Jump to content
Sign in to follow this  
yemu

objętość gotowanej brzeczki a nachmielenie

Recommended Posts

Witam,

bawiąc się BeerSmithem zauważyłem, że na prognozowany poziom nachmielenia (IBU) bezpośredni wpływ ma objętość brzeczki, w której gotowany jest chmiel. Czyli ta sama ilość chmielu przy większej objętości daje większe nachmielenie. Czy rzeczywiście tak jest, czy to jakiś dziwny bug w programie?

Pozdrawiam

y

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam,

bawiąc się BeerSmithem zauważyłem, że na prognozowany poziom nachmielenia (IBU) bezpośredni wpływ ma objętość brzeczki, w której gotowany jest chmiel. Czyli ta sama ilość chmielu przy większej objętości daje większe nachmielenie. Czy rzeczywiście tak jest, czy to jakiś dziwny bug w programie?

Pozdrawiam

y

Powinno dawać mniejsze, także raczej bug.

Share this post


Link to post
Share on other sites
bawiąc się BeerSmithem zauważyłem, że na prognozowany poziom nachmielenia (IBU) bezpośredni wpływ ma objętość brzeczki, w której gotowany jest chmiel. Czyli ta sama ilość chmielu przy większej objętości daje większe nachmielenie. Czy rzeczywiście tak jest, czy to jakiś dziwny bug w programie?

To zależy co masz na myśli, jeżeli większą objętość do gotowania, przy tej samej objętości końcowej (większe odparowanie) to tak, ma prawo tak być - w rzadszej brzeczce chmiel się lepiej rozpuszcza.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok, czyli widzę, że się nie zgadzacie w opiniach, albo ja czegoś nie rozumiem :-)

chodzi mi tylko o to, że jeśli ustawię sobie, że gotuję 10L przy objętości warki np. 20L (ze względu na to, że nie mam większego gara po gotowaniu zamierzam uzupełnić wodą mineralną), to mam prognozowane większe nachmielenie, niż przy gotowaniu 5L.

Share this post


Link to post
Share on other sites
ok, czyli widzę, że się nie zgadzacie w opiniach, albo ja czegoś nie rozumiem :-)

chodzi mi tylko o to, że jeśli ustawię sobie, że gotuję 10L przy objętości warki np. 20L (ze względu na to, że nie mam większego gara po gotowaniu zamierzam uzupełnić wodą mineralną), to mam prognozowane większe nachmielenie, niż przy gotowaniu 5L.

Tak, to jest prawidłowe zjawisko. 10L przyjmie więcej goryczki niż 5L.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sytuacja jakby podobna.

 

Planuje robić warki 22l o Blg wyższym o około 1-1,5°Blg i:

- otrzymaną brzeczkę np. o 13-13,5°Blg rozcieńczać do 12°Blg - w tym przypadku dodawałbym około 2-2,5l wody.

- w BS2 wprowadzam sobie już recepturę, która zakłada wyższy Blg więc mam policzone IBU przy tej wyższej gęstości.

 

Ale jak się ma owe rozcieńczanie brzeczki do wyliczonego IBU ? Co się dzieje wtedy z poziomem goryczki ? Mniemam, że spada ale ile? Czy można jakoś matematycznie to obliczyć aby wiedzieć jak dokonań korekty nachmielenia ?

 

Zdaje sobie sprawę, że pewnie to marginalny problem, widzę że wielu z Was dolewa wodę aby zmniejszyć gęstość, ale chciałem zrozumieć "proces" i "zasadę" co się dzieję w takim przypadku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znalazłem odpowiedź w tym artykule.

http://byo.com/compo...lume-techniques

 

Dokładnie w tym fragmencie tekstu:

 

To completely master high-gravity brewing calculations, all you need to know is one simple formula:

 

C1V1 = C2V2

 

where C is concentration and V is volume. The subscripts refer to the initial strong beer and resulting blended beer.

For calculating gravity, use “gravity points” — the decimal portion of specific gravity as an integer. For example, a specific gravity of 1.045 equals 45 “gravity points.” If you had 5 gallons (19 L) of wort at a specific gravity of 1.064, what would the gravity become if you diluted it to 7 gallons (26 L)? Substituting the values into the equation, we get 64(5) = X(7). Solving for X, we get 64(5)/7 = 45.7, or a specific gravity of almost 1.046. You can also use degrees Plato for these calculations.

You can use IBUs and SRM values as a concentration © in these equations for calculating bitterness and color values. For example, if your 5-gallon (19-L) batch of beer had 50 IBUs, the equation 50(5) = X (7) would give you the resulting IBUs in your 7-gallon (26-L) final beer. (It would be 35.7 IBUs.)

Using brewing software, such as ProMash, you can calculate your OG, IBUs and SRM for your strong beer. Then, you can calculate the values for the diluted beer using the “CV” formula. This way, the influence of wort gravity on bitterness will be taken into consideration.

 

Dla mojego przykładu (i IBU 30) rozcieńczenie brzeczki 2,75 litrami wody (z 13,5°Blg do 12°Blg) spowoduje zmniejszenie IBU do wartości 26,6.

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.