpłynie, ale skoro chcesz to miód przegotuj w niewielkiej ilości wody.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jak piszesz, drożdże zjedzą wszystko najpewniej i z posmaku miodu wiele nie zostanie. Jak dla mnie nie jest konieczne używanie miodu do refermentacji, cukier czy glukoza da zbliżony efekt a jest dużo bardziej przewidywalny.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Wielkie dzięki za tak szybkie odpowiedzi ;):) Po burzliwej jak brałem próbkę do sprawdzenia blg żona stwierdziła że nadal jest wyczuwany miód i w smaku i zapachu:)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×