cjhouse 1 Posted September 17, 2011 (edited) Witam wszystkich No jeszcze musze dokupić pare rzeczy i moge przystąpić do pierwszego zacierania,a mam już 1- Garnek 40l 2- Chłodnica zanurzeniowa 3- Lodówka turystyczna 30l z filtrem z oplotu i kranikiem 4- Taboret gazowy 5- fermentor z kranikiem,balingometr(wszystko to co kupilem z brewkitem) 6- Waga kuchenna Kupował będe z BA,bo potrzebuje tez własny śrutownik,z HB byłoby lepiej bo w zestawach niemusze brać na przymus drożdzy,ale napewno będe korzystał z HB. 1- http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Termometr_cieklokrystaliczny_PIWO_-_WINO__BREWFERM_0-30C&przedm=7789235&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F165992&sortuj=kod jest sens to kupowac bo czytałem pare postów o tych termometrach że nie do końca pokazuje taką temp....jaka ma być. 2- http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Termometr_w_obudowie__-10_do_120C&przedm=1333705&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F165992&sortuj=kod Dobre to będzie do zacierania? 3- http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Uniwersalny_srutownik_stolowy_Porkert&przedm=419253&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F165992&sortuj=kod Opłaca sie to kupic,jak z tymi tarczami śćiernymi,szybko się zurzywają? 4- http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Siateczka_do_gotowania_chmielu_lub_wyparzania_slodu_-_1_szt&przedm=1333854&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F165992&sortuj=kod Dobre to do chmielenia czy może lepiej sobie to odpuscic,i bez tego chmielić? 5- http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Rurka_do_rozlewu_butelkowego__waz&przedm=184159&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F165992&sortuj=kod Dobre to jest do rozlewu,i czy bedzie pasowało do kranika ale bez tego weża? 6- http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Fermentor_BA__rurka_fermentacyjna__skala_---_poj_30_litrow&przedm=867705&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F165992&sortuj=kod Na burzliwą brać ten?a na cichą z kranikiem czy ten sam? 7- http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Waz_igielitowy_-_srednica_10_mm_-_bezbarwny_-_odcinek_100_cm&przedm=7367535&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F165992&sortuj=kod No i to by terz pasowało do dekantacji na cichą prawda,a dezynfekować wrzatkem to chyba nie bardzo sie go da rade nie,czy jak powiecie? To chyba wszystko co mi potrzebne no i zestaw jakiś trza wziąsć,co byście poradzili na początek? Dziękuje z góry. Edited September 17, 2011 by cjhouse Quote Share this post Link to post Share on other sites
kretu 0 Posted September 17, 2011 1. Podaje temperaturę na powierzchni fermentora ale drogie nie jest i zawsze orientacyjnie znasz temperaturę 2. Ja bym polecał elektroniczny z sondą na kablu 3. Jak jest dobrze spasowany to tarcze powinny długo wytrzymać 4. ja chmielę puki co bez tego ale głównie dlatego że używam granulatu przy szyszkach pewnie bym użył 5. Nie wiem nie używam 6. Do fermentacji bym radził bez kraników bo przynajmniej w moim wypadku kranik jakiś taki nie w pełni szczelny jest. 7. tak węży do przelewania konieczny ja dezynfekuje tą samą chemią co resztę sprzętu piro albo CLO2 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jacenty 221 Posted September 17, 2011 Wszystko co wymieniłeś na pewno się przyda. Co do fermentorów, widzę, że zabierasz się na poważnie za piwo, więc radzę od razu kupić cztery-pięć bez kranika i jeszcze jeden z kranikiem. Sam kranik też warto mieć jeden więcej, potrafi się rozszczelnić po jakimś czasie. Dodatkowe dwie uszczelki też się przydadzą (jedną zgubisz, drugą wykorzystasz do dokładniejszego przykręcenia kranika).Z drobiazgów musisz mieć coś do mieszania, coś do dezynfekcji, szczotki itp. