Jump to content
Sign in to follow this  
nivko

Za ciepła brzeczka ?

Recommended Posts

Witam zrobiłem wczoraj o godz 17 tej drugą warkę z puchy Coopers Lager + Ekstrakt Słodowy ( ciekły ) ( nauczka po ostatnim :lol:

 

Lecz mam małą obawę , zrobiłem jak w książce pisze tylko boje się ,że dosypałem drożdże piwowarskiej jak była temperatura powyżej 30 stopni :)

 

Temperatura to pokazywała się na zbiorniku jak wlałem 3 litry gorącej wody + puchę oraz ekstrakt i nie zmieniła się jak dolałem 20 litów ( wody mineralnej w temperaturze pokojowej )

 

Mam obawy czy drożdże nie zabiłem bo w rurce cisza jak makiem zasiał !! ( a mija doba )

 

Czy możliwe jest ,że fermentacja ruszy później ?

 

Po otwarciu zbiornika brzeczka wygląda i pachnie ładnie TYLKO RURKA NIE BULGOCZE , MOŻE SIĘ ZA BARDZO MARTWIĘ !!

 

 

jak myślicie a może fermentacja trwa tylko uwalnia się inaczej ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli jest piana na brzeczce, to wszystko jest ok. Jak nie ma, to poczekaj jeszcze dobę i jeśli się nie pojawi, to zadaj nową paczkę drożdży.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kurcze nie ma Piany dawajcie szybko namiary na jakieś drożdże ( bo nie mam żadnych ) , żeby to wszytko nie poszło do kibla:( POMOCY

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przepraszam za Panikę ale jest Piana :D nie za duża ale na całej powierzchni jest pianka :) KURCZE TYLKO CZEGO NIE BULGOCZE !!!

 

Wczoraj o godz 17 stej zrobiłem warzenie jest 20 następnego dnia :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fermentatory najczęściej są nieszczelnie . Tzn dekiel rzadko szczelnie domyka fermentator. Ja przynajmniej nie trafiłem do tej pory na taki , a mam 6 pojemników. CO2 uchodzi nie przez rurkę , tylko szczelinami pod pokrywką. Jeśli jest piana , to się nic nie przejmuj. Wszystko gra ,i nie zaglądaj do fermentatora za często. Narażasz wtedy piwo na niepotrzebne ryzyko infekcji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A może brzeczka była nienatleniona i drożdże nie miały warunków do szybkiego namnażania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

wątek co najmniej tak pasjonujący jakby ktoś w czasie rzeczywistym opisywał własnoręczne odbieranie porodu :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czytając kolejny fascynujący temat o bulgotaniu w rurce :lol:

 

musiałem dać upust swoim emocjom :)

 

mimo, że konkurs koszulkowy zakończony, oto moja propozycja:

Share this post


Link to post
Share on other sites

A co tu więcej ten temat rozwijać :lol: Jak wiele z takim zapytaniem spadnie niedługo na 2 stronę i nikt tam zaglądał nie będzie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
te krople na koszulce... w tym miejscu... tożto wygląda prawie jak niekotrolowana laktacja. Piwem oczywiście.

Zwłaszcza gdyby koszulkę założyła piwowarka :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ciągle nie bulgocze :) ale już nie zaglądam pierdziele w Piątek pakuje ( cukromierz ) i patrze

 

obok pojemnika czuć drożdże więc fermentator jest nie szczelny !:lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czwarty dzień nie bulgocze ale wyjaśniliśmy sobie ,że to wina nie szczelnego pojemnika filtracyjnego

 

ps. dzisiaj otworzyłem ,żeby zobaczyć co się dzieje i jest piana i to gęsta ale do około pojawił się brązowy kołnierz , wsadziłem cukromierz i pokazał 5 blg , więc nie można zlewać jeszcze do butelek . Martwi mnie ten mały kożuch:( na pianie pojawiają się małe brązowe plany ( może tak drożdże pracują )

 

Ostatnim razem jak robiłem warkę nie miałem tęgiego kozucha ale robiłem na cukrze a teraz na ekstrakcie słodowym w płynie

 

Zapach tez mi się wydaje ok wiec może nie doszło do jakiegoś zakażenia ? co wy na to ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.