Skocz do zawartości
ice72

Jak nagazować piwo w kegu?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, robię już piwo od paru (piwo z zacieru w puszce) lat i zawsze rozlewałem do butelek , i żeby gaz powstał to zawsze po fermentacji tuz przed zlaniem dodawałem 1 szklankę cukru na powstanie gazu i to było zawsze ok. ale teraz kopiłem beczkę do piwa bo chce mieć piwo z kranika i nie wiem czy mam tez dodać cukier na zagazowanie go czy normalnie zgazować po przez dodanie CO2 jeśli tak to w jaki sposób dodać te CO2 w taki sam sposób jak się wodę gazuje w syfonach? z góry dziękuje za pomoc .

 

 

Dori

zmieniłam tytuł wątku i przeniosłam do odpowiedniego działu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

możesz i tak i tak. Albo nasypiesz cukru i poczekasz na naturalne nagazowanie, albo podłącz butlę, a co do wysokości ciśnienia poczytaj różne wpisy. Ale musisz mieć reduktor.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przy leżakowaniu piwa do pół roku, możesz gazować sztucznie przez podłączenie CO2 o ciśnieniu 0,8-1,5 bar w zależności jak mocno jest schłodzone piwo w kegu(czym mocniej schłodzone piwo tym mniej się pieni). Powinno się nagazować w ciągu 1-2 tygodni, po nalaniu piwa warto też wypchnąć powietrze z kega przez otworzenie na kilka sekund zaworka bezpieczeństwa przy podłączonym CO2. Jeżeli chcesz szybko nagazować to możesz też zaraz po podłączeniu CO2 kołysać kegiem. Przy piwach leżakujących długi okres preferuję refermentację przez dodanie rezerwy lub cukru w ilości 50-70g na 19L.

Edytowane przez mateos

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje za odpowiedzi ale jestem początkującym wiec będę pytał dalej i czekam na odpowiedzi jak na trzy letniego dziecka . Mam kega 30 litrów http://www.fullissue.com/index.php/utah-bans-mini-kegs-of-beer.html (taki sam) i mam teraz gotowego piwa do nagazowania 26 litrów i czy to nie będzie za mało lub za dużo ? dalej mam taka głowice do kega http://www.grupaibc.pl/pl/polskafp_urzadzenia_do_piwa_i_napojow/114 i teraz powstaje pytanie którym wlotem gazować . Powiem tak ze już raz to robiłem i CO2 wpuszczałem przez wlot co jest zaznaczony gaz i nie było piwo nagazowane a jeśli tak to bardzo słabo, i teraz mi po głowie chodzi żeby CO2 wpuścić przez ten wylew co piwko idzie to wtedy będzie taki sam system jak się wodę gazuje jeśli jest to błąd to proszę mnie poprawić . Piwko u mnie nie będzie długo leżakować bo bardzo lubię je i dlatego kupiłem dwa kegi żeby było na zmianę , a tak na marginesie to mieszkam na Islandii a tu piwko jest drogie a pic się chce :) z góry dziękuje i pozdro wszystkim

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak ogólnie.

Nie zamieniaj wężyków tylko zadbaj o to żeby CO2 rozpuścił się w piwie, do tego potrzebna jest niższa temperatura. Wiec musiałbyś z zadbać o to żeby KEG był w zimnym /np. chłodziarka, lodówka/ a potem systematycznie uzupełniać i utrzymywać tylko odpowiednie ciśnienie.

Edytowane przez josefik

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To znaczy ze mam wpuszczać CO2 przez ten wlot co jest zaznaczone gaz? i powinno być dobrze tak? jeśli zrozumiałem z wcześniejszych postów to jeszcze mam dodatkowo mieszać . A keg stoi w lodowce bo nawet sobie kopiłem dwie małe lodówki do piwka :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

 

Tak jak pisał Jozefik nic nie kombinuj z zamianą wężyków. Jeśli piwo masz schłodzone do tem. ponizej 10°C, jesli chcesz szybko nagazować piwo zrób tak: podłącz gaz do kega , na reduktorze na butli ustaw 4 bary, jak usłyszysz ze gaz przestaje lecieć odłącz głowicę, połóż kega na "boku" i pokulaj nim trochę tak z 5-10 minut. Za jakiś czas (godzina) operację powtórz ale nie więcej niż jeden raz:okey:

Potem ustaw reduktor na butli na 1 bar lej piwo.

Niska temperatura i kołysanie piwem w kegu są czynnikami przyśpieszającymi rozpuszczanie się CO2 w piwie.

Oczywiście wszystkie te zabiegi są po to żeby szybko przygotować piwo do wyszynku. Jeśli masz czas po po prostu ustaw reduktor na 3 bary i zostaw podłączony do kega na kilka dni, piwo się nagazuje.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

teraz temp. jest tak okolu 10 na plus w skali Celsiusza

 

 

 

 

 

 

 

 

Tak to jest zrobione że jeden jest do gazu a drugi do piwa. Jakie temp panują teraz na Islandii ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
teraz temp. jest tak okolu 10 na plus w skali Celsiusza

W dzień czy w nocy ?

Wystaw kega na zewnątrz , nie będzie nawet potrzebna lodówka

Edytowane przez anteks

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×