Skocz do zawartości
spontan

Pale Ale 12°Blg - zestaw surowców

Rekomendowane odpowiedzi

Witam nazywam się Damian jestem nowym użytkownikiem forum .Mam takie pytanie dla was pewnie banalne przeszukałem forum ale nie znalazłem do końca odpowiedzi na moje pytanie a więc tak zakupiłem sprzęt niezbędny do uwarzenia piwa ,oraz zamówiłem zestaw surowców "Pale Ale 12°Blg" z oferty homebrewing.pl moim jedynym brakiem w sprzęcie ( w wiedzy dużo braków na temat warzenia) jest gar posiadam tylko gar 15 litrów i teraz pojawia się moje pytanie czy mogę podzielić składniki na pół i zrobić dwa razy piwko w mniejszych proporcjach . Docelowe proporcje są takie :

 

W zestawie:

 

Słód pilzneński jasny 4kg

Słód karmelowy jasny Carahell 0,2kg

Chmiel goryczkowy Marynka 30g

Chmiel aromatyczny Lubelski 30g

Drożdże piwowarskie Mauribrew Ale 514, 7g opakowanie konfekcjonowane

Ilość piwa z zestawu: 20 litrów

 

I tak sobie pomyślałem że zrobić 50% .Liczę na wasze opinie

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście możesz. Tylko ilość wody do zacieranie też zmniejsz o połowę.

Edytowane przez earl

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

możesz je zatrzeć w tym garnku (może być trochę gęste ale powinieneś dać radę) przefiltrować i jeśli posiadasz jakiś inny garnek to chmielić na 2 gary, albo nachmielić większą część brzeczki, a drugą tylko zagotować. Zależy czy masz drugi garnek powiedzmy 5-10 litrów

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jestem nowy tutaj, ale wydaje mi się że proces chmielenia możesz podzielić na pół (jeśli nie to bardziej doświadczonych piwowarów proszę o zdementowanie posta ;)) w ten sposób że najpierw połowę gotujesz, a potem tą druga, a w między czasie pierwsza część do chłodzenia, tylko oczywiście masz większe ryzyko infekcji.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje za szybką odpowiedz może bym znalazł drugi garnek ale nie wiem czy sobie poradzę na dwa gary szczególnie że to moje pierwsze podejście .Jak by mi ktoś dokładnie mógł opisać jak to mam wykonać na dwa gary bo nie do końca zrozumiałem ??

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Gotujesz w dwóch garnkach jednocześnie, tę gęstszą część normalnie minimum 60 min, tę rzadszą możesz krócej. Myślę że na początku i tak będziesz zadowolony, z rezultatów. Ja tak wczoraj robiłem, z tym że 20l + ok.8, bo większy garnek ma tylko ze 23 litry a kolońskie wyszło mi na prawie 30 litrów. Dziś już ładnie się fermentuje;)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Wreszcie skompletowałem wszystkie niezbędne rzeczy oraz surowce do warzenia .Mam jeszcze pytanie związane z końcem zacierania , skończyłem zacieranie i teraz jak mam przelać brzeczkę do fermentatora (z filtrem z oplotu) mogę normalnie prosto z garnka czy muszę to wykonać za pomocą wężyka .Jutro zabiorę się za warzenie piwka liczę że się uda .

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Wężykiem może być trudno , chyba że strażackim ;) Przekładasz młóto jakimś naczyniem , a potem przelewasz resztę. Ja używam do tego łyżki cedzakowej o średnicy ok 15 cm , kupionej w Carrefour za .. hm... 2 zł ? 3 zł ?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli masz wystarczająco siły, to może od razu cały gar podnieść i wszystko przerzucić do filtrowania. Ja osobiście używa 1l garnka z długą rączką. Machnę kilka razy a później podnoszę gar i przerzucam ;)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Przed gotowaniem??? Przecież wszystko buzuje i cały tlen podczas gotowania jest wypychany na powierzchnię (a skąd się biorą bąbelki podczas gotowania ;) ). Natlenienia trzeba się bać w momencie, gdy już nie ma opcji pozbycia się tego tlenu, tj. przy przelewaniu do fermentora po schłodzeniu i w późniejszych etapach.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Natlenienia trzeba się bać w momencie, gdy już nie ma opcji pozbycia się tego tlenu, tj. przy przelewaniu do fermentora po schłodzeniu

Akurat w tym momencie natlenienie jest wskazane. Tutaj coś na ten temat natlenienia gorącej brzeczki.

