Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześc mam prośbę o wytłumaczenie praktyczne : mój płyn ma kolor czerwony czy po wkropieniu go do próbki ma sie zrobić słomkowy ?czy jak nie zmienia koloru tylko nadal jest czerwony i miesza się z brzeczką rozjaśniając próbkę to oznacza , że skrobia jest nadal?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Cześc mam prośbę o wytłumaczenie praktyczne : mój płyn ma kolor czerwony czy po wkropieniu go do próbki ma sie zrobić słomkowy ?czy jak nie zmienia koloru tylko nadal jest czerwony i miesza się z brzeczką rozjaśniając próbkę to oznacza , że skrobia jest nadal?

Brzeczka ma się nie zabarwiać na ciemny kolor, wtedy próba jest negatywna (dla nas to pozytyw).

Im ciemniejsza brzeczka tym odczyt próby jodowej bardziej utrudniony.

Ogólnie jeżeli zacierałeś już piwo i opanowałeś technologię, możesz próbę jodową jak zdecydowana większość piwowarów odpuścić przy standardowych zasypach.

Edytowane przez admiro

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Przeprowadź próbę jodową na rozpuszczonej skrobi ziemniaczanej, Twoje wątpliwości znikną. :smilies:

Sam miałem z tym problem, czy próbka jest dość jasna, czy nie za ciemna, po takim doświadczeniu wszystko wiadomo.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Dziekuję wszystkim za wsparcie i wyrozumiałość. Była to moja trzecia warka zacierana i do końca nie byłem pewny to już moja taka wada "monka ". Dzisiaj rano przetestowałem to na mące ziemniaczanej i teraz jestem pewny , że skrobi już nie było przynajmniej wskaźnik nie wskazywał .Była to bardzo owocna noc warka plus pierwsze kapslowanie .Dzięki!

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Ponoć przeprowadzanie próby jodowej na kawałku kredy ułatwia odczyt, ale nigdy tego nie próbowałem, bo samą próbę jodową robie może raz do roku (przy bardzo dużych zasypach surowców niesłodowanych)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Odkopując temat zapytam: co się stanie jeśli jednak zostanie skrobia? Może być tak np podczas źle wykonanej filtracji, braku powrotu tych pierwszych litrów itp, dawne patenty pieluszkowe czyli odrobinki przenikną do gotowania. W opracowaniach browarnianych (google) pisze aby podczas gotowania brzeczki wykonać próbę jodową. Jeśli jednak jest ta skrobia zostanie to co będzie po fermentacji?

Edytowane przez GB...

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

I niby (choć nie wiem czy to nie jakaś legenda) ryzyko szybszego zepsucia piwa (z jednej strony skrobia to niby dobre pożywienie dla bakterii, a z drugiej jak one już są to pewnie i tak prędzej czy później zepsują piwo)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Zmętnienie piwa.

Też tak myślałem, temat wczoraj i dziś intensywnie poruszany. W fiolce było mleko i tak pomyślałem o jodynie...

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Ratunku!!! Robie Aipa i to moja pierwsza warka. Zrobilem probe po 20 minutach i nie zabarwilo probki. Wskaznik jest ok, bo maczke ziemniaczana zabarwilo.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ratunku!!! Robie Aipa i to moja pierwsza warka. Zrobilem probe po 20 minutach i nie zabarwilo probki.

Chcesz żeby za Ciebie filtrować? ;)

 

A tak serio, zmierz np. gęstość czy jest właściwa?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Wiem, ze to temat nie na ten watek, ale jestem w trakcie chmielenia, uspokojony jesli chodzi o probe jodowa. Kupilem zestaw, i dostalem 30 gram citra, 30 simcoe, i 30 chinook. Na 60 minut dalem citre, zaraz na 30 dam simcoe, i na 0 chinook. Dobrze? Bo gubie sie. Help!

Edytowane przez Krowa

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Wiem, ze to temat nie na ten watek, ale jestem w trakcie chmielenia, uspokojony jesli chodzi o probe jodowa. Kupilem zestaw, i dostalem 30 gram citra, 30 simcoe, i 30 chinook. Na 60 minut dalem citre, zaraz na 30 dam simcoe, i na 0 chinook. Dobrze? Bo gubie sie. Help!

 

W zestawie instrukcji nie ma? Tam wszystko powinno być napisane... Już pewnie piwo zrobione, na przyszłość polecam przygotować się do warzenia, naszykować sobie wszytko i przemyśleć każdy krok, a nie iść na żywioł.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Na 60 minut dalem citre, zaraz na 30 dam simcoe, i na 0 chinook. Dobrze? Bo gubie sie. Help!

Na goryczkę dałeś aromatyczną Citrę, a na aromat goryczkowy Chinook :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×