Skocz do zawartości

Browar Polter wystartował


polter

Rekomendowane odpowiedzi

Warka #43 Weizen jako pierwsza w tym sezonie trafiła do butelek z dodatkiem 180g cukru na 27l. Odfermentowała do 1,012. Spóźniła się jednak na poznańską imprezę.

Ale i tak bardzo przyjemnie gdy w końcu do piwniczki zaczyna się pełne butelki zanosić a nie, jak to miało miejsce przez ostatnie miesiące, tylko wynosić ;)

Wreszcie zaczyna piwa przybywać bo już kontrolka rezerwy się świeciła :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

27.10.12

Warka # 47 Piwo w stylu Oktoberfest

 

Surowce

- słód pilzneński - 4,0kg

- słód monachijski typ I - 1,3kg

- słód Carapils - 0,2kg

- słód Caramunich typ II - 0,4kg

 

- chmiel Hallertau Spalt Select 5,1% - 40g /granulat/

- chmiel Tettnanger 3,0% - 40g /granulat/

 

- drożdże Safbrew W 34/70

 

Zacieranie

20 l wody

 

53°C - 15 min

62°C - 30 min

72°C - 40 min

78°C - 10 min mash out

 

Wysładzanie

do końcowej objętości 36l

 

Chmielenie

Gotowanie - 90 min

60min - 40g Spalt Select

15min - 40g Tettnanger

 

Po wystudzeniu wyszło 29l brzeczki OG:1,054 /2l jako rezerwa do refermentacji/ Zadane drożdżami w temp. 11oC

Wg BS IBU - 25; EBC - 16

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

02.11.12

Warka # 48 "Kozioł w pszenicy" w stylu Weizenbock

 

Surowce

- słód pszeniczny jasny - 3,2kg

- słód monachijski I - 1,8kg

- słód pilzneński - 1,4kg

- słód pszeniczny ciemny - 0,5kg

- słód Caramunich II - 0,4kg

- słód Carawheat - 0,4kg

- słód pszeniczny czekoladowy - 0,05kg

- cukier - 0,3kg

 

- chmiel Northern Brewer 12% (granulat)- 18g

 

- drożdże gęstwa Wyeast #3068

 

Zacieranie

26l wody temp. 46°C

43°C - 30min

52°C - 10min

63°C - 30min

72°C - 30min

dodanie słodu czekoladowego

78°C - 10 min mash out

 

Wysładzanie

do końcowej objętości 35l. Niestety z przyzwyczajenia wysłodziłem na objętość brzeczki 29l a przepis przygotowałem sobie na 27l. Stąd późniejsza konieczność poratowania się cukrem

 

Chmielenie

Gotowanie 70min

- Northern Brewer - 60min

 

Wyszło 29l SG: 1,072

Wg BeerSmith: IBU - 23, EBC - 29

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

03.11.12

Warka #49 Piwo w stylu Witbier

 

Surowce

- słód pilzneński - 2,7 kg

- pszenica - 2,8 kg

 

- chmiel Styrian Goldings 4,1% granulat - 33g

- chmiel Lubelski 3,9% granulat - 15g

 

dodatki:

- kolendra - 20g

- skórka curacao - 20g

- świeżo starta skórka z 4 słodkich pomarańczy

 

- drożdże - gęstwa Wyeast 2565 Koelsch

 

Zacieranie

10l wody -skleikowanie pszenicy, 15 min w 65oC z 0,5kg słodu pilzneńskiego, następnie 10min gotowania

dolane kolejne 9 l wody i dodanie reszty słodu pilzneńskiego

 

- 65°C - 100 min

- 72°C - 20 min,

- 78°C - 10 min, mash out

 

Chmielenie

Gotowanie 80min

- chmiel Styrian Goldings - 60 min

- chmiel Lubelski - 15min

- 1/2 dodatków - 15 min

- 1/2 dodatków 5 min

 

Wyszło ok 30l brzeczki (2 litry do refermentacji). OG:1,050 zadane gęstwą Koelsch

Wg BS IBU - 16, EBC - 6

 

Małymi kroczkami nadszedł czas na mały jubileusz.

Trzeba będzie uwarzyć jakieś specjalne piwo z tej okazji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

11.11.12

No i stało się. Nie wiem jak, ale udało mi się dotrzeć do pięćdziesiątej warki. Nie spodziwałem się, że to mi się uda. Łącznie uwarzyłem 1364 litry, tylko obraz piwniczki jakby zaprzeczał tej ilości :D

 

Jak więc na jubileuszową warkę przystało, na ogień poszedł Porter

 

Warka #50 Porter Bałtycki

 

Surowce

- słód monachijski II - 3 kg

- słód pilzneński - 2,2 kg

- słód wiedeński - 2,5 kg

- słód Caramunich I - 0,5 kg

- słód Special B - 0,25 kg

- słód Carafa Special II - 0,1 kg

- słód czekoladowy pszeniczny - 0,1 kg

 

