Jump to content
Sign in to follow this  
Zdrój

:) Festiwal Piwowarów 2009 / VII Konkurs Piw Domowych

Recommended Posts

Konkurs etykiet lista startowa.

He, dałem też moje etykiety, bo fajnie będzie widać swoje etykiety (marne są ale będą :)).

Dokładnie, zobaczyć swoje etykiety na dzienniku piwowara - bezcenne. Biorąc pod uwagę, że startuje np. Klon Babuni autorstwa ARTa to w profesjonalnym konkursie jestem bez szans. ;)

Ciekawi mnie jaka jest ordynacja wyborcza w głosowaniu publiczności. Czy głosuje się na konkretną etykietę, czy na browar? Jeśli to pierwsze, to sam sobie w kolano strzeliłem zgłaszając taką ilość etykiet, ale za to więcej będzie na DP. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

No ale też z tym formularzem nie przesadzajcie, bo się thobeta napali jak komornik na szafę. Dostaniesz takie info (przynajmniej tak było w ubiegłym roku): twoje piwo wniesiono jako X. z kolei, zajęło Y. miejsce, zdobyło XY punktów, i rozbicie tych punktów na poszczególne składowe. Nie masz co liczyć na jakieś nie wiadomo jaki opis raczej uwagi w stylu "lactobacillus?, zbyt pełne, utlenione, itd.".

Jak chcesz profesjonalnej oceny, to chyba tylko Piwoznawcy mogą ci pomóc.

Nie wiadomo też jak będzie z ocenami dla tych piw, które nie wejdą do finału, bo wcześniej nie było takiej sytuacji. Ale w końcu obiecali, więc coś pewnie będzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Taka metryczka jak pisze KOPYR. Mnie napisali 2 lata temu - zapach zbutwiałych liści _ czy coś podobnego, ale zmieściło się w pierwszej dziesiątce. To jakie były te inne brrrr. JK

Share this post


Link to post
Share on other sites
twoje piwo wniesiono jako X. z kolei, zajęło Y. miejsce, zdobyło XY punktów, i rozbicie tych punktów na poszczególne składowe.

Ilość punktów tak, ale nigdy nie miałem w rozbiciu na poszczególne składowe. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
twoje piwo wniesiono jako X. z kolei' date=' zajęło Y. miejsce, zdobyło XY punktów, i rozbicie tych punktów na poszczególne składowe.[/quote']

Ilość punktów tak, ale nigdy nie miałem w rozbiciu na poszczególne składowe. :)

A bo to trzeba było poprosić o podesłanie rozbitego na poszczególne składowe. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
A bo to trzeba było poprosić o podesłanie rozbitego na poszczególne składowe. :)

No tak... :)

No to teraz już będę wiedział... I pewnie tym razem poproszę.

I pewnie podobnie zrobi kilkunastu/dziesięciu innych piwowarów. Oj, Czes będzie miał trochę dodatkowej roboty. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mnie napisali 2 lata temu - zapach zbutwiałych liści _ czy coś podobnego, ale zmieściło się w pierwszej dziesiątce. To jakie były te inne brrrr. JK

Ten zapach pewnie delikatnie przewijał się w tle i był wyczuwalny tylko dla wyszkolonego nosa, a dla większości ludzi zapewne to piwo było przepyszne, więc nie ma się czym przejmować :)

 

Ja mam teraz ciekawego zgryza, bo Slavoy ostatnio powiedział, że mojego pilsa, tego co na konkurs poszedł "lekko czuć mlekiem", czyli jakby się wdała fermentacja mlekowa. Ja tego nie czuję nic a nic - ciekawe, co jury wyczuje. Mam nadzieję, że Slavoya nos po prostu zwiódł:o

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja mam teraz ciekawego zgryza, bo Slavoy ostatnio powiedział, że mojego pilsa, tego co na konkurs poszedł "lekko czuć mlekiem", czyli jakby się wdała fermentacja mlekowa. Ja tego nie czuję nic a nic - ciekawe, co jury wyczuje. Mam nadzieję, że Slavoya nos po prostu zwiódł:o

A nie jest to przypadkiem jakaś emanacja diacetylu.

