Skocz do zawartości
funekp

AIPA Pale Ale belgian blonde ale na zymofermach

Rekomendowane odpowiedzi

witam chce zakupić zymofermy english ale i zrobić pale ale 12°Blg AIPA 16°Blg belgina blonde ale 12°Blg na drożdżach płynnych. Zastanawiam sie nad zymofermami english ale do tych warek czy to dobry wybór czy może inne zakupić ?? Mam też pytanie czy musze robić starter z ekstraktu?? Chce na następne warki zadać gęstwe tych drożdży , ale chce to zrobić tak że 1 warke na tych drożdżach przelewam na cichą i daje odrazu do 2 fermentora ze schłodzoną brzeczką na 2 i czy wtedy też musze robić starter??

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
witam chce zakupić zymofermy english ale i zrobić pale ale 12°Blg AIPA 16°Blg belgina blonde ale 12°Blg na drożdżach płynnych. Zastanawiam sie nad zymofermami english ale do tych warek czy to dobry wybór czy może inne zakupić ?? Mam też pytanie czy musze robić starter z ekstraktu?? Chce na następne warki zadać gęstwe tych drożdży , ale chce to zrobić tak że 1 warke na tych drożdżach przelewam na cichą i daje odrazu do 2 fermentora ze schłodzoną brzeczką na 2 i czy wtedy też musze robić starter??

Pytanie raczej powinno brzmieć: Co to są przecinki i do czego służą ? Mimo to odpowiem: z własnego doświadczenia używanie gęstwy "online" bardzo ułatwia całą robotę gęstwową. Ja po prostu tak planowałem, żeby w jednym dniu przelewać na cichą i jednocześnie warzyć.

Edytowane przez pieddro

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
witam chce zakupić zymofermy english ale i zrobić pale ale 12°Blg AIPA 16°Blg belgina blonde ale 12°Blg na drożdżach płynnych. Zastanawiam sie nad zymofermami english ale do tych warek czy to dobry wybór czy może inne zakupić ?? Mam też pytanie czy musze robić starter z ekstraktu?? Chce na następne warki zadać gęstwe tych drożdży , ale chce to zrobić tak że 1 warke na tych drożdżach przelewam na cichą i daje odrazu do 2 fermentora ze schłodzoną brzeczką na 2 i czy wtedy też musze robić starter??

Piękny chaos.

 

1. Stanowczo doradzam początkującemu zakup drożdży płynnych Wyeast a nie dwóch innych producentów.

2. Starter z ekstraktu lub starter z mini-warki (zatrzeć trochę słodu na szybko)

3. Tu braki w czytaniu, ogólnie: odpowiednią ilość gęstwy drożdżowej zadać bezpośrednio do nowego piwa (lub jak niektórzy upraszczają do fermentora po burzliwej wlać schłodzoną brzeczkę 2 piwa).

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

heh wiem że to strasznie wygląda, ale spieszyłem sie i dlatego. chodzi o to też , że te zymofermy są o połowe tańsze. Pytanie moje czy te zymofermy english ale nadają sie na te warki (belgijskie ale, pale ale, AIPA), czy inne polecacie??

Edytowane przez funekp

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
heh wiem że to strasznie wygląda, ale spieszyłem sie i dlatego. chodzi o to też , że te zymofermy są o połowe tańsze. Pytanie moje czy te zymofermy english ale nadają sie na te warki (belgijskie ale, pale ale, AIPA), czy inne polecacie??

Zymofermy są połowę tańsze ale zdecydowanie bardziej zawodne, wymagają też większego nakładu pracy.

 

Spróbuj przyporządkować te trzy style piw do krajów, jeden z nich pasuje do English.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

A może lepiej wezme london ale zamiast english ale? Zymofermy nie mają aktywatora??

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Chyba wiem o co ci chodzi, chcesz uwarzyć trzy bardzo różne rodzaje piwa na tych samych drożdżach tylko nie jesteś pewien czy to będzie smakować tak jak powinno.

 

Nigdy Zymoferm nie używałem, ale uważam że można uwarzyć te trzy style na angielskich drożdżach.

 

1. Pale Ale zrobisz angielskie, angielskie drożdże są tu w sam raz.

 

2. Istnieją "amerykańskie" IPAs z angielskimi drożdżami (np. Brew Dog's Punk IPA), czyli tutaj angielskie drożdże też możesz użyć.

 

3. Co do Belgian Blonde to musisz uważać, żeby nie uwarzyć czegoś co bardziej przypomina angielskie pale ale niż belgijski blonde. Typowe belgijskie ale to np. zasyp 90% pils, 5% carapils, 5% cukru albo dekstryny lub candi sugar. Typowe chmiele do belgijskich to mieszanka chmieli kontynentalnych i angielskich, np. EK.Goldings/Fuggle/Styrian na 60 min i Saaz/Lubelski na 5-10 min. Myślę, że do tego można by użyć angielskich drożdży i to by ciągle smakowało jak belgijskie ale.

