Skocz do zawartości
pieddro

badanie stopnia odfermentowania

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie które nurtuje mnie od czasu ostatniej fermentacji burzliwej.

 

W 3 dniu fermentacji Grodzisza badałem °Blg lejąc z kranika. Wynik: 4°Blg.

Wyjątkowo (zupełnie z innego powodu otworzyłem pokrywę - oceniałem opad syfu) i pobrałem z rurki. Wynik: 3°Blg

Pytanie: Czy rozkład odfermentowania zmienia się z wysokością słupa, czy po prostu błąd pomiaru?

W momencie przelewania na cichą obydwa wyniki były zgrubsza porównywalne (na cukromierzu z biowinu, stąd "zgrubsza").

 

Pytam, bo robiłem pomiar codziennie zainteresowany krzywą fermentacji w stałej temp. mojej piwnicy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

może być rozkład temperatur w fermentorze - na górze płyn cieplejszy i gęstość mniejsza, na dole chłodniejsze i gęstość wyższa.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
może być rozkład temperatur w fermentorze - na górze płyn cieplejszy i gęstość mniejsza, na dole chłodniejsze i gęstość wyższa.

A być to może. Mając stałą temp w pomieszczeniu bliską temp badania, założyłem że taka sama będzie w płynie ? Przy aktualnej fermentacji altbiera na wszelki wypadek sprawdzę temperaturę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
może być rozkład temperatur w fermentorze - na górze płyn cieplejszy i gęstość mniejsza, na dole chłodniejsze i gęstość wyższa.

Opowiadasz. 1° Blg wymaga różnicy kilkunastu stopni Celsjusza. W trakcie fermentacji burzliwej możliwe są pewne różnice gęstości między dnem a powierzchnią (nim stężenia się wyrównają lżejsze składniki będą zbierać się u góry).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Podczas fermentacji piwa a przed jego wyklarowaniem się w fermentatorze jest różnica w pomiarach Blg pomiędzy dolną, a górną częścią. Powód błachy, w górnej części jest mniej osadów w piwie, w dolnej częsci więcej, osady zafałszowują wyniki pomiarów.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Podczas fermentacji piwa a przed jego wyklarowaniem się w fermentatorze jest różnica w pomiarach Blg pomiędzy dolną, a górną częścią. Powód błachy, w górnej części jest mniej osadów w piwie, w dolnej częsci więcej, osady zafałszowują wyniki pomiarów.

Czy przeprowadziłeś jakieś testy w tym zakresie?

 

Z mojej wiedzy wynika, że na Blg wpływają tylko elementy rozpuszczalne w cieczy, zmętnienia i osady nie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

jest bardzo dużo czynników wpływających na odczyt - od fizycznych, jak temperatura czy nagazowanie (oba zależą od miejsca pobrania próbki) ale też np dokładność przyrządu: jak mamy cukromierz wyskalowany z dokładnością do 0,5 balinga, to odczyt mamy z dokładnością +/- 0,5 blg. To oznacza że mając 3,5 Blg przyrząd może wskazać 3 albo 4. Kolejna sprawa to czynnik ludzki, zawsze mierząc brzeczkę podstawową, będziemy mieli tendencję do zawyżania wyniku, a przy odczycie po fermentacji, zaniżać, bo będzie oznaczało to że zbliżamy się do upragnionego butelkowania.

 

Co do osadów, to osady nieopadające nie zmieniają odczytu. Jeśli coś opada to znaczy że ma wyższą gęstość i świeżo po pobraniu próbki będzie zmieniać odczyt.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wiktor, czy dobrze rozumiem, że polecasz taką procedurę:

pobrać próbę pomiarową do cylindra, przykryć i odstawić do opadnięcie ew. osadów. Mierzyć BLG gdy opadną. Tak?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Wiktor, czy dobrze rozumiem, że polecasz taką procedurę:

pobrać próbę pomiarową do cylindra, przykryć i odstawić do opadnięcie ew. osadów. Mierzyć BLG gdy opadną. Tak?

tak ja robię, biorę próbkę z kotła, czekam chwilę aż opadnie osad gorący, przelewam do drugiego naczynia i chłodzę. A próbkę w czasie fermentacji dobrze jest rozgazować przelewając ją kilka razu z naczynia do naczynia. Kolejna sprawa to cukromierz - w pracy mam taki do 0,1 blg z korektą temperatury a i tak zdarzają mi się rozbieżności - np następnego dnia fermentacji piwo ma 0,1 więcej niż wczoraj. Przy cukromierzach z dokładnością 0,5 Blg błąd +/- 0,5 jest po prostu nieunikniony.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Podczas fermentacji piwa a przed jego wyklarowaniem się w fermentatorze jest różnica w pomiarach Blg pomiędzy dolną' date=' a górną częścią. Powód błachy, w górnej części jest mniej osadów w piwie, w dolnej częsci więcej, osady zafałszowują wyniki pomiarów.[/quote']

Czy przeprowadziłeś jakieś testy w tym zakresie?

 

Z mojej wiedzy wynika, że na Blg wpływają tylko elementy rozpuszczalne w cieczy, zmętnienia i osady nie.

Zdarzyło mi się prowadzić fermentację w fermentatorze z kranikiem. Przed opadnięciem osadów pobierałem próbki przez kranik i z góry - próbka pobrana przez kranik miała wartość wyższą o ok. 1 Blg. Po przefiltrowaniu przez warstwę gazy z watą próbki z kranika, jej wartość Blg wyrównała się z tą pobraną z góry.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

mam pytanie "przy okazji":

 

co to znaczy WYSOKOODFERMENTOWANE:

 

- czyli że było długo i intensywnie fermentowane skutkiem czego dużo cukrów zostało przerobionych i piwo ma niskie BLG?

 

- a może właśnie odwrotnie tzn piwo było krótko fermentowane skutkiem czego jest dość wysokie BLG?

 

z góry dzięki

przem

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

to znaczy że piwo po fermentacji (niezależnie ile trwała) ma niski ekstrakt pozorny, czyli cukry wchodzące w ekstrakt zostały przefermentowane w wysokim stopniu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×