Irash 4 Posted August 24, 2011 (edited) Po kilku długotrwałych rozmowach z Filipozo i kilku udanych degustacjach jego warek postanowiłem zacząć zgłębiać wiedzę na temat domowego warzenia piwa i samodzielnie przygotować swoją pierwszą warkę Pierwszym krokiem jaki zrobiłem to zakup książki "Domowe warzenie piwa" Richarda Lehrla. Pozycja dość dobrze napisana jak na taką "zielonkę" jak ja, z której wyciągnąłem dużą dawkę wymaganej wiedzy. Osobiście swoją przygodę zacznę tradycyjnie od zestawu startowego, który zamierzam kupić na stronie browamator.pl Wybrałem taki zestaw http://browamator.pl/szczegoly.php?Browar_Domowy_Browamator_SUPER_START_-_bez_surowcow&przedm=187642&grupa_p=6&pwd%5B6%5D=%2F163929%2F164395%2F11261166&sortuj=kod. Przyznam szczerze, że niesamowicie korci mnie samo zacieranie, jednak uważam, że dla lepszego poznania podstaw powinienem zacząć od brewkita... Do swojego pierwszego ważenia wybrałem sobie piwko Pilsner Lager http://browamator.pl/szczegoly.php?BREWMAKER_---_Pilsner_Lager_---_de_Luxe_18_kg&przedm=7591874&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F164394%2F183095&sortuj=kod. Co myślicie o tym wyborze? Oczywiście do zestawu kupuję ekstrakt słodowy http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=6172707 Przed przygotowaniem pierwszego piwka planujemy wspólnie z Filipozo zmontować własne chłodziarki oparte na ogniwach Peltiera http://www.piwo.org/forum/t5957-Chlodnica-uklad-chlodzacy-fermentator.html - trochę leniwy jestem i chyba nie będzie mi się chciało biegać z wkładami z lodem Jak zamówię zestaw i zmontuję chłodziarkę przystępuje do prac - na chwilę obecną zgłębiam wiedzę i przyzwyczajam moją żonę do faktu odpalenia "produkcji na własne potrzeby" :) Edited August 24, 2011 by Irash Quote Share this post Link to post Share on other sites
Irash 4 Posted August 24, 2011 Mam do Was pytanie: zamierzam w pierwszej warce pobawić się ze startową kulturą drożdży. Stosujecie? co o tym myślicie? Ile czasu powinno sie utrzymywać taką kulturę przed ich zadaniem do brzeczki? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Marmur 4 Posted August 24, 2011 Stosuje się przy płynnych drożdżach, nawet jest to bardzo zalecane zalecane. Przy suchych nie ma konieczności wystarczy rehydrować. Polecam lekturę: http://www.wiki.piwo.org/index.php/Przygotowanie_starter%C3%B3w_dro%C5%BCd%C5%BCowych Quote Share this post Link to post Share on other sites
Irash 4 Posted August 24, 2011 Stosuje się przy płynnych drożdżach, nawet jest to bardzo zalecane zalecane. Przy suchych nie ma konieczności wystarczy rehydrować. Polecam lekturę:http://www.wiki.piwo.org/index.php/Przygotowanie_starter%C3%B3w_dro%C5%BCd%C5%BCowych Bardzo ciekawa lektura - dzięki. Quote Share this post Link to post Share on other sites
olo333 160 1 Items Posted August 24, 2011 Jeżeli chcesz użyć drożdży dołączonych do brewkita, to nie przeprowadzaj fermentacji w lodówce, bo to drożdże górnej fermentacji. Zresztą na pierwszy raz lepiej będzie zrobić jakieś ale. