Skocz do zawartości

podwójna dawka drożdży do Brewkita


MSB_XIII

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuję za podpowiedzi. Zachowam jednak tą dodatkową saszetkę w lodówce. Może kiedyś jakies drożdżaki mi nie " ruszą" ? - przyda się na taką ewentualnosc . Experyment z podwójna dawką - faktycznie po namysle niby nie wiem co miałoby to dac .

Edytowane przez MSB_XIII
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

w fermentacji jest wyższy udział różnych związków, które nasz organizm gorzej trawi. Czysty alkohol to od razu idzie w aldehyd i jedyny problem to wydajność utleniania tego aldehydu, a te inne związki to nasz organizm się męczy i potem efekt jest jaki jest.

 

Dlatego w dużych browarach gdzie każdy dzień dłuższej fermentacji to straty i spadek produkcyjności zadaje się nadmiar drożdży i fermentacja kończy się po 3-4 dniach. Dlatego potem po sklepowym kac gorszy niż po naszym (po naszym prawie nie ma)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiktor, dałbyś namiary na jakąś literaturę o mikrobiologii drożdży piwowarskich, szczególnie zainteresowały mnie te przyćmione chwałą "alkohologenezy" szlaki metaboliczne, o których produktach raczyłeś wspomnieć? :beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.