Skocz do zawartości

Browar Polter wystartował


polter

Rekomendowane odpowiedzi

Warka # 13 Kolonialne zlana na cichą. Tym razem S-33 spisały się trochę lepiej. Być może to efekt przedłużonej do 17 dni fermentacji burzliwej, ale na razie ekstrakt wynosi ok. 3°Blg

Edytowane przez polter
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

9.12.2011

 

Warka # 17 w styli Witbier

 

Surowce

 

- słód pilzneński - 2,0kg

- słód pszeniczny jasny 0,5kg

- płatkie pszenne - 2,0kg

- płatki owsiane - 0,5kg

 

- chmiel Perle granulat 5,3% - 25g

- kolendra - 15g

- skórka Curacao - 20g

 

I to by było na tyle jeśli chodzi o tę warkę. Mam nadzieję, że limit pecha już wykorzystałem i to jest ta "trzynasta" warka. Nie będę pisał co się działo w trakcie warzenia, bo jakiś szacunek dla forumowiczów i siebie samego jeszcze mam :) Nie wiem co z tego wyjdzie, ale jak na "poznaniaka" przystało, to w kanał nie wyleje :)

Mam nadzieję, że szybko zapomnę o tej bezsensownej nocce.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10.12.11

W celu odreagowania po przejściach z poprzednią warką

Warka #18 Dunkelweizen

 

Surowce

- słód pilzneński - 1,7kg

- słód pszeniczny jasny - 1,4kg

- słód pszeniczny ciemny - 1,0kg

- słód karmelowy Carawheat - 0,4kg

- słód Caramunich II - 0,4kg

- słód pszeniczny czekoladowy 0,08kg

 

- chmiel Lubelski granulat 4,8% - 60g

 

- drożdże - gęstwa WB-06

 

Zacieranie

 

17l wody o temp. 46°C zadane słody pszeniczne

43°C - 70min /wyjazd trochę się przedłużył/

52°C - 15min dodane pozostałe słody bez czekoladowego

63°C - 30min

72°C - 35min

77°C - 10min, po 5 minutach dodany czekoladowy

 

Wysładzanie do objętości ok 30l

 

Chmielenie

Gotowanie 70min

 

- chmiel Lubelski 20g - 60min

- 10g - 15min

- 10g - 5min

 

Do fermentacji poszło 26l SG: 1,054, wg BS: IBU - 14, EBC - 32

 

Warka #15 Weizenbock przelany na cichą, gęstość 1,018

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #15 Weizenbock przelany na cichą' date=' gęstość 1,018[/quote']

Hej, mogę zapytać, jakie drozdże dałeś do Weizenbocka? Powoli też się przymierzam:)

 

Dzięki

suche drożdże - Safbrew WB-06

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj do butelek trafiła Warka # 14 "Stachanowiec" z dodatkiem cukru w ilości 170g/25l

Odfermentowało do ok. 2,5°Blg

Znowu musiałem posiłkować się kapslownicą kolegi danol148 :smilies: bo zakupiona Grifo nie nadawała się do tego celu.

Wysłałem głowice do wymiany bo nie była w stanie wcisnąć się na kapsel. Dobrze, że potestowałem ją najpierw "na sucho" bo gdybym miał rozlane już do butelek piwo to :)

 

3f55020f20e13ea5m.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Korzystając z obecności kapslownicy danol'a postanowiłem zabutelkować dzisiaj

Warkę # 13 Koelsch

jak do tej pory wszystko szło z tą warką bardzo dobrze. Miałem nadzieję, że tak będzie do końca pomimo, że to trzynasta

I wszystko było, do momentu gdy złapałem balon aby zanieść go do zabutelkowania. Dziwnie lekki mi się wydał. Zdjąłem osłonę i.... nagle wyjaśniła się kwestia dziwnego podwyższenia wód gruntowych, które to w ostatnim tygodniu spowodowały zawilgocenie posadzki w piwnicy. Niestety, w glebie jest jednak sucho, tylko balon był sobie pękł od niechcenia i delikatnie sączył przez ostatni tydzień :monster: Z 20 l udało się odciągnąć do pet-ów jakieś 8l. Co z tego wyjdzie nie wiem, ale nie będę z nimi za długo czekał, pójdą do przerobu jak tylko gaz złapią ;)

Taką miałem radochę z wydajności, że 28l uzyskałem. Dobrze, że balon 20l i reszta poszła do drugiego, to może choć te zabutelkowane 8l będzie dobre.

Jak to mówią "biednemu zawsze wiatr w oczy".

Będzie trzeba uwarzyć ponownie jakiegoś Koelscha bo żona zbulwersowana zachowaniem się baniaka :)

Chyba jakieś dziwne przeczucie mną kierowało, że zamówiłem sobie przy ostatniej dostawie drożdże Wyeast 2565 Koelsch

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

16.12.11

Po ostatnich przejściach z surowcami pszennymi, tym razem coś dla odpoczynku z jednotemperaturowym zacieraniem. Śrut zmielony nieco grubiej niż w poprzednich warkach, aby odpocząć przy filtracji

 

Warka #19 w stylu Strong Bitter

 

Surowce

- słód pale ale - 4,4kg

- słód Caraaroma - 0,3kg

- słód Carahell - 0,25kg

 

- chmiel Challanger 6,7% granulat - 40g

- Chmiel EKG 4,5% granulat - 25g

 

- drożdże SafAle S-04

 

Zacieranie

18l wody podgrzane do 70 st. i dodane słody

67-64st. - 90min

77st - 10min mash out

 

Wysładzanie do objętości ok 30l

 

