Jump to content
polter

Browar Polter wystartował

Recommended Posts

22.12.18

Warka # 110 German Pilsner

 

Surowce

- słód pilzneński – 5,0 kg

- słód Caramelpils – 0,2 kg

 

 

- chmiel Northern Brewer 7,6% granulat - 30g

- chmiel Perle 7,0% granulat - 20g

 

- drożdże FM 31 Bawarska Dolina - starter

 

Zacieranie

20l wody + 4ml kwasu fosforowego

 

64°C – 45 min

72oC - 30 min

78°C - 10 min mash out

 

Chmielenie

Gotowanie 90min

 

NB – 60 min

Perle 10g - 15min

Perle 10g - 3 min

 

Do fermentora trafiło ok. 24l brzeczki o gęstości 1.048

 

Wg BeerSmith: IBU - 34, EBC – 6,3

 

W trakcie zlewania brzeczki, na skutek dużego przełomu hoopstoper "wysiadł", przez co trwało to wieki. Przy zlewaniu pierwszej warki puściłem od razu po wystudzeniu, ale leciało dość mętne. Kolejne warki zlewałem po odczekaniu aż ułoży się trochę błoto, przy pszenicy w miarę OK, ale przy tym pilsie zatkało całkowicie hoopstoper. Sam już nie wiem jak to filtrować, może za długo czekałem? Fakt, że błoto prawie zakrywało hoopstoper.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@anteks przecież ja dopiero wchodzę na obroty 😉

Muszę jakoś ten kociołek okiełznać. Na razie to same przygody z nim. 

@Wajcha masz rację, będzie próba odbudowania zapasów, ale przy tym wybiciu (i pechu) będzie kiepsko 😉 Właśnie miałem przyjemność spi....lić wszystko i poszło w kanał zanim dokończyłem warzenie 😡

Wczoraj jakoś poszło, ale dzisiaj porażka. Właśnie gotuję Pepsi w kociołku😂 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiem, że masz. Dlatego i ja go kupiłem ;)

Na razie problemy traktuję jako zwykłe problemy początkującego :D

Chociaż żona mówi, że trochę piwa bym sobie za niego kupił :D

Walczę  na razie ze zlewaniem po warzeniu, bo mi przytyka się i ledwo leci.

Dzisiaj jednak poległem przy warzeniu, ale to tylko moja wina. Wolałbym, aby był już przyszły rok, bo wiedziałbym przynajmniej, że wykorzystałem limit pecha :D 

Share this post


Link to post
Share on other sites

27.12.18

 

Powtórka warki testowej

 

Warka #111  Koelsch

 

Surowce

- słód pilzneński  - 4,6 kg

- słód pszeniczny - 0,4 kg

 

 

- chmiel Northern Brewer 7,6% granulat - 20g

- chmiel Select Spalt 2,9% granulat - 30g

 

 

- drożdże - gęstwa FM42

 

Zacieranie

20l wody podgrzane do 65oC. i dodane słody + 1,5g NaCl aby podnieść chlorki bo woda marketowa + 5ml kwasu fosforowego

63oC - 45min

72oC - 45min

78oC - 10min 

 

Wysładzanie do objętości ok. 30l. Podziałka na Royalu zaniża objętość o ok. 1,6 l przy wskazaniu 30l

 

Chmielenie

Gotowanie 70min

- chmiel NB - 60min

- chmiel SS - 25min

 

 

Do fermentacji 23,5 l SG:1,050. Wg BS: IBU - 23, EBC - 7

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

31.12.18

 

Powtórka warki testowej

 

Warka #112  Weizen

 

Surowce

- słód pilzneński  - 2,3 kg

- słód pszeniczny - 2,6 kg

- słód Carahell - 0,2 kg

- słód Carawheat - 0,1 kg

 

- chmiel H. Hersbrucker 4,3% granulat - 30g

 

- drożdże - gęstwa FM41

 

Zacieranie

20l wody podgrzane do 42oC. i dodane słody + 1,5g NaCl aby podnieść chlorki + 4ml kwasu fosforowego

42oC - 45min

63oC - 60min

72oC - 45min

78oC - 10min 

 

Wysładzanie do objętości ok. 30l. 

