Jump to content
Sign in to follow this  
cougarek

Pierwsze piwo z brewkita - wątpliwośći

Recommended Posts

Przede wszystkim chciałbym się przywitać, bo to mój pierwszy post na tym forum. Przeczytałem niezliczoną ilość postów i informacje w nich znalezione okazały się wielce pomocne.

 

Swoją przygodę z warzeniem piwa postanowiłem rozpocząć od brewkita Coopers Australian Pale Ale. Wczoraj wymieszałem składniki (puszka + 1kg cukru + drożdże) według załączonej instrukcji. Po kilku godzinach pojawiły się pierwsze bąbelki. Po około 20 godzinach pojawiła się obfita piana (2-3cm) która uniosła część drożdży. Teraz, gdy piana opadła część drożdży osiadła na ściankach fermentatora powyżej linii brzęczki. I tu pojawia się moje pytanie: Czy powinienem w jakiś sposób (np. delikatnie łyżeczką) zgarnąć te drożdże z powrotem do brzęczki? Czy nie przejmować się specjalnie nimi?

 

Zdaję sobie sprawę, że to bardzo podstawowe pytanie, lecz niestety nie znalazłem na nie odpowiedzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zostaw to w spokoju , nie grzeb, nie zaglądaj , zapomnij na tydzień

ps Powitać nowego piwowara , może coś wyklikasz o sobie w profilu ?

Edited by anteks

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cukromierz posiada ? Za kilka dni , zbadaj °Blg . Brewkity schodzą dosyć nisko. W jakiej temperaturze piwko stoi ? Tak jak mówili koledzy nie zaglądaj. Piwo lubi spokój , unikaj grzebania od momentu zadania drożdży.

 

PS. Uzupełnij profil , może masz w okolicy kogoś kto pomoże Ci w pierwszych krokach.

Edited by pepek84

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję za rady. Nie będę nic ruszać :(

 

Piwo stoi w czystej piwnicy w temperaturze około 21 stopni (zalecana w instrukcji to 18-24). Niestety nie posiadam cukromierza - wyczytałem że nie jest to konieczne. Mam nadzieję, że uda mi się wzrokowo rozpoznać moment zakończenia fermentacji.

 

PS Przepraszam za błąd, dopiero uczę się piwnej nomenklatury :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po prostu starałem się przy pierwszym warzeniu ciąć koszty :smilies: Ale dobrze, przekonaliście mnie, zaopatrzę się w cukromierz :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

po 10 dniach fermentacji w tym jak 2 razy wprowadzisz fermentor w ruch wirowy nie ma szans żeby fermentacja nie ustala samoczynnie, ale cukromierz pozwoli Ci oszacować ABV

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też robiłem pierwszą warkę bez cukromierza, ale to tak niewielki koszt, że nie warto z fusów wróżyć. Możesz poszukać w hipermarketach lub marketach budowlanych (castorama, obi, leroy merlin) stoiska z artykułami do robienia domowego wina.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wczoraj zakupiłem cukromierz/winomierz z biowinu. Teraz pytanie - kiedy dokonać pierwszego pomiaru? Jeśli według instrukcji przewidywany czas fermentacji to 7 dni, to czy 6 i 7 dzień będzie dobrym momentem na zrobienie odczytów?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spokojnie możesz przedłużyć fermentację do 10 dni, jeśli nie chcesz przelewać na cichą. Pod koniec zrób 2 pomiary i jeżeli °Blg się nie zmieni to wtedy śmiało w butelki.

pozdr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wczoraj rozlałem moje pierwsze piwo - Coopers Pale Ale :cool: Cukromierz wskazywał około 1,5 Blg po 7 dniach fermentacji.

 

Pytanie techniczne na przyszłość: Czy piwo z dna, znajdujące się bezpośrednio nad warstwą drożdży nadaje się do rozlewania? Czy nie będzie go czuć bardziej drożdżami? Ile cm pozostawić?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja zlewam prawie wszystko (jak zaczynają lecieć głównie drożdże to przerywam. W pojemniku do rozlewu i tak wszystko mieszam z cukrem rozrobionym w wodzie, więc ilość drożdży przypadająca na każdą butelkę jest podobna. Dodatkowo podczas leżakowania te drożdże opadają na dno butelki zbijając się tam, więc nie ma problemu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wczoraj rozlałem moje pierwsze piwo - Coopers Pale Ale :cool: Cukromierz wskazywał około 1,5 Blg po 7 dniach fermentacji.

 

Pytanie techniczne na przyszłość: Czy piwo z dna, znajdujące się bezpośrednio nad warstwą drożdży nadaje się do rozlewania? Czy nie będzie go czuć bardziej drożdżami? Ile cm pozostawić?