- chmiel Marynka 9% granulat - 30g

- chmiel Lubelski 3,9% granulat - 25g

 

- drożdże gęstwa S-23

 

Zacieranie

27l wody

- 55°C - zasyp

- 52°C - 20 min

- 66°C - 80 min

- 72°C - 20 min

dodanie ciemnych słodów,

- 78°C - 10 min, mash out

 

 

Chmielenie

Gotowanie 120 min

- chmiel Marynka 40g - 60 min

- chmiel Lubelski 25g - 20min

 

 

Ostatecznie do fermentacji poszło ok 27l brzeczki o gęstości SG:1,082

Wg BS IBU - 31, EBC - 52

 

Teraz pozostaje odliczanie do setnej warki, o ile zdrowie pozwoli :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15.11.12

Warka #49 Witbier - przelana na cichą, Gęstość 1,014. Na razie aromat kolendry bardzo intensywny. Jednak zwykła, kupowana w markecie dawała zdecydowanie słabszy aromat. Mam nadzieję, że z czasem ułoży się to wszystko poprawnie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

17.11.12

Warka #51 w stylu Special/Best/Premium Bitter

 

Surowce

- słód pale ale Weyermann - 4,5 kg

- słód Caraaroma - 0,2kg

- słód Carahell - 0,2 kg

- Słód Biscuit - 0,1 kg

 

- chmiel Challenger 7,2% granulat - 35g

- chmiel EKG 4,8% granulat - 40g

 

- drożdże - Wyeast 1335 British Ale II

Zacieranie

 

19 l wody

- 71oC - zasyp

- 66-67°C - 80 min

- 72°C - 10 min,

- 78°C - 10 min, mash out

 

Chmielenie

Gotowanie 70 min

- Challenger - 60 min

- EKG - 25g - 20 min

- EKG - 15g - 1 min

 

Do fermentacji poszło ok. 28l brzeczki + 2 l rezerwy. OG:1,046

Wg BS IBU - 33, EBC - 19

Saszetka napuchła dopiero po 5 dniach, więc zrobiłem szybki 0,5l starter aby trochę rozruszać drożdże. Troche to dziwne, że sklepy sprzedają 8-miesięczne drożdże, gdzie sam producent daje 6 miesięcy gwarancji. Człowiek zamawia, płaci a później musi się zastanawiać czy ruszą wogóle.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Krzysiek wolisz abym marudził w twoim wątku? :D

@ciafu1: British Ale dostały szansę i ze strachu ją wykorzystały. Dzisiaj ładnie już pracują, więc reklamować nie mam zamiaru. :)

 

A poza tym, Warka #45 Altbier została zabutelkowana z 2l rezerwy + 40g cukru, FG: 1,012.

Ależ wolno przybywa butelek w piwnicy. Jeszcze troche i bez gazu będę musiał pić :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

24.11.12

Warka # 52 "Cypisek" w stylu Bohemian Pilsner

 

Surowce

- słód Bohemian Pilsner Weyermann- 5,0kg

- słód monachijski I - 0,3kg

- słód Carapils - 0,3kg

 

- chmiel Marynka 9% (granulat)- 35g

- chmiel Saaz 3,1% (granulat) - 60g

 

- drożdże Wyeast #2124 Bohemian Lager

 

Zacieranie

20l wody temp. 55°C zasyp słodów

 

52°C - 20min

63°C - 30min

72°C - 35min

78°C - 10 min mash out

 

Wysładzanie

 

do końcowej objętości ok. 36l ekstrakt ok 11°Blg.

 

Chmielenie

Gotowanie 90min

- Marynka 35g - 60min

- Saaz 30g - 20min

- Saaz 30g - 1min

 

 

Do fermentora trafiło 29l brzeczki SG: 1,052.

Wg BeerSmith: IBU - 40, EBC - 7

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

01.12.12

Warka #53 English Pale Ale

 

Surowce

- słód pale ale Weyermann - 5 kg

- słód Caraamber - 0,3kg

- słód Carahell - 0,4 kg

 

- chmiel Brewer's Gold 7,6% granulat - 45g

- chmiel Fuggles 4,6% granulat - 30g

 

- drożdże - Wyeast 1335 British Ale II - gęstwa

 

Zacieranie

 

20 l wody

- 71oC - zasyp

- 66-67°C - 80min

- 72°C - 10 min,

- 78°C - 10 min, mash out

 

Chmielenie

Gotowanie 90min

- Brewer's Gold - 60 min

- Fuggles- 30min

 

Do fermentacji poszło ok. 28l brzeczki. OG:1,054

Wg BS IBU - 43, EBC - 13

 

Mały problem w czasie chmielenia. Spojrzałem na minutnik było 15 min do czasu dodania chmielu na smak, a ja uznałem, że to 15min do końca całego gotowania i Fuggles poszedł 15min za wcześnie, stąd wyższy poziom goryczki w piwie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.