Jump to content
polter

Browar Polter wystartował

Recommended Posts

14.12.13

Warka # 74 Witbier

 

Surowce

- słód pilzneński – 4,0 kg

- słód pszeniczny – 0,5 kg

- pszenica – 4,0 kg

 

- chmiel Styrian Goldings 4,4% granulat - 70g

- kolendra – 35g

- curacao – 40g

- suszona skórka słodkiej pomarańczy – 20g

- świeża skórka z pomarańczy (4szt) i cytryny(2szt)

 

- drożdże Wyeast 3944 Belgian Witbier - starter

 

Zacieranie

15l wrzątku – kleikowanie pszenicy - 20min

 

dolanie 14l wody

66°C – 100 min

72°C – 15 min

78°C - 10 min mash out

 

Chmielenie

Gotowanie 70min

Styrian Goldings 40g – 60min

Styrian Goldings 30g – 15min

Dodatki – 15min:

-kolendra – 20g

-curacao – 20g

-suszona skórka słodkiej pomarańczy – 20g

Dodatki – 5min:

-kolendra – 15g

-curacao – 20g

-świeża skórka słodkiej pomarańczy i cytryny

 

Do fermentorów trafiło ok. 44l brzeczki SG: 1,048.

 

Wg BeerSmith: IBU - 15, EBC – 6

Share this post


Link to post
Share on other sites

17.12.13

Warka #71 Pszeniczne została zabutelkowana z dodatkiem 300g cukru/44litry. Gęstość końcowa 1,006.

Share this post


Link to post
Share on other sites

czas uzupełnić zaległe zapiski z końca roku

22.12.13

Warka #70 Pils zabutelkowana z dodatkiem 200g cukru na 38l. FG:1,010

 

27.12.13

Warka #73 Dortmunder przelana na cichą. Gęstość 1,012

Warka #74 Witbier przelana na cichą. Gęstość 1,008

Warka #72 Bitter zabutelkowana z dodatkiem 130g cukru na 27l

Share this post


Link to post
Share on other sites

03.01.14

Warka # 75 Oktoberfest

 

Surowce

- słód pilzneński – 6,0 kg

- słód monachijski I – 2,1 kg

- słód Caramunich I – 0,5 kg

- słód bursztynowy 30 – 4,0 kg

 

- chmiel Norther Brewer 12% granulat - 20g

- chmiel Hallertauer Hersbrucker 2,9% granulat – 45g

 

- drożdże Wyeast 2206 Bavarian Lager - gęstwa

 

Zacieranie

29l wody temp. 56°C zasyp słodów

 

53°C – 10 min

63°C – 20 min

72°C – 40 min

78°C - 10 min mash out

 

Chmielenie

Gotowanie 90min

Northern Brewer – 60min

Hallertauer Hersbrucker 25g – 40min

Hallertauer Hersbrucker 20g– 15min

 

Do fermentorów trafiło ok. 44l brzeczki SG: 1,054.

 

Wg BeerSmith: IBU - 22, EBC – 15

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czas pouzupełniać zapiski bo trochę zaległości się zrobiło

 

11.01.14

Warka # 76 English Pale Ale

 

Surowce

- słód Pale Ale – 7,4 kg

- słód bursztynowy – 0,5 kg

- słód Carahell – 0,5 kg

- słód Biscuit – 0,3 kg

- słód karmelowy – 0,3 kg

- cukier kryształ – 0,5 kg

- chmiel Pilgrim 10,1% granulat - 45g

- chmiel EKG 6,4% granulat – 65g

 

- drożdże Wyeast 2206 Thames Valley Ale – starter

- drożdże Safale US-05

 

Zacieranie

29l wody temp. 70°C zasyp słodów

 

66-68°C – 80 min

72°C – 10 min

78°C - 10 min mash out

 

Chmielenie

Gotowanie 70min

 

Pilgrim – 60min

EKG 35g – 20min

EKG 30g– 5min

 

Do fermentorów trafiło ok. 44l brzeczki SG: 1,056.

 

Wg BeerSmith: IBU - 40, EBC – 20

 

Obecnie piwo stoi na cichej.

