Skocz do zawartości

III Poznański Konkurs Piw Domowych - 26.11.2011


dżony

Rekomendowane odpowiedzi

Mój lambik:

 

Warka #91 - Lambicus Piatzii

 

Piwo w stylu Lambic

Przewidywane OG: 13.1 Blg, FG: 1.5 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 75%

IBU ~5 Kolor 7 EBC

 

skład:

weyermann pils 3.10 kg

płatki pszenne 2.20 kg

 

zacieranie

40* - 15'

50* - 15'

66*->64* - 45'

71->70* - 30'

->76*

 

wysładzanie wodą 90* (!)

 

gotowanie 90'

lubelski '06 gr. postarzony w piekarniku i przewietrzony ~0.5% a-k 85 g 90'

 

drożdże S-33 do głównej fermentacji

Wyeast Lambic Blend do fermentacji cichej

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo proszę laureatów o dane receptur do wpisania na wiki. Jeżeli ktoś ma ochotę to można również samemu wpisać, w pomocy jest opisane jak używać szablonów.

 

Cieszę się bardzo, że pomożesz mi wpisywaniu receptur, coś ostatnimi czasy nie mogłem znależć na to czasu/ochoty.

 

Mój lambik jest w moim wątku, ale myślę że nie ma sensu go wpisywać bo on nie za bardzo stylowy i nie za rewelacyjny jak na piwo które warto kopiować :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mój Belgian Blond Ale

 

Warka #74, warzone 23.07.2011, 15,3 BLG

 

skład:

 

pilzneński 3,6 kg

pszeniczny 0,7

wiedeński 0,5

biscuit 0,2

miód od teścia 0,3 kg (tzw. tajny składnik)

 

zacieranie (w 14l wody T=61*)

 

57* - 10'

62* - 35'

72* - 20' -> mash out

 

wysładzanie 7,5L + 5,5L

 

Gotowanie 70 minut

 

Chmielenie

 

Hallertauer Tradition 6,5% 10g (60')

Marynka 8,2% 10g (60')

East Kent Golding 4,0% 7g (25')

Challneger 7,0% 7g (25')

Saaz 4,4% 7g (25')

 

zadane gęstwą Weast 3522 (Belgian Ardennes)

 

Fermentacja burzliwa 7 dni, T=21*

Fermentacja cicha 15 dni, T=19* (BLG końcowe 2,5)

 

Rozlew 175g glukozy na 20L

 

Pozdrawiam,

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mój lambik:

Warka #91 - Lambicus Piatzii

 

Dziękuję, receptura wpisana na wiki.

 

Bardzo proszę o uzupełnienie na stronie danych na temat fermentacji, rozlewu i czasu leżakowania przed konkursem. W interesujących miejscach pozostawiłem zera. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.