Jump to content
Sign in to follow this  
Jacenty

Aromat siodła ?

Recommended Posts

"Lambic to kwaśne piwo o aromacie sherry, siodła i octu." Ktoś wie o co chodzi z tym siodłem ? Kurna, nigdy siodła nie wąchałem ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
"Lambic to kwaśne piwo o aromacie sherry, siodła i octu." Ktoś wie o co chodzi z tym siodłem ? Kurna, nigdy siodła nie wąchałem ;)

No siodło, końska derka, stajnia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ponoć prawdziwy mongolski tatar był z mięsa transportowanego/przechowywanego pod siodłem ;) Zakąska do lambików jak znalazł ;);)

Share this post


Link to post
Share on other sites
kursów sensorycznych nie robiłem ale w Gueuze i w Faro żadnego konia nie wyczułem;D

To jeszcze napisz w jakim Gueze.

 

Ale przed Wielką Pardubicką czy po ? Przepocone,nowe czy stare ? ;)

Raczej przechodzone, stare. Nowe siodło to będzie zapach skórzany. To musi być spocone, ale bez przesady. Bo takie mocno przepocone, to już kwas izowalerianowy.

Edited by kopyr

Share this post


Link to post
Share on other sites
kursów sensorycznych nie robiłem ale w Gueuze i w Faro żadnego konia nie wyczułem;D

To jeszcze napisz w jakim Gueze.

takie

http://smakpiwa.pl/Gueuze_375_ml-77.html

moim zdaniem zbyt kwaśne żeby wyczuć w nim smaki w tle, co innego Faro, w którym jednak siodła nie było:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

To nie jest zapach siodła, tylko spoconego konia. Wystarczy zbliżyć się do jakiejkolwiek stajni. Zapach jest bardzo charakterystyczny i nie da się pomylić z niczym innym. Moim zdaniem jest dość wyraźny w piwie Orval. W lambikach w różnym natężeniu, nawet w tych koncernowych często jest dość wyraźny.

Share this post


Link to post
Share on other sites
To nie jest zapach siodła, tylko spoconego konia. Wystarczy zbliżyć się do jakiejkolwiek stajni. Zapach jest bardzo charakterystyczny i nie da się pomylić z niczym innym. Moim zdaniem jest dość wyraźny w piwie Orval. W lambikach w różnym natężeniu, nawet w tych koncernowych często jest dość wyraźny.

To prawda piłem Orvala nie dalej jak kilka dni temu i był bardzo charakterystyczny. Chociaż trzeba też wiedzieć czego szukać.

 

Co do Lindemannsa to akurat go nie piłem, ale smak kwaśny nie powinien Ci przeszkadzać w odbiorze aromatu końskiej derki. No chyba, że piwo ma tak intensywny aromat octowy, że wszystko przykrywa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Po ilu gonitwach siodło ma "ten" zapach ;)

To zależy od predyspozycji konia raz wystarczy jedno okrążenie innym razem kilka. :beer:

Edited by maxhot

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.