Edytowane przez olo333

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

A ja się podepnę pod temat bo szukałem odpowiedzi ale konkretnej nie znalazłem. Po jakim czasie Pale Ale będzie gotowe do spożycia? W moim wypadku leżakuje już miesiąc, czy to wystarczający czas czy warto jeszcze poczekać ? I to co widzę, to po tym czasie jeszcze nie jest w 100% sklarowane tzn widzę lekkie zmętnienie. Np poprzednie piwo z brewkita jest już całkiem przezroczyste w butelce. Ale fakt, ono leżakuje z 3-4 miesiące. Obie warki 2 dni po rozlaniu w domu aby nagazować następnie w piwnicy ~18°C

 

Pozdrawiam

Edytowane przez Rasle

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Zależy od drożdży, im szybciej się położą spać na dnie. Jak na US-05, to dałbym z 6-8 tygodni minimum, na Nottinghamach może ciut krócej, a na S-04 wystarczy ze 3-4 tygodnie.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Mam kolejne pytanie jestem po procesie zacierania jestem zadowolony wydaje mi się że zrobiłem wszystko jak należy oprócz jednej rzeczy a mianowicie nie jestem pewien ale teraz jak chłodzę w wannie wydaje mi się że nie uzyskałem 20 litrów tak jak powinno być ,jeżeli moje przypuszczenia okażą się prawdziwe to co mam zrobić macie jakiś pomysł??

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

A jaka Ci wyszła gęstość tej warki? Jeśli wyższa od pożądanej - możesz dopełnić wodą mineralną (niegazowaną) do objętości 20l.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Wyszło 15 blg teraz zmierzyłem a powinno być 12

To masz 2 wyjścia , zostawić to i będziesz miał mniej "mocniejszego" piwka, albo rozcieńczyć i będzie więcej "lżejszego"

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za pomoc brzeczka już ustawiona czekam z nadzieją na pierwsze bulgotanie ;) . Mam nadzieje że wyjdzie z tego piwko ,pierwsze podejście zobaczymy . Edit

piątek :Wieczorem zadałem drożdże

Sobota :Rano sprawdzam raz za czas bulgotało ,w nocy z soboty na niedziele myślałem że rozsadzi fermentator

Niedziela : Od południa już nic nie bulgotało

Poniedziałek (dzisiaj) : Wykonałem pomiar pokazało 5°Blg czyli zeszło o 6°Blg ,zapach trochę dziwny ale myślę że nie jest to efekt jakiegoś skiśnięcia czy innej infekcji

Wykonałem kilka zdjęć poglądowych zaraz po mierzeniu .

20111010001.th.jpg

20111010002.th.jpg

Edytowane przez spontan

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Witam jak widać na załączonych zdjęciach pozostał osad w miejscu granicy gdzie sięgała najwyżej piana czy to normalne?? .Do ilu mniej więcej powinno zejść °Blg czy po prostu ma przestać schodzić i wtedy będzie najpewniejsze . I jeszcze jedno pytanie czy przy zlewaniu na cichą mogę filtrować poprzez kranik i podłączony do niego wężyk oraz na końcu gaza?? Czy ten sposób nie jest za dobry

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

zawsze zostaje osad na bokach fermentora po zejściu piany a jeśli chodzi do ilu blg zejdzie to zależy jakie drożdże i jak zacierałeś

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×