Skocz do zawartości
JakubS

Dubbel - odfermentowanie

Rekomendowane odpowiedzi

W zeszla sobote (20.08) uwarzylem dubbla 17°Blg na starterze z WLP575.

Takiej burzliwej fermentacji jeszcze nie widzialem ;)

W niecale 12h po zadaniu drozdzy musialem ratowac sie blowoff'em.

Niestety nawet to nie pomoglo i po kolejnych 3 dniach pokrywa nie dala rady i puscila :(

Do dzisiaj aktywnosc slyszalna wyraznie ...

 

No wlasnie, otworzylem fermentator zeby pobrac probke w celu pomiaru °Blg a na powierzchni utrzymuje sie ciagle wielka czapa piany.

Refraktometr pokazuje 8 Brix co po wbiciu w kalkulator daje odfermentowanie do 2 °Blg.

 

Planowalem w niedziele zlac piwo na cicha i zadac odzyskane drozdze do tripla warzonego tego samego dnia.

Zlewac dubla na cicha jesli piana bedzie dalej taka wysoka czy lepiej poczekac az zupelnie opadnie?

 

Oczywiscie jutro ponownie sprawdze °Blg ...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem, gdy BLG się nie będzie zmieniać, to można przelewać. Jeśli powstało nadspodziewanie dużo piany i jest bardzo trwała, to będzie potrzebowała dużo czasu by opaść. U mnie kiedyś piana na pszenicznym była widoczna po 14 dniach fermentacji - nie robiłem wtedy cichej tylko przedłużyłem burzliwą.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Planowalem w niedziele zlac piwo na cicha i zadac odzyskane drozdze do tripla warzonego tego samego dnia.

Zlewac dubla na cicha jesli piana bedzie dalej taka wysoka czy lepiej poczekac az zupelnie opadnie?

 

Oczywiscie jutro ponownie sprawdze °Blg ...

Najlepiej zbierz sobie gęstwę z tej piany podczas fermentacji - piszą, że najlepiej w 4-6 dniu fermentacji. Drożdże są jeszcze wtedy w dobrej kondycji - nie są wyniszczone wysokim poziomem alkoholu. Przemyj je sterylną schłodzoną wodą i wtedy do tripla. Dubelek będzie sobie dalej ładnie fermentował, a Ty będziesz miał stado wygłodzonych grzybków ;)

Ostatnio zrobiłem coś takiego z Dubla do BBA i ruszyły z takim impetem, że większość wycierałem z podłogi po 3 dniach :(

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zepol ma rację z tym zbieraniem drożdży z piany. Aczkolwiek możesz też poczekać. Jeśli gęstość wynosi 2°Blg, piana powinna w niedługim czasie opaść (w moim tripelu, przy identycznym odczycie stało się tak w 8 dniu fermentacji). Przelałem na cichą, gęstwę przemyłem wodą mineralną i zaprawiłem do quadrupela. Nazajutrz wyszły z wiadra ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...