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Merv 4 Posted September 17, 2011 Zdecydowanie wszystko co wymieniłeś się przyda. Jeden fermentor z kranem się przydaje - do rozlewu czy filtracji. Fermentować w nim nie polecam, bo krany są zawodne i lubią przeciekać. Dlatego też polecam kupić od razu więcej zwykłych fermentorów. Tarcze w śrutowniku zużywają się bardzo wolno. Większość tutaj (z tego co wiem) używa Porkerta i go sobie chwali. Quote Share this post Link to post Share on other sites
vettis 123 1 Items Posted September 17, 2011 Zdecydowanie wszystko co wymieniłeś się przyda. Jeden fermentor z kranem się przydaje - do rozlewu czy filtracji. Fermentować w nim nie polecam, bo krany są zawodne i lubią przeciekać. Dlatego też polecam kupić od razu więcej zwykłych fermentorów.Tarcze w śrutowniku zużywają się bardzo wolno. Większość tutaj (z tego co wiem) używa Porkerta i go sobie chwali. Dlaczego nie fermentować w wiadrach z kranem? Moje jedno wiadro z kranem wytrzymało prawie 2,5 roku, zmieniłem odstawiłem je ostatnio tylko ze względu na rysy. Pozostałe 5 wiader i 2 beczki z kranami sprawują się mi dobrze Quote Share this post Link to post Share on other sites
leech 99 1 Items Posted September 17, 2011 (edited) Co do termometru to chwalony jest ten: http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=ikea+termometr Po co aż 5 fermentatorów? Ja mam jeden z kranikiem i daję radę. Co prawda warzę tylko pszenice także do cichej nie potrzebuję. Edited September 17, 2011 by leech Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jacenty 221 Posted September 17, 2011 (edited) Po co aż 5 fermentatorów? Ja mam jeden z kranikiem i daję radę. cjhouse robi zakupy świadczące o tym, że wie, na co się porywa.Śmiało można przyjąć, że po takich zakupach nie będzie warzył raz w miesiącu tylko znacznie częściej. Gdy zaczynałem przygodę z warzeniem ograniczała mnie właśnie ilość wiader. Jedno pełne na burzliwej, drugie zajęte na cichej a ja już chciałem robić następne. Od dłuższego czasu zajęte mam bez przerwy trzy fermentory. Ale mam ten luksus, że warzyć mogę nie przejmując się brakiem, bo kilka pustych stoi sobie do dyspozycji. Edited September 18, 2011 by jacekan Quote Share this post Link to post Share on other sites
przemo70 38 1 Items Posted September 17, 2011 (edited) Ad.1 bez sensu Ad.2 używam do pomiaru temp. wody do wysładzania, przydatny Ad.3 bardzo przydatny, polecam Ad.4 jeśli będziesz używał chmielu w szyszkach to polecam Ad.5 nie konieczne, mozna rozlewać za pomocą kranika zamocowanego w fermentorze Ad.6 u mnie wszystkie fermentory mają kranik, te bez kranika były szybko przerobione na te z kranikiem ad.7 jeśli posiadasz fermentory z kranikiem, nie musisz się pier....... z dekantacją, i tu masz przykład wyższości fermentora z kranikiem, nad fermentorem bez kranika Zapomniałem napisać, że fermentorow nigdy nie za wiele Edited September 17, 2011 by przemo70 Quote Share this post Link to post Share on other sites
