Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

SEZON 8 - 2018/2019 (warki 15-30l):

W 2018/2019 uwarzyłem ... warek (...l).

Razem od początku istnienia browaru ... warki (...l)

xx.09.2018 - ??

 

SEZON 7 - 2017/2018 (warki 15-30l):

W 2017/2018 uwarzyłem 14 warek (308l).

Razem od początku istnienia browaru 128 warki (3429l)

15.07.2018 - podsumowanie całego 7 sezonu

10.06.2018 - warka #128 Witbier 11,6°Blg (28l)

20.05.2018 - warka #127 Belgian Pale Ale 10,5°Blg (20l)

06.05.2018 - warka #126 Rowerowe 6,2°Blg (28l)

18.03.2018 - warka #125 American Red Ale 11,5°Blg (25l)

04.03.2018 - warka #124 Session NEIPA 10,9°Blg (20l)

25.02.2018 - warka #123 Old New Bitter 11,8°Blg (25l)

01.01.2018 - warka #122 Wędzony Porter Bałtycki 20,5°Blg (10l)

17.12.2017 - warka #121 California Lager 12,1°Blg (25,5l)

10.12.2017 - warka #120 American Stout 18,1°Blg (16l)

03.12.2017 - warka #119 Kolesch 12,1°Blg (25l)

19.11.2017 - warka #118 100% Peated Ale 10°Blg v.6 (17l)

12.11.2017 - warka #117 Owsiany Stout 13,2°Blg (22l)

17.09.2017 - warka #116 APA 11,3°Blg (25l)

30.08.2017 - warka #115 Session IPA 11,2°Blg (22l)

 

SEZON 6 - 2016/2017 (warki 20-40l):

W 2016/2017 uwarzyłem 11 warek (263l).

Razem od początku istnienia browaru 114 warki (3121l)

16.09.2017 - podsumowanie całego 6 sezonu

06.05.2017 - warka #114 Witbier 11,6°Blg (40l), o Witbierze słów kilka

03.05.2017 - warka #113 Alelite 8,9°Blg (20l)

17.04.2017 - warka #112 Belgian Pale Ale 10,7°Blg (19l)

26.02.2017 - warka #111 Koelsch 12,4°Blg (40l)

19.02.2017 - warka #110 American White Wheat 12,5°Blg (23l)

21.01.2017 - warka #109 Imperial Urbock 26,1°Blg (18l)

06.01.2017 - warka #108 Lager wiedeński 13,1°Blg (20l)

31.12.2016 - warka #107 Black Peat 12,4°Blg (17,5l)

23.12.2016 - warka #106 Czeski Pilzner 12,6°Blg (22l)

30.11.2016 - warka #105 Coffee Stout 12,3°Blg (20l)

11.11.2016 - warka #104 Nova IPA 11,6°Blg (23l)

 

SEZON 5 - 2015/2016 (warki 20-40l):

Razem w 2015/2016 uwarzyłem 30 warek (829l).

Razem od początku istnienia browaru 103 warki (2858l)

15.07.2016 - podsumowanie całego 5 sezonu

11.07.2016 - warka #103 Summer Ale 11,1°Blg (40l)

01.07.2016 - warka #102 Belgian Porter 10,5°Blg (30l)

12.06.2016 - warka #101 Witbier 11,5°Blg (40l)

28.05.2016 - warka #100 Dziki Gon v.3 14,7°Blg (20l)

28.05.2016 - warka #99 Belgian Pale Ale 10,0°Blg (20l)

25.05.2016 - sezon lagerowy - podsumowanie

14.05.2016 - warka #97 i #98 Porter 20°Blg (2x40l, Akcja Beczka III)

03.05.2016 - warka #96 Double IPA 20,4°Blg (11l)

17.04.2016 - warka #95 Koelsch 12,3°Blg (40l)

20.03.2016 - warka #94 100% Peated Ale v.5 11°Blg (20l)

27.09.2015 - warka #75 Oatmeal Stout / Coffee Stout 13,5°Blg (36l)

 

SEZON 4 - 2014/2015 (warki 20-50l):

Razem w 2014/2015 uwarzyłem 22 warek (674l).
Razem od początku istnienia browaru 73 warek (2029l)

22.06.2015 - podsumowanie całego 4 sezonu

07.08.2015 - warka #73 American Pale Ale (15l)

02.08.2015 - warka #72 American Weizen (21l)

19.07.2015 - warka #71 Pszenica wędzona (18l)

05.07.2015 - warka #70 Pszenica z pomarańczą (21l)

