Skocz do zawartości
Ksero02

Czas fermentacji i leżakowania??

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ,

 

tydzień temu uwarzyłem Kölsch 11° BLG oraz premium bitter 12° BLG, temperatura fermentacji to okolo 20°, nigdzie nie mogę znaleźć jaki powinien być czas fermentacji i leżakowania w butelkach. bardzo bym prosił o pomoc w tej sprawie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Fermentacja jak w każdym piwie do póki nie zejdzie °Blg . Potem na cichą przynajmniej tydzień. Do picia nadadzą się około tydzień-dwa po butelkowaniu jak tylko się nagazują, a dobre będzie po około miesiącu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czas fermentacji hm.. tak długo aż dofermentuje. Najczęściej burzliwa ok tygodnia powinna załatwić sprawę, ale trzeba sprawdzać, a nie robić piwo zgodnie z kalendarzem. Po zakończonej burzliwej albo potrzymaj z tydzień do wyklarowania albo zlej na cichą na tydzień - dwa. Co do leżakowania to ja osobiście nie pijam raczej piwa wcześniej niż po miesiącu (pszenicę dużo szybciej 4-5 dni i jest ok)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Fermentacja powinna trwać aż się skończy. W praktyce przy piwach 12°Blg ok. 1 tydz. burzliwej i 2tyg. cichej (przynajmniej u mnie tak to wygląda). A leżakowanie - próbuj swojego piwa co jakiś czas (powiedzmy co 1-2 tyg). Jeśli za każdym razem będzie lepsze to czekaj, jeśli zacznie się robić coraz gorsze to znaczy, że za długo leżakuje :D. Ja przy lekkich piwach czekam w zasadzie do nagazowania (jedynie dolna fermentacja ma u mnie grubo ponad miesiąc leżakowania).

Edytowane przez grzechu_k

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Fermentacja powinna trwać aż się skończy. W praktyce przy piwach 12°Blg ok. 1 tydz. burzliwej i 2tyg. cichej (przynajmniej u mnie tak to wygląda).

U mnie jest podobnie - burzliwa ok. tygodnia - zależy od mierzonej gęstości, cicha 2 tygodnie. Ogólnie staram się trzymać zasady, że fermentacja cicha powinna być dwa razy dłuższa niż burzliwa. Przy piwach pszenicznych można sobie darować cichą, bo pszenica ma być mętna (chyba że KrystalWeizen ;) )

 

Po butelkowaniu trudno wytrzymać dłużej niż tydzień bez próbowania :D, ale żeby piwo było dobre to około miesiąc.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×