Jump to content
Sign in to follow this  
JakubS

Dubbel - odfermentowanie

Recommended Posts

W zeszla sobote (20.08) uwarzylem dubbla 17°Blg na starterze z WLP575.

Takiej burzliwej fermentacji jeszcze nie widzialem ;)

W niecale 12h po zadaniu drozdzy musialem ratowac sie blowoff'em.

Niestety nawet to nie pomoglo i po kolejnych 3 dniach pokrywa nie dala rady i puscila :(

Do dzisiaj aktywnosc slyszalna wyraznie ...

 

No wlasnie, otworzylem fermentator zeby pobrac probke w celu pomiaru °Blg a na powierzchni utrzymuje sie ciagle wielka czapa piany.

Refraktometr pokazuje 8 Brix co po wbiciu w kalkulator daje odfermentowanie do 2 °Blg.

 

Planowalem w niedziele zlac piwo na cicha i zadac odzyskane drozdze do tripla warzonego tego samego dnia.

Zlewac dubla na cicha jesli piana bedzie dalej taka wysoka czy lepiej poczekac az zupelnie opadnie?

 

Oczywiscie jutro ponownie sprawdze °Blg ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moim zdaniem, gdy BLG się nie będzie zmieniać, to można przelewać. Jeśli powstało nadspodziewanie dużo piany i jest bardzo trwała, to będzie potrzebowała dużo czasu by opaść. U mnie kiedyś piana na pszenicznym była widoczna po 14 dniach fermentacji - nie robiłem wtedy cichej tylko przedłużyłem burzliwą.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Planowalem w niedziele zlac piwo na cicha i zadac odzyskane drozdze do tripla warzonego tego samego dnia.

Zlewac dubla na cicha jesli piana bedzie dalej taka wysoka czy lepiej poczekac az zupelnie opadnie?

 

Oczywiscie jutro ponownie sprawdze °Blg ...

Najlepiej zbierz sobie gęstwę z tej piany podczas fermentacji - piszą, że najlepiej w 4-6 dniu fermentacji. Drożdże są jeszcze wtedy w dobrej kondycji - nie są wyniszczone wysokim poziomem alkoholu. Przemyj je sterylną schłodzoną wodą i wtedy do tripla. Dubelek będzie sobie dalej ładnie fermentował, a Ty będziesz miał stado wygłodzonych grzybków ;)

Ostatnio zrobiłem coś takiego z Dubla do BBA i ruszyły z takim impetem, że większość wycierałem z podłogi po 3 dniach :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zepol ma rację z tym zbieraniem drożdży z piany. Aczkolwiek możesz też poczekać. Jeśli gęstość wynosi 2°Blg, piana powinna w niedługim czasie opaść (w moim tripelu, przy identycznym odczycie stało się tak w 8 dniu fermentacji). Przelałem na cichą, gęstwę przemyłem wodą mineralną i zaprawiłem do quadrupela. Nazajutrz wyszły z wiadra ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.