Jump to content
amap

browar radwanicki

Recommended Posts

No i stało się. Zachęcony popularnością zapisków innych piwowarów postanowiłem również dopisać swoje perypetie.

 

24.09 - #11 - Witbier Radwanicki:

 

Zasyp

 

* słód strzegomski 2kg

* pszenica niesłodowana 1,8kg

* płatki owsiane (błyskawiczne - 0,4kg

* mąka pszenna - 0,2kg

* suchy ekstrakt słodowy - 0,16kg (została mi resztka - szkoda wyrzucać)

 

 

Zacieranie

 

10' - 45°C

10' - 50°C

90' - 63°C

10' - 73°C

 

Gotowanie 60'/chmielenie

 

* 60' - 20g lubelski (szyszka) 4%ak

* w 45' - 10g curacao i 10 kolendry

* w 55' - 10g curacao i 10 kolendry.

 

Chmiel wykorzystałem ze starych zapasów (chyba 2009) - nie wyczułem intesnywnego zapachu więc mam nadzieję, że był odpowiedni.

 

Po gotowaniu wyszło mi 11,5° BLG więc mam nadzieję, że będzie OK.

 

Niestety podczas przelewania do fermentora jakiś cymbał ( :cool:) zostawił otwarty kranik więc ulotniło sie jakieś 2 litry :)

Czas chyba też pomyśleć o usprawnieniu procesu gdyć lata już nie te i kolanko (moje) nie wytrzymało od podnoszenia cieżarów...

 

Drożdże Brewferm Blanche zobaczymy jak sie będą sprawować. To juz drugi witbier na tych samych drożdżach - mam nadzieje, że będzie równie dobry :)

Edited by amap

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po 24 h drożdże Brewferm Blanche zaczęły działać. Mam nadzieję że fermentor i rurka wytrzymają ;) - to mój pierwszy raz z zamknietym fermentorem...

Przy okazji ktoś wspominał że te drożdże powolne są.:rolleyes:

Edited by amap

Share this post


Link to post
Share on other sites
Polecam płynne Drożdże Wyeast 3944 Belgian Witbier,szczepu który zastosowałeś jeszcze nie używałem.

Ze względów finansowych poszły Brewferm Blanche - ale następnego 'witka' spróbuję na takich

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witek już chyba gotowy - po tygodniu burzliwej mam 2,5°Blg - chyba troche za mocno odfermentowało... Zastanawiam się czy dawać na cichą :rolleyes: czy zlewać do butelek. A w kolejce czeka już IPA :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
W oczekiwaniu na koniec burzliwej postanowiłem zaprezentować kilka ze swoich etykiet:

W etykiecie do pszenicznego, jeśli ideą było przedstawienie kłosów pszenicy, to te na zdjęciu na pewno nimi nie są:)

Edited by polter

Share this post


Link to post
Share on other sites
Można do butelek,na cichej z piwa wytrąci się jeszcze osad.

tak myślałem ale niestety teraz zacieram RIPA a jutro nie dam rady przelać do butelek więc pozostanie przelanie na cichą.

 

24.09 - #12 - Radwanickie IPA:

 

Zasyp

* słód pilzneński 2 kg

* słód monachijski 2,3 kg

* słód karmelowy jasny 0,3 kg

 

 

Zacieranie

 

60' - 68°C

10' - 76°C

 

 

Gotowanie 90'/chmielenie

 

* 90' - 40g marynka (granulat) 8% ak

* 30' - 20g lubelski (granulat) 3% ak

* 5' - 20g lubelski (granulat) 3% ak

 

zobaczymy co wyjdzie :beer:

Edited by amap

Share this post


Link to post
Share on other sites
W oczekiwaniu na koniec burzliwej postanowiłem zaprezentować kilka ze swoich etykiet:

W etykiecie do pszenicznego' date=' jeśli ideą było przedstawienie kłosów pszenicy, to te na zdjęciu na pewno nimi nie są:beer:[/quote']

:):):)

a w sumie to o tym nie pomyślałem jak tworzyłem etykietę - w zamyśle ty chyba miał byc jęczmień :) a powinna być pszenica....

Share this post


Link to post
Share on other sites

RIPA wyszła na prawie 15°Blg (1.060 OG), ale tylko 17l - muszę popracowac nad wydajnością :rolleyes:

Warka zlana do fermentora i zadana drożdżami Danstar Nottingham - Ale. Burzliwa się rozpoczyna...

Edited by amap

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po tygodniu burzliwej RIPA ma 3°Blg (1.011FG). W smaku wyraźna goryczka, leko kwaskowy smak :rolleyes:. Zobaczę co bedzie po cichej. Małżonka stwierdziła, że jest za gorzkie i ma nadzieję, że sie zmieni smak bo się pić nie da :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wydajność to problem większości piwowarów.

tak, to prawda, ale jakie jest skuteczne rozwiazanie? :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po gotowaniu wraz ze spadkiem objętości podnosi się Blg. Więc nie wliczałbym tego jako problem z wydajnością. Wysładzaj po prostu więcej.