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Irash 4 Posted August 24, 2011 (edited) Jeżeli chcesz użyć drożdży dołączonych do brewkita, to nie przeprowadzaj fermentacji w lodówce, bo to drożdże górnej fermentacji. Zresztą na pierwszy raz lepiej będzie zrobić jakieś ale. jakie ale smakowo byś polecił na pierwszą warkę? Jeżeli chcesz użyć drożdży dołączonych do brewkita, to nie przeprowadzaj fermentacji w lodówce Może nieco szumnie zabrzmiała ta moja chłodziarka, ale w zasadzie chodzi mi o moduł zbijający i samodzielnie utrzymujący temperaturę - np. 19°C Taki box jaki chcę skonstruować jak najbardziej przy pierwszych warkach posłuży do utrzymywania stałej temperatury podczas fermentacji dla piwek górnej fermentacji - na razie nie chcę się porywać na piwa dolnej fermentacji. Mam dość cieple mieszkanie i nie dysponuję piwnicą, dlatego muszę zmontować coś co, w miarę możliwości, będzie automatycznie utrzymywać zadaną temperaturę Edited August 24, 2011 by Irash Quote Share this post Link to post Share on other sites
olo333 160 1 Items Posted August 24, 2011 jakie ale smakowo byś polecił na pierwszą warkę? Jeżeli już zamówiłeś tego brewkita, to zrób go w tych 19°C i będziesz miał ale (pomimo że nazywa się "lager"). A jeżeli nie kupiłeś jeszcze, a ma kto Ci pomóc z zacieraniem, to dlaczego nie? Może jakiś gotowy zestaw na początek - pale ale, ira, bitter ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Marmur 4 Posted August 24, 2011 Też polecam, wbrew pozorom zacieranie jest na tyle proste że jak nie masz 2 lewych rąk do prac kuchennych to sobie poradzisz nawet tylko korzystając z opisu A satysfakcja z uwarzonego piwa dużo wyższa. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Irash 4 Posted August 25, 2011 jakie ale smakowo byś polecił na pierwszą warkę? A jeżeli nie kupiłeś jeszcze' date=' a ma kto Ci pomóc z zacieraniem, to dlaczego nie? Może jakiś gotowy zestaw na początek - pale ale, ira, bitter ?[/quote'] Korcisz... korcisz Quote Share this post Link to post Share on other sites
Spotter 1 Posted August 25, 2011 (edited) Chłopie, Ty się nie zastanawiaj, tylko zacieraj! Szkoda czasu na zastanawianie się. Gdy najpierw zrobisz brew-kita a dopiero później będziesz zacierac, to będziesz sobie pluł w brodę, że tyle czekałeś! Szczególnie, że piwko musi dojrzec! Więc sie nie zastanawiaj, tylko ZACIERAJ!!! Edited August 25, 2011 by Spotter Quote Share this post Link to post Share on other sites
olo333 160 1 Items Posted August 25, 2011 Pamiętam, że jak zaczynałem to ta instrukcja trochę mi rozjaśniła w głowie. Na początek możesz spróbować zacierania jednotemperaturowego - dobrze się do tego sprawdza lodówka turystyczna bądź zaizolowany fermentator. Jak masz jakieś pytania to pisz. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Irash 4 Posted August 25, 2011 Pamiętam, że jak zaczynałem to ta instrukcja trochę mi rozjaśniła w głowie. Na początek możesz spróbować zacierania jednotemperaturowego - dobrze się do tego sprawdza lodówka turystyczna bądź zaizolowany fermentator. Jak masz jakieś pytania to pisz. Dzięki Quote Share this post Link to post Share on other sites
ronin 5 1 Items Posted August 25, 2011 Zacieranie naprawdę jest proste. Jeśli jeszcze nie zamówiłeś to olej tego brewkita i uwarz np. PaleAle lub BrownAle z zestawów z BA jeśli tam robisz zakupy. I zamów od razu ze dwa zestawy bo piwowarstwo wciąga Polecam to: można podpatrzeć co i jak - mnie na pierwszy raz pomogło. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Irash 4 Posted August 27, 2011 (edited) Decyzja w sprawie drożdży podjęta - do pierwszej warki zastosuję kulturę startową. Sprzęt z browamatora zamówiony - czekam na dostawę. Edited August 27, 2011 by Irash Quote Share this post Link to post Share on other sites
