Jump to content
wiess

próba jodowa

Recommended Posts

Cześc mam prośbę o wytłumaczenie praktyczne : mój płyn ma kolor czerwony czy po wkropieniu go do próbki ma sie zrobić słomkowy ?czy jak nie zmienia koloru tylko nadal jest czerwony i miesza się z brzeczką rozjaśniając próbkę to oznacza , że skrobia jest nadal?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cześc mam prośbę o wytłumaczenie praktyczne : mój płyn ma kolor czerwony czy po wkropieniu go do próbki ma sie zrobić słomkowy ?czy jak nie zmienia koloru tylko nadal jest czerwony i miesza się z brzeczką rozjaśniając próbkę to oznacza , że skrobia jest nadal?

Brzeczka ma się nie zabarwiać na ciemny kolor, wtedy próba jest negatywna (dla nas to pozytyw).

Im ciemniejsza brzeczka tym odczyt próby jodowej bardziej utrudniony.

Ogólnie jeżeli zacierałeś już piwo i opanowałeś technologię, możesz próbę jodową jak zdecydowana większość piwowarów odpuścić przy standardowych zasypach.

Edited by admiro

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przeprowadź próbę jodową na rozpuszczonej skrobi ziemniaczanej, Twoje wątpliwości znikną. :smilies:

Sam miałem z tym problem, czy próbka jest dość jasna, czy nie za ciemna, po takim doświadczeniu wszystko wiadomo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziekuję wszystkim za wsparcie i wyrozumiałość. Była to moja trzecia warka zacierana i do końca nie byłem pewny to już moja taka wada "monka ". Dzisiaj rano przetestowałem to na mące ziemniaczanej i teraz jestem pewny , że skrobi już nie było przynajmniej wskaźnik nie wskazywał .Była to bardzo owocna noc warka plus pierwsze kapslowanie .Dzięki!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ponoć przeprowadzanie próby jodowej na kawałku kredy ułatwia odczyt, ale nigdy tego nie próbowałem, bo samą próbę jodową robie może raz do roku (przy bardzo dużych zasypach surowców niesłodowanych)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odkopując temat zapytam: co się stanie jeśli jednak zostanie skrobia? Może być tak np podczas źle wykonanej filtracji, braku powrotu tych pierwszych litrów itp, dawne patenty pieluszkowe czyli odrobinki przenikną do gotowania. W opracowaniach browarnianych (google) pisze aby podczas gotowania brzeczki wykonać próbę jodową. Jeśli jednak jest ta skrobia zostanie to co będzie po fermentacji?

Edited by GB...

Share this post


Link to post
Share on other sites

I niby (choć nie wiem czy to nie jakaś legenda) ryzyko szybszego zepsucia piwa (z jednej strony skrobia to niby dobre pożywienie dla bakterii, a z drugiej jak one już są to pewnie i tak prędzej czy później zepsują piwo)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zmętnienie piwa.

Też tak myślałem, temat wczoraj i dziś intensywnie poruszany. W fiolce było mleko i tak pomyślałem o jodynie...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ratunku!!! Robie Aipa i to moja pierwsza warka. Zrobilem probe po 20 minutach i nie zabarwilo probki. Wskaznik jest ok, bo maczke ziemniaczana zabarwilo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Ratunku!!! Robie Aipa i to moja pierwsza warka. Zrobilem probe po 20 minutach i nie zabarwilo probki.

Chcesz żeby za Ciebie filtrować? ;)

 

A tak serio, zmierz np. gęstość czy jest właściwa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiem, ze to temat nie na ten watek, ale jestem w trakcie chmielenia, uspokojony jesli chodzi o probe jodowa. Kupilem zestaw, i dostalem 30 gram citra, 30 simcoe, i 30 chinook. Na 60 minut dalem citre, zaraz na 30 dam simcoe, i na 0 chinook. Dobrze? Bo gubie sie. Help!

Edited by Krowa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiem, ze to temat nie na ten watek, ale jestem w trakcie chmielenia, uspokojony jesli chodzi o probe jodowa. Kupilem zestaw, i dostalem 30 gram citra, 30 simcoe, i 30 chinook. Na 60 minut dalem citre, zaraz na 30 dam simcoe, i na 0 chinook. Dobrze? Bo gubie sie. Help!

 

W zestawie instrukcji nie ma? Tam wszystko powinno być napisane... Już pewnie piwo zrobione, na przyszłość polecam przygotować się do warzenia, naszykować sobie wszytko i przemyśleć każdy krok, a nie iść na żywioł.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na 60 minut dalem citre, zaraz na 30 dam simcoe, i na 0 chinook. Dobrze? Bo gubie sie. Help!

Na goryczkę dałeś aromatyczną Citrę, a na aromat goryczkowy Chinook :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.