Edited by pepek84

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak robisz warkę 20 litrów to wysładzaj do uzyskana 25 L,w czasie gotowania brzeczki te +- 5 litrów ci wyparuje.

Cytat z Wiki:

Najprostsze jest chyba wysładzanie na raty. Wydaje się, że daje ono niższą wydajność niż wysładzanie ciągłe,
ale też można śrutować ziarno nieco drobniej, bo nie jest tak wrażliwe na kanalikowanie.

Debata który sposób wysładzania jest lepszy toczy się od dawna.Obecnie stosuje wysładzanie na raty (wydajność jest jak u ciebie),mam zamiar spróbować wysładzania ciągłego.Kupiłem taki pojemnik w którym będę robić wysładzanie ma większą powierzchnię.Pozostaje jeszcze zamontować kran i zrobić deszczownie ale to kwestia kilku godzin.

 

snap3_199_min.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po 10 dniach na cichej przelałem do kega mojego RIPA - wstępne wrażenia z tego 'zielonego piwa' są takie, że piwo jest w dalszym ciągu mętne i charakteryzuje się mocną goryczką. Moja druga połówka stwierdziła, że "jest za gorzkie i nie będzie czegoś takiego pić" - postoi trochę w kegu to złagodnieje (mam nadzieję:rolleyes:), w razie czego w drugim kegu jest witbier ;), który wychodzi mi po raz kolejny nad wyraz dobrze ;)

Ale w zasadzie to i tak nie mam jak opróżnić kegów gdyż kegerator na razie w planach jest ;)

A jutro być może uda mi się zrobić saisona :cool2:...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z kronikarskiego obowiazku, gdyz nie mialem wcześniej czasu :):

 

22.10 - #13 - Radwanicki Saison:

 

Zasyp

 

* słód pilzneński 2,7kg

* słód wiedeński 0,8kg

* słód pszeniczny 0,7kg

* słód Carahell 0,2kg

* słód Caraaroma 0,2kg

* słód zakwaszający 0,1kg

 

Zacieranie

 

* 60' - 64°C

* 25' - 72°C

 

Gotowanie 65'/chmielenie

 

* 65' - 16g marynka (granulat) 6%ak

* 65' - 4g marynka (granulat) 8%ak

* w 45' - 20g amarillo (granulat) 9%ak i 300g cukru trzcinowego

* w 60' - 10g amarillo (granulat) 9%ak i 5g kolendry.

 

Drożdże

* Wyeast 3724 Saison

 

Wyszło 13°Blg i 20l - więc coś spieprzyłem ale i tak sie wypije :(...

:D

Share this post


Link to post
Share on other sites

A podzielilbys sie odrobina gestwy po burzliwej? Oczywiscie jesli chcialoby Ci sie isc na poczte...

Share this post


Link to post
Share on other sites

np, ale że nie mam praktyki w wysyłaniu gęstwy (w słoiku? w butelce?:rolleyes:) poproszę instrukcję - może być na pw

:D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skoro sezon w pełni, czas eksperymentów nadszedł - wracam do zamierzonego uwarzenia lambica - jeśli wyjdzie cos w rodzaju faro będę happy :)

Na początek jednak:

31.10 - #14 - Radwanickie Ale:

 

Zasyp

 

* słód melanoidowy - 0,5 kg

* słód strzegomski 1,3 kg

* słód pszeniczny 1kg

* słód wiedeński 0,12 kg

* słód carahell 0.4 kg

* płatki owsiane - 0.2 g

 

Zacieranie

 

* 90' - 65°C

* 10' - 72°C

 

Gotowanie 60'/chmielenie

 

* 60' - 20g lubelski (granulat) 3,8%ak

* w 45' - 10g lubelski (granulat) 3,8%ak

* w 55' - 10g lubelski (granulat) 3,8%ak

 

Drożdże

* Safale s-04

 

Po burzliwej nastąpi dalszy ciąg eksperymentu - będą mi jeszcze potrzebne maliny (chyba mrożone teraz :)), pektoenzym, płatki sherry, drożdże do lambica i cukier brzozowy, ale to już zupełnie inna bajka

:)

Edited by amap

Share this post


Link to post
Share on other sites

sprawdziłem dzisiaj mojego saison'a - o zgrozo, po 8 dniach burzliwej w 18-19°C mam 9°Blg :):):monster: co jest???

za to zapach ma niesamowity - cytrusy przede wszystkim (pewnie z amarillo :))

nic to, przelewam na cichą, może przed świętami zdąże przelać do butelek...:cool:

:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.