Jump to content
polter

Browar Polter wystartował

Recommended Posts

01.02.13

Warka # 62 Pils szyszkowy w stylu Bohemian Pilsner

 

Surowce

- słód Bohemian Pilsner Weyermann- 5,0kg

- słód pilzneński Bruntal - 2,0kg

- słód monachijski I - 1,0kg

- słód Carapils - 0,5kg

 

- chmiel Marynka 7,8% (szyszka)- 65g

- chmiel Lubelski 3,5% (szyszka) - 100g

 

- drożdże Wyeast #2124 Bohemian Lager - gęstwa

 

Zacieranie

30l wody temp. 55°C zasyp słodów

 

52°C - 15min

63°C - 20min

72°C - 45min

78°C - 10 min mash out

 

Wysładzanie

 

do końcowej objętości ok. 51l

 

Chmielenie

Gotowanie 1100min

- Marynka 65g - 60min

- Lubelski 50g - 25min

- Lubelski 50g - 3min

 

 

W sumie wyszło 43l brzeczki SG: 1,054,

Wg BeerSmith: IBU - 41, EBC - 8

Rozdzielone na 2 fermentory: 22l SG: 1,040 oraz 26l SG: 1,050

Share this post


Link to post
Share on other sites

04.02.13

Warka #56 Oktoberfest trafiła do butelek z dodatkiem 160g cukru na 28l. Gęstość końcowa 1,012.

Share this post


Link to post
Share on other sites

07.02.13

Warka #58 Schwarzbier trafiła do kega bez dodatku cukru oraz do butelek z dodatkiem 60g cukru na 11l. Gęstość końcowa 1,012

Share this post


Link to post
Share on other sites

09.02.13

 

Warka #63 Irish Red Ale

 

Skład:

- słód Pale Ale - 6,0kg

- słód Monachijski typ II - 1,5kg

- słód Carared - 0,3kg

- słód karmelowy czerwony - 0,7kg

- palony jęczmień - 0,13kg

 

- chmiel Norther Brewer 12% granulat - 25g

- chmiel Fuggles 4,6% granulat - 20g

 

- drożdże Wyeast #1469 West Yorkshire - gęstwa

 

Zacieranie

słody dodane do 30l wody o temp. ok 72°C,

66-68oC - 90 min

72°C -dodany jęczmień palony - 15 min

78°C - 10 min

 

Chmielenie

 

Gotowanie 70 min

- Northern Brewer - 60min

- Fuggles - 25min

 

Ostatecznie po rozcieńczeniu wyszło ok. 48l brzeczki o gęstości 1,048

Wg BS: IBU - 22, EBC - 24

Edited by polter

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wreszcie chwila wolnego i można ogarnąć trochę browar

 

Warka #59 Maibock zabutelkowana z dodatkiem 160g cukru na 28l FG:1,012

Share this post


Link to post
Share on other sites

16.02.13

Warka # 64 Belgian Blond

 

Surowce

- słód pilzneński - 3,0kg

- słód pale ale - 3,0kg

- słód wiedeński - 0,6kg

- słód Biscuit - 0,1kg

- słód Abbey - 0,1kg

- cukier trzcinowy - 0,3kg

 

- chmiel Brewer's Gold 7,6 granulat - 20g

- chmiel Styrian Goldings 4,4% granulat - 25g

 

- drożdże Wyeast #3522 Belgian Ardennes - starter

 

Zacieranie

21l wody temp. 55°C zasyp słodów

 

52°C - 10min

63°C - 40min

72°C - 30min

78°C - 10 min mash out

 

Wysładzanie

 

do końcowej objętości ok. 33l i gęstości ok. 1,056

 

Chmielenie

Gotowanie 70min

- Brewer's Golg - 60min

- Styrian Goldingsg - 25min

- cukier - 1min

 

 

W sumie wyszło 28l brzeczki SG: 1,068,

Wg BeerSmith: IBU - 22, EBC - 10

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czas wrócić do świata „żywych” i uzupełnić zapiski, bo w browarze aż tak dużego zastoju to nie było :)

21.02.13

Warka #61 English Pale Ale została zabutelkowana z dodatkiem 150g cukru na 27,5l. Gęstość końcowa: 1,012

Share this post


Link to post
Share on other sites

22.02.13

 

Warka #62 Bohemian Pilsner została przelana na cichą. Wersja Light odfermentowała do 1,010 a wersja Standard do 1,012

 

23.02.13

 

Warka #63 Irish Red Ale została przelana na cichą. Odfermentowała do 1,014

Share this post


Link to post
Share on other sites

23.02.13

Warka # 65 German Pilsner

 

Surowce

- słód pilzneński - 7,6kg

- słód Carapils - 0,4kg

 

- chmiel Northern Brewer 12% granulat - 37g

- chmiel Hallertauer Hersbrucker 3,8% granulat - 40g

- chmiel Hallertauer Tradition 5,4% granulat - 40g

 