Edited by polter

Share this post


Link to post
Share on other sites

25.01.14

Warka # 77 Irish Red Ale

 

Surowce

- słód Pale Ale – 6,4 kg

- słód monachijski II – 1,5 kg

- słód Carared – 1,0 kg

- jęczmień palony – 0,1 kg

- ekstrak słodowy ciemny płynny – 140g

 

- chmiel Challenger 8,1% granulat - 30g

- chmiel Bramling Cros 6,0% granulat – 30g

 

- drożdże Wyeast 2206 Thames Valley Ale – gęstwa

 

Zacieranie

29l wody temp. 70°C zasyp słodów

 

66-67°C – 80 min

72°C – 10 min

78°C - 10 min mash out

 

Chmielenie

Gotowanie 70min

 

Challenger – 60min

Bramling Cros – 25min

 

Do fermentorów trafiło ok. 47l brzeczki SG: 1,050.

 

Wg BeerSmith: IBU - 22, EBC – 29

Share this post


Link to post
Share on other sites

26.01.14

 

Warka # 73 Dortmunder - trafiła w końcu do butelek, FG:1,010. Piwo wyklarowane przepięknie. Mam nadzieję, że nagazuje się odpowiednio.

 

Trochę zaległości w pracy browarniczej nazbierało się ostatnio, ale związane są częściowo z trwającymi od dwóch tygodni pracami "modernizacyjnymi", związanymi z przeniesieniem browaru!! :cool: :cool:

Tak, tak. W końcu wyprowadzę się z kuchni i będzie można warzyć piwo w dogodnych dla mnie godzinach.

Mam nadzieję, że już w kolejny weekend powinna powstać warka inauguracyjną w nowym miejscu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

 

 

Trochę zaległości w pracy browarniczej nazbierało się ostatnio, ale związane są częściowo z trwającymi od dwóch tygodni pracami "modernizacyjnymi", związanymi z przeniesieniem browaru!! :cool: :cool:

Tak, tak. W końcu wyprowadzę się z kuchni i będzie można warzyć piwo w dogodnych dla mnie godzinach.

Mam nadzieję, że już w kolejny weekend powinna powstać warka inauguracyjną w nowym miejscu.

 

Mam nadzieję że jakaś mała parapetówa się odbędzie :) z tej okazji

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czas pouzupełniać zapiski, bo zupełnego przestoju to jednak nie było :)

 

07.02.14

Warka # 78 Brown Porter

 

Surowce

- słód Pale Ale – 6,7 kg

- słód pilzneński – 1,0 kg

- słód karmelowy 300 – 0,5 kg

- słód Carafa Special II – 0,2 kg

- słód Caraaroma – 0,1 kg

- słód czekoladowy ciemny – 0,1 kg

 

- chmiel Pilgrim 10,1% granulat - 30g

- chmiel EKG 6,4% granulat – 30g

 

- drożdże Wyeast 2206 Thames Valley Ale – gęstwa

 

Zacieranie

27l wody temp. 70°C zasyp słodów

 

66-68°C – 80 min

72°C – 10 min

78°C - 10 min mash out

 

Chmielenie

Gotowanie 70min

 

Pilgrim – 60min

EKG – 20min

 

Do fermentorów trafiło ok. 47l brzeczki SG: 1,048.

 

Wg BeerSmith: IBU - 26, EBC – 45

 

Obecnie już zabutelkowana. Gęstość końcowa FG:1,012

Share this post


Link to post
Share on other sites

08.02.14

Warka # 79 German Pilsner

 

Surowce

- słód pilzneński – 8,0 kg

- słód Carapils – 0,5 kg

 

- chmiel Magnum 12,3% granulat - 35g

- chmiel Hallertauer Hersbrucker 2,90 % granulat – 50g

- chmiel Hallertauer Mittelfruh 4,50 % granulat – 40g

- mech irlandzki – 10g

 

- drożdże Bavarian Lager Wyeast#2206– gęstwa

 

Zacieranie

29l wody temp. 55°C zasyp słodów

 

52oC – 10 min

63°C – 30 min

72°C – 30 min

78°C - 10 min mash out

 

Chmielenie

Gotowanie 90min

 

Magnum – 60 min

Hallertauer Hersbrucker – 20 min

Hallertauer Mittelfruh – 1min

mech irlandzki – 10min

 

Do fermentorów trafiło ok. 47l brzeczki SG: 1,048.

