Jump to content
Sign in to follow this  
przemski

zamiennik do 3522Ardennes

Recommended Posts

zabrałem się za kompletowanie składników do Belgian Pale Ale by Dori

 

http://www.wiki.piwo.org/index.php/Belgian_Pale_Ale,_Dorota_Chrapek_(dori)

 

a tu klops - nie ma drożdży w znanych mi sklepach... wiem że mogę zamienić te WLP550 na 3522 Belgian Ardennes (i tak włąśnie zamierzałem zrobić) ale wyeastów też nie ma

 

więc mam do Was pytanie po troszę w tym konkretnym przypadku, a po trosze natury ogólnej: czy po zamianie wyeastów na suche S-33 będzie jakaś większa różnica w piwie? będzie gorsze? ociupinkę mniej bogate czy płaskie jak mazowsze? jednym słowem czy to się jakoś zasadniczo odbije na smaku???

 

i przyznam że w całej sprawie jest też aspekt ekonomiczny: 3522 kosztują ze 4 dychy a s-33 7 zeta...

 

a jeśłi uznacie że podmiana na suche to nie jest jakaś profanacja to które drożdże wybrać ze strony http://www.homebrewing.pl/drozdze-suche-c-2_26.html

- S33

- a może brewferm top

- jakieś inne?

 

przem

Edited by przemski

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wg. mnie przy belgach drozdze sa najwazniejsza sprawa. Zamiany na suche bym nie polecal.

Moze ktos w twojej okolicy bedzie mogl cie gestwa poratowac.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bardzo dobre BPA wyszło mi na podobnych drożdżach do Belgian Abbey II (aktualnie: Zymoferm Belgische Klosterbiere) - nie tak bogate w "belgijski charakter", ale pasujące do niższego ekstraktu i celu, jakim było zrobienie "sesyjnego BPA". Jeżeli celujesz w wyższy ekstrakt i raczej piwo "degustacyjne" niż "sesyjne", to podobno lepsze będą Belgian Abbey, bo mają więcej charakteru.

 

Taki kompromis wydaje mi się lepszy, niż fermentowanie belgijskiego piwa "generycznymi" drożdżami, które w dodatku słabo odfermentowują, zostawiając masę słodyczy (mnie to akurat mierzi w belgijskich piwach).

 

Jeżeli chodzi o kasę, to Zymofermy w CP kosztują kilkanaście złotych. Źle nie jest.

Share this post


Link to post
Share on other sites
zabrałem się za kompletowanie składników do Belgian Pale Ale by Dori

Warzyłem też to piwko i tak jak Ty nie miałem tych drożdży (użyłem drożdży Wyeast 1214 Belgian Abbey), słody też nie wszystkie. Nie wiem jak mój wyrób miał się do oryginału ale piwko cieszyło się sporym popytem. :D

Jeśli mam coś radzić to raczej drożdże dedykowane "belgom", S-33 które rozważasz nie dadzą takiego efektu. Poszukaj, może ktoś w Twojej okolicy ma gęstwę na zbyciu.

przyznam że w całej sprawie jest też aspekt ekonomiczny: 3522 kosztują ze 4 dychy a s-33 7 zeta...

Drożdże kupisz za około 30zł, mało to nie jest. Z tego powodu zawsze planuję na jednych drożdżach ze trzy, cztery warki - wtedy wychodzi to taniej niż na suchych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

dzięki za info co do tych suszonych

 

dzwoniłem właśnie do Browmatora i powiedzieli że Ardeny były tylko w opakowaniach XL i oni się z tego wycofali więc pewnei wogóle będzie kłopot z kupnem tego szczepu

 

w innym wątku CODER polecał do belgów także drugi szczep 1388 Belgian Strong Ale Yeast i ten jest dostępny - może w takim razie robić na tych drożdżach? tylko w opisach widzę że to do mocnych piw a moje ma mieć 13°Blg więc może jakiś inny szczep jednak? - 1762 AbbeyII?, 3724 Belgian Saison Yeast?

 

czymś przefermentować muszę...

 

przem

Share this post


Link to post
Share on other sites

1214 są bardziej estrowe, 1762 mniej. Wybierz co lubisz.

