Skocz do zawartości
Jacenty

Zasada ograniczonego zaufania jadnak.

Rekomendowane odpowiedzi

Porządny kocioł, sterownik, ustawianie etapów temperatur wydawałoby się, że tylko ustawić i spokojnie pić piwko w czasie, gdy sterownik wszystko za nas robi.Niestety.Warzyłem IRA, wszystko wyglądało normalnie, ale coś mnie tknęło. Pod koniec zacierania postanowiłem skontrolować termometrem wskazania czujnika. I szok! Zamiast 72st, które wskazywał czujnik na termometrze było 84! Chwila wahania czy warto w ogóle kończyć tą warkę, ale w końcu stwierdziłem, że wylać zawsze zdążę. Okazało się, że czujnik się zepsuł i w efekcie nie mam zielonego pojęcia, w jakich temperaturach cały proces przebiegał. To dopiero będzie ciekawe doświadczenie, uwarzyć piwo nie mając żadnej kontroli nad całym procesem. Bez entuzjazmu, ale skończyłem warzenie i zlałem na burzliwą. Od dzisiaj będę stosował zasadę ograniczonego zaufania i podwójną kontrolę procesów.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Mogłeś spróbować samej brzeczki, jak wiesz jak powinna smakować brzeczka jakiegokolwiek ALE to miałbyś szanse wychwycić możliwe różnice.

Mało osób próbuje brzeczki przed fermentacja aczkolwiek tutaj mamy sytuacje gdzie by się to przydało:)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Po problemach z kontrolą temperatury zacierania powinna być proba jodowa, w brzeczce może być skrobia. Ratunkiem jest przeciągnięcie w czasie zacierania po obniżeniu temperatury i dodaniu słodu pilzneńskiego, jego enzymy uratują brzeczke.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×