 

Wg BeerSmith: IBU - 35, EBC – 6

 

Obecnie na cichej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

14.02.14

Warka # 80 Porter Bałtycki

 

Surowce

- słód pilzneński – 2,5 kg

- słód wiedeński – 2,0 kg

- słód monachijski II – 3,15 kg

- słód karmelowy 150 – 0,5 kg

- słód Special B – 0,25 kg

- słód Carafa Special II – 0,1 kg

- słód czekoladowy pszeniczny – 0,1kg

 

- chmiel Marynka 7,8% granulat - 35g

- chmiel Lubelski 3,90 % granulat – 25g

 

- drożdże Bavarian Lager Wyeast Labs #2206– gęstwa

 

Zacieranie

27l wody temp. 55°C zasyp słodów

 

52oC – 10 min

65°C – 80 min

72°C – 15 min

78°C - 10 min mash out

 

Chmielenie

Gotowanie 90min

 

Marynka – 60 min

Lubelski – 20 min

 

Do fermentora trafiło ok. 28l brzeczki SG: 1,078.

 

Wg BeerSmith: IBU - 32, EBC – 53

 

Obecnie na cichej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

15.02.14

Warka # 81 Maibock

 

Surowce

- słód pilzneński – 5,0 kg

- słód pszeniczny – 1,0 kg

- słód monachijski I – 1,0 kg

- słód Carahell – 0,5 kg

 

- chmiel Marynka 7,8% granulat - 30g

- chmiel Hallertauer Hersbrucker 2,90 % granulat – 40g

- mech irlandzki – 5g

 

- drożdże Bavarian Lager Wyeast Labs #2206– gęstwa

 

Zacieranie

25l wody temp. 68°C zasyp słodów

 

 

65°C – 60 min

72°C – 15 min

78°C - 10 min mash out

 

Chmielenie

Gotowanie 90min

 

Marynka – 60 min

Hersbrucker 20g – 30 min

Hersbrucker 20g– 5 min

 

Do fermentora trafiło ok. 25l brzeczki SG: 1,070. Reszta (jakieś 2-3l) nie do oddzielania od osadów zimnych.

 

Wg BeerSmith: IBU - 31, EBC – 12

 

Obecnie na cichej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

28.02.14

Warka # 82 Munich Helles

 

Surowce

- słód pilzneński – 7,3 kg

- słód monachijski I – 1,0 kg

 

- chmiel Perle 9,7% granulat - 22g

- chmiel Hallertauer Mittelfruh 4,50 % granulat – 35g

 

- drożdże Munich Lager Wyeast #2308 – starter

 

Zacieranie

29l wody temp. 55°C - zasyp słodów

 

52oC – 15 min

63°C – 30 min

72°C – 30 min

78°C - 10 min mash out

 

Chmielenie

Gotowanie 90min

 

Perle – 60 min

Mittelfruh – 20 min

 

Do fermentorów trafiło ok. 45l brzeczki SG: 1,048.

 

Wg BeerSmith: IBU - 18, EBC – 7

Share this post


Link to post
Share on other sites

I to by było wszystko jeśli chodzi o zaległe zapiski z warzenia.

A po remoncie garażu i przeprowadzce browar wygląda mniej więcej tak

post-3541-0-44852100-1394894222_thumb.jpg

post-3541-0-91747800-1394894522_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ubiegłotygodniowe zmagania

 

15.03.14

Warka # 83 Kolsch

 

Surowce

- słód pilzneński – 7,2 kg

- słód pszeniczny – 1,0 kg

 

- chmiel Spalt Select 5,0% granulat - 50g

- chmiel Hallertauer Mittelfruh 4,50 % granulat – 25g

 

- drożdże Kolsch Wyeast #2565 – starter

 

Zacieranie

29l wody temp. 55°C - zasyp słodów

 

52oC – 10 min

63°C – 45 min

72°C – 20 min

78°C - 10 min mash out

 

Chmielenie

Gotowanie 60min

 

Spalt Select – 60 min

Mittelfruh – 25 min

 

Do fermentorów trafiło ok. 43l brzeczki SG: 1,050.

 

Wg BeerSmith: IBU - 22, EBC – 7

Share this post


Link to post
Share on other sites

I kolejne

 

15.03.14

Warka # 84 Pils czeski

 

Surowce

- słód Bohemian Pilsner – 5,0 kg

- słód monachijski I – 1,5 kg

- słód pilzneński – 1,5 kg

- słód Carapils – 0,5 kg

 

- chmiel Magnum 12,3% granulat - 40g

- chmiel Lubelski 3,90 % granulat – 90g

 

- drożdże Munich Lager Wyeast #2308 – gęstwa

 

Zacieranie

29l wody temp. 55°C - zasyp słodów

 

52oC – 15 min

63°C – 20 min

72°C – 45 min

78°C - 10 min mash out

 

Chmielenie

Gotowanie 90min

 

Magnum – 60 min

Lubelski 45g – 20 min

Lubelski 45g – 0 min

 

Do fermentorów trafiło ok. 44l brzeczki SG: 1,050.

