Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Po kilku długotrwałych rozmowach z Filipozo i kilku udanych degustacjach jego warek postanowiłem zacząć zgłębiać wiedzę na temat domowego warzenia piwa i samodzielnie przygotować swoją pierwszą warkę :)

 

Pierwszym krokiem jaki zrobiłem to zakup książki "Domowe warzenie piwa" Richarda Lehrla.

Pozycja dość dobrze napisana jak na taką "zielonkę" jak ja, z której wyciągnąłem dużą dawkę wymaganej wiedzy.

 

Osobiście swoją przygodę zacznę tradycyjnie od zestawu startowego, który zamierzam kupić na stronie browamator.pl

Wybrałem taki zestaw http://browamator.pl/szczegoly.php?Browar_Domowy_Browamator_SUPER_START_-_bez_surowcow&przedm=187642&grupa_p=6&pwd%5B6%5D=%2F163929%2F164395%2F11261166&sortuj=kod.

 

Przyznam szczerze, że niesamowicie korci mnie samo zacieranie, jednak uważam, że dla lepszego poznania podstaw powinienem zacząć od brewkita...

Do swojego pierwszego ważenia wybrałem sobie piwko Pilsner Lager http://browamator.pl/szczegoly.php?BREWMAKER_---_Pilsner_Lager_---_de_Luxe_18_kg&przedm=7591874&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F164394%2F183095&sortuj=kod.

Co myślicie o tym wyborze?

 

Oczywiście do zestawu kupuję ekstrakt słodowy http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=6172707

 

Przed przygotowaniem pierwszego piwka planujemy wspólnie z Filipozo zmontować własne chłodziarki oparte na ogniwach Peltiera http://www.piwo.org/forum/t5957-Chlodnica-uklad-chlodzacy-fermentator.html - trochę leniwy jestem i chyba nie będzie mi się chciało biegać z wkładami z lodem :D

 

Jak zamówię zestaw i zmontuję chłodziarkę przystępuje do prac - na chwilę obecną zgłębiam wiedzę i przyzwyczajam moją żonę do faktu odpalenia "produkcji na własne potrzeby" :):)

Edytowane przez Irash

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Mam do Was pytanie: zamierzam w pierwszej warce pobawić się ze startową kulturą drożdży. Stosujecie? co o tym myślicie? Ile czasu powinno sie utrzymywać taką kulturę przed ich zadaniem do brzeczki?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Stosuje się przy płynnych drożdżach, nawet jest to bardzo zalecane zalecane. Przy suchych nie ma konieczności wystarczy rehydrować. Polecam lekturę:

http://www.wiki.piwo.org/index.php/Przygotowanie_starter%C3%B3w_dro%C5%BCd%C5%BCowych

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Stosuje się przy płynnych drożdżach, nawet jest to bardzo zalecane zalecane. Przy suchych nie ma konieczności wystarczy rehydrować. Polecam lekturę:

http://www.wiki.piwo.org/index.php/Przygotowanie_starter%C3%B3w_dro%C5%BCd%C5%BCowych

Bardzo ciekawa lektura - dzięki.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli chcesz użyć drożdży dołączonych do brewkita, to nie przeprowadzaj fermentacji w lodówce, bo to drożdże górnej fermentacji. Zresztą na pierwszy raz lepiej będzie zrobić jakieś ale.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Jeżeli chcesz użyć drożdży dołączonych do brewkita, to nie przeprowadzaj fermentacji w lodówce, bo to drożdże górnej fermentacji. Zresztą na pierwszy raz lepiej będzie zrobić jakieś ale.

jakie ale smakowo byś polecił na pierwszą warkę?

 

Jeżeli chcesz użyć drożdży dołączonych do brewkita, to nie przeprowadzaj fermentacji w lodówce

Może nieco szumnie zabrzmiała ta moja chłodziarka, ale w zasadzie chodzi mi o moduł zbijający i samodzielnie utrzymujący temperaturę - np. 19°C

Taki box jaki chcę skonstruować jak najbardziej przy pierwszych warkach posłuży do utrzymywania stałej temperatury podczas fermentacji dla piwek górnej fermentacji - na razie nie chcę się porywać na piwa dolnej fermentacji. Mam dość cieple mieszkanie i nie dysponuję piwnicą, dlatego muszę zmontować coś co, w miarę możliwości, będzie automatycznie utrzymywać zadaną temperaturę :D

Edytowane przez Irash

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
jakie ale smakowo byś polecił na pierwszą warkę?

Jeżeli już zamówiłeś tego brewkita, to zrób go w tych 19°C i będziesz miał ale (pomimo że nazywa się "lager"). A jeżeli nie kupiłeś jeszcze, a ma kto Ci pomóc z zacieraniem, to dlaczego nie? Może jakiś gotowy zestaw na początek - pale ale, ira, bitter ?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Też polecam, wbrew pozorom zacieranie jest na tyle proste że jak nie masz 2 lewych rąk do prac kuchennych to sobie poradzisz nawet tylko korzystając z opisu :D A satysfakcja z uwarzonego piwa dużo wyższa.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
jakie ale smakowo byś polecił na pierwszą warkę?