josefik 269 1 Items Posted August 27, 2011 Po naszemu starter Quote Share this post Link to post Share on other sites
Irash 4 Posted August 27, 2011 Po naszemu starter Racja Dużo nauki jeszcze przede mną Quote Share this post Link to post Share on other sites
pavulonek 14 1 Items Posted August 27, 2011 Zacieraj koniecznie, bo jak zrobisz pierwsze z brewkita to nie dostaniesz plusa od Jejskiego Sam byłem zdumiony, jak to wszystko się pięknie układa wg instrukcji, a i samo piwko wyszło wyśmienite: http://www.piwo.org/forum/p107085-21-06-2011-11-57-36.html Na dziś zostało 10 butelek :cool2: Quote Share this post Link to post Share on other sites
olo333 160 1 Items Posted August 27, 2011 Po naszemu starter Racja Dużo nauki jeszcze przede mną Dlaczego? Moim zdaniem "kultura startowa" brzmi bardzo dostojnie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Irash 4 Posted August 27, 2011 Po naszemu starter Racja Dużo nauki jeszcze przede mną Dlaczego? Moim zdaniem "kultura startowa" brzmi bardzo dostojnie. Śmiej się, śmiej z "zielonki" Quote Share this post Link to post Share on other sites
Irash 4 Posted August 30, 2011 (edited) Zestaw do przygotowania startera już w domu Edited August 30, 2011 by Irash Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wiktor 257 1 Items Posted August 30, 2011 Zestaw do przygotowania startera już w domu zamiast rurki zatkaj szyjkę butelki gazą. Jak dasz rurkę to do butelki nie dostanie się tlen i w ogóle nie namnożysz drożdży. Poza tym ta butelka jakaś licha - 100 albo 250, a na starter powinna mieć litr a najlepiej 2. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Irash 4 Posted September 1, 2011 (edited) Zestaw do przygotowania startera już w domu zamiast rurki zatkaj szyjkę butelki gazą. Jak dasz rurkę to do butelki nie dostanie się tlen i w ogóle nie namnożysz drożdży. Poza tym ta butelka jakaś licha - 100 albo 250' date=' a na starter powinna mieć litr a najlepiej 2.[/quote'] Butelka może nie za duża, ale 0,5 l ma - na początek, do pierwszej warki myślę, że będzie ok - zgodnie z zasadą "jak się nie wywrócisz to się nie nauczysz" zrobię starter bazując właśnie na tym sprzęcie. Termin pierwszego "majstrowania" przy piwie jest - to przyszły weekend. Plan na początek: 1. Starter (z drożdży dokupowanych osobno) 2. brewkit + "herbatka chmielowa" dla podrasowania brewkita fermentator będzie jeszcze "leasingowany" od Filipozo Edited September 1, 2011 by Irash Quote Share this post Link to post Share on other sites
Marmur 4 Posted September 1, 2011 A no nie wiem.... 0,5 l w saszetce masz 50 ml drożdży a wiadomo że nie możesz brzeczki im wlać po korek. Trochę ciasno im będzie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Irash 4 Posted September 1, 2011 A no nie wiem.... 0,5 l w saszetce masz 50 ml drożdży a wiadomo że nie możesz brzeczki im wlać po korek. Trochę ciasno im będzie. To by był fakt mogłoby być ciasno. Ale na dzień dobry planuję wypróbować drożdże "instant" z saszetki 12 gram. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Filipozo 2 Posted September 1, 2011 oczywiście warto zaznaczyć że ta butelka nie ma 0,5 litra "pod korek" tylko o,7 l z czego podziałka jest do o,5 litra więc drożdże będą miały spokojnie miejsca + powietrza na to by rosnąć. Wypróbujemy, sprawdzimy Quote Share this post Link to post Share on other sites