 

- drożdże Wyeast #2206 Bavarian Lager -gęstwa

 

Zacieranie

28l wody temp. 55°C zasyp słodów

 

52°C - 15min

63°C - 30min

72°C - 30min

78°C - 10 min mash out

 

Wysładzanie

 

do końcowej objętości ok. 48l i gęstości ok. 1,046

 

Chmielenie

Gotowanie 90min

- Northern Brewer - 60min

- Hallertauer Hersbrucker - 20min

- Hallertauer Tradition - 3min

 

 

W sumie wyszło 45l brzeczki SG: 1,048,

Wg BeerSmith: IBU - 38, EBC - 6

Edited by polter

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 66 Porter

 

Surowce

- słód Pale Ale – 5,7kg

- słód Caraaroma – 0,4kg

- słód Abbey Malt – 0,3kg

- słód Carafa Special II - 0,1kg

- jęczmień palony – 0,08kg

 

- chmiel Marynka 8,5% granulat - 35g

- chmiel EKG 6,9% granulat - 25g

 

- drożdże Wyeast #1469 West Yorkshire Ale -gęstwa

 

Zacieranie

22l wody temp. 73°C zasyp słodów

 

68°C - 80min

72°C - 10min

78°C - 10 min mash out

 

Wysładzanie

 

I w tym momencie zaczęły się problemy, bo najprawdopodobniej pomieszałem coś w trakcie ważenia słodów. Okazało się bowiem, że przed gotowaniem mam wyższą gęstość niż zakładałem po gotowaniu. Ostatecznie wysłodziłem do objętości 32l o gęstości 1,064

 

Chmielenie

Gotowanie 70min

- Marynka - 60min

- EKG - 20min

 

 

W sumie do fermentora poszło ok 29l brzeczki SG: 1,064 + 2l rezerwy. Przez to, że zostało mało wolnej przestrzeni to drożdże wyłaziły z wiadra pomimo fermentacji w temp. ok 17oC. W ogóle ten szczep potrzebuje dużo wolnego miejsca w fermentorze. W trakcie fermentowania IRA w jednym z fermentorów objętość piany wynosiła blisko 6l na 22l brzeczki.

 

Wg BeerSmith: IBU - 33, EBC – 51

Share this post


Link to post
Share on other sites

09.03.13

 

Warka #62 Bohemian Pilsner Light trafiła do butelek z dodatkiem 115g cukru na 21,5l. Gęstość końcowa 1,010

 

Warka # 63 Irish Red Ale trafiła do kega bez dodatku cukru oraz do butelek z dodatkiem 150g cukru na 26,5l. Gęstość końcowa 1,010

Share this post


Link to post
Share on other sites

15.03.13

 

Warka #62 Bohemian Pilsner /Standard/ trafiła do butelek z dodatkiem 140g cukru na 25l. Gęstość końcowa 1,012

 

I to by było na tyle jeśli chodzi o zaległości w notatkach

Share this post


Link to post
Share on other sites

16.03.13

 

Warka #64 Belgian Blond Ale została zabutelkowana z dodatkiem 160g cukru na 27l. Gęstość końcowa 1,012

Share this post


Link to post
Share on other sites

16.03.13

Warka # 67 Belgian Pale Ale

 

Surowce

- słód Pale Ale – 3,3kg

- słód pilzneński – 1,0kg

- słód monachijski I – 0,5kg

- słód Abbey Malt - 0,3kg

- słód Biscuit – 0,2kg

 

- chmiel Brewer’s Gold 7,6% granulat - 28g

- chmiel Styrian Goldings 4,1% granulat - 25g

 

- drożdże Wyeast #3522 Belgian Ardennes -gęstwa

 

Zacieranie

19l wody temp. 55°C zasyp słodów

 

52°C - 15min

63oC – 25 min

72°C – 40 min

78°C - 10 min mash out

 

Chmielenie

Gotowanie 70min

Brewer’s Gold – 60 min

Styrian Goldings - 15 min

 

 

W sumie do fermentora poszło ok 28l brzeczki SG: 1,052.

 

Wg BeerSmith: IBU - 25, EBC – 21

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam po długiej przerwie. Browar już jakiś czas temu ruszył, pora więc wziąć się za zapiski.

W ubiegłym sezonie powstała jeszcze Warka # IPA ale, że piwo już wypite więc i zapisków nie będę zamieszczał. Niepokojące jest to, że z każdym sezonem rozpoczynam warzenie coraz później :(

 

 

09.11.13

Warka # 69 Koelsch

 

Surowce

- słód pilzneński – 6,7kg

- słód pszeniczny – 1,0kg

- słód monachijski I – 0,3kg

 

- chmiel Select Spalt 5,0% granulat - 80g

 

- drożdże S-33

 

Zacieranie

27,5l wody temp. 55°C zasyp słodów

 

52°C - 15min

63oC – 45 min

72°C – 20 min

78°C - 10 min mash out

 

Chmielenie

Gotowanie 70min

Select Spalt 60g – 60 min

Select Spalt 20g – 20 min

 

W sumie do fermentorów poszło ok. 43l brzeczki SG: 1,048.

