Skocz do zawartości
MSB_XIII

podwójna dawka drożdży do Brewkita

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , mam dodatkową saszetkę drożdży ( nadliczbową ) ze standardowej "puszki" . Zastanawiam się nad tym : jaki byłby efekt dodania podwójnej ilosci drożdży ? Co o tym sądzicie ?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Szkoda drożdży, zostaw sobie na rezerwę. Jedna saszetka z zestawu całkowicie wystarczy. Jak dasz dwie to pewnie szybciej przefermentuje.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Głowy nie dam ale raczej różnicy nie odczujesz.

Najlepiej sprawdź i daj znać co Ci wyszło z eksperymentu.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za podpowiedzi. Zachowam jednak tą dodatkową saszetkę w lodówce. Może kiedyś jakies drożdżaki mi nie " ruszą" ? - przyda się na taką ewentualnosc . Experyment z podwójna dawką - faktycznie po namysle niby nie wiem co miałoby to dac .

Edytowane przez MSB_XIII

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Może kiedyś jakies drożdżaki mi nie " ruszą" ? - przyda się na taką ewentualnosc .

No i O TYM GODKA :beer:

Edytowane przez pavulonek

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

O podwójnie chmielonym już słyszałem w TV :), ale podwójnie drożdżowe to coś nowego :beer: Jeżeli nie robisz rehydratacji to mniej więcej tak jakbyś dał jedną z rehydratacją.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
ogółem więcej drożdży to szybsza fermentacja, ale też większy efekt kacogenny...

" kacogenny" możesz rozwinąc mysl ?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

w fermentacji jest wyższy udział różnych związków, które nasz organizm gorzej trawi. Czysty alkohol to od razu idzie w aldehyd i jedyny problem to wydajność utleniania tego aldehydu, a te inne związki to nasz organizm się męczy i potem efekt jest jaki jest.

 

Dlatego w dużych browarach gdzie każdy dzień dłuższej fermentacji to straty i spadek produkcyjności zadaje się nadmiar drożdży i fermentacja kończy się po 3-4 dniach. Dlatego potem po sklepowym kac gorszy niż po naszym (po naszym prawie nie ma)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Wiktor, dałbyś namiary na jakąś literaturę o mikrobiologii drożdży piwowarskich, szczególnie zainteresowały mnie te przyćmione chwałą "alkohologenezy" szlaki metaboliczne, o których produktach raczyłeś wspomnieć? :beer:

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×