Skocz do zawartości
bimbol2

Rims Herms czy mięszadło

Rekomendowane odpowiedzi

Drogą kupna nabyłem 3 kegi ;) ( 2x50l i 1 sztukę 30l-) teraz zastanawiam się co z tego zbudować. Rimsa czy coś z mieszadłem, a może Herms? Co jest bardziej bezobsługowe podczas warzenia, no i co daje czystszy produkt końcowy. Zakładam zastosowanie sterownika boleckiego.

Dzięki za wszelkie opinie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja buduję Herms plus sterownik sp10 od Boleckiego,a co ty zrobisz zależy ile masz miejsca.Stosując sterownik można obydwa wymienione systemy zautomatyzować .

 

snap26_min.jpg

Edytowane przez maxhot

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Widzę tutaj nieźle rozbudowany system. Elektrozawory,czy sterownik je obsługuje ?.Przypuszczam, że zasypujesz i odbierasz gotowy produkt.

Ile cie to cacko kosztowało?

Masz jakieś dokładniejsze fotki ?

Edytowane przez bimbol2

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Ja buduję Herms plus sterownik sp10 od Boleckiego,a co ty zrobisz zależy ile masz miejsca.Stosując sterownik można obydwa wymienione systemy zautomatyzować .

 

http://up.programosy.pl/foto/snap26_min.jpg

Cześć, mam pytanie techniczne : jakiej grubości blachę użyłeś na kotły?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie dopisałem że zdjęcie jest dane w celach poglądowych to nie jest moja instalacja.Moja jest dopiero budowana,oparta na trzech kegach 50 L.Większe wybicie mi nie jest potrzebne te kotły ze zrzutu mają pewnie 100 lub więcej litrów.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zacieranie będzie 230V+sterownik od Boleckiego,gotowanie brzeczki na gazie skoro mam taboret to można go wykorzystać no i na gazie taniej.Instalacja była by gotowa gdyby nie wypadek w pracy miesiąc przeleciał na rewirze.Jak zbuduje na pewno zdam relację plus fotki.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Też myślałem o zacieraniu na grzałkach (dlatego keg 30 l) ale, wstępne podgrzanie na gazie a następnie przepompowanie do zbiorników, zasyp i ciągła cyrkulacja, woda z pierwszego zbiornika wykorzystana do wysładzania.

Co do miejsca, to moja warzelnia ma jakiś 3,5m na 2,5m ale sąsiaduje z garażem w którym wydzieliłem część na "piwniczną" łazienkę ( podciągnięta woda i kanalizacja) i raczej zmienię plany :(

 

Wracając do tematu to czy taki system oparty na 3 kegach da leprze wyniki niż np. kopia Speidla ( czystość produktu, ilośc uzyskanego piwa z jednej warki) czytałem gdzieś iż z kega przerobinego na Speidla mozna uzyskać warkę 20 litrów

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wielu używa podgrzanej wody z wymiennika do zacierania,to tak jak by wodą z bojlera zalewać sobie kawę.U mnie woda na potrzeby zacierania i wysładzania będzie podgrzewana w kegu na taborecie gazowym a potem przepompowywana.Mam jeden problem potrzebna mi jest rura 15 (miedz miękka) wszędzie gdzie byłem sprzedają w rolkach 25 mb lub 50 mb a to spora sporo kosztuje i tyle mi nie jest potrzebne.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Wielu używa podgrzanej wody z wymiennika do zacierania,to tak jak by wodą z bojlera zalewać sobie kawę.U mnie woda na potrzeby zacierania i wysładzania będzie podgrzewana w kegu na taborecie gazowym a potem przepompowywana.Mam jeden problem potrzebna mi jest rura 15 (miedz miękka) wszędzie gdzie byłem sprzedają w rolkach 25 mb lub 50 mb a to spora sporo kosztuje i tyle mi nie jest potrzebne.

Ja w Lublinie mam hurtownię gdzie sprzedają na metry, sam będę brał 10m 15mm na chłodnicę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ile z metra sobie 'tam' życzą ?:(

no i jeśli to nie tajemnica to gdzie to 'tam' jest ? bo u mnie też już pora na organ chłodzący :(

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
ile z metra sobie 'tam' życzą ?:)

no i jeśli to nie tajemnica to gdzie to 'tam' jest ? bo u mnie też już pora na organ chłodzący :D

Lublin, Wrońska 4a.

 

Właśnie tam dzwoniłem, 21zł/mb. Jestem w szoku. Kilka miesięcy jak pytałem to była po 15zł/mb.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ups..... sporawo :)

w takim razie chyba sie skusze na http://allegro.pl/rura-miedziana-chlodnicza-1-4-bez-otuliny-30-5m-i1836048808.html

nie chciał byś połowy? :D

 

--

edit

tyle że to 1/4 cala to skromniutka średnica :/

zdało by się odrobinkę więcej

Edytowane przez pepo

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

 

Mam jeden problem potrzebna mi jest rura 15 (miedz miękka) wszędzie gdzie byłem sprzedają w rolkach 25 mb lub 50 mb a to spora sporo kosztuje i tyle mi nie jest potrzebne.

Miedź 12 mm możesz na metry kupić w B-B. 15 mm na metry już nie sprzedają :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Z tego, co pamiętam to w hurcie 15mm kosztowała 17 zł. Jutro jak będę miał min. To zapytam o cenę w hurtowni . Zdaje się że była dostępna w rolkach 50 metrów.

Zawsze można podzielić po 10 metrów pomiędzy użytkowników forum. :D. Tylko ta nieszczęsna przesyłka :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Z tego, co pamiętam to w hurcie 15mm kosztowała 17 zł. Jutro jak będę miał min. To zapytam o cenę w hurtowni . Zdaje się że była dostępna w rolkach 50 metrów.

Zawsze można podzielić po 10 metrów pomiędzy użytkowników forum. :D. Tylko ta nieszczęsna przesyłka :)

Przesyłka to nie takie duże koszty

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sprawdziłem

Wychodzi 17 zł brutto za metr, dostępna w rolkach 50 m. Więc potrzebujemy 5 chętnych :D po 10 metrów, lub dziesięciu po 5 metrów

Musimy jeszcze sprawdzić koszt wysyłki

 

Mam do sprawdzenia jeszcze jedną firmę, podobno sprzedają na metry.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×