21.05.2015 - zimowy sezon dolnej fermentacji - podsumowanie

15.05.2015 - warka #69 Flanders Red 16°Blg (50l, Akcja beczka II)

03.05.2015 - warka #68 Witbier 11°Blg (37l)

02.09.2014 - warka #52 100% Peated Ale v.2 10,0°Blg (29l)relacjaetykieta

SEZON 3 - 2013/2014 (warki 20-40l):

Razem w 2013/2014 uwarzyłem 25 warek (621l).
Razem od początku istnienia browaru 51 warek (1355l)

14.07.2014 - podsumowanie 3 sezonu

15.06.2014 - warka #51 Grodziskie 8°Blg (20l)

18.05.2014 - warka #50 Dziki Gon v.1 15°Blg (20l)etykieta

18.05.2014 - warka #49 Grodziskie IPA 7,5°Blg (23l)etykieta

12.05.2014 - warka #48 White IPA 13,6°Blg (40l)etykieta

27.04.2014 - warka #47 Biały Jasiek 9,2°Blg (40l)etykieta

14.04.2014 - warka #46 Żytni Ciemny Saison 14,8°Blg (25l)etykieta

25.03.2014 - warka #45 Porter 16,7°Blg (20l)etykieta

25.03.2014 - warka #44 Urbock 16,5°Blg (20l)etykieta

16.03.2014 - warka #43 Grodziskie 7,7°Blg (24l)etykieta

02.03.2014 - warka #42 Marcowe 12,6°Blg (40l)etykieta

16.02.2014 - warka #41 100% Peated Ale v.1 13,2°Blg (20l)etykieta

09.02.2014 - warka #40 Boston Lager 10,5°Blg (40l)etykieta

23.01.2014 - warka #39 Czeski Pilzner 11°Blg (40l)etykieta

29.12.2013 - warka #38 Schwarzbier 12°Blg (40l)etykieta

23.12.2013 - jesienny sezon górnej fermentacji - podsumowanie

08.12.2013 - warka #37 Dortmunder 12,5°Blg i Alertmunder 12,5°Blg (20l)etykietaetykieta

17.11.2013 - warka #36 Riggwelter Brown Ale 13,5°Blg (20l)etykieta

11.11.2013 - warka #35 Strawberry Lambic 12°Blg (20l)etykieta

27.10.2013 - warka #34 Owsiany Stout 12,5°Blg (20l)etykieta

27.10.2013 - warka #33 Specjalne Grodziskie 12°Blg (20l)etykieta

07.10.2013 - drugie urodziny browaru - podsumowanie

30.09.2013 - warka #32 Cienki 12,7°Blg (8l, wysłodziny po RIS)etykieta

29.09.2013 - warka #31 Russian Imperial Stout 25°Blg (20l, Akcja beczka I)zdjęcia

13.09.2013 - warka #30 Old Peculier 14°Blg (20l),etykieta

12.09.2013 - warka #29 American Red Ale 13°Blg (20l)etykieta

04.09.2013 - warka #28 Pacific Pale Ale 11,8°Blg (20l)etykieta
04.09.2013 - warka #27 Landlord Best Bitter 10,2°Blg (20l)etykieta

SEZON 2 - 2012/2013 (warki 20-40l):

Razem w 2012/2013 uwarzyłem 12 warek (420l)
Razem od początku istnienia browaru 26 warek (734l)

04.06.2013 - podsumowanie 2 sezonu

02.04.2013 - warka #26 "pępkowy" Porter Bałtycki 22,5°Blg (20l)etykieta

27.03.2013 - warka #25 Witbier 11°Blg (20l)etykieta

08.03.2013 - warka #24 Urbock 17°Blg (20l)etykieta

08.03.2013 - warka #23 Maibock 15,5°Blg (20l)etykieta

17.02.2013 - warka #22 Czeski Pilzner 13°Blgetykieta

20.01.2013 - warka #21 Ciemny lager i Owsiany Stout 13,5°Blgetykietaetykieta

30.12.2012 - warka #20 Marcowe 13,5°Blgetykieta

11.12.2012 - warka #19 Czeski Pilzner 11,5°Blgetykieta

18.11.2012 - warka #18 American Lager 13°Blg i American Ale 13°Blgetykieta

28.10.2012 - warka #17 Brown Ale 11°Blgetykieta

07.10.2012 - pierwsze urodziny browaru - podsumowanie

05.10.2012 - warka #16 Pipa pipa 13°Blgetykieta

09.09.2012 - warka #15 Best Bitter 12°Blgkomentarz i zdjęciaetykieta

SEZON 1 - 2011/2012 (warki 20l):