 

Ja w tym roku ćwiczyłem odpowiedniki 1762, w przyszłym będą 1214. Co się odwlecze to nie uciecze.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Drożdże kupisz za około 30zł, mało to nie jest. Z tego powodu zawsze planuję na jednych drożdżach ze trzy, cztery warki - wtedy wychodzi to taniej niż na suchych.

racja ale niestety nie opanuję od razu wszystkiego i prawdę mówiąc temat gęstw wydaje mi się trochę skomplikowany aczkolwiek będę się starał "odzyskać" drożdże żeby wykorzystać jeszcze kilka razy

 

ale skoro już o ekonomii mówimu to mam jeszcze takie pytanie czy na jedenej saszetce można przefermentować podwójną ilość piwa - chciałbym robić od razu podwójną ilość słodów/chmieli i 40 litrów brzeczki bo kega mam i tak dużego (50) a robota pewnie z grubsza ta sama czy się robi 20 czy 40 litrów więc kombinuję tak żeby jedną saszetką oblecieć podwójną ilość piwa (z tym że muszę w dwóch fermentorach bo te mam standardowe)

 

planuję oczywiście drożdże wystartować wcześniej przygotowując starter na pożywce z suchego ekstraktu słodowego - dobrze myślę? powinno zadziałać?

 

przem

Share this post


Link to post
Share on other sites
1214 są bardziej estrowe, 1762 mniej. Wybierz co lubisz

nie piszesz o 1388, rozumiem że darować je sobie przy tym piwie bo są tylko do mocnych belgów, tak?

 

p.

Share this post


Link to post
Share on other sites
racja ale niestety nie opanuję od razu wszystkiego i prawdę mówiąc temat gęstw wydaje mi się trochę skomplikowany aczkolwiek będę się starał "odzyskać" drożdże żeby wykorzystać jeszcze kilka razy

Pobieranie i stosowanie gęstwy to nic trudnego - raz spróbujesz to się przekonasz.

ale skoro już o ekonomii mówimu to mam jeszcze takie pytanie czy na jedenej saszetce można przefermentować podwójną ilość piwa - chciałbym robić od razu podwójną ilość słodów/chmieli i 40 litrów brzeczki ...

...

planuję oczywiście drożdże wystartować wcześniej przygotowując starter na pożywce z suchego ekstraktu słodowego - dobrze myślę?

przem

Skoro planujesz robić starter to możesz wyhodować tyle drożdży ile Ci trzeba, nawet na 100l.

1214 są bardziej estrowe' date=' 1762 mniej. Wybierz co lubisz[/quote']

nie piszesz o 1388, rozumiem że darować je sobie przy tym piwie bo są tylko do mocnych belgów, tak?

To, że drożdże nadają się do mocnych piw nie oznacza, że sobie nie radzą z brzeczką słabą tylko, że wytrzymują wysokie stężenia alkoholu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jak chcesz zaoszczędzić kup suche T-58 .

czyli T-58 mogą być swoistym erzatzem do belgów ? Czy wymuszają sztuczne dodawanie jakiś przypraw? Chcąc jednorazowo zrobić piwo belgijskie, nie mając nikogo z gęstwą miałbym alternatywę (także cenową).

Share this post


Link to post
Share on other sites
1214 są bardziej estrowe' date=' 1762 mniej. Wybierz co lubisz[/quote']

nie piszesz o 1388, rozumiem że darować je sobie przy tym piwie bo są tylko do mocnych belgów, tak?

Nie jestem obiektywny jeżeli chodzi o te drożdże. Już chyba prędzej bym wziął THG niż te... ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jak chcesz zaoszczędzić kup suche T-58 .

dzięki za podpowiedź

sprawa finansowa ma znaczenie ale nie aż takie żeby z powodu 20 zł (różnica między wyeast a t-58) zgodzić się na jakieś zasadnicze obniżenie jakości 40 litrów piwa co dawałoby oszczędność 25 groszy na butelce ;)

 

a więc czy zejście z płynnych wyeastów na T-58 to rozsądny kompromis czy zgniły kompromis? z innych wypowiedzi wnioskuję że o suchych lepiej zapomnieć przy belgach

 

przepis na blonda który mi podsyłałeś na priv też był na ardeńskich 3522 - czy Ty byś użył tam T-58 czy jednak wziąłbyś jakieś płynne

 

sorry że Was tak zamęczam tymi drożdżami ale wyrobienie sobie własnego zdania wymagałoby tak naprawdę zrobienia 40 litrów brzeczki, podzielnia jej na 2 fermentory, zadanie jednego płynnymi a drugiego suchymi, poczekania kilku miesięcy i degustacji - sami rozumiecie że wolę skorzystać z Waszych dośwadczeń niż wyważać otwarte drzwi

 

przem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ogólnie proponuję przyjąć zasadę żebyś nie myślał o belgach robionych na ogólnodostępnych drożdżach suchych.