 

Wg BeerSmith: IBU - 40, EBC – 8

Share this post


Link to post
Share on other sites

22.03.14

Warka # 85 Belgian Pale Ale

 

Surowce

- słód pilzneński – 6,3 kg

- słód wiedeński – 1,2 kg

- słód karmelowy 30 – 0,5 kg /przyjąłem w BS kolor 60EBC, bo coś za ciemny mi się wydaje jak na 30/

- słód Abbey Malt – 0,3 kg

- słód Carabelge – 0,3 kg

- słód karmelowy 300 – 0,2kg

 

- chmiel Brewer’s Gold 7,6% granulat - 40g

- chmiel EKG 6,4% granulat – 30g

 

- drożdże Abbey Ale WLP530– starter

 

Zacieranie

29l wody temp. 55°C - zasyp słodów

 

52oC – 10 min

64°C – 20 min

72°C – 45 min

78°C - 5 min mash out

 

Chmielenie

Gotowanie 60min

 

Brewer’s Gold – 55 min

EKG – 15 min

 

Do fermentorów trafiło ok. 43l brzeczki SG: 1,052.

 

Wg BeerSmith: IBU - 27, EBC – 18.

Mam nadzieję, że nie wyjdzie zbyt słodki "ulepek".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam w nowym sezonie.

Dawno mnie nie było i swój wątek znalazłem dopiero na 8 stronie :/ To już czwarty, aż strach policzyć te ilości piwa, które w tym czasie człowiek w siebie wlał. No ale cóż, piwniczka wyschła, czas wziąć się za warzenie.

W międzyczasie w browarze pojawił się kegerator, więc kegi zanotują zapewne większy przerób niż do tej pory, gdy stanowiły jedynie rezerwę na lato a wyszynk odbywał sie z kranu przymocowanego do blatu :) Chociaż pomimo niewygody jakoś nikt nie narzekał z biesiadników, co najwyżej na fakt, że opróżnił się keg i ktoś mógłby go wreszcie wymienić.

 

Inauguracyjne warzenie odbyło się w ubiegłą niedzielę i tradycyjnie na początek sezonu został uwarzony Koelsch.

 

A w szczegółach wyglądało to mniej więcej tak:

 

12.10.14

Warka # 86 Koelsch

 

Surowce

- słód pilzneński – 7,0 kg

- słód pszeniczny – 0,9 kg

- słód Carahell – 0,3 kg

 

 

- chmiel Spalt Select 3,8% granulat - 100g

 

 

- drożdże Dusseldorf Alt WLP036

 

Zacieranie

27l wody temp. 55°C - zasyp słodów

 

52oC – 15 min

64°C – 45 min

72°C – 20 min

78°C - 5 min mash out

 

Chmielenie

Gotowanie 60min

 

Spalt Select 75g– 60 min

Spalt Select 25g - 20min

 

Do fermentorów trafiło ok. 43l brzeczki SG: 1,046. Coś kiepsko z wydajnością, ale nie mam pewności czy nie pochrzaniłem czegoś przy warzeniu.

 

Wg BeerSmith: IBU - 25, EBC – 7,5.

Edited by polter

Share this post


Link to post
Share on other sites

I jeszcze jedno zaległe

 

14.10.14

Warka # 87 Pszeniczne

 

Surowce

- słód pilzneński – 3,2 kg

- słód pszeniczny – 4,6 kg

- słód Carahell – 0,4 kg

- słód Carawheat - 0,2 kg

 

 

- chmiel Hallertauer Mittelfruh 4,8% granulat - 40g

 

 

- drożdże Hefeweizen Ale WLP300

 

Zacieranie

27l wody temp. 45°C - zasyp słodów

 

43oC – 45 min

63°C – 40 min

72°C – 25 min

77°C - 10 min mash out

 

Chmielenie

Gotowanie 60min

 

Hallertauer Mittelfruh 20g– 60 min

Hallertauer Mittelfruh 20g - 40min

 

Do fermentorów trafiło ok. 45l brzeczki SG: 1,048.

 

Wg BeerSmith: IBU - 10, EBC – 10.

 

I to wszystko co do tej pory wydarzyło się w browarze. Dzisiaj na palniku BPA

Edited by polter

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...