Skocz do zawartości
mcpol1

6,9 blg po 8 dniach burzliwej czy tak ma być?

Rekomendowane odpowiedzi

Ciemne słodkie i słodowe

 

 

Zasyp:

2 kg Pilzneński

1,8 kg Monachijski jasny

0,4 kg Carahell

0,2 Carafa special typII

Zacieranie:

Wsypanie słodów do 58C ustabilizowanie temperatury na 52C i od razu podgrzewanie do 63C. Przerwa 10 minut i dolanie wrzątku by podbić temperaturę do 71-73 ? przerwa 50 minut. Podgrzanie do 78C i przerwa 5 do 10minut.

Drożdże:

S-33

Chmiel:

60 min ? Marynka 20g

20 min ? Lubelski 20g

 

Wysładzanie z efektem 23 ltr / blg 11*

 

Do fermentacji 19 ltr / 13* blg

 

Jak w temacie od 3 dni 6,5 blg. Miało być słodkie ale nie jest a blg stoi od 3 dni? Drożdże padły? przelewać na cichą czy butelkować?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Trochę dużo. Dziwne dla mnie, że piwo mające 7 BLG nie jest słodkie coś tu nie gra... Ja bym na pewno nie butelkował jeszcze dopóki się nie upewnisz, że fermentacja się zatrzymała. Czy piwo jest klarowne?

 

Jak tam twój cukromierz? Może tu leży problem...

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

nie wiem czy to jest wazne ale jest przy probie smakowej troszkę już musujące. Myję gąsiora i przelewam na cichą. Słodycz to ono straciło już po 3 dniu fermentacji.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
pobierz próbkę (100-200 ml) i dodaj 10 g drożdży piekarnianych i zobacz czy przefermentują dalej.

Po jakim czasie powinny drozdze w takiej probce wystartowac/

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
,,, i dolanie wrzątku by podbić temperaturę do 71-73 ? przerwa 50 minut.

Problem leży tutaj, prawdopodobnie zabiłeś enzymy.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
' date=',, i dolanie wrzątku by podbić temperaturę do 71-73 ? przerwa 50 minut.[/quote']

Problem leży tutaj, prawdopodobnie zabiłeś enzymy.

Przecież enzymy giną powyżej 75C czyż nie?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Przecież enzymy giną powyżej 75C czyż nie?

tak, ale dodając wrzątku są miejsca w których jest powyżej 80C. Jeśli się wlewa wrzątek za szybko lub za wolno miesza robią się strefy przegrzania gdzie mogą się ścinać enzymy.

 

Aczkolwiek teraz to i tak już po ptakach :beer: Zwykle u nas ślimacząca się fermentacja wynika ze słabej kondycji drożdży, za małego napowietrzenia, lub dużej ilości osadów po gotowaniu które oblepiają drożdże.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Wydaje mi się że wlewałem dość równo. Napowietrzona brzeczka była dość intensywnie. Próba jodowa też wyszła dobrze.

Przelałem właśnie na cichą do balonu zobaczę za tydzień. Jak nie zejdzie to cóż. Nie wyleję swej dziecinki w kanał :beer::):P

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
nie wiem czy to jest wazne ale jest przy probie smakowej troszkę już musujące.

Nie napisałeś czym mierzysz, ale jeśli to areometr, błąd pomiaru mogą powodować osadzające się na nim pęcherzyki CO2 - skoro stwierdziłeś 'musowanie'.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

robiłem jeszcze jedną próbę przed zlaniem na cichą i odstawiłem balingometr w próbówce z piwkiem na jakieś 30 min. wyszło 6 blg. tak czy siak wysoko

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Zakręć areometrem w menzurce dość intensywnie kilka razy. Pozwoli to oderwać się pęcherzykom powietrza od jego powierzchni i błąd pomiaru wyeliminować.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem, to kwestia oczekiwań. Jeżeli spodziewasz się słodkości na poziomie fortuna - ciemne, to zapomnij :beer:

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Nie bój nic - 10' w 63' °C to jest troszkę mało, piwo ewidentnie na słodko (nie przejmuj, że teraz na słodkie nie smakuje). Moje IRA zeszło z 12,5 do 5,5 (90' w 68-66,5°C) i trudno - cza było zabutelkować, bo nic nie chciało więcej dofermentować. Dodatkowo drożdże S-33 na pewno zrobią mętny, małodofermentowany żur. Teraz, po 2 m-cach nagazowało się aż nadto (do kufla się nie mieści na 1 raz), maltodekstryny na zatrważającym poziomie, ale granatów albo wybuchających przy otwieraniu pułapek nie zarejestrowano :) Ogólnie nie ma się czym chwalić :)

Jeśli przez 2-3 dni °Blg się nie zmieni - butelkuj, tylko nie dawaj zbyt dużo cukru (czy czego tam...)

Aha - zawsze warto przelać na cichą, drożdże się rozmieszują :beer: Choćby na kilka dni.

Edytowane przez pavulonek

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

No przelalem na cicha. Troche gazu przez zrurke poszlo, ale to na krotka chwile. Postoi kilka dni i sprawdze blg, jak bedzie zatrzymana fermentacja to i tak butelkuje. Co do slodkosci to zastosuje slodzik. Chyba innego wyjscia nie mam. Zrobie tak pol na pol coby nie popsuc calosci. Nie wiem jeszcze tylko ile tego slodzika na litr....

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

rozpuść w butelce po piwie wypełnionej wodą, jak chcesz REALLY eksperyment to dodaj słodzik do jakiegoś harnasia czy innego "syfu" którego nie będzie szkoda

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Potrzymaj na cichej około miesiąca, ja tak zrobiłem i blg zeszło prawidłowo, tak jak pokazywała próba drożdżowa.

S-33 tak po prostu mają.

Najlepiej gdybyś do piwa nie zaglądał, a najlepiej zapomniał. To działa. :D

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Powiem tak. Chyba burzliwą przeniosędo balonów. Trochę kijowo się zlewa ale za to wszystko widać :D nie trzeba otwierać. Później i tak na cichą do fermentatora. z końcówką do zlewania znad osadu na kraniku.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×