Jump to content
Sign in to follow this  
pieddro

badanie stopnia odfermentowania

Recommended Posts

Mam pytanie które nurtuje mnie od czasu ostatniej fermentacji burzliwej.

 

W 3 dniu fermentacji Grodzisza badałem °Blg lejąc z kranika. Wynik: 4°Blg.

Wyjątkowo (zupełnie z innego powodu otworzyłem pokrywę - oceniałem opad syfu) i pobrałem z rurki. Wynik: 3°Blg

Pytanie: Czy rozkład odfermentowania zmienia się z wysokością słupa, czy po prostu błąd pomiaru?

W momencie przelewania na cichą obydwa wyniki były zgrubsza porównywalne (na cukromierzu z biowinu, stąd "zgrubsza").

 

Pytam, bo robiłem pomiar codziennie zainteresowany krzywą fermentacji w stałej temp. mojej piwnicy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

może być rozkład temperatur w fermentorze - na górze płyn cieplejszy i gęstość mniejsza, na dole chłodniejsze i gęstość wyższa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
może być rozkład temperatur w fermentorze - na górze płyn cieplejszy i gęstość mniejsza, na dole chłodniejsze i gęstość wyższa.

A być to może. Mając stałą temp w pomieszczeniu bliską temp badania, założyłem że taka sama będzie w płynie ? Przy aktualnej fermentacji altbiera na wszelki wypadek sprawdzę temperaturę.

Share this post


Link to post
Share on other sites
może być rozkład temperatur w fermentorze - na górze płyn cieplejszy i gęstość mniejsza, na dole chłodniejsze i gęstość wyższa.

Opowiadasz. 1° Blg wymaga różnicy kilkunastu stopni Celsjusza. W trakcie fermentacji burzliwej możliwe są pewne różnice gęstości między dnem a powierzchnią (nim stężenia się wyrównają lżejsze składniki będą zbierać się u góry).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podczas fermentacji piwa a przed jego wyklarowaniem się w fermentatorze jest różnica w pomiarach Blg pomiędzy dolną, a górną częścią. Powód błachy, w górnej części jest mniej osadów w piwie, w dolnej częsci więcej, osady zafałszowują wyniki pomiarów.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Podczas fermentacji piwa a przed jego wyklarowaniem się w fermentatorze jest różnica w pomiarach Blg pomiędzy dolną, a górną częścią. Powód błachy, w górnej części jest mniej osadów w piwie, w dolnej częsci więcej, osady zafałszowują wyniki pomiarów.

Czy przeprowadziłeś jakieś testy w tym zakresie?

 

Z mojej wiedzy wynika, że na Blg wpływają tylko elementy rozpuszczalne w cieczy, zmętnienia i osady nie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

jest bardzo dużo czynników wpływających na odczyt - od fizycznych, jak temperatura czy nagazowanie (oba zależą od miejsca pobrania próbki) ale też np dokładność przyrządu: jak mamy cukromierz wyskalowany z dokładnością do 0,5 balinga, to odczyt mamy z dokładnością +/- 0,5 blg. To oznacza że mając 3,5 Blg przyrząd może wskazać 3 albo 4. Kolejna sprawa to czynnik ludzki, zawsze mierząc brzeczkę podstawową, będziemy mieli tendencję do zawyżania wyniku, a przy odczycie po fermentacji, zaniżać, bo będzie oznaczało to że zbliżamy się do upragnionego butelkowania.

 

Co do osadów, to osady nieopadające nie zmieniają odczytu. Jeśli coś opada to znaczy że ma wyższą gęstość i świeżo po pobraniu próbki będzie zmieniać odczyt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiktor, czy dobrze rozumiem, że polecasz taką procedurę:

pobrać próbę pomiarową do cylindra, przykryć i odstawić do opadnięcie ew. osadów. Mierzyć BLG gdy opadną. Tak?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wiktor, czy dobrze rozumiem, że polecasz taką procedurę:

pobrać próbę pomiarową do cylindra, przykryć i odstawić do opadnięcie ew. osadów. Mierzyć BLG gdy opadną. Tak?

tak ja robię, biorę próbkę z kotła, czekam chwilę aż opadnie osad gorący, przelewam do drugiego naczynia i chłodzę. A próbkę w czasie fermentacji dobrze jest rozgazować przelewając ją kilka razu z naczynia do naczynia. Kolejna sprawa to cukromierz - w pracy mam taki do 0,1 blg z korektą temperatury a i tak zdarzają mi się rozbieżności - np następnego dnia fermentacji piwo ma 0,1 więcej niż wczoraj. Przy cukromierzach z dokładnością 0,5 Blg błąd +/- 0,5 jest po prostu nieunikniony.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Podczas fermentacji piwa a przed jego wyklarowaniem się w fermentatorze jest różnica w pomiarach Blg pomiędzy dolną' date=' a górną częścią. Powód błachy, w górnej części jest mniej osadów w piwie, w dolnej częsci więcej, osady zafałszowują wyniki pomiarów.[/quote']

Czy przeprowadziłeś jakieś testy w tym zakresie?

 

Z mojej wiedzy wynika, że na Blg wpływają tylko elementy rozpuszczalne w cieczy, zmętnienia i osady nie.

Zdarzyło mi się prowadzić fermentację w fermentatorze z kranikiem. Przed opadnięciem osadów pobierałem próbki przez kranik i z góry - próbka pobrana przez kranik miała wartość wyższą o ok. 1 Blg. Po przefiltrowaniu przez warstwę gazy z watą próbki z kranika, jej wartość Blg wyrównała się z tą pobraną z góry.

Share this post


Link to post
Share on other sites

mam pytanie "przy okazji":

 

co to znaczy WYSOKOODFERMENTOWANE:

 

- czyli że było długo i intensywnie fermentowane skutkiem czego dużo cukrów zostało przerobionych i piwo ma niskie BLG?

 

- a może właśnie odwrotnie tzn piwo było krótko fermentowane skutkiem czego jest dość wysokie BLG?

 

z góry dzięki

przem

Share this post


Link to post
Share on other sites

to znaczy że piwo po fermentacji (niezależnie ile trwała) ma niski ekstrakt pozorny, czyli cukry wchodzące w ekstrakt zostały przefermentowane w wysokim stopniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.