leech 99 1 Items Posted September 17, 2011 Po co aż 5 fermentatorów? Ja mam jeden z kranikiem i daję radę. cjhouse robi zakupy świadczące o tym' date=' że wie, na co się porywa.Śmiało można przyjąć, że po takich zakupach nie będzie warzył raz w miesiącu tylko znacznie częściej. Gdy zaczynałem przygodę z warzeniem ograniczeniem była dla mnie właśnie ilość wiader. Jeden pełny na burzliwej, drugi zajęty na cichej a ja już chciałem robić następne. Od dłuższego czasu zajęte mam bez przerwy trzy fermentory. Ale mam ten luksus, że warzyć mogę nie przejmując się brakiem, bo kilka pustych stoi sobie do dyspozycji.[/quote'] A jak sobie radzisz z temperaturą fermentacji? Jakaś większa lodówka, czy temperatura otoczenia? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jacenty 221 Posted September 17, 2011 Dwie lodówki plus chłodna piwnica. To też sprzęt niezbędny dla zaawansowanego piwowara. Quote Share this post Link to post Share on other sites
leech 99 1 Items Posted September 17, 2011 (edited) I tym się różni poważne warzenie od niepoważnego Blokersi mają przegibane. Edited September 17, 2011 by leech Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jacenty 221 Posted September 18, 2011 Poważne warzenie to własne pomieszczenie Na razie dzielę się garażem z moim pojazdem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
cjhouse 1 Posted September 18, 2011 (edited) Wszystko co wymieniłeś na pewno się przyda. Co do fermentorów, widzę, że zabierasz się na poważnie za piwo, Tak zrobie,no jak warzyć to muszę mieć wsio zapięte na ostatni guzik tak ja myśle.No ten fermentor co mam co robiłem piwo z puchy dośc sie trzyma nic nie cieknie a po 7 ....kitach już jest. Co do termometru to chwalony jest ten: http://allegro.pl/listing.php/search?sg ? +termometr No będe musiał coś takiego se kupić,ale ten z BA odradzaćie czy jak? A jak sobie radzisz z temperaturą fermentacji? Jakaś większa lodówka, czy temperatura otoczenia? Mam starą zamrażarke ale chodzi(znaczy mrozi) ostatnie 3 piwa z puchy fermentowałem w niej tylko wkładałem jednego peta 1l z lodem i miałem 18°C cały czas,wiec na dolniaki tez będzie dobra włoże więcej petów i na 12°C myśle że terz zejdzie Edited September 18, 2011 by cjhouse Quote Share this post Link to post Share on other sites
cjhouse 1 Posted September 18, 2011 (edited) Aha kurna bym zapomniał,bo kiedyś na pewno zdecyduje się zaćierać dolniaka,wiec po burzliwej cyk na cichą,i w jakiej temp...na cichej to ma siedziec tez jak na burzliwej(10°C -12°C )czy jak? Edited September 18, 2011 by cjhouse Quote Share this post Link to post Share on other sites
vettis 123 1 Items Posted September 18, 2011 Aha kurna bym zapomniał,bo kiedyś na pewno zdecyduje się zaćierać dolniaka,wiec po burzliwej cyk na cichą,i w jakiej temp...na cichej to ma siedziec tez jak na burzliwej(10°C -12°C )czy jak? Jeżeli miałbyś warunki to najlepiej około 0°C jeśli nie, to w takiej jak burzliwa 10-12°C Quote Share this post Link to post Share on other sites
cjhouse 1 Posted September 18, 2011 Jeżeli miałbyś warunki to najlepiej około 0°C jeśli nie, to w takiej jak burzliwa 10-12°C Aha no ok. No nic zabieram sie za kupowanie,jutro zapłace wiec może w pt... by sprzęt już był cały,a w niedz...na luzaka zacząć swoją pierwszą warke.Kurcze szkoda Ze niema nikogo z podhala bo chetnie bym zobaczył co i jak,a tak to będzie ciężko przełamać pierwsze lody. Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 724 1 Items Posted September 18, 2011 No nic zabieram sie za kupowanie,jutro zapłace wiec może w pt... by sprzęt już był cały,a w niedz...na luzaka zacząć swoją pierwszą warke.Kurcze szkoda Ze niema nikogo z podhala bo chetnie bym zobaczył co i jak,a tak to będzie ciężko przełamać pierwsze lody. http://www.piwo.org/forum/map.php Quote Share this post Link to post Share on other sites
cjhouse 1 Posted September 18, 2011 Dzięki Jest 2 gości,jeden zagladał na forum ostatnio 2010r,a drugi 2008r.W sumie napisać można,odpisze to odpisze nie to nie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