Razem w 2011/2012 uwarzyłem 14 warek (314l)

01.06.2012 - podsumowanie 1 sezonu

25.04.2012 - warka #14 Witbier (receptura własna) 11°Blg

25.04.2012 - warka #13 Kolsch (receptura własna) 12°Blg

15.04.2012 - warka #12 Alt (receptura własna) 12,5°Blg

03.04.2012 - warka #11 Islay Ale (receptura własna) 13,5°Blg

03.04.2012 - warka #10 Strong Scotch Ale (receptura własna) 17°Blg

11.03.2012 - warka #9 Scottish 80/- (receptura własna) 11,5°Blg

19.02.2012 - warka #8 Lager wiedeński (receptura własna) 12,5°Blg

06.02.2012 - warka #7 Czech Pils Kumburak (przepis z książki Clonebrews) 13°Blg

22.01.2012 - warka #6 Imperial IPA (receptura własna) 17,5°Blg

29.12.2011 - warka #5 Dry Stout (Cartmann) 13°Blg

19.12.2011 - warka #4 Best Bitter (Makaron) 12°Blg

16.11.2011 - warka #3 Pale Ale (HB) 10,5°Blg

24.10.2011 - warka #2 IRA (HB) 12°Blg

07.10.2011 - warka #1 Kolsch (HB) 12°Blg
 

-------------------

Użyteczne linki: Parametry mojej wodyKalkulator % do mocnych piw

Edytowane przez WiHuRa

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Browar Czarny Ryś startuje!

 

Czas zacząć powoli zapiski, start już wnet - październik 2011.

 

Będę zacierał i warzył na kociołki z Lidla, kociołek właśnie czeka na przeróbki, zawór kulowy, filtrator i termoizolacje, mam nadzieję wykonać to do tygodnia czasu. Dodatkowo będę się wspierał grzałką zanurzeniową.

 

Wysładzanie będzie z izolowanego fermentora z ciepłą wodą która wcześniej będę grzał w kociołku, lub bezpośrednio grzałką w fermentorze. Jeszcze jestem na etapie decyzji jaki rodzaj wysładzania zastosować ale chyba będzie to wysładzanie ciągłe - czyli będę działał na zasadzie systemu 3 stopniowego. Jeśli tak czeka mnie jeszcze wykonanie "deszczownicy" - chyba z rurek PEX.

 

Poszukuje aktualnie w Rzeszowie i okolicach miękkich rurek miedzianych do chłodnicy - może ktoś z tego terenu ma jakieś namiary ? Jeśli nie zdążę będę chłodził w wannie + lód.

 

Na początek planowałem 3 warki (Kolsch, Alt, Grodziskie) na płynnych German Ale 1007 ale z racji tego że byłyby to moje 3 pierwsze warki w życiu a także to że nie posiadam jeszcze mieszadła magnetycznego (brak jeszcze zasilacza i mieszadełka no i czasu na złożenia wszystkiego) to odpuściłem.

 

Zamówiłem trzy zestawy z HB na drożdżach suchych:

 

Kolsch na S-33

Pale Ale na Mauribrew Ale 514

IRA na gęstwie po Mauribrew Ale 514

 

Butelki już czekają, piwo będzie refermentować za pomocą rezerwy + glukoza, obliczenie za pomocą kalkulatora z tutejszych zasobów plikowych.

 

Do kupienie została mi jeszcze tylko kapslownica - jestem zdecydowany na Grifo.

 

Jako że mieszkam w domu jednorodzinnym, będę warzył w garażu który z biegiem czasu będzie przerabiany na browar :beer: Będzie zamrażalka na dolniaki, kegaratora do wyszynku, tv, wygodne składane fotele - ale to na razie melodia przyszłości, jeszcze przecież nawet nie uwarzyłem pierwszej warki :)

Edytowane przez WiHuRa

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

07.10.2011

warka #1 Kolsch (zestaw HB)

 

IBU ~ 22

EBC ~ 10

 

SKŁAD:

  • Pilzneński Litovel - 4,0kg
  • Pszeniczny Weyermann - 0,5kg
  • Lubelski 40g
  • Safbrew S-33 7g (rehydratacja)

ZACIERANIE:

woda do zasypu - 15l

30' - 64-65C

25' - 70-71C

20' - 75C

 

WYSŁADZANIE:

7,5l+7,5l=15l - 75C

24l - 10,5Blg

 

GOTOWANIE:

60' Lubelski 40g

 

