Skocz do zawartości
cjhouse

Kupno końcowego sprzetu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

 

No jeszcze musze dokupić pare rzeczy i moge przystąpić do pierwszego zacierania,a mam już

 

1- Garnek 40l

2- Chłodnica zanurzeniowa

3- Lodówka turystyczna 30l z filtrem z oplotu i kranikiem

4- Taboret gazowy

5- fermentor z kranikiem,balingometr(wszystko to co kupilem z brewkitem)

6- Waga kuchenna

 

Kupował będe z BA,bo potrzebuje tez własny śrutownik,z HB byłoby lepiej bo w zestawach niemusze brać na przymus drożdzy,ale napewno będe korzystał z HB.

 

1- http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Termometr_cieklokrystaliczny_PIWO_-_WINO__BREWFERM_0-30C&przedm=7789235&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F165992&sortuj=kod jest sens to kupowac bo czytałem pare postów o tych termometrach że nie do końca pokazuje taką temp....jaka ma być.

 

2- http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Termometr_w_obudowie__-10_do_120C&przedm=1333705&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F165992&sortuj=kod Dobre to będzie do zacierania?

 

3- http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Uniwersalny_srutownik_stolowy_Porkert&przedm=419253&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F165992&sortuj=kod Opłaca sie to kupic,jak z tymi tarczami śćiernymi,szybko się zurzywają?

 

4- http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Siateczka_do_gotowania_chmielu_lub_wyparzania_slodu_-_1_szt&przedm=1333854&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F165992&sortuj=kod Dobre to do chmielenia czy może lepiej sobie to odpuscic,i bez tego chmielić?

 

5- http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Rurka_do_rozlewu_butelkowego__waz&przedm=184159&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F165992&sortuj=kod Dobre to jest do rozlewu,i czy bedzie pasowało do kranika ale bez tego weża?

 

6- http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Fermentor_BA__rurka_fermentacyjna__skala_---_poj_30_litrow&przedm=867705&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F165992&sortuj=kod Na burzliwą brać ten?a na cichą z kranikiem czy ten sam?

 

7- http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Waz_igielitowy_-_srednica_10_mm_-_bezbarwny_-_odcinek_100_cm&przedm=7367535&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F165992&sortuj=kod No i to by terz pasowało do dekantacji na cichą prawda,a dezynfekować wrzatkem to chyba nie bardzo sie go da rade nie,czy jak powiecie?

 

To chyba wszystko co mi potrzebne no i zestaw jakiś trza wziąsć,co byście poradzili na początek?

 

Dziękuje z góry.

Edytowane przez cjhouse

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

1. Podaje temperaturę na powierzchni fermentora ale drogie nie jest i zawsze orientacyjnie znasz temperaturę

2. Ja bym polecał elektroniczny z sondą na kablu

3. Jak jest dobrze spasowany to tarcze powinny długo wytrzymać

4. ja chmielę puki co bez tego ale głównie dlatego że używam granulatu przy szyszkach pewnie bym użył

5. Nie wiem nie używam

6. Do fermentacji bym radził bez kraników bo przynajmniej w moim wypadku kranik jakiś taki nie w pełni szczelny jest.

7. tak węży do przelewania konieczny ja dezynfekuje tą samą chemią co resztę sprzętu piro albo CLO2

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Wszystko co wymieniłeś na pewno się przyda. Co do fermentorów, widzę, że zabierasz się na poważnie za piwo, więc radzę od razu kupić cztery-pięć bez kranika i jeszcze jeden z kranikiem. Sam kranik też warto mieć jeden więcej, potrafi się rozszczelnić po jakimś czasie. Dodatkowe dwie uszczelki też się przydadzą (jedną zgubisz, drugą wykorzystasz do dokładniejszego przykręcenia kranika).Z drobiazgów musisz mieć coś do mieszania, coś do dezynfekcji, szczotki itp.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Zdecydowanie wszystko co wymieniłeś się przyda. Jeden fermentor z kranem się przydaje - do rozlewu czy filtracji. Fermentować w nim nie polecam, bo krany są zawodne i lubią przeciekać. Dlatego też polecam kupić od razu więcej zwykłych fermentorów.

Tarcze w śrutowniku zużywają się bardzo wolno. Większość tutaj (z tego co wiem) używa Porkerta i go sobie chwali.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Zdecydowanie wszystko co wymieniłeś się przyda. Jeden fermentor z kranem się przydaje - do rozlewu czy filtracji. Fermentować w nim nie polecam, bo krany są zawodne i lubią przeciekać. Dlatego też polecam kupić od razu więcej zwykłych fermentorów.