cjhouse 1 Posted September 18, 2011 (edited) A w BA niewidze tego no jodowego wskaznika skrobi(dobrze pisze nie)czy coś takiego.Musze to mieć?bo czytałem wypowiedzi niektórych kolegów,i są tacy co tego nieurzywają,kurde zamawiać z innego sklepu i płacić za przesyłke Edited September 18, 2011 by cjhouse Quote Share this post Link to post Share on other sites
pavulonek 14 1 Items Posted September 18, 2011 Kup w aptece jodynę, chociaż ja zamawiałem to w BA. Quote Share this post Link to post Share on other sites
yapko 19 1 Items Posted September 18, 2011 Ja nie używam wskaźnika skrobi wogóle, przy samym słodzie próba jest zawsze negatywna już po 15-20 minutach, o ile nie pomieszasz coś z temperaturą. Więc jak nie ma to nie kupuj, postaraj się przetrzymać w 62-65 °C pierwszy zacier około pół godziny to nawet jak Ci termometr przekłamie to będzie OK. Jedynie może przy ziarnie niesłodowanym warto byłoby mieć jodyne dla pewności. Polecam natomiast ogrodowy rozpylacz (spryskiwacz do kwiatów doniczkowych) 1-2L pojemności i OXI/nadweglan do dezynfekcji. 1-1.5L roztworu starcza na cały sprzęt i butelki, wszędzie rozpylisz i dotrzesz do zakamarków, łącznie z wężykami i kranikami. Fermentory bez kraników szybciej się myje a przelewasz rurka szklana z weżykiem albo samym wężykiem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jacenty 221 Posted September 18, 2011 (edited) ..a tak to będzie ciężko przełamać pierwsze lody. Nic się nie bój, wystarczy postępować zgodnie z instrukcją załączoną do zestawu. Masz jeszcze parę dni to dla spokoju możesz sobie już teraz rozpisać w punktach wszystkie czynności, jakie wykonywać będziesz musiał. Weź pod uwagę czas, te 7-8 godzin zająć Ci to może. Ten nieszczęsny jodowy wskaźnik skrobi już niejednemu kłopot sprawił. To zwykła jodyna a brzmi tak poważnie. A do tego nie jest wcale pewnym wskaźnikiem.Niektóre słody powodują, że użycie go nic nie da. Edited September 18, 2011 by jacekan Quote Share this post Link to post Share on other sites
cjhouse 1 Posted September 19, 2011 (edited) Z zestawów wziołem dunkela,portera ang....i pale ale,myślę ze na początek będzie nie?Dziś se jeszcze w Nowym targu kupiłem,gęste sitko do odczedzenia brzeczki z chmielin,spróbuje bez siateczek jak kolega Arek (Makaron) poradził.No i słoik ponad litrowy na gęstwe,bo jak by sie kiedy robiło te same piwa to szkoda drorzdze wywalić nie? A co do zacierania to do tego się zastosuje http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?id=1016 potrzymam 90min,i se tak pomyślałem że jak bym co 30min zamieszał zacier,będzie to dobre czy nic nie wymyślać z mieszaniem przez te 1.5 godz,i najwyrzej skorygował temp...(jeśli to będzie potrzebne)a koce terz mam i kołdre wiec powinno trzymać. Edited September 19, 2011 by cjhouse Quote Share this post Link to post Share on other sites
jacer 300 1 Items Posted September 19, 2011 Sitko jest zbędne. Należy dekantować wężykiem. Osady i chmiel zostaje na dnie gara. Temp. zacieru należy kontrolować co 10min i ewentualnie podgrzewać. Mieszanie zacieru zwiększa wydajność. Quote Share this post Link to post Share on other sites
cjhouse 1 Posted September 19, 2011 (edited) Sitko jest zbędne. Należy dekantować wężykiem. Osady i chmiel zostaje na dnie gara. Terz właśnie o tym czytałem ale na wszelki wypadek mam Temp. zacieru należy kontrolować co 10min i ewentualnie podgrzewać. Mieszanie zacieru zwiększa wydajność. Aha,ale podgrzewanie to w moim wypadku odpada,dolewanie wrzątku,lub zimna nie? Edited September 19, 2011 by cjhouse Quote Share this post Link to post Share on other sites