Po gotowaniu - 20l - 12Blg

1l odzyskany z chmielin - z tego poszło 0,5l na FFT oraz 0,5l na test stabilności

 

WYDAJNOŚĆ - ~59%

Na pierwszy raz nie miało to dla mnie znaczenia ale trzeba będzie nad tym popracować bo na pewno może być lepsze, zmiana metody wysładzania na ciągłą lub wysładzanie na min. 3-4 raty (świadomie poszedłem na skróty wysładzając 2x7,5l)

 

FERMENTACJA:

Napowietrzenie brzeczki przez mocne kołysanie (na piłce córki :)) fermentorem przez 5min

Drożdze zadane w 22C, ruszyły żwawo na drugi dzień

 

Burzliwa:

18-20C - 5 dni

 

Cicha:

18,5l - 4Blg

Mimo że jest 4Blg przelałem na cichą bo test FFT po 4 dniach też zszedł do 4Blg

17C - 10 dni (do 22.10)

 

ROZLEW:

Przelewanie planowane na 22.10.2011 z dodatkiem glukozy (zapomniałem sobie odłożyć brzeczkę do refermentacji).

 

KOMENTARZ:

- Strata podczac przelewu na cichą 1,5l, mogłem tu powalczyć ale latające muszki raczej przyspieszały moją pracę (stres).

 

- Podczas przelewu mały zonk - cześciowa ochlapłem się przy zaciągu ustami i cześć skapła do fermentora (jak będzie kwas to będę wiedział dlaczego)

 

- Czas pracy 7,5h razem ze sprzątaniem, po zoptymalizowaniu poszczególnych procesów licze na skrócenie o 1h (samo gotowanie wody do wysładzania trwało 40min a mogłem to robić równolegle z grzaniem wody do zacierania tylko na innej kuchence)

 

- Problemy z lekkimi przeciekami, i w kociołku i w fermentorze z kranikiem i przy chłodnicy - wszystko do poprawy.

 

- Test stabilności - OK, po 4 dniach piwo wciąż smakowało bardzo dobrze (stało w 18-20C)

 

- Test FFT częsciowo spity, smakuje w moim odczuciu prawidłowo, cześć zostawiłem żeby zobaczyć co będzie dalej.

Edytowane przez WiHuRa

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Krótkie foto story z warki #1

 

Chłodnica (narazie połączenie z wężykiem za pomocą taśmy samowulkanizacyjnej, o dziwo jest bardzo szczelnie - przynajmniej narazie, w tle warzelnia)

 

post-6-0-74675400-1336685743_thumb.jpg

 

Zacieranie (zaizolowany kociołek prawie w ogóle nie tracił temperatury - tylko 1C, poszczególne próby trwały bez dodatkowego podgrzewania)

 

post-6-0-07508600-1336685766_thumb.jpg

 

Próba jodowa (to ciemnejsze to płyn lugola, chciałem porównać jaki sam w sobie ma kolor)

 

post-6-0-30802600-1336685783_thumb.jpg

 

Wysładzanie (w tle, wiadro 15l - pełne wody do wysładzania, zaizolowane, świetnie trzyma temperature)

 

post-6-0-36579300-1336685796_thumb.jpg

 

Gotowanie (bez dodatkowej grzałki aniu rusz, przy tak ustawionej pokrywce opary kapią poza kociołek)

 

post-6-0-47222400-1336685813_thumb.jpg

Edytowane przez elroy

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

O widzę że masz prawie identyczny sprzęt jak ja (bifinett, chlodnica z miedzi, grzałka, wiaderko 15L). Jeszcze nie warzyłem z grzałką dodatkową bo kupiłem tydzień temu. Pomysł na izolację wykorzystam, ja myślałem o karimacie.

 

Jak łączysz ten wężyk igielitowy z wodociągiem?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Do izolacji szukałem w sumie takich piankowych mat do ocieplania rur o dużych średnicach ale w leroy ani castoramie tego nie było więc kupiłem maty grzejnikowe.

 

O podłączenie z kranem lepiej nie pytaj :mad: - narazie totalna prowizorka. To była jedna z tych rzeczy której nie przewidziałem wcześniej i podczas warzenia trzeba było coś wykombinować na cito. Igielit jest fi8 więc nie wchodzi na kran 1/2 stąd wsadziłem go w kawałek węża ogrodowego 1/2 z szybkozłączką - połączenie igielt->waż ogrodowy okręciłem taśmą samowulkanizacyjną - nie przeciekało ale nie szło puścić wody na maksymalny przepływ bo ciśnienie wypychało igielit z węża ogrodowego. Ta prowizorka dała rady schłodzić 20l do 23C ale trwało to ponad 60min (wolny przepływ wody).