Tarcze w śrutowniku zużywają się bardzo wolno. Większość tutaj (z tego co wiem) używa Porkerta i go sobie chwali.

Dlaczego nie fermentować w wiadrach z kranem? Moje jedno wiadro z kranem wytrzymało prawie 2,5 roku, zmieniłem odstawiłem je ostatnio tylko ze względu na rysy. Pozostałe 5 wiader i 2 beczki z kranami sprawują się mi dobrze :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Po co aż 5 fermentatorów? Ja mam jeden z kranikiem i daję radę.

cjhouse robi zakupy świadczące o tym, że wie, na co się porywa.Śmiało można przyjąć, że po takich zakupach nie będzie warzył raz w miesiącu tylko znacznie częściej. Gdy zaczynałem przygodę z warzeniem ograniczała mnie właśnie ilość wiader. Jedno pełne na burzliwej, drugie zajęte na cichej a ja już chciałem robić następne. Od dłuższego czasu zajęte mam bez przerwy trzy fermentory. Ale mam ten luksus, że warzyć mogę nie przejmując się brakiem, bo kilka pustych stoi sobie do dyspozycji.

Edytowane przez jacekan

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Ad.1 bez sensu

Ad.2 używam do pomiaru temp. wody do wysładzania, przydatny

Ad.3 bardzo przydatny, polecam

Ad.4 jeśli będziesz używał chmielu w szyszkach to polecam

Ad.5 nie konieczne, mozna rozlewać za pomocą kranika zamocowanego w fermentorze

Ad.6 u mnie wszystkie fermentory mają kranik, te bez kranika były szybko przerobione na te z kranikiem

ad.7 jeśli posiadasz fermentory z kranikiem, nie musisz się pier....... z dekantacją, i tu masz przykład wyższości fermentora z kranikiem, nad fermentorem bez kranika

Zapomniałem napisać, że fermentorow nigdy nie za wiele :)

Edytowane przez przemo70

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Po co aż 5 fermentatorów? Ja mam jeden z kranikiem i daję radę.

cjhouse robi zakupy świadczące o tym' date=' że wie, na co się porywa.Śmiało można przyjąć, że po takich zakupach nie będzie warzył raz w miesiącu tylko znacznie częściej. Gdy zaczynałem przygodę z warzeniem ograniczeniem była dla mnie właśnie ilość wiader. Jeden pełny na burzliwej, drugi zajęty na cichej a ja już chciałem robić następne. Od dłuższego czasu zajęte mam bez przerwy trzy fermentory. Ale mam ten luksus, że warzyć mogę nie przejmując się brakiem, bo kilka pustych stoi sobie do dyspozycji.[/quote']

A jak sobie radzisz z temperaturą fermentacji? Jakaś większa lodówka, czy temperatura otoczenia?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Wszystko co wymieniłeś na pewno się przyda. Co do fermentorów, widzę, że zabierasz się na poważnie za piwo,

Tak zrobie,no jak warzyć to muszę mieć wsio zapięte na ostatni guzik tak ja myśle.No ten fermentor co mam co robiłem piwo z puchy dośc sie trzyma nic nie cieknie a po 7 ....kitach już jest.

 

Co do termometru to chwalony jest ten: http://allegro.pl/listing.php/search?sg ? +termometr

No będe musiał coś takiego se kupić,ale ten z BA odradzaćie czy jak?

 

 

A jak sobie radzisz z temperaturą fermentacji? Jakaś większa lodówka, czy temperatura otoczenia?

Mam starą zamrażarke ale chodzi(znaczy mrozi) ostatnie 3 piwa z puchy fermentowałem w niej tylko wkładałem jednego peta 1l z lodem i miałem 18°C cały czas,wiec na dolniaki tez będzie dobra włoże więcej petów i na 12°C myśle że terz zejdzie

Edytowane przez cjhouse

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Aha kurna bym zapomniał,bo kiedyś na pewno zdecyduje się zaćierać dolniaka,wiec po burzliwej cyk na cichą,i w jakiej temp...na cichej to ma siedziec tez jak na burzliwej(10°C -12°C )czy jak?

Edytowane przez cjhouse

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Aha kurna bym zapomniał,bo kiedyś na pewno zdecyduje się zaćierać dolniaka,wiec po burzliwej cyk na cichą,i w jakiej temp...na cichej to ma siedziec tez jak na burzliwej(10°C -12°C )czy jak?

Jeżeli miałbyś warunki to najlepiej około 0°C jeśli nie, to w takiej jak burzliwa 10-12°C

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Jeżeli miałbyś warunki to najlepiej około 0°C jeśli nie, to w takiej jak burzliwa 10-12°C

Aha no ok.

