Jump to content
dżony

III Poznański Konkurs Piw Domowych - 26.11.2011

Recommended Posts

W imieniu organizatorów, chciałbym zaprosić Was do udziału w III Poznańskim Konkursie Piw Domowych, który jak co roku odbędzie się równolegle z Giełdą Poznańską (już piątą) w sali zakładów "Fawor" przy Rondzie Żegrze (u zbiegu ulic: Żegrze, Hetmańskiej i Unii Lubelskiej) w godzinach od 8 rano do 12 w sobotę, 26 listopada 2011.

 

W konkursie ustalone zostały dwie główne kategorie: Weizen 15A oraz Belgian Blond Ale18A (wg BJCP) oraz kategoria specjalna - Lambik owocowy.

 

Regulamin konkursu:

 

1. W III Poznańskim Konkursie Piw Domowych udział mogą brać jedynie osoby pełnoletnie.

 

2. W Konkursie ustalono dwie kategorie główne - Weizen 15A oraz Belgian Blond Ale18A (wg BJCP) oraz jedną specjalną - Lambik owocowy.

 

3. Aby wziąć udział w Konkursie należy poprawnie wypełnić Formularz Zgłoszenia i załączyć go do zgłaszanego piwa. Do każdej kategorii należy wypełnić osobny Formularz.

 

4. Termin dostarczenia piwa Organizatorom upływa z dniem 21 listopada 2011.

 

5. Do Konkursu należy dostarczyć piwo w butelkach o pojemności 0,5 litra w ilości 4 sztuki lub 0,33 litra w ilości 5 sztuk. Butelki nie mogą mieć trwale naklejonych etykiet. Dopuszcza się etykiety zamocowane na butelce np. gumką - recepturką lub oznaczenie na kapslu.

 

6. Uczestnicy konkursu mogą wystawić po jednym piwie z każdej kategorii.

 

7. W przypadku zgłoszenia więcej niż 15 piw w danej kategorii, Organizator zastrzega sobie prawo do wstępnej eliminacji, której celem będzie wyłonienie nie więcej niż 15 piw. Do przeprowadzenia eliminacji, powołana zostanie odrębna komisja sędziowska, która będzie oceniać piwa w ustalonym terminie poprzedzającym Konkurs. 8. Piwa Konkursowe oceniać będzie Komisja, skład której będzie ogłoszony zostanie przed rozpoczęciem Konkursu. Decyzja Komisji i końcowa ocena jest ostateczna i niepodważalna.

 

9. W wypadku dwóch (lub więcej) miejsc ex aequo - decydujący głos należy do Przewodniczącego Komisji.

 

10. Piwa w Konkursie oceniane będą przez Jury anonimowo.

 

11. Udział w Konkursie jest bezpłatny.

 

12. Piwo na Konkurs należy nadesłać/dostarczyć pod adres: "Piwa Świata", ul Głogowska 115, 60-266 Poznań z dopiskiem "KONKURS".

 

13. Uczestnik Konkursu w wypełnionym Formularzu oświadcza, że wyraża zgodę na przetwarzanie jego danych osobowych oraz na ujawnienie i publikację receptury.

 

14. W Formularzu Zgłoszenia należy bezwzględnie podać: datę warzenia warki, rodzaj użytego surowca: ziarno/ekstrakt oraz stężenie brzeczki nastawnej.

 

15. Każdy piwowar, którego piwo weźmie udział w Konkursie, otrzyma metryczkę z oceną

swojego piwa i ewentualnymi uwagami jurorów Konkursu.

 

16. Organizatorzy Konkursu zastrzegają sobie prawo do częściowej lub całkowitej zmiany powyższego regulaminu bez uprzedniego powiadomienia.

Odnośnie kategorii specjalnej: jakich trunków oczekujemy? Przede wszystkim wyraźnie owocowych, przy czym niedających zapomnieć, że bazą całości jest charakterystyczne piwo: kwaśne, ściągające, delikatnie ziemiste, o zapachu końskiej derki i niekiedy minimalnie octowe; wytworzone w całości za pomocą fermentacji spontanicznej lub mieszanej z dodatkiem dzikich drożdży i bakterii. Solidnie nagazowane. W efekcie użycia tradycyjnych metod - maksymalnie odfermentowane, wytrawne i niesłodkie.

