Skocz do zawartości
ukko

Belgian Tripel

Rekomendowane odpowiedzi

Po wakacyjnej przerwie pora ruszyć z warzeniem. Odgrzewam pomysł sprzed wakaci czyli Belgian Tripel, proszę więc o uwagi do mojej receptury

 

Słód pilzneński 6kg

Cukier 1 kg

gorycz:Marynka 25g

aromat:Sybilla 10 g

 

Zacieranie:

 

Na start 18 l wody

 

63-64°C - 25 min

71-72°C - 35 min

 

Wysładzanie do objętości ok 22l brzeczki

 

Chmielenie

 

Marynka - 25g 60 min

Sybilla - 10 g 5 min

Cukier 5 min

 

Fermentacja 22-23 C

drozdze Safbrew S-33

Edytowane przez ukko

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

z drożdży suchych to lepiej t-58

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli już mowa o T-58 i tak mocnym docelowo piwie, to radzę uważać na fermentację - 21 stopni przy gęstości nastawnej ok 17BLG dało niezbyt przyjemne posmaki. Podobne piwo, fermentowane w 19, było już lepsze, ale chyba dalsze obniżenie temperatury dałoby lepszy efekt.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Spotkałem się na wiki z recepturą na tripla z użyciem drożdży S-33, na forum też ktoś kiedyś pisał stąd mój pomysł na ich wykorzystanie. Faktycznie, charakteryzuje je płytkie odfermentowanie, choć jak sięgam pamięcią to piwa ktore na nich już robiłem odfermentowywały naprawdę porządnie (do 2-2,5 °Blg) Z tym że były to piwa o gęstości początkowej 11-12,5 °Blg , doświadczenia z piwami mocnymi jeszcze nie mam.

Edytowane przez ukko

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Jeśli już mowa o T-58 i tak mocnym docelowo piwie, to radzę uważać na fermentację - 21 stopni przy gęstości nastawnej ok 17BLG dało niezbyt przyjemne posmaki. Podobne piwo, fermentowane w 19, było już lepsze, ale chyba dalsze obniżenie temperatury dałoby lepszy efekt.

Czym niższa temperatura tym te drożdże robią się bardziej neutralne, ale nie o to przecież w belgijskich piwach chodzi. Problem w tym, że posmak jaki zostawiają te drożdże faktycznie jest jakiś "dziwny".

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kilka osób ostatnio oferowało gęstwę THG jeśli lokalizacja umożliwia ci odbiór tych drożdży to polecam Ci takie rozwiązanie.

Drożdże suche w tym wypadku to "półśrodek".

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Robiłem Tripel'a na S-33 - odfermentowało z 17 do 3°Blg więc całkiem nieźle, jednak nie polecałbym z uwagi na posmaki. Nie jest to czysty Tripel ale muszę dodać, że też jest bardzo smaczny :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Robiłem Tripel'a na S-33 - odfermentowało z 17 do 3°Blg więc całkiem nieźle, jednak nie polecałbym z uwagi na posmaki. Nie jest to czysty Tripel ale muszę dodać, że też jest bardzo smaczny :)

No właśnie elroy zapytany w tym temacie też odradzał gorąco S-33. Skąd w takim razie w wygranym piwie takie drożdze ?

 

sirvantes: a do czego byś porównał takiego tripla w smaku?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
No właśnie elroy zapytany w tym temacie też odradzał gorąco S-33. Skąd w takim razie w wygranym piwie takie drożdze ?

 

sirvantes: a do czego byś porównał takiego tripla w smaku?

Jest dość wytrawny w smaku czyli owocowo-miodowy ale wyczuwalna jest też taka cierpka nutka (kojarzy mi się to z cierpkością w piwach żytnich).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

czy ktoś wie, ile powinien leżakować tripel robiony z 19°Blg by osiagnąć pełnię smaku?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mój leżakuje od końca sierpnia. Ma prawie dwa i pół miesiąca i już jest wyśmienity! Nie ma co zbytnio czekać ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Mój leżakuje od końca sierpnia. Ma prawie dwa i pół miesiąca i już jest wyśmienity! Nie ma co zbytnio czekać ;)

toż ja właśnie podpijam tego tripla smakując sobie ale pomny informacji udzielonych przez piwowarów podczas ostatniego festiwalu piwa, że (akurat strong scotch ale) powinno dłuzej poleżakować niż 5 m-cy sam juz nie wiem.... mi smakuje bardzo juz teraz - małonka narzeka, że tego się nie da wypić :rolleyes: i co tu robić?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Uwarzyć coś specjalnie dla małżonki ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

małżonka ma wypaczony gust - ciągle dopomina się bittera zrobionego z puchy pare lat temu :/

;):smilies:;):);):/

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mój leży od czerwca, pierwsza butelka otworzona była w sierpniu i teraz raz w miesiącu jedną/dwie otwieram. Odnoszę wrażenie że z miesiąca na miesiąc coraz bardziej się "układa" smak.

Zauważyła to także moja żona która jeśli o trunki jakiekolwiek chodzi to jest wybredna .. także coś w tym jest.

 

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×