Jump to content
polter

Browar Polter wystartował

Recommended Posts

Przyszedł czas na coś mocniejszego w końcu.

Miało być normalnie a poszło jak zwykle, pod prąd. Stąd też dwie warki takie same, ale po kolei:

 

01.02.2019                                                                                                      09.02.2019

Warka #118 Maibock                                                                                                  Warka #119 Maibock

 

Surowce

- słód pilzneński  - 4,2 kg

- słód pszeniczny - 1,0kg

- słód monachijski I - 0,9kg

- słód Carahell - 0,5 kg

 

 

 

- chmiel Marynka 8,8% granulat - 15g                                                                                                                                           

- chmiel Brewers Gold 4,5% granulat - 18g                                                                      - chmiel Brewers Gold 4,5% granulat - 35g

- chmiel Hallertauer Mittelfruh 4,9% granulat - 25g                                                            -chmiel Tettnager 3,8% granulat - 50g            

 

- drożdże -  FM31 - gęstwa                                                                                               - drożdże -  FM30 - gęstwa 

 

Zacieranie

25l wody RO

 /profil light balanced/

65oC - 120 min

72oC - 15 min  

78oC - 10 min  

Wysładzanie do objętości ok. 28,5l. 

 

 

Chmielenie

Gotowanie 90 min                                                                                                                               Gotowanie 90 min

- Marynka + BG - 60 min                                                                                                                        - Brewers Gold - 60min

    - H.Mittelfruh - 15g - 20 min                                                                                                                  - Tettnager - 25g - 20min

  - H.Mittelfruh - 10g - 3min                                                                                                                      - Tettnager - 25g - 3min

 

 

Podczas pierwszej warki okazało się, że stare słody (pszeniczny i Carahell) chyba nic, albo niewiele oddają cukrów, i musiałem dodatkowo ześrutować 0,9kg słodu pilzneńskiego. Po godzinie zacierania gęstość była ledwo na poziomie 1.048. Po kolejnej godzinie z dodatkiem słodu pilzneńskiego poszło już w miarę normalnie. Aby sprawdzić, czy rzeczywiście to wina starych słodów a nie jakiś błędów po drodze, postanowiłem powtórzyć tę warkę, ale już na świeżo zamówionych słodach. Stąd też takie same czasy zacierania.

W pierwszej wersji wysłodziłem za mało (było na moim "płynowskazie" 28,5,l ale brzeczka już zaczynała się gotować i nie wziąłem poprawki na rozszerzalność cieplną), w drugiej już OK.

Przed gotowaniem  myślę, że jakieś  26l - 1.060 (#118)                                                                                                                                       i 28,5l - 1.053 (#119)

 

 

Do fermentacji ok 20 l SG:1,066                                                                                             Do fermentacji ok 22 l SG:1,064

Wg BS: IBU - 36, EBC - 14                                                                                                            Wg BS: IBU - 28, EBC - 13            

 

Fermentacja w pudle - temp. 8 - 9o

Share this post


Link to post
Share on other sites

15.02.19

Warka #120  Weizen

 

Surowce

- słód pilzneński  - 2,0 kg

- słód pszeniczny - 2,7 kg

- słód monachijski jasny - 0,5 kg

- słód Caramel Hell - 0,2 kg

- słód Carawheat - 0,1 kg

 

- chmiel H. Mittelfruh 4,9% granulat - 25g

 

- drożdże - starter FM41

 

Zacieranie

25l wody RO /light malty/

43oC - 45min

55oC - 10min

63oC - 60min

72oC - 15min

78oC - 10min 

 

Wysładzanie do objętości ok. 30l. 

 

Chmielenie

Gotowanie 70min

- chmiel HM 15g - 60min

- chmiel HM 10g - 20min

 

Wyszło  24l

Do fermentacji 23 l + starter i okazało się, że fermentor piany nie pomieścił w sobie, wyłaziła przez ponad dobę.

SG:1,051. Wg BS: IBU - 11, EBC - 12

Fermentacja w temp. otoczenia 17-18oC - ok. 2 tyg, później w temp. ok. 21oC

Share this post


Link to post
Share on other sites

23.02.19

Warka #121  English IPA

 

Surowce

- słód Pale Ale  - 6,6 kg

- słód Caraamber - 0,4 kg

 

- chmiel Target 9,0% granulat - 100g

 

- drożdże - gęstwa FM11

 

Zacieranie

26l wody RO /amber bitter/

66-67oC - 120min

78oC - 15min 

 

Wysładzanie do objętości ok. 30,5l. 

 

Chmielenie

Gotowanie 70min

- chmiel 35g - 60min

               25g - 20min

               20g - 3min

- na zimno 20g - na jakieś trzy dni

 

Wyszło  24l

SG:1,061. Wg BS: IBU - 52, EBC - 18

 

Fermentacja w temp. otoczenia 16-18oC - ok. 1,5-2 tyg, później w temp. ok. 21oC

 

Miał być inny schemat chmielenia ale po otwarciu paczki w środku jedna, wielka bryła sklejonego granulatu i pyłu. Wyglądało to jakby spakowano wilgotny chmiel. Stwierdziłem więc, że nie ma co tego przechowywać tylko zużyć od razu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

24.02.19

Warka #122  Porter Bałtycki

 

Surowce

- słód pilzneński  - 6,8 kg

- słód wiedeński - 1,5 kg

- słód monachijski ciemny - 2,4 kg

- słód Caramunich II - 0,3 kg

- słód Carawheat - 0,3kg

- słód Caraaroma - 0,2 kg

- słód czekoladowy pszeniczny - 0,05kg

- słód Carafa I - 0,05kg

 

- chmiel Marynka 8,8% granulat - 20g

- chmiel Lubelski 4,05 granulat - 25g

- drożdże - gęstwa FM31 Bawarska Dolina /strasznie leniwe te drożdże, ciekawe jak sobie tutaj poradzą)

 

Zacieranie

26,5l wody RO /brown malty/

 

65-66oC - 90min

72oC - 30min

78oC - 15min 

 

Wysładzanie do objętości ok. 27l. Trochę za dużo, więc zapobiegawczo dodałem 200g cukru.

 

Chmielenie

Gotowanie 90min

- chmiel Marynka - 60min

- chmiel Lubelski - 20min

 

Wyszło ok. 20l

 

SG:1,080. Wg BS: IBU - 30, EBC - 50

Fermentacja w pudle temp 8-9o

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...