A jeżeli nie kupiłeś jeszcze' date=' a ma kto Ci pomóc z zacieraniem, to dlaczego nie? Może jakiś gotowy zestaw na początek - pale ale, ira, bitter ?[/quote']

Korcisz... korcisz :D

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Chłopie, Ty się nie zastanawiaj, tylko zacieraj! Szkoda czasu na zastanawianie się. Gdy najpierw zrobisz brew-kita a dopiero później będziesz zacierac, to będziesz sobie pluł w brodę, że tyle czekałeś! Szczególnie, że piwko musi dojrzec! Więc sie nie zastanawiaj, tylko ZACIERAJ!!! :D

Edytowane przez Spotter

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Pamiętam, że jak zaczynałem to ta instrukcja trochę mi rozjaśniła w głowie. Na początek możesz spróbować zacierania jednotemperaturowego - dobrze się do tego sprawdza lodówka turystyczna bądź zaizolowany fermentator. Jak masz jakieś pytania to pisz.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Pamiętam, że jak zaczynałem to ta instrukcja trochę mi rozjaśniła w głowie. Na początek możesz spróbować zacierania jednotemperaturowego - dobrze się do tego sprawdza lodówka turystyczna bądź zaizolowany fermentator. Jak masz jakieś pytania to pisz.

Dzięki :D

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Zacieranie naprawdę jest proste. Jeśli jeszcze nie zamówiłeś to olej tego brewkita i uwarz np. PaleAle lub BrownAle z zestawów z BA jeśli tam robisz zakupy. I zamów od razu ze dwa zestawy bo piwowarstwo wciąga ;) Polecam to:

można podpatrzeć co i jak - mnie na pierwszy raz pomogło.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Decyzja w sprawie drożdży podjęta - do pierwszej warki zastosuję kulturę startową.

Sprzęt z browamatora zamówiony - czekam na dostawę.

Edytowane przez Irash

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Zacieraj koniecznie, bo jak zrobisz pierwsze z brewkita to nie dostaniesz plusa od Jejskiego ;)

Sam byłem zdumiony, jak to wszystko się pięknie układa wg instrukcji, a i samo piwko wyszło wyśmienite:

http://www.piwo.org/forum/p107085-21-06-2011-11-57-36.html

Na dziś zostało 10 butelek :cool2:

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Po naszemu starter :)

Racja :);)

Dużo nauki jeszcze przede mną :)

Dlaczego? Moim zdaniem "kultura startowa" brzmi bardzo dostojnie. ;)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Po naszemu starter :)

Racja :);)

Dużo nauki jeszcze przede mną :)

Dlaczego? Moim zdaniem "kultura startowa" brzmi bardzo dostojnie. :)

Śmiej się, śmiej z "zielonki" :);)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Zestaw do przygotowania startera już w domu ;)

Edytowane przez Irash

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Zestaw do przygotowania startera już w domu ;)

zamiast rurki zatkaj szyjkę butelki gazą. Jak dasz rurkę to do butelki nie dostanie się tlen i w ogóle nie namnożysz drożdży. Poza tym ta butelka jakaś licha - 100 albo 250, a na starter powinna mieć litr a najlepiej 2.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Zestaw do przygotowania startera już w domu :)

zamiast rurki zatkaj szyjkę butelki gazą. Jak dasz rurkę to do butelki nie dostanie się tlen i w ogóle nie namnożysz drożdży. Poza tym ta butelka jakaś licha - 100 albo 250' date=' a na starter powinna mieć litr a najlepiej 2.[/quote']

Butelka może nie za duża, ale 0,5 l ma - na początek, do pierwszej warki myślę, że będzie ok :) - zgodnie z zasadą "jak się nie wywrócisz to się nie nauczysz" zrobię starter bazując właśnie na tym sprzęcie.

 

Termin pierwszego "majstrowania" przy piwie jest - to przyszły weekend.

Plan na początek:

1. Starter (z drożdży dokupowanych osobno)

2. brewkit + "herbatka chmielowa" dla podrasowania brewkita

 

fermentator będzie jeszcze "leasingowany" od Filipozo ;)

Edytowane przez Irash

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

A no nie wiem.... 0,5 l w saszetce masz 50 ml drożdży a wiadomo że nie możesz brzeczki im wlać po korek. Trochę ciasno im będzie.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
A no nie wiem.... 0,5 l w saszetce masz 50 ml drożdży a wiadomo że nie możesz brzeczki im wlać po korek. Trochę ciasno im będzie.

To by był fakt :) mogłoby być ciasno.

Ale na dzień dobry planuję wypróbować drożdże "instant" z saszetki 12 gram.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

oczywiście warto zaznaczyć że ta butelka nie ma 0,5 litra "pod korek" tylko o,7 l z czego podziałka jest do o,5 litra więc drożdże będą miały spokojnie miejsca + powietrza na to by rosnąć.

 

Wypróbujemy, sprawdzimy

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×