 

Chmielenie

Gotowanie 70min

- chmiel HH 15g - 60min

- chmiel HH 15g - 20min

 

Ciężko się zacierało to piwo, dlatego tak długie przerwy. Być może to wina starego słodu pszenicznego. Po 40 min w 62st brzeczka nie miała nawet 11Blg. Ostatecznie wyszło 25l. Za dużo wody do wysładzania. Muszę nanieść poprawną skalę na tym kociołku, bo zapomniałem wziąć poprawkę na wskazania i za mało odparowałem.

 

Do fermentacji 24 l SG:1,046. Wg BS: IBU - 10, EBC - 11

Share this post


Link to post
Share on other sites

5.01.2019

Warka #113  British Bitter

 

Surowce

- słód Pale Ale  - 4,2 kg

- słód Caraaroma - 0,2 kg

- słód Carahell - 0,1 kg

- słód Biscuit - 0,1 kg

 

- chmiel Marynka 8,8% granulat - 25g

- chmiel Challenger 5,8% granulat - 25g

 

- drożdże - starter FM11 Wichrowe Wzgórza

 

Zacieranie

19l wody podgrzane do 68oC. i dodane słody

67oC - 90min

78oC - 10min 

 

Wysładzanie do objętości ok. 29l. 

 

Chmielenie

Gotowanie 70min

- Marynka - 60min

- Challenger 15g - 20min

- Challenger 10g - 5min

 

 

Do fermentacji 23 l SG:1,046. Wg BS: IBU - 32, EBC - 24

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z grubsza już tak, pozostało jeszcze trochę szczegółów.

Teraz czas na dobranie odpowiedniego śrutowania, żeby podbić trochę i ujednolicić wydajność, bo co warka to inaczej wychodzi :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wczoraj testowy Weizen z warki #109 został zabutelkowany z dodatkiem 150g cukru na 22l. Odfermentowało do 1,010 co mu daje całe 4,2% alkoholu. 

Cały czas pod górkę z tym powrotem do warzenia. 

Kupiłem białe kapsle na TwójBrowar. Okazały się tak twarde, że aby je zacisnąć, to stara Greta skrzypiała jak drzwi od stodoły. W momencie gdy odcięło szyjkę (po raz pierwszy w historii) stwierdziłem, że mam dość. Na szczęście znalazłem kapsle z historycznych zapasów, zdezynfekowałem na szybko i dokończyłem kapslowanie bez najmniejszych problemów.

Czy ktoś miał może podobną sytuację  z tymi konkretnymi kapslami?

  

IMG_2585.jpg

Edited by polter

Share this post


Link to post
Share on other sites

12.01.2019

Warka #114 Dortmunder

 

Surowce

- słód pilzneński  - 4,5 kg

- słód monachijski - 0,8 kg

- słód Caramel Pils - 0,3 kg

- słód Caramunich - 0,1 kg

 

- chmiel Brewer's Gold 4,5% granulat - 30g

- chmiel Northern Brewer 7,6% granulat - 30g

 

- drożdże -  FM31 - gęstwa

 

Zacieranie

20l twardej gostyńskiej kranówki

65-67oC - 90min

72oC - zbiło mi się złoże, przez co nie mogłem złapać i utrzymać temperatury na górze zacieru (zbyt słabe krążenie brzeczki) w związku z tym podgrzewałem dół o kilka stopni więcej, przepompowywałem prawie całość na górę, czekałem aż się przesączy na dół, i tak w kółko. aż nie doszedłem z brzeczką na górze do 78st - pewnie z godzinę co najmniej mi to zajęło.

78oC - 15min

Wysładzanie do objętości ok. 31l. 

 

Chmielenie

Gotowanie 90min

- BG - 60min

- NB - 15g - 20min

- NB - 15g - 5min

 

Po gotowaniu ok. 26l. W chmielinach został litr brzeczki, ale już odpuściłem ponowne jej gotowanie aby dodać do fermentora.