 

Właśnie myśle jak to rozwiązać bo weekend czeka mnie następne warzenie.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

No to ja walczyłem podobnie, tyle że lałem wodę z fermentora z kranikiem - tak samo słaby przepływ i chłodzenie, bez sensu. Ja chcę wąż ogrodowy/pralkowy założyć na rurkę miedzianą, w środek wąż igielitowy i cienki wężyk biowinu (5cm odcinki wypełniające różnicę średnic przelotów) i ścisnąć opaskami metalowymi. A wąż ogrodowy do wodociągu już standardowo...

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Podjedź do sklepu typu praktiker lub do jakiegoś z armaturą wodną i poszukaj perlatora na kran, ważne aby był z przedłużką na kawałku wężyka. Demontujesz końcówkę, która nakręcana jest na kran, wyjmujesz z wężyka trzpień i nakładasz razem z nakrętką na swój wężyka od chłodnicy. Dla pewności możesz skręcić opaską. Jeśli masz w pobliżu baterię prysznicową to wąż który idzie do "słuchawki" jest idealny. Nie mam w tej chwili możliwości zrobić zdjęcia ale jakby co to jutro mogę ci podesłać

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Dzięki, obecnie jest perlator z ustawianiem kierunku ale na sztywnej rurce w przegubie, pokombinuje tak jak piszesz. Z prysznicem też OK ale wolałbym z baterii kuchennej.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

polter chyba chodzi Ci o coś takiego ? Ucinamy dużą końcówkę i zakładamy wężyk z opaską ? (srednica tej rurki perlatora to podobno 5-6mm więc by pasowało)

 

perlator,duzy.jpg

 

Jednak w moim przypadku chce się zapiąć w garażu do zaworu kulowego 1/2 i nie wiem czy ten perlator spasi, krucieć z zaworu jest oczywiście do odkręcenia, tylko czy na ten gwint zaworu kulowego da się zakręcić powyższy perlator?

 

min-eambj_zaw%C3%B3r%20kulowy%20czerpalny%20arco.JPG

 

Najprościej byłoby znaleźć cienki króciec na taki zawór i wtedy od razu na to igielit ale takowych nie znalazłem.

 

yapko, na baterie może spasi Ci coś takiego :P

koala.png

Edytowane przez WiHuRa

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
polter chyba chodzi Ci o coś takiego ? Ucinamy dużą końcówkę i zakładamy wężyk z opaską ? (srednica tej rurki perlatora to podobno 5-6mm więc by pasowało)

Dokładnie taki sam kupiłem. W miejscu które zaznaczyłem, zsuwasz tę czarną opaskę, za nią zjeżdża srebrna nakrętka. Wtedy zobaczysz na końcówce wężyka wciśnięty do środka trzpień. To własnie ten trzpień musisz wyjąć z wężyka. Na swój przewód do chłodnicy nakładasz najpierw nakrętkę, później wciskasz w swój wężyk ten trzpień i masz gotowe przyłącze do baterii kuchennej, umywalkowej. Dotatkowo możesz skręcić wężyk opaską zaciskową na tym trzpieniu bo ciśnienie czasami zsuwa wężyk z trzpienia i wtedy trochę pryska na boki. W zestawie jest też przejściówka w razie gdybyś miał wylewkę z gwintem wewnętrznym

Jednak w moim przypadku chce się zapiąć w garażu do zaworu kulowego 1/2 i nie wiem czy ten perlator spasi, krucieć z zaworu jest oczywiście do odkręcenia, tylko czy na ten gwint zaworu kulowego da się zakręcić powyższy perlator?

Na zawór kulowy to nie wejdzie, ale może udałoby się za pomocą jakiś przejściówek z instalacji miedzianej dojść do średnicy 8-10mm na który nałożysz swój wąż z chłodnicy

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

warka #1 Kolsch (zestaw HB)

 

Fermentacja

23.10.2011

- fermentacja cicha zakończona, piwo zeszło do spodziewanego 3 Blg - 18,5l

 

Rozlew

23.10.2011

- przelałem piwo do 0,5l butelek z 128g rozpuszczonej gluzkozy do refermentacji

 

Komentarz

- mycie butelek to nie będzie moje ulubione zajęcie :beer:

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

24.10.2011

warka #2 IRA (zestaw HB)

 

SKŁAD:

  • Pilzneński Litovel - 4,0kg
  • Carared Weyermann - 0,25kg
  • Caraamber Weyermann - 0,25kg
  • Palone ziarna Weyermann 60g
  • Marynka - 20g
  • Lubelski 20g
  • Mauribrew Ale 514 - 7g (rehydratacja)

ZACIERANIE:

woda do zasypu - 15l

30' - 65-64C

20' - 71-72C

20' - 76C

 

WYSŁADZANIE:

5+5+4=14l - 72-78C

23l - 10,5Blg

 

Mogłem więcej wody wysłodzić.

