Jump to content

Recommended Posts

Po kilku długotrwałych rozmowach z Filipozo i kilku udanych degustacjach jego warek postanowiłem zacząć zgłębiać wiedzę na temat domowego warzenia piwa i samodzielnie przygotować swoją pierwszą warkę :)

 

Pierwszym krokiem jaki zrobiłem to zakup książki "Domowe warzenie piwa" Richarda Lehrla.

Pozycja dość dobrze napisana jak na taką "zielonkę" jak ja, z której wyciągnąłem dużą dawkę wymaganej wiedzy.

 

Osobiście swoją przygodę zacznę tradycyjnie od zestawu startowego, który zamierzam kupić na stronie browamator.pl

Wybrałem taki zestaw http://browamator.pl/szczegoly.php?Browar_Domowy_Browamator_SUPER_START_-_bez_surowcow&przedm=187642&grupa_p=6&pwd%5B6%5D=%2F163929%2F164395%2F11261166&sortuj=kod.

 

Przyznam szczerze, że niesamowicie korci mnie samo zacieranie, jednak uważam, że dla lepszego poznania podstaw powinienem zacząć od brewkita...

Do swojego pierwszego ważenia wybrałem sobie piwko Pilsner Lager http://browamator.pl/szczegoly.php?BREWMAKER_---_Pilsner_Lager_---_de_Luxe_18_kg&przedm=7591874&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F164394%2F183095&sortuj=kod.

Co myślicie o tym wyborze?

 

Oczywiście do zestawu kupuję ekstrakt słodowy http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=6172707

 

Przed przygotowaniem pierwszego piwka planujemy wspólnie z Filipozo zmontować własne chłodziarki oparte na ogniwach Peltiera http://www.piwo.org/forum/t5957-Chlodnica-uklad-chlodzacy-fermentator.html - trochę leniwy jestem i chyba nie będzie mi się chciało biegać z wkładami z lodem :D

 

Jak zamówię zestaw i zmontuję chłodziarkę przystępuje do prac - na chwilę obecną zgłębiam wiedzę i przyzwyczajam moją żonę do faktu odpalenia "produkcji na własne potrzeby" :):)

Edited by Irash

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam do Was pytanie: zamierzam w pierwszej warce pobawić się ze startową kulturą drożdży. Stosujecie? co o tym myślicie? Ile czasu powinno sie utrzymywać taką kulturę przed ich zadaniem do brzeczki?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli chcesz użyć drożdży dołączonych do brewkita, to nie przeprowadzaj fermentacji w lodówce, bo to drożdże górnej fermentacji. Zresztą na pierwszy raz lepiej będzie zrobić jakieś ale.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jeżeli chcesz użyć drożdży dołączonych do brewkita, to nie przeprowadzaj fermentacji w lodówce, bo to drożdże górnej fermentacji. Zresztą na pierwszy raz lepiej będzie zrobić jakieś ale.

jakie ale smakowo byś polecił na pierwszą warkę?

 

Jeżeli chcesz użyć drożdży dołączonych do brewkita, to nie przeprowadzaj fermentacji w lodówce

Może nieco szumnie zabrzmiała ta moja chłodziarka, ale w zasadzie chodzi mi o moduł zbijający i samodzielnie utrzymujący temperaturę - np. 19°C

Taki box jaki chcę skonstruować jak najbardziej przy pierwszych warkach posłuży do utrzymywania stałej temperatury podczas fermentacji dla piwek górnej fermentacji - na razie nie chcę się porywać na piwa dolnej fermentacji. Mam dość cieple mieszkanie i nie dysponuję piwnicą, dlatego muszę zmontować coś co, w miarę możliwości, będzie automatycznie utrzymywać zadaną temperaturę :D

Edited by Irash

Share this post


Link to post
Share on other sites
jakie ale smakowo byś polecił na pierwszą warkę?

Jeżeli już zamówiłeś tego brewkita, to zrób go w tych 19°C i będziesz miał ale (pomimo że nazywa się "lager"). A jeżeli nie kupiłeś jeszcze, a ma kto Ci pomóc z zacieraniem, to dlaczego nie? Może jakiś gotowy zestaw na początek - pale ale, ira, bitter ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też polecam, wbrew pozorom zacieranie jest na tyle proste że jak nie masz 2 lewych rąk do prac kuchennych to sobie poradzisz nawet tylko korzystając z opisu :D A satysfakcja z uwarzonego piwa dużo wyższa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
jakie ale smakowo byś polecił na pierwszą warkę?