Do fermentacji 24 l SG:1,053. Wg BS: IBU - 23, EBC - 10

Share this post


Link to post
Share on other sites

Testowy Koelsch z warki #108 trafił do butelek z dodatkiem 150g cukru na 25l. FG: 1,010; ABV-4,7%. Piwa zrobione na mineralce bez korekty i mocno czuć ściągające chmiele, pomimo przecież niewielkich ich ilości w tych piwach. No ale stosunek SO4/Cl prawie 5:1. Może z czasem się ułoży trochę i będzie to mniej odczuwalne. Zobaczymy jak wyjdą powtórki tych warek, z podbiciem chlorków przez dodatek NaCl. 

Najważniejsze, że problem chyba już zażegnany. Zrobiłem dodatkowe ujęcie wody przed zbiornikiem z instalacji RO w firmie, tak więc nie będę już skazany na poszukiwanie wody w marketach. Kiedyś w Carrefour była fajna woda niskomineralizowana i szło na niej robić dobre piwa.

Edited by polter

Share this post


Link to post
Share on other sites

19.01.2019

Warka #115 Czeski Lager

 

Surowce

- słód pilzneński  - 4,5 kg

- słód monachijski - 0,8 kg

- słód Caramel Pils - 0,4 kg

 

 

- chmiel Marynka 8,8% granulat - 10g

- chmiel Saaz 4,0% granulat - 100g

 

- drożdże -  FM30 Bohemska Rapsodia - starter

 

Zacieranie

20l wody RO + dodatki /profil jasne zbalansowane/

65oC - 30min

72oC - 60min

78oC - 15min

Wysładzanie do objętości ok. 31l. Wyszło oczywiście więcej, przez co za mało odparowało.

 

Chmielenie

Gotowanie 90min

- Marynka - 60min

- Saaz - 45g - 60min

- Sazz - 25g - 20min

- Sazz - 30g - 1 min

 

W końcu opanowałem jakoś hoop stopera odfiltrowane prawie do suchego. Nie było czego zlać, żeby uzyskać te 150ml  do zmierzenia gęstości.

 

Do fermentacji 25 l SG:1,048. Wg BS: IBU - 40, EBC - 8

 

Dodatkowo w czasie warzenia zmontowałem sobie prosty płynowskaz ;) Sprawdził się przy zacieraniu do ustawienia właściwej prędkości przepływu. Przy wysładzaniu sprawdzi się gdy naniosę podziałkę na rurkę przelewową.IMG_2641.thumb.jpg.e3114ad4a4487a61c9c3ffde8f110ddc.jpg

 

 

IMG_2639.jpg

Edited by polter

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #112 Weizen zabutelkowana z dodatkiem 160g cukru/23,5l. FG:1,010; ABV - 4,7%.

Całe szczęście, że przerywając kilka lat temu warzenie pozostawiłem po sobie umyte butelki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

25.01.19

Warka #113 Best Bitter zabutelkowana z dodatkiem 110g cukru/23,5l. FG:1,011; ABV - 4,6%.

Share this post


Link to post
Share on other sites

25.01.2019

Warka #116 Strong Bitter

 

Surowce

- słód Pale Alei  - 5,6 kg

- słód Carahell - 0,3 kg (miał być Caraamber)

- słód Caraaroma - 0,2 kg

 

 

- chmiel Marynka 8,8% granulat - 30g

- chmiel Sovereign 6,1% granulat - 50g

 

- drożdże -  FM11 - gęstwa po #113

 

Zacieranie

25l wody RO + dodatki /profil amber bitter/

68oC - 90min

78oC - 10min

Wysładzanie do objętości ok. 30l. 