 

GOTOWANIE:

60' - Marynka 20g

10' - Lublelski 20g

 

Po gotowaniu - 20l - 12Blg

0,2l odzyskany z chmielin na FFT

 

WYDAJNOŚĆ - ~59%

Mimo zmiany przy wsyładzaniu wydajność taka sama jak poprzednio. Chyba zaczne używać więcej wody do wysładzania, żeby po gotowaniu i stratach po przelewaniu na cichą było te 20l piwa - czyli wysładzanie do około 25l lub więcej (zawsze można dolewać w trakcie gotowania to co się nie zmieści do kociołka.)

 

FERMENTACJA:

Napowietrzenie brzeczki przez mocne kołysanie fermentorem przez 5min

Drożdze zadane w 20C, ruszyły w nocy

 

Burzliwa:

18C - planowana na 7 dni (do 31.10.2011)

 

KOMENTARZ:

- Czas pracy zmniejszyłem do 7h razem ze sprzątaniem

- Prawdopodobnie dla oszczedzenia czasu będę przekładał zacier do filtracji do osobnego fermentora i tam wysładzał do umytego między czasie kociołka, pozwoli mi to rozpczać grzanie cześci wysłodzonej brzeczki o wiele wcześniej, liczę że mogę tu zaoszczedzić około 20-25 min (doporowadzanie do gotowania 20l na kociołku nawet z dodatkową grzałką trwa około 40min), aczkolwiek będzie przez to trochę więcej roboty. Pozwoli mi to również zrezygnować z filtratora w kociołku - plącze się podczas mieszania słodów przy zacieraniu.

- Problem przyłącza chłodnicy do kranu rozwiązany, pozostałe nieszczelności wciąż pozostały do poprawienia.

- FFT po 3 dniach zszedł do 4Blg

- Wali siarką z fermentora - ma nadzieję że to się ulotni z czasem

Edytowane przez WiHuRa

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Przyłączenie chłodnicy do kranu kulowego 3/4. Chłodzenie skróciło się o połowę dzięki możliwości zastosowania maksymalnego przepływu.

 

normal_IMG_0881.jpg

 

Po dokładnym opatrzeniu asortymentu w budowlankach znalazłem końcówki z różnym fi - m.in z fi8. Końcówki te są z zewnętrzym gwintem 1/2 stąd zastosowałem jeszcze przejście z 1/2 na 3/4 z wewnętrznymi gwintami. Uszczelnie końcówki z przejściówką za pomocą taśmy, zaś przejściówki z kranem 3/4 za pomocą uszczelki przełożonej z standardowej końcówki która była z kranem. Waż fi8 wchodzi na końcówkę dość ciasno stąd nie trzeba bylo żadnych zacisków. Za oba elementy zapłaciłem 10 zł :ble:

Edytowane przez WiHuRa

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

warka #2 IRA (zestaw HB)

 

Fermentacja

30.10.2011

- fermentacja burzliwa zakończona, 4 Blg - 20l

 

08.11.2011

- fermentacja cicha - po tygodniu wciąż jest 4Blg :), zostawiam piwo jeszcze na tydzień, FFT zszedł do 3-3,5Blg i na takie zakończenie liczę.

 

Temperatura fermentacji 18C.

 

Komentarz

- wydaje mi się, że jednak mogłem potrzymać jeszcze 1-2 dni piwo na burzliwej - wychodzi brak doświadczenia.

- po trzecim dniu fermentacji burzliwej siarka ulotniła się z fermentora - uff, teraz, na cichej, w smaku jak i w zapachu już jej nie czuć - uff.

Edytowane przez WiHuRa

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

warka #2 IRA (zestaw HB)

 

Fermentacja

14.11.2011

- fermentacja cicha zakończona - zostało 4Blg :P Albo coś źle popatrzyłem przy mierzeniu FFT albo coś utknęło.