Chmielenie

Gotowanie 70min

- chmiel Challenger - 60min

- chmiel EKG - 15min

 

 

Do fermentacji 25,5l SG:1,050. Wg BS - IBU - 37, EBC - 14

 

Warka # 16 Bohemian Pils przelana na cichą, odfermentowało do 3 Blg, trochę boję się o tę warkę, bo coś mętne to piwo.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

23.12.11

Warka #20 w stylu German Pilsner

 

Surowce

- słód pilzneński - 5,1kg

- słód Carapils - 0,3kg

 

- chmiel Perle 5,3% granulat - 50g

- chmiel Hallertauer Harsbrucker 3,8% granulat - 60g

 

- drożdże SafLager S-23

 

Zacieranie

19l wody podgrzane do 55 st. i dodane słody

52oC - 25min

63oC - 30min

72oC - 40min

77oC - 10min mash out

 

Wysładzanie do objętości ok 35l

 

Chmielenie

Gotowanie 70min

- chmiel Perle - 60min

- chmiel H.Harsbrucker 35g - 20min

- mech irlandzki 5g - 15min

- chmiel H.Harsbrucker 25g - 3min

 

Do fermentacji 29 l SG:1,050. Wg BS - IBU - 36, EBC - 6

Drożdże zadane w temp. 19oC. Studzenie na zewnątrz do temp. 8oC i do piwnicy. Start dopiero po blisko 40 godz więc trochę stresu było.

 

Nadszedł czas aby w końcu zabrać się za butelkowanie, chociaż nadal Grifo w reklamacji. Na szczęście uzbierało się trochę butelek z wysokim kołnierzem, więc Greta-Reaktywacja

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

29.12.11

Warka #21 w stylu Brown Porter

 

Surowce

- słód pale ale Weyermann - 5,1kg

- słód Caraaroma Weyermann - 0,3kg

- słód Carafa I - 0,3kg

- jęczmień palony - 0,05

 

- chmiel Marynka 7,8% granulat - 35g

- chmiel EKG 5,0% granulat - 25g

 

- drożdże - gęstwa S-04 po warce #19

 

Zacieranie

19l wody podgrzane do 73oC. i dodane słody

68-65oC - 90min

77oC - dodane Carafa I i palony jęczmień - 10min mash out

 

Wysładzanie do objętości ok 36l

 

Chmielenie

Gotowanie 70min

- chmiel Marynka - 60min

- chmiel EKG - 15min

 

Do fermentacji 30 l SG:1,052. Wg BS: IBU - 32, EBC - 50

Gęstwa zadana w temp. 21oC.

 

Warka #19 Bitter przelana na cichą, odfermentowało do ok 2,5oBlg

 

I to by było na tyle w 2011 roku. Wkrótce czas na małe podsumowanie, krótkiej ale owocnej działalności w browarze.

Wszystkim przeglądającym życzę przy okazji Szczęśliwego Nowego Roku oraz wszelkiej pomyślności w całym 2012r, tak w życiu rodzinnym jak i we własnym browarze.

Porządnego wybicia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

06.01.12

Z lekkim poślizgiem ale wchodzimy z warzeniem w rok 2012

 

Warka #22 w stylu Oktoberfest

 

Surowce

- słód pilzneński Weyermann - 4,3 kg

- słód monachijski II Weyermann - 0,7 kg

- słód Caramunich I Weyermann - 0,4 kg

- słód Carapils Weyermann - 0,4 kg

 

- chmiel Spalt Select 6,4% granulat - 55g

- mech irlandzki - 5g

 

- drożdże - W34/70

 

Zacieranie

20l wody podgrzane do 55oC. i dodane słody

52oC - 25min

62oC - 30min

72oC - 30min

77oC - 10min mash out

 

Wysładzanie do objętości ok 36l

 

Chmielenie

Gotowanie 90min

- chmiel Spalt Select 30g - 60min

- chmiel Spalt Select 25g - 15min

 

Do fermentacji 30 l SG:1,050. Wg BS: IBU - 24, EBC - 14

Drożdże zadane w temp. 20oC i za drzwi :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To nie te czasy teraz robią automaty gwoździa nie wsadzisz.Sterownik daje kontrole nad temperaturą nie muszę kurczowo siedzieć przy kegach.Instalacja Herms daje możliwość powtarzalność warek oczywiście tak daleko jak to jest możliwe w warunkach domowych,a o to mi chodzi.

Edytowane przez maxhot
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

07.01.12

kontynuując inaugurację 2012r w browarze, poszedłem za ciosem

 

Warka #23 w stylu India Pale Ale

 

Surowce

- słód pale ale Weyermann - 5,3 kg

- słód Caraamber Weyermann - 0,5 kg

- słód Caramunich II Weyermann - 0,2 kg

 

- chmiel Marynka 7,8% granulat - 45g

- chmiel Challenger 6,7% granulat - 25g

- chmiel Fuggles 4,3% granulat - 45g

 

- drożdże - gęstwa S-04 po Brown Porterze

 

Zacieranie

20l wody podgrzane do 73oC. i dodane słody

68-66oC - 90min

72oC - 10min

77oC - 10min mash out

 

Wysładzanie do objętości ok 30l

 

Chmielenie

Gotowanie 70min

- chmiel Marynka - 60min

- chmiel Challenger - 20min

- chmiel Fuggles 20g - 3 min

 

Do fermentacji 25 l SG:1,060. Wg BS: IBU - 52, EBC - 20

25g Fuggles pójdzie na cichej

 

W końcu ruszyła powoli warka #22

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.