Jump to content
Sign in to follow this  
MSB_XIII

podwójna dawka drożdży do Brewkita

Recommended Posts

Witam , mam dodatkową saszetkę drożdży ( nadliczbową ) ze standardowej "puszki" . Zastanawiam się nad tym : jaki byłby efekt dodania podwójnej ilosci drożdży ? Co o tym sądzicie ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Głowy nie dam ale raczej różnicy nie odczujesz.

Najlepiej sprawdź i daj znać co Ci wyszło z eksperymentu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję za podpowiedzi. Zachowam jednak tą dodatkową saszetkę w lodówce. Może kiedyś jakies drożdżaki mi nie " ruszą" ? - przyda się na taką ewentualnosc . Experyment z podwójna dawką - faktycznie po namysle niby nie wiem co miałoby to dac .

Edited by MSB_XIII

Share this post


Link to post
Share on other sites
Może kiedyś jakies drożdżaki mi nie " ruszą" ? - przyda się na taką ewentualnosc .

No i O TYM GODKA :beer:

Edited by pavulonek

Share this post


Link to post
Share on other sites

O podwójnie chmielonym już słyszałem w TV :), ale podwójnie drożdżowe to coś nowego :beer: Jeżeli nie robisz rehydratacji to mniej więcej tak jakbyś dał jedną z rehydratacją.

Share this post


Link to post
Share on other sites
ogółem więcej drożdży to szybsza fermentacja, ale też większy efekt kacogenny...

" kacogenny" możesz rozwinąc mysl ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

w fermentacji jest wyższy udział różnych związków, które nasz organizm gorzej trawi. Czysty alkohol to od razu idzie w aldehyd i jedyny problem to wydajność utleniania tego aldehydu, a te inne związki to nasz organizm się męczy i potem efekt jest jaki jest.

 

Dlatego w dużych browarach gdzie każdy dzień dłuższej fermentacji to straty i spadek produkcyjności zadaje się nadmiar drożdży i fermentacja kończy się po 3-4 dniach. Dlatego potem po sklepowym kac gorszy niż po naszym (po naszym prawie nie ma)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiktor, dałbyś namiary na jakąś literaturę o mikrobiologii drożdży piwowarskich, szczególnie zainteresowały mnie te przyćmione chwałą "alkohologenezy" szlaki metaboliczne, o których produktach raczyłeś wspomnieć? :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.