Zaoszczędzisz sobie i nam ... czasu ;)

Edited by josefik

Share this post


Link to post
Share on other sites
planuję oczywiście drożdże wystartować wcześniej przygotowując starter na pożywce z suchego ekstraktu słodowego - dobrze myślę? powinno zadziałać?

 

przem

Żeby przygotować starter na taka ilośc piwa musi mieć on około 3 litrów i byc przygotowany w dwóch etapach, pierwszy z 1 litrem brzeczki kolejny z dwoma litrami. Powinno to dać niecałe 6mln komórek na ml brzeczki nastawnej. Jednoetapowe namnożenie drożdży w wystarczającej ilości jest praktycznie niewykonalne (patrz wątek: drożdżowa arytmetyka)

Edited by jkocurek

Share this post


Link to post
Share on other sites
Żeby przygotować starter na taka ilośc piwa musi mieć on około 3 litrów i byc przygotowany w dwóch etapach, pierwszy z 1 litrem brzeczki kolejny z dwoma litrami. Powinno to dać niecałe 6mln komórek na ml brzeczki nastawnej. Jednoetapowe namnożenie drożdży w wystarczającej ilości jest praktycznie niewykonalne (patrz wątek: drożdżowa arytmetyka)

wyprzedziłeś moje kolejne pytanie ;)

dzięki!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Robiłem to piwo na THG. Było wyśmienite.

Też miałem okazje robić saisona na THG i poza beznadziejną flokulacją nie mogę się do niczego przyczepić.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Robiłem to piwo na THG. Było wyśmienite.

na wszelki wypadek się upewnię:

THG = 3787 Trappist High Gravity

 

tak?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja na wszelki wypadek dodam, że moje piwo nie było stricte wg przepisu Dori ;]

Edited by Pietruś

Share this post


Link to post
Share on other sites

no a w realu do kupienia na dziś są tylko 3724, 1762 i 1388

 

które brać do receptury B.Pale Ale by Dori?

 

obstawiałbym 1388 zwłaszcza że gęstwę mógłbym wykorzystać na B. Blond, ale może te pozostałe bardziej pasują?

 

przem

Share this post


Link to post
Share on other sites
no a w realu do kupienia na dziś są tylko 3724, 1762 i 1388

 

które brać do receptury B.Pale Ale by Dori?

 

obstawiałbym 1388 zwłaszcza że gęstwę mógłbym wykorzystać na B. Blond, ale może te pozostałe bardziej pasują?

 

przem

Szczerze mówiąc, mój najlepszy blond był na 1762, każdy szczep z wymienionych moim zdaniem jest dobry, ale da trochę inny profil. To są po prostu drożdze pozyskiwane z różnych browarów. Bardzo często browar na tych samych drożdżach warzy różne style piwa.

Akurat BPA to taki styl naciągany, nie wiele browarow w Belgii je robi.

1388 to Duvel

1762 to Rochefort

3724 to Du Pont

Zaden z tych browarow nie robi BPA

Share this post


Link to post
Share on other sites
mój najlepszy blond był na 1762

no i dobra, biorę 1762 i już ;)

dzięki za wszystkie rady i opinie

 

przem

Share this post


Link to post
Share on other sites
Żeby przygotować starter na taka ilośc piwa musi mieć on około 3 litrów i byc przygotowany w dwóch etapach, pierwszy z 1 litrem brzeczki kolejny z dwoma litrami

czy dobrze rozumiem:

 

- startuję całość saszetki w 1 litrze (woda + 200g suchego ekstraktu)

- jak to zapracuje to całość przelewam na kolejny starter 2 litrowy (woda + 400g suchego ekstraktu)

- i dopiero jak to zapracuje zadaję namnożone drożdże do brzeczki

 

 

tak?

 

z góry dzięki

przem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobrze rozumiesz. ale za duzo ekstraktu. Brzeczka powinna mieć 10°Blg więc odpowiednio 100 i 200g suchego ekstraktu

Edited by jkocurek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.