 

Rozlew

14.11.2011

Rozlałem 20 litrów piwa do butelek 0,5l i 0,33l z dodatkiem 116g glukozy. Celowane w nagazowanie v2.3

 

 

--

P.S W tym tygodniu kolejna warka - Pale Ale na gęstwie z poprzedniej warki.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

16.11.2011

warka #3 Pale Ale (zestaw HB)

 

SKŁAD:

  • Pilzneński - 4,0kg
  • Karmelowy Jasny - 0,15kg
  • Marynka - 30g
  • Lubelski - 30g
  • ok 200ml gęstwy Mauribrew Ale 514

ZACIERANIE:

woda do zasypu - 14l

60' - 67-68C

10' - 76C

 

WYSŁADZANIE:

Przełożenie młóta do fermentora z wężykiem.

5+5+5+5=20l - 60-70C

28l - 9,5Blg

 

GOTOWANIE:

60' - Marynka 30g

10' - Lublelski 30g

 

Po gotowaniu - 24,5l - 10,5Blg

z czego 0,5l poszło na FFT

 

Kociołek mieści tylko ok. 25-26l więc te 2-3 litry dolewałem w trakcie gotowania. Chyba dlatego Blg po gotowaniu wzrosło tylko o 1, poprzednim razem zwiększało się o 1,5.

 

WYDAJNOŚĆ - ~65%

Sporo przyłożyłem sie tym razem do wysładzania. Zbadałem "na sucho" jak ustawić kranik ale przepływ na 1 minute nie przkraczał 1 litra. Użyłem co prawda za dużo wody ale wysładzałem do 3Blg i po prostu tyle wyszło, miałem to zredukować dłuższym gotowaniem ale jak tylko zawrzało rzuciłem chmiel zapominając o wcześniejszej ustaleniu.

 

FERMENTACJA:

Napowietrzenie jak poprzednio

Drożdze zadane w 19C, ruszyły w nocy

 

Burzliwa:

18C - planowana na 7 dni (do 23.11.2011)

 

KOMENTARZ:

- Czas pracy zmniejszyłem do 6h razem ze sprzątaniem, a to dzięki przełożeniu młóta do wsyładzania i grzaniu brzeczki już w trakcie wysładzania oraz dzięki szybkiemu zagotowaniu wody do zacierania na płycie indukcyjnej a nie w kociołku (zajęło mi to 10 min a nie jak poprzednio 40min). Ogólnie skróciłem czasy gotowania a w przypadku kociołka było co skrócić.

 

- dokupiłem uszczelki i problem z przeciekaniem w fermentorze i kociołku nie istnieje.

 

- po 3 warce mogę powiedzieć że "warsztat" pracy jest prawie dopracowany, logistycznie jak i umysłowo ;) Podczas warzenia wszystko leży po ręka, nie ma paniki ani nagłego biegania - to mi sie podoba, przyjemniej sie pracuje.

 

- przy następnych warkach trzeba będzie popracować nad trafianiem w zamierzone Blg.

 

----

P.S Kolejne warki dopiero w połowie grudnia, będą już na drożdżach płynnych (i gęstwach po nich) więc muszę się do tego dobrze przygotować. Czeka mnie budowa mieszadła i zakup osprzętu. Zakupione XL 1968 London ESB Ale i XL 1728 Scottish Ale czekają już w lodówce.

Edytowane przez WiHuRa

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Nadszedł czas na próbę mojego pierwszego, własnego piwa (choć tak naprawdę przed tą próbą odbyły się trzy mini testy 0,33l po każdym tygodniu leżakowania - byłem ciekawe jak piwa się zmienia z biegiem czasu).

 

Pierwsze piwo - Kolsch

 

Piwo nie jest szczytem marzeń ale jest pijalne, kilka postronnych osób próbowało w ten weekend i określiło jak "niespodziewanie" dobre, chyba oczekiwali gorszych rezultatów ;)

 

Jest mętne, kolor jasny (jaśniejszy niż na zdjęciu), piana szybko redukuję się do małego kożuszka, w smaku lekkie z ziemistymi i chlebowymi posmakami, raczej nisko nasycone (troszkę na nisko ale może jeszcze dojdzie), goryczka stonowana - bardzo się zmienia w kolejnych próbach in plus. Jak na pierwsze piwo jestem zadowolony z rezultatów co mobilizuje mnie do dalszych działań.