 

No nic zabieram sie za kupowanie,jutro zapłace wiec może w pt... by sprzęt już był cały,a w niedz...na luzaka zacząć swoją pierwszą warke.Kurcze szkoda Ze niema nikogo z podhala bo chetnie bym zobaczył co i jak,a tak to będzie ciężko przełamać pierwsze lody.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
No nic zabieram sie za kupowanie,jutro zapłace wiec może w pt... by sprzęt już był cały,a w niedz...na luzaka zacząć swoją pierwszą warke.Kurcze szkoda Ze niema nikogo z podhala bo chetnie bym zobaczył co i jak,a tak to będzie ciężko przełamać pierwsze lody.

http://www.piwo.org/forum/map.php

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Dzięki

 

Jest 2 gości,jeden zagladał na forum ostatnio 2010r,a drugi 2008r.W sumie napisać można,odpisze to odpisze nie to nie.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

A w BA niewidze tego no jodowego wskaznika skrobi(dobrze pisze nie)czy coś takiego.Musze to mieć?bo czytałem wypowiedzi niektórych kolegów,i są tacy co tego nieurzywają,kurde zamawiać z innego sklepu i płacić za przesyłke :)

Edytowane przez cjhouse

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Ja nie używam wskaźnika skrobi wogóle, przy samym słodzie próba jest zawsze negatywna już po 15-20 minutach, o ile nie pomieszasz coś z temperaturą. Więc jak nie ma to nie kupuj, postaraj się przetrzymać w 62-65 °C pierwszy zacier około pół godziny to nawet jak Ci termometr przekłamie to będzie OK. Jedynie może przy ziarnie niesłodowanym warto byłoby mieć jodyne dla pewności.

 

Polecam natomiast ogrodowy rozpylacz (spryskiwacz do kwiatów doniczkowych) 1-2L pojemności i OXI/nadweglan do dezynfekcji. 1-1.5L roztworu starcza na cały sprzęt i butelki, wszędzie rozpylisz i dotrzesz do zakamarków, łącznie z wężykami i kranikami.

 

Fermentory bez kraników szybciej się myje a przelewasz rurka szklana z weżykiem albo samym wężykiem.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
..a tak to będzie ciężko przełamać pierwsze lody.

Nic się nie bój, wystarczy postępować zgodnie z instrukcją załączoną do zestawu. Masz jeszcze parę dni to dla spokoju możesz sobie już teraz rozpisać w punktach wszystkie czynności, jakie wykonywać będziesz musiał. Weź pod uwagę czas, te 7-8 godzin zająć Ci to może. Ten nieszczęsny jodowy wskaźnik skrobi już niejednemu kłopot sprawił. To zwykła jodyna a brzmi tak poważnie. A do tego nie jest wcale pewnym wskaźnikiem.Niektóre słody powodują, że użycie go nic nie da.

Edytowane przez jacekan

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Z zestawów wziołem dunkela,portera ang....i pale ale,myślę ze na początek będzie nie?Dziś se jeszcze w Nowym targu kupiłem,gęste sitko do odczedzenia brzeczki z chmielin,spróbuje bez siateczek jak kolega Arek (Makaron) poradził.No i słoik ponad litrowy na gęstwe,bo jak by sie kiedy robiło te same piwa to szkoda drorzdze wywalić nie?

 

A co do zacierania to do tego się zastosuje http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?id=1016 potrzymam 90min,i se tak pomyślałem że jak bym co 30min zamieszał zacier,będzie to dobre czy nic nie wymyślać z mieszaniem przez te 1.5 godz,i najwyrzej skorygował temp...(jeśli to będzie potrzebne)a koce terz mam i kołdre wiec powinno trzymać.

Edytowane przez cjhouse

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Sitko jest zbędne. Należy dekantować wężykiem. Osady i chmiel zostaje na dnie gara.

 

Temp. zacieru należy kontrolować co 10min i ewentualnie podgrzewać. Mieszanie zacieru zwiększa wydajność.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Sitko jest zbędne. Należy dekantować wężykiem. Osady i chmiel zostaje na dnie gara.

Terz właśnie o tym czytałem ale na wszelki wypadek mam

 

Temp. zacieru należy kontrolować co 10min i ewentualnie podgrzewać. Mieszanie zacieru zwiększa wydajność.

Aha,ale podgrzewanie to w moim wypadku odpada,dolewanie wrzątku,lub zimna nie?

Edytowane przez cjhouse

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×