 

Wg BeerSmith: IBU - 25, EBC – 6,7

Share this post


Link to post
Share on other sites

10.11.13

Warka # 70 Pils

 

Surowce

- słód pilzneński – 5,5kg

- słód Carapils – 0,5kg

- słód monachijski I – 1,3kg

 

- chmiel Perle 8,0% granulat - 60g

- chmiel Saaz 2,5% granulat - 90g

 

- drożdże W34/70, S-23

 

Zacieranie

27,5l wody temp. 55°C zasyp słodów

 

52°C - 15min

63oC – 20 min

72°C – 45 min

78°C - 10 min mash out

 

Chmielenie

Gotowanie 90min

Perle – 60 min

Saaz 40g – 20 min

Saaz 50g – 3 min

 

 

W sumie do fermentorów poszło ok. 39l brzeczki SG: 1,048.

Miało być więcej, ale dopiero po filtracji, gdy byłem zaskoczony niską wydajnością, znalazłem obok śrutownika 0,7kg ześrutowanego słodu, którego zapomniałem wsypać do gara L

 

Wg BeerSmith: IBU - 43, EBC – 8

Share this post


Link to post
Share on other sites

23.11.13

Warka # 71 Pszeniczniak

 

Surowce

- słód pilzneński – 3,3kg

- słód pszeniczny – 4,2kg

- słód monachijski I – 1,0kg

 

- chmiel Hallertauer Mittelfruh 4,0% granulat - 45g

 

- drożdże WB-06

 

Zacieranie

29l wody temp. 45°C zasyp słodów

 

43°C - 45min

69oC – 10 min

72°C – 20 min

78°C - 10 min mash out

 

Chmielenie

Gotowanie 70min

Hallertauer Mittelfruh 25g – 60 min

Hallertauer Mittelfruh 20g – 40 min

 

 

W sumie do fermentorów poszło ok. 45l brzeczki SG: 1,048.

 

Wg BeerSmith: IBU - 11, EBC – 8

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zaległe zapiski z ubiegłego tygodnia

 

30.11.13

Warka # 72 Bitter

 

Surowce

- słód Pale Ale – 4,5 kg

- słód Biscuit – 0,3 kg

- słód Caraaroma – 0,2 kg

 

- chmiel Brewer’s Gold 7% granulat - 35g

- chmiel EKG 4% granulat – 25g

- chmiel Styrian Goldings – 4,4% granulat – 20g

 

- drożdże US-05

 

Zacieranie

29l wody temp. 68°C zasyp słodów

 

65°C - 75min

72°C – 15 min

78°C - 10 min mash out

 

Chmielenie

 

 

Gotowanie 70min

Brewer’s Gold – 60min

EKG – 20min

Styrian Goldings – 1min

 

Do fermentora trafiło ok. 28l brzeczki SG: 1,044. Zadane drożdżami Wyeast 1968 London ESB Ale. Przy braku oznak fermentacji po 48godz. musiałem zadać tym co znalazłem w lodówce czyli US-05.

 

Wg BeerSmith: IBU - 34, EBC – 20

Edited by polter

Share this post


Link to post
Share on other sites

08.12.13

Warka # 73 Dortmunder

 

Surowce

- słód pilzneński – 7,0 kg

- słód monachijski II – 1,2 kg

- słód Carapils – 0,55 kg

- słód karmelowy jasny – 0,25 kg

 

- chmiel Northern Brewer 12% granulat - 25g

- chmiel Hallertauer Hersbrucker 2,9% granulat – 50g

 

- drożdże Wyeast 2206 Bavarian Lager - starter

- drożdże W34/70 - gęstwa

 

Zacieranie

29l twardej gostyńskiej wody temp. 58°C zasyp słodów

 

54°C – 10 min

66-67°C – 75 min

72°C – 15 min

78°C - 10 min mash out

 

Chmielenie

Gotowanie 80min

Northern Brewer – 60min

Hallertauer Hersbrucker 25g – 40min

Hallertauer Hersbrucker 25g– 10min

Mech irlandzki 10g – 10min

 

Do fermentorów trafiło ok. 46l brzeczki SG: 1,050.

 

Wg BeerSmith: IBU - 26, EBC – 9

Share this post


Link to post
Share on other sites

09.12.13

 

W końcu pierwsze piwo w tym sezonie trafiło do butelek - Warka #69 Koelsch.

Odfermentowało jak to na S-33 do gęstości 1,012. Zabutelkowane z dodatkiem 266g cukru na 42l.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...