Skocz do zawartości
pitsa

Piwne zagadki dla studentów. :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Od dwóch dni przeglądam na tym forum tematy związane z problemami przepływowymi, termicznymi i konstrukcyjnymi. Związane jest to ze wsparciem, które udzielam studentom w kwestiach technicznych, przy planowaniu ich kolejnego zestawu, tym razem na bazie kegów. Piwo mnie nie interesuje - nie używam. :-)

 

Przy okazji widzę, że można tu wyłowić wiele fachowych tematów do dyskusji angażujących duże grono. :beer:

 

Jak dotąd poruszałem tylko jeden temat związany z piwem:

 

 

Stara kaszubska legenda głosi, że na dnie jeziora spoczywa granitowa płyta nagrobna, którą wieki temu zamówił na grób swojej żony, bogaty właściciel kaszubskiej wioski. Na płycie widniał napis "ignem gladio ne fodito". Czemu taki nikt już nie pamięta.. Jedyne co wiadomo jeszcze o tej płycie to to, że właściciel zapłacił za nią 10 korców zboża, dokładnie tyle zboża, ile płyta ważyła. Płytę granitową przewożono zimą na saniach po skutym lodem jeziorze. Nie takie rzeczy przewożono przez jezioro, a jednak pod saniami lód się załamał i płyta spoczęła na dnie jeziora w jego najgłębszej części. Grupa płetwonurków biwakujących we wsi Chmielno szczęśliwym trafem natrafiła na płaski kamień na dnie jeziora. Okazało się, że to właśnie ta dawno temu zatopiona płyta nagrobna. Płetwonurkowie postanowili wyciągnąć płytę. Obwiązali ją grubą, mocną liną ale głaz był tak ciężki, że żadną łódką nie byli w stanie go podnieść z dna. Jeden z nich (a był to student z Opola) wpadł na pomysł by przywiązać do niego puste kegi po piwie. Odpowiednia liczba pustych kegów uniesie płytę w wodzie jak baloniki napełnione wodorem mogą unieść mały kamień w powietrzu. Zanim to zrobili zebrali niezbędne informacje by wyliczyć ile potrzeba pustych "kegów" po piwie (czyli beczek 50litrowych ważących 7kg). Dowiedzieli się, że ówczesny korzec to było około 64 kg owsa a granit ma gęstość 2700kg/m3. Spryciarze pożyczyli kegi od kilku właścicieli okolicznych knajpek z piwem, wciągali jeden po drugim pod wodę i przywiązywali do płyty (kegi! a nie właścicieli jakby ktoś miał wątpliwości). Na to by płyta uniosła się sama zabrakło im jedynie 2 kegów. Wystarczyło to jednak by dało się podciągnąć do góry ten "kamień z kegowymi balonami" i doholować do brzegu. Znaleziskiem zainteresował się pomorski konserwator zabytków ale to już inna bajka.

 

I tutaj jest pytanie: ile użyto kegów?

 

 

Z czytania forum szykują mi się następne tematy:

 

Jak dotąd mój numer 1 to: Delta T w wątku Chodzenie

numer 2: przepływ półlaminarny

numer 3: zmywarkowi piwowarzy

numer 4: Peltier kontra PET z wodą

numer 5: Nieszczelności i kawitacja Filtracja - zapowietrzanie weżyka

 

 

Gdyby ktoś miał jakąś ciekawą problemową zagadkę dla studentów, niekoniecznie piwną - piszcie. :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gdyby ktoś miał jakąś ciekawą problemową zagadkę dla studentów, niekoniecznie piwną - piszcie. :)

Studentom, zwyczajnie, po ludzku współczuję :rolleyes:

chociażby dlatego że przepływy zdawałem dwa razy,z techniką cieplną też się bujałem na warunku :beer:

 

Szukasz tematów dla studentów? Proszę bardzo: chłodnica glikolowa w obiegu zamkniętym, jak moc pompy i powierzchnia wymiany (+moc wentylatora) dla godzinnego zejścia brzeczki z 90 do 25°C :) oszczędzajmy wodę, a co !

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie tyle szukam tematów ale odkrywam nowe obszary i na podstawie wypowiedzi poznaję rzeczywiste problemy, co ułatwić mi może zwiększenie zaangażowania moich klientów, w rozwiązywaniem ciekawych zagadnień.

 

OK. Tylko brak danych o energii cieplnej do odebrania z brzeczki - spadek temperatury nic nie mówi, jeśli nie ma podanej objętości i temperatury otoczenia. Jak się okaże, że tu może być gorący upalny dzień i 28 w cieniu, to trzeba będzie kombinować jeszcze z dmuchaniem na wilgotny ręcznik, bo przecież zastosowanie modułów pelitera energetycznie się nie opłaca, jeśli chcemy zrobić układ oszczędzający nie tylko wodę ale i pieniądze. Skoro głównym kryterium jest cena to potrzebna będzie jeszcze informacja o częstości użycia aparatury, aby inwestycja w sprzęt zwróciła się (np. po roku). :beer:

 

W każdym bądź razie zlecenie przyjęte. Chłopaki się ucieszą. Termin realizacji na Mikołaja. :-)

Edytowane przez pitsa

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

zakładając wyporność kega 43 kg (tak naprawdę może być trochę większa) wychodzi że dla podniesienia płyty trzeba 9,4 Kega, czyli do płyty było przywiązanych 8 kegów.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
OK. Tylko brak danych o energii cieplnej do odebrania z brzeczki - spadek temperatury nic nie mówi, jeśli nie ma podanej objętości i temperatury otoczenia. Jak się okaże, że tu może być gorący upalny dzień i 28 w cieniu, to trzeba będzie kombinować jeszcze z dmuchaniem na wilgotny ręcznik, bo przecież zastosowanie modułów pelitera energetycznie się nie opłaca, jeśli chcemy zrobić układ oszczędzający nie tylko wodę ale i pieniądze. Skoro głównym kryterium jest cena to potrzebna będzie jeszcze informacja o częstości użycia aparatury, aby inwestycja w sprzęt zwróciła się (np. po roku). :beer:

No tak masz racje :

brzeczka 20l w pojemniku okrągłym plastikowym 30l, temperatura otoczenia dajmy na to 22°C, częstość użycia zależy od częstotliwości wysadzania przez piwowara :), ale załóżmy 1xtydzień.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mi też wychodzi, że do podniesienia płyty (bez zaokrągleń) trzeba 9,371 kega

 

Ciężar pozorny płyty 3951,7? [N] ? i wg Archimedesa faktycznie płyta zatonęła :beer:

Ciężar pozorny kega 421,6? [N] ? i wg Archimedesa keg pływa

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×