 

P.S. A tak naprawdę największa ulga że żona pije ze smakiem :) tak więc jest przyzwolenie na dalszą działalność :)

Edytowane przez WiHuRa

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

warka #3 Pale Ale (zestaw HB)

 

Fermentacja

26.11.2011

- fermentacja burzliwa zakończona - zeszło do 3,5°Blg, 23,5l

- fermentacja cicha planowa na 2 tygodnie, prognoza na 3°Blg (prognozę podał FFT :smilies:)

 

Komentarz

- powtórka z rozrywki z poprzedniej warki, przez 2-3 dni waliło siarką z fermentora podczas burzliwej, teraz pachnie i smakuje ładnie, czy te drożdże tak mają czy nie spasiło im "miejsce" fermentacji tego się nie dowiem bo nie będę ich już używał

 

---

P.S Mały test IRA po 2 tygodniach od butelkowania, zapowiada się smaczne, słodowe piwo (to dobrze bo Kolsch'a zostało już tylko 8 butelek :beer:), jeszcze wciąż mętne, jeśli się nie wyklaruje to od następnych warek chyba zacznę używać mchu.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

PLANY NA GRUDZIEŃ 2011/STYCZEŃ 2012:

 

Do boju będą wysłane drożdże Wyeast 1968 London ESB Ale. Plan na 3 potyczki.

 

warka #4: Best Bitter (Marynka Bitter), Arkadiusz Makarenko (Makaron)

http://www.wiki.piwo...renko_(Makaron)

 

warka #5: Dry Stout (Czarnuch), Kamil Soluch (Cartmann)

http://www.wiki.piwo...luch_(Cartmann)

 

warka #6: Imperial IPA (receptura własna)

 

Plan:

 

Warka - 21l

Gęstość - 17,5 °Blg

IBU - 104

EBC - 22

ABV - 7,5%

 

Zasyp i chmielenie:

 

Pale Ale - 4,6 kg

Wiedeński - 1,0 kg

Caramunich III - 0,30 kg

Caraamber - 0,30 kg

 

Simcoe 13%AA - ??

Amarillo 9,9%AA - ??

Citra 12%AA - ??

 

PLAN NA LUTY/MARZEC 2012

 

W ruch pójdą drożdże Wyeast 1728 Scottish Ale. Plan także na 3 potyczki.

 

warka #7 Scottish Export 80/- (receptura własna)

 

Plan:

 

Warka - 21l

Gęstość - 11,5 °Blg

IBU - 21

EBC - 22

ABV - 4,8%

 

Zasyp i chmielenie:

 

Pale Ale - 3,9 kg

Carahell - 0,30 kg

Palony jęczmień - 0,08 kg

 

Goldings E.K. 4,5% AA - 30g, 60min

Fuggles 4,3% AA - 30g, 15min

 

warka #8 Peated Scotch Ale (receptura własna)

 

Plan:

 

Gęstośc ~ 16,8 °Blg

EBC ~44

IBU ~ 23

ABV ~7,2%

 

Zasyp i chmielenie. Receptura w wersji beta ;):

 

Pale Ale - 3,0 kg

Słód whisky - 1,5 kg

Monachijski - 1,0 kg

Carared - 0,5 kg

Carafa II - 0,20 kg

special B - 0,10 kg

 

East Kent Goldings - 30g, 60min

Fuggle - 30g, 10min

 

warka #9 Strong Scotch Ale (receptura własna - w opracowaniu)

Edytowane przez WiHuRa

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Dobry wybór, jedynie ta 70tka... robiłem i próbowałem paru po kategorii konkursowej w Żywcu - no nie jest to piwo ;)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

W/g producenta pasują do:

 

American Barleywine (kategoria w Żywcu, mógłbyś zrobić jako 3 z serii z większą ilością gęstwy)

Baltic Porter (tak, tak, może być górnej fermentacji, cały czas mnie to kusi)

Braggot

Christmas/Winter Specialty Spiced Beer

Foreign Extra Stout

Imperial IPA

Old Ale

Other Smoked Beer

Russian Imperial Stout

Scottish Export 80/-

Scottish Heavy 70/-

Scottish Light 60/-

Strong Scotch Ale

Wood-Aged Beer

 

Ale ogólnie możesz zastosować do wyspiarskich ale, mają dużą tolerancję alkoholu.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Zamierzam uderzyć w szkockie piwa bo pijąc kilkanaście "sklepowych" przykładów bardzo mi podchodzą. Jedynie zastanawiam się czy aby Strong Scotch nie zamienić na coś "ciężkiego", "dojrzewającego", tak na przyszłą zimę ;) może RIS.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Zamierzam uderzyć w szkockie piwa bo pijąc kilkanaście "sklepowych" przykładów bardzo mi podchodzą. Jedynie zastanawiam się czy aby Strong Scotch nie zamienić na coś "ciężkiego", "dojrzewającego", tak na przyszłą zimę ;) może RIS.

Strong Scotish Ale to właśnie jest coś ciężkiego, a przy tym jest pyszne.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×