Jump to content
Sign in to follow this  
olo333

Wynik blg skwaśniałego FFT

Recommended Posts

Po raz drugi zauważyłem, że wynik blg mocno skwaśniałego FTT ma wyższą wartość, niż blg nie zakażonej brzeczki (po fermentacji), której ten test dotyczył. Czy przyczyną takiego stanu rzeczy jest wyższa gęstość kwasu octowego od alkoholu etylowego?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam to samo pytanie. Skwaśniał mi ostatnio FFT Koelscha zacieranego wytrawnie (50' w 63°C ), doszedł jedynie z 11,5 do 5. Burzliwa w toku, więc jeszcze nie sprawdzam, ale coś mi się w to nie chce wierzyć, żeby z 11,5 zeszło zaledwie do 5.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli do FFT zadaliście odpowiednio masywny desant drożdży, to nie ma szans, żeby jakiekolwiek zakażenia wpłynęły na wartość odfermentowania w ciagu 2-3 dni.

 

Co do kwasu octowego, nie wiem ile go może być w skwaśniałym piwie, ale podejrzewam, że mocno poniżej 1%.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Co do kwasu octowego, nie wiem ile go może być w skwaśniałym piwie, ale podejrzewam, że mocno poniżej 1%.

Podejrzewam, że w moim FFT mogło go być więcej. Smakował prawie jak ocet ze sklepu, a ten ma stężenie 10%. Ale to tylko moje subiektywne odczucie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jeżeli do FFT zadaliście odpowiednio masywny desant drożdży, to nie ma szans, żeby jakiekolwiek zakażenia wpłynęły na wartość odfermentowania w ciagu 2-3 dni.

Ja zapomniałem o teście i stał z tydzień w ciepłym :beer: Śmierdziało na kilometr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.