A jeżeli nie kupiłeś jeszcze' date=' a ma kto Ci pomóc z zacieraniem, to dlaczego nie? Może jakiś gotowy zestaw na początek - pale ale, ira, bitter ?[/quote']

Korcisz... korcisz :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chłopie, Ty się nie zastanawiaj, tylko zacieraj! Szkoda czasu na zastanawianie się. Gdy najpierw zrobisz brew-kita a dopiero później będziesz zacierac, to będziesz sobie pluł w brodę, że tyle czekałeś! Szczególnie, że piwko musi dojrzec! Więc sie nie zastanawiaj, tylko ZACIERAJ!!! :D

Edited by Spotter

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pamiętam, że jak zaczynałem to ta instrukcja trochę mi rozjaśniła w głowie. Na początek możesz spróbować zacierania jednotemperaturowego - dobrze się do tego sprawdza lodówka turystyczna bądź zaizolowany fermentator. Jak masz jakieś pytania to pisz.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pamiętam, że jak zaczynałem to ta instrukcja trochę mi rozjaśniła w głowie. Na początek możesz spróbować zacierania jednotemperaturowego - dobrze się do tego sprawdza lodówka turystyczna bądź zaizolowany fermentator. Jak masz jakieś pytania to pisz.

Dzięki :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zacieranie naprawdę jest proste. Jeśli jeszcze nie zamówiłeś to olej tego brewkita i uwarz np. PaleAle lub BrownAle z zestawów z BA jeśli tam robisz zakupy. I zamów od razu ze dwa zestawy bo piwowarstwo wciąga ;) Polecam to:

można podpatrzeć co i jak - mnie na pierwszy raz pomogło.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Decyzja w sprawie drożdży podjęta - do pierwszej warki zastosuję kulturę startową.

Sprzęt z browamatora zamówiony - czekam na dostawę.

Edited by Irash

Share this post


Link to post
Share on other sites
Po naszemu starter :)

Racja :);)

Dużo nauki jeszcze przede mną ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zacieraj koniecznie, bo jak zrobisz pierwsze z brewkita to nie dostaniesz plusa od Jejskiego ;)

Sam byłem zdumiony, jak to wszystko się pięknie układa wg instrukcji, a i samo piwko wyszło wyśmienite:

http://www.piwo.org/forum/p107085-21-06-2011-11-57-36.html

Na dziś zostało 10 butelek :cool2:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Po naszemu starter :)

Racja :);)

Dużo nauki jeszcze przede mną :)

Dlaczego? Moim zdaniem "kultura startowa" brzmi bardzo dostojnie. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Po naszemu starter :)

Racja :);)

Dużo nauki jeszcze przede mną :)

Dlaczego? Moim zdaniem "kultura startowa" brzmi bardzo dostojnie. :)

Śmiej się, śmiej z "zielonki" :);)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zestaw do przygotowania startera już w domu ;)

Edited by Irash

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zestaw do przygotowania startera już w domu ;)

zamiast rurki zatkaj szyjkę butelki gazą. Jak dasz rurkę to do butelki nie dostanie się tlen i w ogóle nie namnożysz drożdży. Poza tym ta butelka jakaś licha - 100 albo 250, a na starter powinna mieć litr a najlepiej 2.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zestaw do przygotowania startera już w domu :)

zamiast rurki zatkaj szyjkę butelki gazą. Jak dasz rurkę to do butelki nie dostanie się tlen i w ogóle nie namnożysz drożdży. Poza tym ta butelka jakaś licha - 100 albo 250' date=' a na starter powinna mieć litr a najlepiej 2.[/quote']

Butelka może nie za duża, ale 0,5 l ma - na początek, do pierwszej warki myślę, że będzie ok :) - zgodnie z zasadą "jak się nie wywrócisz to się nie nauczysz" zrobię starter bazując właśnie na tym sprzęcie.

 

Termin pierwszego "majstrowania" przy piwie jest - to przyszły weekend.

Plan na początek:

1. Starter (z drożdży dokupowanych osobno)

2. brewkit + "herbatka chmielowa" dla podrasowania brewkita

 

fermentator będzie jeszcze "leasingowany" od Filipozo ;)

Edited by Irash

Share this post


Link to post
Share on other sites

A no nie wiem.... 0,5 l w saszetce masz 50 ml drożdży a wiadomo że nie możesz brzeczki im wlać po korek. Trochę ciasno im będzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
A no nie wiem.... 0,5 l w saszetce masz 50 ml drożdży a wiadomo że nie możesz brzeczki im wlać po korek. Trochę ciasno im będzie.

To by był fakt :) mogłoby być ciasno.

Ale na dzień dobry planuję wypróbować drożdże "instant" z saszetki 12 gram.

Share this post


Link to post
Share on other sites

oczywiście warto zaznaczyć że ta butelka nie ma 0,5 litra "pod korek" tylko o,7 l z czego podziałka jest do o,5 litra więc drożdże będą miały spokojnie miejsca + powietrza na to by rosnąć.

 

Wypróbujemy, sprawdzimy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.