Skocz do zawartości
Keleris

Czy to normalne

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich piwowarów;)

 

Mam pytanie odnośnie mojej pierwszej warki. Rzuciłem się od razu na głęboką wodę, bo jak coś mam robić to porządnie. Piwo wg receptury 12,5°Blg ze słodu Pilzeńskiego, samo zacieranie z dekoktem chyba bez problemu wyszło. Jednak czy fermentacja nie przebiegła za szybko? z 14,5°Blg (nie miałem większego garnka żeby zejść na 12,5, więc zostawiłem mocniejsze) po 36 godzinach spadło do 2,5°Blg a po 4 dniach poniżej 1°Blg. No wiec w czwartym dniu przelałem na cichą. Temperatura ok 20°C, drożdze Nottingham coś tam, takie w żółtym opakowaniu.

 

Czy to nie za szybka fermentacja? W smaku nie wyczuwam żadnego kwasu, szczerze bardziej piwnego smaku to raczej nie pamiętam, bo nie omieszkałem skosztować chociażby odrobinę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Może drożdże były głodne, a może uwarzyłeś tak dobrą brzeczkę. Nie stresuj się.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie stresuję się, po prostu wolałem zasięgnąć rady i ewentualnie w razie potrzeby coś zadziałać. Nawet jak piwo pójdzie w kanał, to doświadczenie zostanie w głowie ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
z 14,5°Blg (nie miałem większego garnka żeby zejść na 12,5, więc zostawiłem mocniejsze)

zawsze możesz rozcieńczyć wodą już w fermentorze

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przelałem już na cichą i nie chce otwierać fermentora, jak smak będzie za mocny to może przed butelkowaniem doleje ze 2-3 litry wody. Chyba że to za późno na rozcieńczanie. Jeśli tak wybijcie mi z głowy ten pomysł :)

 

Dzięki za komplementy ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Rozcieńczać nie ma sensu bo oprócz alkoholu spadnie Ci ekstrakt.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziś rozlałem, dodałem pół litra wody jedynie do refermentacji. Wygląda ok, w smaku trochę czuć te drożdże, ale mam nadzieje że to się zmieni po leżakowaniu. Dzięki za porady;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×