Skocz do zawartości
olo333

Wynik blg skwaśniałego FFT

Rekomendowane odpowiedzi

Po raz drugi zauważyłem, że wynik blg mocno skwaśniałego FTT ma wyższą wartość, niż blg nie zakażonej brzeczki (po fermentacji), której ten test dotyczył. Czy przyczyną takiego stanu rzeczy jest wyższa gęstość kwasu octowego od alkoholu etylowego?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Mam to samo pytanie. Skwaśniał mi ostatnio FFT Koelscha zacieranego wytrawnie (50' w 63°C ), doszedł jedynie z 11,5 do 5. Burzliwa w toku, więc jeszcze nie sprawdzam, ale coś mi się w to nie chce wierzyć, żeby z 11,5 zeszło zaledwie do 5.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli do FFT zadaliście odpowiednio masywny desant drożdży, to nie ma szans, żeby jakiekolwiek zakażenia wpłynęły na wartość odfermentowania w ciagu 2-3 dni.

 

Co do kwasu octowego, nie wiem ile go może być w skwaśniałym piwie, ale podejrzewam, że mocno poniżej 1%.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Co do kwasu octowego, nie wiem ile go może być w skwaśniałym piwie, ale podejrzewam, że mocno poniżej 1%.

Podejrzewam, że w moim FFT mogło go być więcej. Smakował prawie jak ocet ze sklepu, a ten ma stężenie 10%. Ale to tylko moje subiektywne odczucie.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Jeżeli do FFT zadaliście odpowiednio masywny desant drożdży, to nie ma szans, żeby jakiekolwiek zakażenia wpłynęły na wartość odfermentowania w ciagu 2-3 dni.

Ja zapomniałem o teście i stał z tydzień w ciepłym :beer: Śmierdziało na kilometr

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×