Skocz do zawartości
Shooter

Starter na glukozie?

Rekomendowane odpowiedzi

Planuję w sobotę warzyć. Niestety nie mam ekstraktu na starter i na pewno nie dojdzie paczka z BA. Muszę rozruszać rozleniwione remontowo - budowlaną przerwą. Czy jest sens robić starter na glukozie? W końcu to mniej szlachetny środek fermentowalny, a może sobie odpuścić starter i zastosować drożdże suche?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Wszyscy odradzają robienie starterów na glukozie, drożdże się "nauczą" ją fermentować i nie będą chciały fermentować cukrów z brzeczki. Weź suche i będzie ok :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

No właśnie, też to kiedyś czytałem, ale uciekło z głowy :). Dlatego miałem wątpliwości, czy robić taki starter. Cóż drożdżaki mają jeszcze wakacje. :) :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Ja zrobiłem tak: zatarłem w zwykłym garnku 250g pilzneńskiego 30'+30', wysłodziłem przez pieluchę na sitku, po krótkim przegotowaniu zlałem do butelek 2x0,33l po soczku + 2x słoiki 0,9l, czyli ok.2,5l 10°Blg. Masz dwa zestawy starterowe (0,3l+0,9l) dla górniaków. Prawie za darmo.

Do soboty przecież spokojnie wystartują.

Edytowane przez pavulonek

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Ja zrobiłem tak: zatarłem w zwykłym garnku 250g pilzneńskiego 30'+30', wysłodziłem przez pieluchę na sitku, po krótkim przegotowaniu zlałem do butelek 2x0,33l po soczku + 2x słoiki 0,9l, czyli ok.2,5l 10°Blg. Masz dwa zestawy starterowe (0,3l+0,9l) dla górniaków. Prawie za darmo.

Do soboty przecież spokojnie wystartują.

Właśnie szukałem informacji jak zrobić starter zacierany, bo zamówienie z BA przyszło a ja zapomniałem o ekstrakcie.

 

Ale przyznam że nie do końca rozumiem ten przepis. :P

Co oznacza że zacierasz 30'+30'? Rozumiem że dwa razy po 30 minut? Ale dwa razy po 30 a nie raz 60? ;)

W jakiej temperaturze zacierasz?

 

Chciałbym otrzymać tylko 1 litr brzeczki bo więcej mi nie potrzeba. Czy w związku z tym 120 g pilzneńskiego wystarczy?

Zacieranie jednotemperaturowe (67oC) przez 60' w 1 litrze wody, a potem 1 litr do wysładzania.

Potem gotowanie przez godzinę i chłodzenie.

Da się to jakoś sprawdzić / policzyć przed zacieraniem jaką gęstość brzeczki można w ten sposób osiągnąć?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Właśnie szukałem informacji jak zrobić starter zacierany, bo zamówienie z BA przyszło a ja zapomniałem o ekstrakcie.

 

Ale przyznam że nie do końca rozumiem ten przepis. :P

Co oznacza że zacierasz 30'+30'? Rozumiem że dwa razy po 30 minut? Ale dwa razy po 30 a nie raz 60? ;)

W jakiej temperaturze zacierasz?

 

 

Chciałbym otrzymać tylko 1 litr brzeczki bo więcej mi nie potrzeba. Czy w związku z tym 120 g pilzneńskiego wystarczy?

Zacieranie jednotemperaturowe (67oC) przez 60' w 1 litrze wody, a potem 1 litr do wysładzania.

Potem gotowanie przez godzinę i chłodzenie.

 

 

Da się to jakoś sprawdzić / policzyć przed zacieraniem jaką gęstość brzeczki można w ten sposób osiągnąć?

30 minut w 62st + 30minut w 71st

 

Użyj mniej wody do zacierania i wysładzania i nie musisz gotować tak długo , wystarczy z 10 minut.

Edytowane przez bubuś

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za podpowiedź.

 

Dzisiaj uwarzyłem kolejnego Blonde Ale, więc po filtracji zlałem sobie jakieś resztki, potem dolałem chmieliny i wstawiłem do lodówki. Wyszło tego mniej więcej 1,3 litra. Jutro spróbuję zlać jak najwięcej z nad osadów, zagotować i mam nadzieję że otrzymam 1 litr o gęstości około 10oBlg.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×