 

Czy potrzebujesz starter na początku? Tak.

 

Teraz jaka metoda na ponowne wykorzystanie drożdży: najmądrzej było by użyć połowę gęstwy do nowej warki i drugą połowę umyć i włożyć do lodówki. W ten sposób ta jedna probówka drożdży wystarczy ci na cały rok warzenia. Najłatwiej by jednak było by po prostu wlać nową warkę do starego fermentora z gęstwą, wtedy ci wyjdą trzy warki z tych drożdży.

 

EDYT: Najlepiej jest uwarzyć IPA na samym końcu żeby wysoka goryczka i bardzo charakterystyczny cytrusowy smak amerykańskich chmieli nie przenieść do następnej warki w gęstwie drożdżowej.

Edytowane przez scooby_brew

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
A może lepiej wezme london ale zamiast english ale? Zymofermy nie mają aktywatora??

Nie mają. Są w postaci gęstwy we fiolkach i czasem starter nie startuje.

 

I raczej nie da się tak pożenić tych 3 stylów, żeby je obskoczyć 1 szczepem. To belgian blonde ale nie pasuje. Zupełnie całkowicie odmienne piwo - nikt ci nie zabroni odfermentować go angielskimi drożdżami, ale wtedy będzie english blonde ale. Nie te aromaty.

 

A jeżeli chodzi o drożdże do tych dwóch pozostałych, to jak chcesz robić AIPA, to poszukaj angielskich drożdży które dobrze odfermentowują. Te najpopularniejsze (London Ale III, ESB) mają tendencję do zostawiania sporej słodkości, a AIPA powinno być wytrawne na końcu, a nie słodkie.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

hmm to moze zamiast belga zrobie ipa a co do weastow to jakie polecacie dla tych zestawów? A ile razy mozna zadawac gestwe 4-5?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Witam.

scooby_brew pisze - druga część gęstwy do lodówki. Jak długo można przechowywać gęstwę po płynnych?

Gęstwe możesz trzymać w lodówce ok. 1 miesiąc.

Ale ja miałem na myśli nie tyle gęstwe ale umyte (wypłukane) drożdże. Takie możesz trzymać w lodówce przez kilka miesięcy albo nawet dłużej. Drożdże myjesz w ten sposób, że zalewasz gęstwę przegotowaną i ostudzoną wodą i później dekantujesz warstwę drożdży z góry (dwa razy). Z połowy gęstwy dostaniesz dwa słoiki dobre na startery, a każdy starter jest ponownie dobry na ok. 3 warki. Z trzeciej warki bym tych drożdży już nie mył. Więc z tej jednej fiolki mógłbyś uwarzyć 15 warek.

 

Chyba ktoś tu kiedyś wstawił opis tego ze zdjęciami, tylko teraz nie mogę tego znaleźć. Tutaj jest opis mycia drożdży ze zdjęciami w jez. angielskim: http://www.homebrewtalk.com/f163/yeast-washing-illustrated-41768/

Edytowane przez scooby_brew

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

A co do wyeastów to co moge wybrać do pale ale, aipa i może zamiast tego belga to bym zrobił jakiegoś milk stouta??

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Witam.

scooby_brew pisze - druga część gęstwy do lodówki. Jak długo można przechowywać gęstwę po płynnych?

Gęstwe możesz trzymać w lodówce ok. 1 miesiąc.

Ale ja miałem na myśli nie tyle gęstwe ale umyte (wypłukane) drożdże. Takie możesz trzymać w lodówce przez kilka miesięcy albo nawet dłużej. Drożdże myjesz w ten sposób' date=' że zalewasz gęstwę przegotowaną i ostudzoną wodą i później dekantujesz warstwę drożdży z góry (dwa razy). Z połowy gęstwy dostaniesz dwa słoiki dobre na startery, a każdy starter jest ponownie dobry na ok. 3 warki. Z trzeciej warki bym tych drożdży już nie mył. Więc z tej jednej fiolki mógłbyś uwarzyć 15 warek.

 

Chyba ktoś tu kiedyś wstawił opis tego ze zdjęciami, tylko teraz nie mogę tego znaleźć. Tutaj jest opis mycia drożdży ze zdjęciami w jez. angielskim: http://www.homebrewtalk.com/f163/yeast-washing-illustrated-41768/[/quote']

Dzięki. Plusik dla Ciebie.

20 - kilka warek uwarzyłem, drożdże zawsze miałem tydzień (lub 2), czas najwyższy je przepłukać.

Pozdrawiam

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×