 

Chmielenie

Gotowanie 70min

- Marynka - 60min

- Sovereign - 25g - 20min

- Sovereign - 25g - 5min

 

Do fermentacji ok 24 l SG:1,055 Wg BS: IBU - 42, EBC - 25

Fermentacja w garażu - temp. 14-16oC 2 tyg, później tydz. w 20oC

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

26.01.2019

Warka #117 Witbier "Droga Przez Mąkę"

 

Surowce

- słód pilzneński  - 2,5 kg

- pszenica - 2,5 kg

- płatki owsiane  - 0,25 kg

- łuska ryżowa - 300g

 

- chmiel Styrian Goldings 4,0% granulat - 40g

- kolendra 10g

- skórka Curacao - 20g

- skórka słodkiej pomarańczy - 20g

 

- drożdże -  Mangrove Jack's M21 Belgian Wit

 

Zacieranie

woda marketowa

- pszenica i płatki zalane 10l wrzątkuw osobnym garnku - 20min

- po ostudzeniu do 67oC dodane trochę słodu pilzneńskiego dla rozluźnienia -15min

 

15l wody do kociołka podgrzanie do 50oC wsypanie słodu oraz przełożenie kleikowanych dodatków

55oC - 10 min

65oC - 120 min

72oC - 15 min

78oC - 10min

 

Takie były założenia. W rzeczywistości po wrzuceniu wszystkiego do kociołka przepływ przez złoże stanął w miejscu. Skleiło się to wszystko niemiłosiernie. Brakowało tych 7litrów, które są pod koszem. Nie było innego wyjścia, tylko łyga w dłonie i mieszanie jak w zwykłym garze. Mieszanie do samego dna, aby umożliwić brzecce jakikolwiek przepływ na dół kociołka. Z tego powodu sporo drobno ześrutowanej pszenicy i słodu poleciało na dno. Pompa podawała z dołu taki syf, że aż się dziwiłem, że się nie poddała. Były momenty, że przestawała podawać, ale wystarczało wyłączyć ją na chwilę, aby wszystko cofnęło się do gara i ruszała ponownie. Wskazania temperatury przez sterownik całkowicie odjechane od rzeczywistych (pewnie czujnik zatopiony w mące). Grzałem sterując ręcznie włączaniem i wyłączaniem grzałek kontrolując temperaturę brzeczki na wylocie z przelewu. W końcu po godzinie w 65-63oC zaczęło się trochę rozluźniać więc dosypałem kolejną porcję łuski i ruszyło na jakiś czas. Po dwóch godzinach próba jodowa ciągle pokazywała obecność skrobi. Założyłem górne sito z powrotem i przelewałem całą brzeczkę na górę złoża (rurkę zabezpieczyłem plastikową nakrętką bo nalewałem aż po otwory na uchwyt) czekałem aż przepłynie na dół, grzałem o 2 st więcej i ponownie na górę. po kilku takich operacjach brzeczka zaczęła robić się klarowna, czujnik zaczął pokazywać właściwą temperaturę. Tak więc całe zacieranie z kleikowaniem zajęło mi pewnie z cztery godziny. Nawet na zegarek nie było czasu spojrzeć. Wysładzałem przez kran do pojemników bo chciałem opróżnić kociołek aby móc go wyczyścić z mąki i spalenizny, której najbardziej się obawiałem. Niby nic nie było czuć ale widząc co leci z pompy byłem pełen obaw o stan dna. Na szczęście okazało się, że udało się nie przypalić garnka więc po wylaniu resztek mąki i śrutu i wyczyszczeniu dna wlałem brzeczkę z powrotem do kociołka i później szło już tradycyjnie.

 

Chmielenie

Gotowanie 70min

- Styrian 25g - 60min

- Styrian - 15g - 15min

- Curacao 10g + słodka pomarańcza 10g- 10min

- Curacao 10g + słodka pomaranńcza 10g - 5 min

- kolendra utarta w moździerzu - 10g - 5 min

 

Brzeczka schłodzona do 17oC, napowietrzona kamieniem akwariowym i zadane drożdże.

Z informacji nt. drożdży wynika, że nie zachowują się normalnie więc z próbki do zmierzenia gęstości zrobiony FFT.

Do fermentacji  24 l SG:1,051

Wg BS: IBU - 15, EBC - 6-7

Start fermentacji w garażu - temp. 14-16oC 1 tyg, później planuje przenieść w 20oC

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...