gagarin 6 Posted September 24, 2011 witam wszystkich po długim czasie.. dzis pierwszy raz po połrocznej przerwie warzę z zestawów słodów na pszeniczne z browamatora.. w zestawie jest chmiel aromatyczny Lubelski 50 g (granulat), natomiast we wskazówkach do warzenia napisali żeby podzielic to na 3części -15g, 10g, 10g.. no i moje pytanie co z robić z pozostałymi 15g.. tez rozdzielic równomiernie czy może 50g Lubelskiego na 20l to za dużo? Quote Share this post Link to post Share on other sites
leech 99 1 Items Posted September 24, 2011 Jak dla mnie 50g to za dużo, 20g-25g max. Quote Share this post Link to post Share on other sites
gregroc 14 1 Items Posted September 24, 2011 25g w zupełności wystarczy. Ja do przenicznego dałem lubelski 10g od początku gotowania i 15g pięć minut przed końcem i goryczka była w sam raz. Quote Share this post Link to post Share on other sites
polter 12 Posted September 24, 2011 Ja właśnie wczoraj robiłem to samo piwo i chmieliłem wg wskazówek. Zobaczymy co wyjdzie, jakoś specjalnie nie było czuć chmielu. A 15g masz gratis od firmy Quote Share this post Link to post Share on other sites
gagarin 6 Posted September 24, 2011 dziekuję wam za odpowiedź.. znalazłem na wiki tę recepturę (http://www.wiki.piwo.org/index.php/Hefe-Weizen,_S%C5%82awomir_Franaszek_%28Franekkkk%29).. ale mimo to zredukowałem trochę ilość chmielu wedle waszych uwag.. zobaczymy co wyjdzie pozdrawiam! Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 721 1 Items Posted September 24, 2011 http://www.wiki.piwo.org/index.php/Hefe-Weizen,_Andrzej_Smyk_%28Anteks%29 Quote Share this post Link to post Share on other sites