Nadaje się, więcej osadu zaciągniesz- bardziej drożdżowe piwo

Ciężko stwierdzić w cm ile jest ok, tak samo jak ilość dni do zakończenia fermentacji... ja staram się dekantować w taki sposób żeby nie zaciągać drożdży, w dużej mierze zależy to od ich flokulacji. Posmak drożdżowy z czasem maleje

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na początku witam wszystkich na forum.

Dołączę się do tematu.

 

Wczoraj koło godz. 21 przygotowałem mojego pierwszego Coopersa European Lager z dodatkiem ekstraktu słodowego Coopersa w syropie. Drożdże rozsypałem na powierzchni i wymieszałem wszystko (tak jak było w instrukcji ekstraktu). Kiedy dodawałem drożdże, była temp 25,5. Niestety do teraz w rurce nie ma żadnego ruchu ;). Boję się zaglądać do środka, ale jak do 21 nic się nie zacznie dziać to chyba to otworzę i obadam jak to wygląda. Myślicie że jest jeszcze szansa, że zacznie się coś dziać? Teraz jest temp 22.

Myślę że fermentator jest szczelnie zamknięty bo jak naciskam lekko na pokrywę to poziom wody w rurce się zmienia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

22h od zadania suchych drożdży to niewiele, zerknij rano czy pojawia się pianka na powierzchni. Niepokoić się zacznij dopiero po 2-3 dniach bez reakcji.

 

Od witania jest osobny temat, warto się przedstawić.

Edited by misiuzeb

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bulkanie w rurce nie jest żadnym wyznacznikiem procesu fermentacji, o czym na tym forum było wiele razy pisane. Przy tej temp. możliwe, że fermentacja pzrebiegła tak szybko, że zanim dzisiaj sprawdziłeś, mogła się juz zakończyc, lub mocno przystopowac. Najlepiej odczekaj przynajmniej 2-3 dni i sprawdź poziom Blg. Moim zdaniem napewno będzie niskie. Następnie po kolejnych dwóch dniach sprawdź Blg i jeżeli się już nic nie zmieniło, to przelewaj na cichą. Jezeli spadło, to poczekaj kolejne 2 dni i ta sama procedura.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam.

 

Bulkanie w rurce nie jest żadnym wyznacznikiem procesu fermentacji, o czym na tym forum było wiele razy pisane.

To stwierdzenie nie jest prawdziwe. Bulkanie jest wyznacznikiem procesu fermentacji.

Natomiast brak bulkania ......... tu jak pisałeś temat był wiele razy poruszny na forum ;)

Edited by bielok

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za odpowiedzi. Czekam w takim razie kilka dni i będę sprawdzał Blg. Dam znać co i jak.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak mi się coś wydaje, że po prostu fermentator jest jednak nieszczelny ponieważ termometr przyklejony na nim wskazuje jakieś 22-23 a w pokoju mam 21, więc chyba będzie ok ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tak mi się coś wydaje, że po prostu fermentator jest jednak nieszczelny ponieważ termometr przyklejony na nim wskazuje jakieś 22-23 a w pokoju mam 21, więc chyba będzie ok ;)

To akurat zupełnie normalne, temperatura w fermentorze jest zwykle o ok. 2°C wyższa, niż w pomieszczeniu.

Edit: sorki, ale do 1 w nocy butelkowałem piwo, a o 6:00 budzik zadzwonił i chyba się jeszcze nie obudziłem ;) Piszesz, że jest ok. bo temperatura jest wyższa, tzn. wiesz, że powinna być.

 

Edit: przez "w rurce nie ma żadnego ruchu" rozumiesz brak bulkania, czy to, że poziomy wody są równe? Tzn. czy jest tak, jak na tym zdjęciu: http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:G%C3%A4rr%C3%B6hrchen.jpg, czy po jednej stronie poziom jest wyżej?

Edited by Scovron

Share this post


Link to post
Share on other sites

W rurce powinna być minimalna ilość wody - tyle by zakryło ten dolny "zakręt". Jak nalejesz tak, by było do kreski na "zbiorniczku" to będzie jej zbyt wiele by CO2 ją przepchnęło (to się często zdarza). Wyjmij rurkę, wylej trochę wody i wsadź ponownie.

Na 11 warek i temperatury "pokojowe" nie zdarzyło mi się by woda z rurki wyparowała - to tak prewencyjnie piszę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Faktycznie dzisiaj już wyraźnie poziomy nie były równe, zmniejszyłem ilość wody i nie mogąc się powstrzymać nacisnąłem lekko na wieczko, wciągając cały ulatniający się gaz prościutko do płuc :) Widać wyraźnie pianę bez otwierania wieczka. Jest dobrze ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.