Skocz do zawartości
dżony

Warzenie Grand Championa 2011 w BBZ

Rekomendowane odpowiedzi

Ku mojej uciesze, terminy warzenia piwa w stylu kolońskim w Brackim Browarze Zamkowym zostały ustalone ;)

Pierwsza warka zaplanowana jest na czwartek, 13. października, kolejne na 14. i 15. Planowo powinno zostać ugotowanych 5 warek.

Z tego co się orientuję, podstawowe surowce niezbędne do tego piwa są już w większości na miejscu, bądź niedługo tam trafią.

Wieczorem jak będę miał czas, to zamieszczę zdjęcia z pakowania i wysyłki słodu.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Wieczorem jak będę miał czas, to zamieszczę zdjęcia z pakowania i wysyłki słodu.

Wysyłałeś z domu? ;)

A poważnie, życzę udanych warek.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Ku mojej uciesze, terminy warzenia piwa w stylu kolońskim w Brackim Browarze Zamkowym zostały ustalone ;)

Pierwsza warka zaplanowana jest na czwartek, 13. października, kolejne na 14. i 15. Planowo powinno zostać ugotowanych 5 warek.

No Jasiek pokaż klasę, już odliczam dni do Mikołaja ;)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Dżony!

Jak będziesz wiedział kiedy w sklepach to daj znać! Przejadę się do Bydzi i zakupię krzynkę piwa ;)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Dżony!

Jak będziesz wiedział kiedy w sklepach to daj znać! Przejadę się do Bydzi i zakupię krzynkę piwa ;)

chodzą plotki że ma być 6 grudnia ;)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Słodownia za płotem , a i znajome kierownictwo

Z góry dementuję wszelkie podejrzenia o kumoterstwo z kierownictwem słodowni, a także o nepotyzm.;);)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Wreszcie się coś rusza w temacie, bo już miałem obawy, że 6 grudnia obejdziemy się smakiem. Powodzenia Janek ;) ;)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Co to jest Bydzia i dlaczego niby niewiadomo, że 6. grudnia?

Bydzia, zwana czasem Bromberg. Po polsku Bydgoszcz. A mikołajki dla GCH to dobry termin, zwłaszcza, że św. Mikołaj podawany jest jako jeden z patronów piwowarów.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Na ziomków z sąsiednich powiatów zawsze można liczyć! Dzięki Tomek

Święty Mikołaj w tym roku będzie na bogato ;)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

No to się cieszę z nowych informacji, że coś się dzieje. Po Brackiej Jesieni ostał mi mały niesmak, ale szybko się to nadrobi.

Zatem dżony trzymamy kciuki (będziemy w Wiśle).

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

pszeniczny i orkiszowy też z tej słodowni? No i czy są różne odmiany pilzneńskiego?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Słód pszeniczny tak, choć wyprodukowany został w Litovelu, orkiszowy ma być zakupiony z innego źródła. Co do pilzneńskiego to 6 ton jest mieszanki trzech odmian, a 7,5 tony to czeska odmiana Tolar.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
orkiszowy ma być zakupiony z innego źródła. .

Orkiszowy Weyermann - od ponad tygodnia czeka w Cieszynie na gości z Poznania :|

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×