Jump to content
Sign in to follow this  
przemski

reduktor osadów... warto?

Recommended Posts

kupiłem sobie reduktor osadów do fermentora

 

test na wodzie pokazał że reduktor redukuje również ilość płynu wylewającego się z wiaderka i to o całe 1330ml

 

uważacie, że warto stosować? czy mniejsza ilość osadów jest warta aż tyle straconego piwa?- 2 normalne butelki + jeden bączek...

 

a może są jakieś inne patenty np. z przechylaniem fermentora podczas rozlewu pozwalające odzyskać piwo, a jednocześnie korzystać z dobrodziejst "redukcji osadów"

 

jednym słowem: przydatne?

 

przem

 

PS. a tak swoją drogą to czy podczas rozlewu przechylacie fermentor żeby wycisnąć jeszcze z butelkę życiodajnego płynu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zapominasz o gęstwie , ktora może zająć z centymetr na dnie fermentora. Automatycznie straty się zmniejszają. A do rozlewy reduktor jest już zbędny, jeżeli przelewasz po cichej. Ogólnie bez problemów można się obejść bez reduktora.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zapominasz o gęstwie , ktora może zająć z centymetr na dnie fermentora

nie zapomniałem, ale warstwa gęstwy i tak jest niźsza niż lustro wody, więc teoretycznie trochę dałoby się odzyskać

z waszych postów wnioskuję jednak że ani reduktor nie ma specjalnie sensu ani wyciskanie na siłę resztek brzeczki

w końcu w każdy proces wpisane są pewne straty, ale jakoś tak żal mi się zrobiło tego ostatniego piwka ;)

 

przem

Share this post


Link to post
Share on other sites
...jednym słowem: przydatne?

Nie.

Miałem, wypróbowałem - zbędna zabawa.

 

PS. a tak swoją drogą to czy podczas rozlewu przechylacie fermentor żeby wycisnąć jeszcze z butelkę życiodajnego płynu?

Przy dekantacji na cichą, stawiam fermentor skośnie na podkładce (przy słabo zbijających się drożdżach, dobę wcześniej - na ustanie). Przelewanie wężykiem silikonowym praktycznie do 'kropli' i z kontrolą kiedy zaczyna zaciągać osady.

Tak samo przed rozlewem - dekantacja do fermentora z kranikiem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiedyś używałem reduktora ale stwierdziłem, że butelka-dwie mniej to strata na jaką nie mogę sobie pozwolić ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

ojoj, reduktorek fajna sprawa, przy odpowiednim pokombinowaniu może ograniczyć ilość drożdży w butelkach, a gdy poziom piwa w wiadrze zbliża się do granicy reduktora osobiście podkładam coś pod fermentor i resztę piwa z zwiększoną ilością drożdży butelkuje w PET 1,5L

nie ma zatem strat w ilości gotowego piwa a zyskujemy benefit z okazji nie zasysania osadu zaraz obok wewnętrznego wlotu kranika przy całej reszcie butelek, chyba właśnie po to był stworzony.

 

jestem na tak:) :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Reduktory osadów bardzo chwalą sobie znajomi mi winiarze. Ponoć nie wpadają owoce (lub ich części) do kranika, skąd ciężko je wyciągnąć. Może to na ten rynek było to projektowane ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

wężykiem łatwo dojść do dna zbiornika i zassać drożdże dookoła wlotu węża

no i robiąc wino albo cydr się sprawdza, nie mówiąc o owocach to zlepieńce drożdży winnych są dość duże, ww piwnych takich nie uświadczyłem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, tak sobie czytam, kieyś stosowałem reduktor ale wydaje się zbędny, lepsze efekty mozna uzyskać przechylając fermentator przelewając z węzykiem, wężyk może być w postaci wygiętej tak jak reduktor ...

Może do zlewania po cichej, ale jak się dodaje glukozy do całości to trzeba pomieszać :okey:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.