Kwas mlekowy jak dla mnie smakuje jak sok z cytryny, a nie jak mleko.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja mam teraz ciekawego zgryza, bo Slavoy ostatnio powiedział, że mojego pilsa, tego co na konkurs poszedł "lekko czuć mlekiem", czyli jakby się wdała fermentacja mlekowa. Ja tego nie czuję nic a nic - ciekawe, co jury wyczuje. Mam nadzieję, że Slavoya nos po prostu zwiódł:o

Coś kręcisz, w dobrym (nie zepsutym) mleku nie ma zbyt wiele kwasu mlekowego ;). Może Slavoy kufla nie umył :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mnie napisali 2 lata temu - zapach zbutwiałych liści _ czy coś podobnego' date=' ale zmieściło się w pierwszej dziesiątce. To jakie były te inne brrrr. JK[/quote']

Ten zapach pewnie delikatnie przewijał się w tle i był wyczuwalny tylko dla wyszkolonego nosa, a dla większości ludzi zapewne to piwo było przepyszne, więc nie ma się czym przejmować :lol:

 

Ja mam teraz ciekawego zgryza, bo Slavoy ostatnio powiedział, że mojego pilsa, tego co na konkurs poszedł "lekko czuć mlekiem", czyli jakby się wdała fermentacja mlekowa. Ja tego nie czuję nic a nic - ciekawe, co jury wyczuje. Mam nadzieję, że Slavoya nos po prostu zwiódł:o

W początkowej fazie fermentacji mlekowej jest bardzo miły aromat. Niestety bardzo szybko, szczególnie wyższych temp. piwo zamienia się w kwasiżura...

(Pamiętasz moje polotmave? Podróży nie przeżyło, a z piwnicy było jeszcze przez kilka tygodni pijalne)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie wróciłem. Prócz pogody to było wszystko super.

Towarzyszy z forum nie brakowało.

W konkursie nic nie było wiadomo, pytałem o 20-tej. Info dopiero jutro.

Co do konkursu etykiet to pewna ekipa bardzo foruje moje bardzo skromne etykiety. Popularność wśród uczestników giełdy znikoma, ale znajomi birofile nie dają za wygraną. :rolleyes:

Atmosfera super, ludzi pełno, zainteresowanie piwem domowym wielkie, że mi aż brakło. Tylko, że reszta piwowarów piwa nie miało, co nie znaczy że ponoś jutro mieć nie będą.

Poznałem pewnego młodego piwowara z Raciborza, który obiecał, że za rok odwdzięczy się piwem.

Ogólnie super impreza. Szczególnie że rodzinna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pogoda choć nie dopisuje poprawia się.

Słyszałem, że mam co żałować, że mnie dziś nie ma.

Ciekawe jakie piwo zdobędzie Grand Championa KPD 2009 - atmosfera jest gorąca. :cool2:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodam jeszcze trochę o piwach, które były dostępne.

 

Jak wspomniałem wczoraj domowych nie było. Ale były komercyjne.

Komercyjne czyli Brackie niepasteryzowane z kija. Piję od paru dobrych lat i nie czuję różnicy (czułem tylko wtedy jak zeszli z ekstraktem). Żywiec oczywiście że tez był.

Ale był też żywiecki Porter niepasteryzowany z kija. Były również inne piwa zagraniczne w butelkach -to tyle jeśli chodzi o GŻ.

Na stoisku BA było piwo domowe-wczoraj pszenica i BrownAle, a obok było z minibrowaru Restauracja Regionalna Marysia Szczyrzyc była 14-tka i 12-tka-bardzo fajne piwa.

Co dziś było na pewno koledzy opowiedzą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i dostałem cynk.

Przeogromne gratulacje dla kol. WENY za najlepsze piwo tego roku.

 

Tytuł Grand Championa KPD 2009 zdobyło jego piwo: DOPPELBOCK / KOŹLAK DUBELTOWY 18-20°Blg

 

 

GRATULUJĘ !!!!!

 

PS. Jak się cieszę, że Twoje piwo będzie w sklepach. BRAWO !!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wena RZĄDZI!!! :lol:

Grand Champion dla jego doppelbocka.

 

 

Dori złoto za saison. ;)

 

Tyle bo pisze z komórki.

Edited by kopyr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :lol:

 

No i co mam powiedzieć?

Dori, Wena.

 

powiem jak jakiś gówniarz: szacun!

 

juz pisałem na wedlinach domowych ....... czerwony dywan i orkiestra!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...