Zatem, jeśli chowacie w piwniczce kilka butelek dojrzałego, albo jeszcze leżakującego lambika, to śmiało go wysyłajcie, bo zważywszy na "egzotykę" kategorii, konkurencja może wcale nie być duża.

 

Jeśli chodzi o techniczne sprawy oceny tych piw, to sędziowie w trakcie oceny będą informowani o składzie użytych owoców. Także niezbędne będzie wpisanie w formularzu zgłoszeniowym, co dokładnie dorzuciliście do Waszego piwa.

 

Sam formularz pojawi się w październiku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zamieszczam obiecany formularz zgłoszeniowy oraz regulamin po modyfikacji.

 

Regulamin konkursu

 

1. W III Poznańskim Konkursie Piw Domowych udział mogą brać jedynie osoby pełnoletnie.

 

2. W Konkursie ustalono dwie kategorie główne - Weizen 15A oraz Belgian Blond Ale18A (wg BJCP) oraz jedną specjalną: Lambic Owocowy.

 

3. Aby wziąć udział w Konkursie należy poprawnie wypełnić Formularz Zgłoszenia i załączyć go do zgłaszanego piwa. Do każdej kategorii należy wypełnić osobny Formularz.

 

4. Termin dostarczenia piwa Organizatorom upływa z dniem 21 listopada 2011.

 

5. Do Konkursu należy dostarczyć piwo w butelkach o pojemności 0,5 litra w ilości 4 sztuki lub 0,33 litra w ilości 5 sztuk ? dla kategorii specjalnej wystarczą 3x0,5l lub 4x0,33l. Butelki nie mogą mieć trwale naklejonych etykiet. Dopuszcza się etykiety zamocowane na butelce np. gumką - recepturką lub oznaczenie na kapslu.

 

6. Uczestnicy konkursu mogą wystawić po jednym piwie z każdej kategorii.

 

7. W przypadku zgłoszenia więcej niż 15 piw w danej kategorii, Organizator zastrzega sobie prawo do wstępnej eliminacji, której celem będzie wyłonienie nie więcej niż 15 piw. Do przeprowadzenia eliminacji, powołana zostanie odrębna komisja sędziowska, która będzie oceniać piwa w ustalonym terminie poprzedzającym Konkurs.

 

8. Piwa Konkursowe oceniać będzie Komisja, skład której będzie ogłoszony zostanie przed rozpoczęciem Konkursu. Decyzja Komisji i końcowa ocena jest ostateczna i niepodważalna.

 

9. W wypadku dwóch (lub więcej) miejsc ex aequo - decydujący głos należy do Przewodniczącego Komisji.

 

10. Gdy w danej kategorii zgłoszonych zostanie mniej niż cztery piwa, wtedy ocena tych piw jest odwołana, a uczestnicy otrzymają upominki.

 

11. Butelki zgłoszone do kategorii Weizen zostaną odpowiednio zamieszane przed konkursem poprzez ich dwukrotne odwrócenie.

 

12. Piwa w Konkursie oceniane będą przez Jury anonimowo.

 

13. Udział w Konkursie jest bezpłatny.

 

14. Piwo na Konkurs należy nadesłać/dostarczyć pod adres: "Piwa Świata", ul Głogowska 115, 60-266 Poznań z dopiskiem "KONKURS".

 

15. Uczestnik Konkursu w wypełnionym Formularzu oświadcza, że wyraża zgodę na przetwarzanie jego danych osobowych oraz na ujawnienie i publikację receptury.

 

16. W Formularzu Zgłoszenia należy bezwzględnie podać: datę warzenia warki, rodzaj użytego surowca: ziarno/ekstrakt oraz stężenie brzeczki nastawnej.

 

17. Każdy piwowar, którego piwo weźmie udział w Konkursie, otrzyma metryczkę z oceną

swojego piwa i ewentualnymi uwagami jurorów Konkursu.

 

18. Organizatorzy Konkursu zastrzegają sobie prawo do częściowej lub całkowitej zmiany powyższego regulaminu bez uprzedniego powiadomienia.

FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dwa słowa o sponsorach fundujących nagrody dla laureatów III Poznańskiego Konkursu Piw Domowych. W tym roku grono sponsorów się powiększyło, ale na razie nie podam jakie nagrody przypadną za poszczególne miejsca. Oto lista fundatorów:

 

1. Sklep Piwa Świata przy ul. Głogowskiej 115 w Poznaniu

 

2. Kriek Belgian Pub & Cafe przy ul. Wodnej 23 w Poznaniu

 

3. Sklep internetowy BROWAMATOR

 

4. Sklep internetowy CENTRUM PIWOWARSTWA

 

5. Słodownia Soufflet Polska sp. z o.o.

Share this post


Link to post
Share on other sites

pszenica poszla, zapomnialem tylko na pudle dopisac "KONKURS" ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam wszystkich!

Dzisiaj razem z Interpidem rozpakowaliśmy wszystkie nadesłane paczki, oraz te przywiezione z giełdy w Katowicach. Zakodowałem wszystkie butelki, zarówno do eliminacji jak i na konkurs. Podaję aktualną listę uczestników:

- kategoria Weizen:

1. Marek Bakalarski (Gutimar)

2. Marek Duszyński (Mdusz)

3. Czesław Dziełak (Dagome)

4. Damian Gacioch (Damian_ia4)

5. Krzysztof Juszczak (josefik)

6. Marcin Kamiński (Ukko)

7. Michał Kiziński (Kaz)

8. Łukasz Kojro (Związkowiec)

9. Marcin Kołodziejczyk (Kolomar)

10. Tymoteusz Leśniak

11. Agnieszka Łopata (AgaL)

12. Piotr Mazur (Pepo)

13. Sebastian Pawłowski (Sebpa)

14. Marek Sikorski (Mareks)

15. Piotr Skibiński (Pika3)

16. Andrzej Smyk (Anteks)

17. Tomasz Soboń (Somek)

18. Jacek Stachowski (Stasiek)

 

- kategoria Belgian Blond Ale

1. Maciej i Przemysław Domagalscy (Maciej i Przemo)

2. Marek Duszyński (Mdusz)

3. Czesław Dziełak (Dagome)

4. Damian Gacioch (Damian_ia4)

5. Łukasz Jajecznica (Ljajecznica)

6. Krzysztof Kula (Kuli)

7. Łukasz Kojro (Związkowiec)

8. Agnieszka Łopata (AgaL)

9. Robert Orszulak (Skybent)

10. Tomasz Rogaczewski (tieroo)

11. Marek Sikorski (Mareks)

12. Andrzej Smyk (Anteks)

13. Adam Wróbel (Pieron, MWA)

 

- kategoria Lambik Owocowy

1. Szymon Kierszniowski (Sziszi)

2. Andrzej Lis (AndrewZG)

3. Wojciech Szała (Wogosz)

4. Adam Wróbel (Pieron, MWA)

5. Piotr Wypych (Coder)

 

Wszystkie piwa dotarły nieuszkodzone. Życzę sukcesów!

Edited by wogosz

Share this post


Link to post
Share on other sites
Niekoniecznie, będzie 18 :)
4. Termin dostarczenia piwa Organizatorom upływa z dniem 21 listopada 2011.

jak sądzę podana lista jest chyba już zamknięta...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam wszystkich!

... Podaję aktualną listę uczestników:

Lista jest aktualna a nie ostateczna :)

Moje piwo też jest zgłoszone. :)

Edited by josefik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zanim jeszcze Wojtek vel wogosz zapoda ranking zwycięzców, już teraz chciałbym serdecznie pogratulować wszystkim nagrodzonym :) Piwa do degustacji, oczywiście te z browarów domowych, czyli "Szał Piw" i "Pod Starą Pipą" wyśmienite, szczególnie AIPA warzona "po pijaku" przez opisywaną już na tym forum pewną grupę :) Piwa z Fortuny "Miodowe", "Czarne", "Pilsner", "Pszeniczne" i "Koźlak" takie sobie, bez szału. Najlepszy z tej grupy jak dla mnie to "Koźlak", ale też nie powala.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.