JakubS 10 1 Items Posted August 26, 2011 W zeszla sobote (20.08) uwarzylem dubbla 17°Blg na starterze z WLP575. Takiej burzliwej fermentacji jeszcze nie widzialem W niecale 12h po zadaniu drozdzy musialem ratowac sie blowoff'em. Niestety nawet to nie pomoglo i po kolejnych 3 dniach pokrywa nie dala rady i puscila Do dzisiaj aktywnosc slyszalna wyraznie ... No wlasnie, otworzylem fermentator zeby pobrac probke w celu pomiaru °Blg a na powierzchni utrzymuje sie ciagle wielka czapa piany. Refraktometr pokazuje 8 Brix co po wbiciu w kalkulator daje odfermentowanie do 2 °Blg. Planowalem w niedziele zlac piwo na cicha i zadac odzyskane drozdze do tripla warzonego tego samego dnia. Zlewac dubla na cicha jesli piana bedzie dalej taka wysoka czy lepiej poczekac az zupelnie opadnie? Oczywiscie jutro ponownie sprawdze °Blg ... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Merv 4 Posted August 26, 2011 Moim zdaniem, gdy BLG się nie będzie zmieniać, to można przelewać. Jeśli powstało nadspodziewanie dużo piany i jest bardzo trwała, to będzie potrzebowała dużo czasu by opaść. U mnie kiedyś piana na pszenicznym była widoczna po 14 dniach fermentacji - nie robiłem wtedy cichej tylko przedłużyłem burzliwą. Quote Share this post Link to post Share on other sites
lopez 11 1 Items Posted August 26, 2011 Planowalem w niedziele zlac piwo na cicha i zadac odzyskane drozdze do tripla warzonego tego samego dnia.Zlewac dubla na cicha jesli piana bedzie dalej taka wysoka czy lepiej poczekac az zupelnie opadnie? Oczywiscie jutro ponownie sprawdze °Blg ... Najlepiej zbierz sobie gęstwę z tej piany podczas fermentacji - piszą, że najlepiej w 4-6 dniu fermentacji. Drożdże są jeszcze wtedy w dobrej kondycji - nie są wyniszczone wysokim poziomem alkoholu. Przemyj je sterylną schłodzoną wodą i wtedy do tripla. Dubelek będzie sobie dalej ładnie fermentował, a Ty będziesz miał stado wygłodzonych grzybków Ostatnio zrobiłem coś takiego z Dubla do BBA i ruszyły z takim impetem, że większość wycierałem z podłogi po 3 dniach Quote Share this post Link to post Share on other sites
Porter 67 Posted August 26, 2011 Zepol ma rację z tym zbieraniem drożdży z piany. Aczkolwiek możesz też poczekać. Jeśli gęstość wynosi 2°Blg, piana powinna w niedługim czasie opaść (w moim tripelu, przy identycznym odczycie stało się tak w 8 dniu fermentacji). Przelałem na cichą, gęstwę przemyłem wodą mineralną i zaprawiłem do quadrupela. Nazajutrz wyszły z wiadra Quote Share this post Link to post Share on other sites
wena 170 Posted August 26, 2011 PORTER dobrze radzisz. I widzę, że się rozpędziłeś z warzeniem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wiktor 257 1 Items Posted August 26, 2011 w belgijskich browarach zbierają z piany zwykle w połowie fermentacji. Quote Share this post Link to post Share on other sites